"– W ostatnim czasie zdecydowałem się na sprzedaż małej części mojego pakietu akcji PZ Cormay w celu dofinansowania Orphee (spółka zależna Cormaya – red.) w ramach planowanej przez tę spółkę emisji akcji. Zaznaczam, że moją intencją jest udział w emisji Orphee, zaangażuję również dodatkowe środki własne. Dlatego też po udanej emisji w Orphee, aby sytuacja wydawała się jasna dla wszystkich inwestorów, zamierzam dokonać lock-upu na posiadanych akcjach PZ Cormay oraz Orphee do końca 2015 r. – mówi „Parkietowi" Tuora.
– Być może o lock-up zabiegali najwięksi z mniejszościowych akcjonariuszy Cormaya, którym nie spodobał się ostatni ruch prezesa i spadek kursu. W szczególności fundusz Total FIZ, który ma 19,9 proc. kapitału tej spółki i jest ona jego trzecią największą inwestycją – mówi analityk pragnący zachować anonimowość.
– Moim zdaniem lock-up na pakiecie prezesa Tuory to dobra wiadomość dla inwestorów planujących wziąć udział w ofercie Orphee. Poza tym dzięki takiemu zabiegowi spółce łatwiej będzie przekonać inwestorów do kupna nowych akcji – dodaje nasz rozmówca.
Z emisji prywatnej Orphee zamierza pozyskać około 35 mln zł. W środę zakończyły się spotkania z inwestorami. Rozpoczynająca się budowa księgi popytu może potrwać do połowy przyszłego tygodnia. Z naszych informacji wynika, że zainteresowanie ofertą akcji Orphee jest całkiem spore. – Wprawdzie rynek ofert pierwotnych i wtórnych jest obecnie trudny, ale Orphee to dobra spółka, działająca na atrakcyjnym rynku, a dodatkowo obecnie jest nisko wyceniana – uważa analityk. Od początku roku kurs notowanego na NewConnect Orphee spadł o 50 proc. Tylko ostatni miesiąc przyniósł 22-proc. przecenę i obecna wycena tej szwajcarskiej spółki jest najniższa w jej historii.
– Po przeprowadzeniu najbliższej emisji akcji, służącej zakończeniu procesu przejmowania włoskiej spółki Diesse, Orphee nie będzie w przewidywalnej przyszłości potrzebowała dodatkowego finansowania zewnętrznego – zapewnia Tuora."
Zauważcie, że mówi tylko o emisji w Orphee, o emisji w Cormay nawet się nie zająknął.
Jest coś w twierdzeniu, że cena może być "zbijana" do ceny nowej emisji w ORP. Pewnie rzeczywiście bądą to okolice 4zł. Brać dzisiaj czy nie brać - oto jest pytanie.