Witam,
Z góry przepraszam, że dodaję post o CDR tutaj, jednak na forum CDR są sami optymiści lub frustraci a potrzebuje, żeby ktoś spojrzał chłodno na to co myślę, dodałem ten post też nai inne spółki bo chciałbym skonfrontować moje myślenie i sprawdzić czy dobrze myślę.
Od kilku miesięcy czaiłem się na zakup akcji CD-Projekt, kupiłem w końcu w okolicach ostatniej korekty po ok. 360 zł za akcję. Kolejne zasysanie było po przebiciu kolejnych poziomów fibo tj. ok. wczoraj 374, i dzisiaj 391 oraz 401. Kolejne zakupy planuje w okolicach 431. Wczoraj mieliśmy wybicie z klina zniżkującego co daje mocny sygnał do kontynuacji trendu wzrostowego obecnego na akcjach od dłuższego czasu. To tak z analizy technicznej - nie jestem jakimś mega kotem ale jakieś mocniejsze podstawy AT znam.
Z aspektów może nie fundamentalnych - a spekulacyjnych: CDR wydało na marketing ogroooomne sumy pieniędzy (preordery już zwróciły koszty marketingu). Kampania marketingowa rusza dzisiaj i śmiem twierdzić, że to będzie najmocniejsza kampania jaka była na rynku gamingowym. Jeszcze przed ostatnim stadium hype'u widzimy takie wzrosty na kursie. Dobry marketing nakręci wielu inwestorów na zakup akcji.
Melvin shortował akcje, najprawdopodobniej wypadnie z pozycji a więc możemy mieć short-squeeze - co daje piękne perspektywy na wzrost kursu.
Dodatkowo - rajd świętego Mikołaja i okres przedświąteczny nakręci sprzedaż. Co prawda premiera jest po 06.12 co trochę ujmuje sprzedaży ale mimo tego prognozy sprzedaży mówią o 18-21mln sztuk do końca roku.
Premiera - każdy uważa że po premierze będzie wodospad! Ale czy na pewno? Kilka razy przekładana premiera miała negatywne odbicie na kursie. Zastanówmy się czy nie może być tak, że gdy W KOŃCU ta gra wyjdzie - reakcja rynku będzie pozytywna - nie jest to typowy model więc moim zdaniem jest to możliwe.
Od poniedziałku będą napływały recenzje gry. Były już pierwsze w czerwcu - były pozytywne, mówiono w nich o błędach - jednak ogólne wrazenie było bardzo dobre. Błędy powinny zostać naprawione, pewnie stąd to przełożenie premiery. Pozytywne recenzje oraz dodatkowy marketing graczy płynący z portali takich jak Twitch.tv czy youtube nakręci popyt na akcje.
Dzień premiery - 8-10% korekta? Bardzo możliwe, ale należy pamiętać że komunikaty o pokryciu nakładów, o sprzedaży w debiutowy weekend, pozytywne recenzje graczy i profesjonalistów będą miały duże znaczenie i jeśli będą pozytywne - w co bardzo wierzę - zadziałają jak poduszka powietrzna (a może i trampolina :>) na realizację zysków przez inwestorów.
Reasumując, na fali hype'u (porównywalnym do tego jak wychodziło GTA V) moim zdaniem CD-Projekt na pewno wybije ATH jeszcze w tym roku, najprawdopodobniej do premiery, po premierze na prawie 100% będzie korekta, jaka ona będzie to się przekonamy. Czy pojedzie dalej? Jeśli gra będzie takim hitem na co się zapowiada - ludzie będą mieli klapki na oczach i górna granica kursu jest ciężka do określenia.
Mój plan jest taki - gdzieś blisko premiery, bądź w sam dzień premiery puszczam nie więcej niż połowę akcji. Druga połowa będzie pracowała pod hype kręcony przez odbiór gry oraz pozytywne komunikaty spółki. Trzymać ją będę gdzieś do wyników za IV kwartał - czyli gdzies w pierwszych miesiącach 2021 r.
Zapraszam do dyskusji, chętnie poznam wasz punkt widzenia na CDR.