Forum Giełda +Dodaj wątek

CAŁA PRAWDA O ARTYKULE Z PARKIETU, KTÓRY WKLEJA JKL !!!!! CZ.1 z 2

Witam. Jestem nowym akcjonariuszem i zauważyłem, że naganiacze na spadki dezinformują opinię publiczną i nie mogę już czytać osób takich jak JKL czy ANTYWISE. Postanowiłem wypunktować słabe strony wklejek nieudolnych naganiaczy i tym samym raz na zawsze zakończyć ich działalność. Nie łudzę się nawet, że odpowiedzą coś sensownego. Zależy mi natomiast, aby skupić teraz uwagę na działalności spółki i merytorycznej dyskusji na jej temat. Wierzę, że poniższa analiza będzie wartościowa zarówno dla obecnych, jak i przyszłych akcjonariuszy.

Netwise: Doradca już może liczyć zyski

Artykuł: W poniedziałek na NewConnect zadebiutowała informatyczna spółka Netwise. Od rana nie zawarto jednak żadnej transakcji na jej akcjach.

Mój komentarz: W dniu debiutu obrót wyniósł 84,7k zł. Na NewConnect Netwise był na 1. miejscu pod względem %wzrostu i na 8. miejscu pod względem obrotu.

Artykuł: Nawet 12,5 zł, czyli 81,2 proc. więcej niż na rynku pierwotnym, chcieli płacić inwestorzy za akcje Netwise w pierwszej części poniedziałkowych notowań. Informatyczna spółka jest 14. podmiotem, który w tym roku zadebiutował na NewConnect. GPW do godz. 13 nie zezwoliła jednak na handel papierami debiutanta. Taka postawa GPW wydaję się być zrozumiała jeśli dokładnie wczytamy się w dokument informacyjny debiutanta.

Mój komentarz: To ciekawe. GPW nie zezwoliła na handel do godz.13. jeśli dobrze wczytamy się w dokument inforamcyjny??? DI jest podstawą, na której dopuszcza się papiery do obrotu. Prawda jest taka, iż handlu nie było, bo kurs wisiał poza widłami, na ponad +80%. Znaczy inwestorzy tak bardzo chcieli kupić...

Artykuł: Netwise działa od 2008 r. Założycielami firmy byli Tomasz Luchowski (obecnie prezes spółki) i Jakub Skałbania (szef rady nadzorczej). Podmiot zajmuje się wdrażaniem rozwiązań klasy CRM (do zarządzania relacjami z klientami). Ma na tym polu spore osiągnięcia. W 2011 r. Netwise miał 5,76 mln zł przychodów i 0,47 mln zł zysku netto. W 2012 r. obroty sięgnęły 5,43 mln zł ale zarobek netto wzrósł do 0,63 mln zł.

Wiosną 2012 r. właściciele Netwise zdecydowali, że spółka zadebiutuje na NewConnect. W tym celu podmiot przekształcił się w spółkę akcyjną. Przed zamianą wśród udziałowców Netwise pojawił się Runicom i związane z nim podmioty (notowany na NewConnect wehikuł należy do Piotra Chmielewskiego). Runicom Corporate Finance był też autoryzowanym doradcą, który pomagał w upublicznieniu Netwise.

W ofercie prywatnej, jesienią ub.r., technologiczna spółka sprzedała ledwie 18,3 tys. akcji serii B.

Mój komentarz: Słowo ledwie. Równie dobrze można napisać, że spółka sprzedała ponad 18 tysięcy akcji.
Można podać liczbę akcji precyzyjnie -18129szt.
Warto też zwrócić uwagę, że spółka maksymalnie tyle zamierzała sprzedać akcji serii B. Kłania się Dokument Informacyjny.

Artykuł: Wcześniej kapitał zakładowy dzielił się na 1 mln akcji. To oznacza, że nowe walory stanowią ledwie 1,8 proc. podwyższonego kapitału.

Papiery serii B objęło ledwie ośmiu inwestorów.

Mój komentarz: Kłania się opis jak w przypadku objęcia akcji serii B. Czyli:
Słowo ledwie. Można było podać liczbę inwestorów profesjonalnie np. Akcje serii B objęło ośmiu inwestorów.

Artykuł: Ich tożsamość nie jest znana.

Mój komentarz: To jest świetne. Od kiedy istnieje obowiązek/obyczaj, czy cokolwiek innego, by podawać takie dane? Wow! Gdyby, dane któregokolwiek inwestora musiały być opublikowane (np. przekroczenie progów), tak by się stało. Niezłe, przyznacie.

Artykuł: Płacili po 6,9 zł za papier. Wartość oferty brutto wyniosła zatem tylko 125,1 tys. zł. Na konto Netwise wpłynęło jeszcze mniej pieniędzy bo firma musiała zapłacić 20 tys. zł za sporządzenie dokumentu informacyjnego oraz 27,2 tys. zł za przeprowadzenie oferty. To oznacza, że ze sprzedaży akcji serii B Netwise pozyskał na czysto niespełna 78 tys. zł.

Mój komentarz: Wiadomo, że koszty emisji istnieją przy każdej ofercie. Raczej trzeba, by się martwić jakbyśmy kosztów nie znali.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NETWISE 0,00% 62,00 2023-07-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.