Witam!
Chciałbym zając się importem win francuskich. Z wybraniem winnic i gatunków wina nie będę miał kłopotu. Bywam we Francji, znam ludzi którzy mają z winem wiele wspólnego i chętnie mi w tym pomogą.
Problemem jest zarejestrowanie działalności, która będzie działała z literą prawa ponieważ urzędnicy z którymi miałem doczynienia nie są skorzy do pomocy.
- Wiem, że muszę wystąpic o koncesję na obrót hurtowy alkoholem ( koszt + - 4000pln rocznie ,a z czasem w zależności od obrotu).
-kolejna sprawa to ,czy jako mały importer kilku gatunków win będę musiał prowadzic skład podatkowy? A może zwykły magazyn? Jeśli skład podatkowy to koszty wynajęcia odpowiedniej nieruchomości będą ogromne (teren chroniony, telewizja przemysłowa itd.).Chciałbym tego uniknąc. W Dziennikach Ustaw z 2004 roku znalazłem wzmiankę, że jeśli zarejestruje się w UC jako "zarejestrowany handlowiec" i nabędę wewnątrzwspólnotowo towar z już zapłaconą akcyzą to cała procedura będzie prostsza. Skontaktowałem się z odpowiednim Urzędem Celnym w Warszawie, ale osoby z którymi miałem przyjemnośc rozmawiac nie były w stanie tego potwierdzic ani zaprzeczyc. Może sami nie ruzumieją ustaw z którymi przyszło im na co dzień pracowac.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
pozdrawiam