Ponieważ na watki daty zadeklarowałem, że - z litości dla tam umoczonych - nie będę na razie pisał o dacie, póki nie wyjdzie z groszówek lub nie spadnie na 0,3x, więc tu ci odpiszę:
- też jestem ciekaw, co w pn bedzie z kursem i czy jakiś aktywny podawacz tlenu bedzie podtrzymywał kurs pod swoje sypanie
- co do twego o żartu o skarbówce - chciałbym mieć taką sprawczą moc :)
- a teraz coś serio - w komentach pod tym artykułem:
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/isource-vat,89,0,2421593.html
właśnie znalazłem taki ciekawy wpis kogoś o nicku sah - ponieważ znasz datę i powiązania z MCI wcześniej ode mnie, stąd moje pytanie, czy to wszystko prawda (wrzuć to może też na wątek daty - być może fox, nikt lub ktoś inny długo znający datę wypowie się na ten temat?):
48 min. temu
TO NIE JEST POLSKA FIRMA ABC Data rozpoczęła swoją działalność w Polsce w 1990 roku jako ABC Data Sp. z o.o., jednak historia przedsiębiorstwa sięga 1985 roku, kiedy w Bonn powstało przedsiębiorstwo ABC Data Import und Export GmbH. W 1990 roku przedsiębiorstwo zostało przeniesione do Polski. W 2000 roku 100% udziałów w spółce przejął jeden z wiodących europejskich dystrybutorów sprzętu i oprogramowania komputerowego, Actebis Holding GmbH. W 2005 roku spółka rozpoczęła obsługę klientów w Czechach (początkowo, jako Actebis Czechy obecnie, jako ABC Data s.r.o. z siedzibą w Pradze). Sprzedaż prowadzona była bezpośrednio przez praskie biuro firmy, a także internetowy system transakcyjny ‘a-shop’. Dwa lata później zarejestrowana została spółka ABC Data s.r.o w Bratysławie, prowadząca dystrybucję produktów informatycznych do resellerów na terenie Słowacji. W tym samym roku powstała ABC Data Holding SA, która kupiła 100% udziałów w ABC Data Sp. z o.o. Z kolei fundusz MCI Investment Fund S.A. nabył 80% udziałów w ABC Data Holding S.A. W 2009 roku ABC Data, została członkiem Global Technology Distribution Council, międzynarodowego stowarzyszenia skupiającego największych światowych dystrybutorów IT. Spółka została wyróżniona nagrodą EMEA Channel Academy i tytułem „Dystrybutora Roku Europy Środkowo-Wschodniej 2009”. Rozpoczęto także przygotowania do wprowadzenia jej na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. W 2010 roku, spółka zadebiutowała na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie SA jako ABC Data S.A.[1], a także rozpoczęła działalność na Litwie (UAB “ABC Data Lietuva”, z siedzibą w Wilnie). W tym samym roku, uzyskała świadectwo AEOF, które pozwoliło jej na stosowanie uproszczonych procedur w przewozie towarów na terenie Unii Europejskiej. W 2011 roku zadebiutowała marka własna ABC Data – Colorovo, a spółka w ramach kontynuowania swojej ekspansji w krajach regionu CEE rozpoczęła sprzedaż na Łotwie i w Estonii. W grudniu tego roku powstała spółka ABC Data Marketing Sp. z o.o., która prowadzi usługi marketingowe na rzecz partnerów handlowych ABC Data S.A. Kolejnym etapem budowy silnej pozycji w regionie Europy Środkowo – Wschodniej było wejście Spółki w 2012 roku na rynek węgierski (ABC Data Hungary Kft., z siedzibą w Budapeszcie), a rok później również rumuński (ABC DATA DISTRIBUTIE SRL z siedzibą w Bukareszcie). W 2013 roku ABC Data S.A. zawarła umowę kupna 100% akcji spółki iSource, wiodącego dystrybutora produktów firmy Apple w Polsce[2]. Transakcję sfinalizowano w 2014 roku[3]. W 2015 roku prezesem zarządu spółki została Ilona Weiss[4], a Wiceprezesami Zarządu Juliusz Niemotko[5], Andrzej Kuźniak[6] i Maciej Piotr Kowalski[7]. Nowy Zarząd opracował strategię rozwoju spółki na lata 2016–2018. Strategicznym celem ABC Data jest objęcie do 2018 roku pozycji lidera nowoczesnej dystrybucji IT w regionie CEE oraz uzyskanie w tym samym czasie wyceny grupy na poziomie 1 miliarda złotych[8]. W ramach realizacji strategii rozwojowej, w sierpniu 2016 roku spółka podpisała umowę inwestycyjną na zakup kontrolnego pakietu ponad 80% akcji notowanego na rynku NewConnect krakowskiego dystrybutora VAD – spółki S4E S.A[9]. Transakcję sfinalizowano w listopadzie 2016 roku[10].