Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,61 zł , zmiana od tamtej pory: 9,32%

Bardzo ważna ocena sytuacji dokonana przez Ciekawego.

Dnia 2015-09-12 o godz. 22:00 ~xxx napisa gurniczychł(a):
> wedlug prognoz w 2017 roku przychody 120-130 mln i rentowność netto 12-14% co daje min 14 mln zysku netto, przy dzisiejszej liczbie akcji 20 groszy na akcje, spólka ma zacząć wypłacać dywidendę w przyszłym roku, więc warto poczekać.

Mam niestety uwag do Twojego wpisu jak i tekstu Pani Prezes zamieszczonego we wczorajszo/dzisiejszym Parkiecie:

Proszę zwrócić uwagę na to co powiedziała Pani Prezes: "W maju bieżącego roku rozpoczęliśmy trzy nowe inwestycje: w Koninie, Katowicach oraz Rumii, które zakończą się w latach 2016-2017 r." - jeszcze w styczniu mówiła ze w 2016 roku. Teraz, że w latach 2016-2017 co oznacza, że może na przełomie tych lat a może nawet w 2017 roku bo dochowanie terminów to nie najmocniejsza strona firm budowlanych. Dodatkowo Katowice to pierwsza dla JHM i MRB budowa wieżowca i dodatkowo na nawodnionych szkodach górniczych - z tą budową już są a będą jeszcze mega problemy.

Druga sprawa to stwierdzenie Pani Prezes, że "W ofercie mamy ponad 900 mieszkań". W prospekcie emisyjnym na dzień 31 grudnia 2014 roku podano, (lokalizacje według Pani Prezes)
- Katowice 205 mieszkań
- Rumia 237 mieszkań
- Konin 144 mieszkań
- Łowicz 100 mieszkań jak podała obecnie Pani Prezes
RAZEM 686 mieszka
Spółka ma na dziś w ofercie 900 mieszkań to oznacza, że realnie do sprzedaży do końca 2016 roku gotowych mieszkań ma 214 - czyli resztki już dawno przebrane i niechciane lub tak jak w przypadku Helu demolowane przez krótkotrwałych najemców (turystów) - byłem widziałem i takiego lokalu nie kupiłbym bez 30-40% rabatu. Do końca 2016 roku jest jeszcze 16 miesięcy to z tych 214 przeciętnie (214:16) daje sprzedaż na poziomie około 13-14 mieszkań na miesiąc. A trzeba wiedzieć, że część mieszkań nie zostanie sprzedanych do kończ 2016 roku a część zostanie sprzedana ze sporym rabatem. W tej sytuacji ja niestety nie liczę na dywidendę w 2016 roku. Dywidenda jeśli będzie to dopiero za rok 2017 wypłacona w 2018 roku.

Pani Prezes twierdzi, że spółka rozgląda się za gruntami w Warszawie, Poznaniu i Bydgoszczy, myślę że to pijarowskie zawołanie bo pytam za co spółka mogłaby takie grunty kupić. A co z Zakopanem, Jastrzębiem Zdrój i Łodzią gdzie grunty już prawie 6 lat leżą odłogiem i generują spore koszty. Dlaczego tam nie rozpoczyna się b udowy mieszkań.

Dokonana przez analityków DM Vestor wycena akcji na 2,50 oraz podwyższona prognoza zysku netto do 7,8 mln zł na rok 2015 jest niczym nieuzasadniona lecz pewnie ekwiwalentna do wynagrodzenia za jakie został sporządzony raport.

Też mam akcje ze średnią dużo wyższą i też uważam, że warto czekać, aby nie załapać straty, tym bardziej, że do 2017 roku będzie można jeszcze mocno obniżyć średnią.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JHMDEV 0,00% 1,76 2019-12-16 01:00:00