Nie będzie to temat o tym czy warto te akcje kupić czy nie warto tylko o tym jak je zdobyć ;) Browar Czarnków jest notowany w systemie jednolitym, na dwóch fiksingach. Jest to związane przede wszystkim z restrukturyzacją. Jak kupić 5000 akcji? Pierwsza sesja zaczyna się o godzinie 11 i trwa teoretycznie pół godziny. Przed sesją patrzysz w arkusz zleceń (to jest bardzo ważne, bez arkusza ciężko cokolwiek ogarnąć). Arkusz masz na inter ii. Klikasz w profil Browaru, masz zlecenia kupna i sprzedaży. No więc chcesz kupić akcje. W arkuszu wyczytałeś, że na sprzedaż jest 1000 akcji po 35gr, 2000 akcji po 36gr i 2000 akcji po 37gr. oferty kupna to 33gr. Żeby kupić 5000 akcji teoretycznie możesz wystawić zlecenie kupna na 5000 akcji po 37groszy. Jeśli nikt inny ci się nie wbił w kupno to te 5k kupiłeś. Kupujesz 5k po 37gr. Widłowy ustala średnią cenę i cena ta obowiązuje na fiksingu. Druga opcja jest taka, że wystawiasz zlecenie na kupno pkcem. Wtedy masz pewność, że pakiet o takiej ilości akcji kupisz. Co do ceny może być większa jeśli ktoś inny również zdecyduje się na zakup pkcem. Ale biorąc pkcem masz pierwszeństwo przed tymi, którzy ustawili zlecenie na zakup po 37gr. Najważniejsze to ustawić zlecenie przed sesją. Przed godziną 11 i 15tą. Bo w czasie sesji często po 11tej już nie ma akcji w cenie ustalonej przez widłowego. Ewentualnie są jakieś śmieszne ilości. Czemu to wszystko piszę? Bo ludzie nie umieją się poruszać się w takim systemie notowań. Ja sam miałem ze trzy próby kupna akcji ale przez swoje cwaniactwo i skąpstwo ;) tych akcji nie kupiłem. Wielu "browarników" z forum też ma z tym problem. w temacie możemy się wymieniać uwagami co do notowań i arkusza zleceń.