zastanawia mnie jedno w jaki sposób będą dalej manipulowac kursem oszuści z zarządu. Jeśli teraz wykazują że ich teren w centrum wrocławia wart jest 61 zł za m2, m2 jednego z najwiekszych centrów hanlowych w polsce na 12 tys, tereny w konstancinie po 40 zł za m2.to jakie dalej wymyślą kroki. Myślę że w końcu nie znajdzie się żaden "niezależny rzeczoznawca" "wycenić..." cały majątek na wartość nie wiem terenu na 10 zł za metr, ch na 5 tys. wszystko ma swoje granice....
Jak dalej kreatywnie można prezentować wyniki by zaniżać kurs? Czekam na wasze pomysły. Możne podpowiedzmy coś tym "menagerom...."
Każdy rozumnie czytający raport wie że octava na czynszach zarabia ok 12-15 mln netto kwartalnie a wiec ok 50 mln rocznie. i to jest faktyczny zarobek frmy. Rok rocznie firma zaniża wartość swoich nieruchomości za 2009 przeszacowała je o kw 137 mln, w stosunku do 2008 za 2008o ponad 60 mln w stosunku do 2007.
LIcząc jaki naprawdę był zysk spółki otrzymujemy wartość wskaźniki C/Z na wartość trochę powyżej 5 a cena do wartości księgowej licząc wartość nieruchomości chociażby z 2007(wg ich wycen) posiadanych przez octavę te pewnie ok 0,3.
Obecnie octava wyceniana jest przez rynek dzięki manipulacją zarządu na wartość prawie odpowiadającą gotówce w kasie i na rachunkach funduszu.