Forum Giełda +Dodaj wątek

Analiza Techniczna

Może ktoś coś napisze o wykresie? Bardzo ciekawi mnie wasze zdanie.
Moim zdaniem, rysują się dwie opcje, (które są fundamentalne dla ceny papieru - a więc oceny technicznej akcji:
a) info odnośnie VAT jest prawdziwe w tym sensie, że rzeczywiście są prowadzone czynności sprawdzające przez właściwe organy i jeśli w ich wyniku będą nieprawidłowości - będą zjazdy (nawet nie wspominam o konsekwencjach);
b) info odnośnie VAT jest prawdziwe, lecz bez nieprawidłowości w zachowaniu spółki Imagis;
c) info odnośnie VAT jest nieprawdziwe.
Wiem, jak czują się osoby mające akcje, więc napiszę co myślę. Sam przed spadkami kupowałem akcje i na minimum dokupiłem, nie ukrywam. I wiem, co się czuje przy takiej zwale.

Zastanówmy się RAZEM (liczę na komentarze) dlaczego spadało (wracamy do AT). Chyba ze dwa tygodnie temu napisałem na forum tutaj, iż PCG stoi przed dużymi przeobrażeniami. I te zjazdy jednak utwierdzają mnie w tym, że tak jest. Z kilku powodów, o czym poniżej:
- jeśli mamy do czynienia z pkt a) zjazdy są pewne i tutaj żadna analiza niezbyt pomoże. Ponieważ mówilibyśmy o potężnych kwotach podatkowych do zwrotu;
- jeśli mamy do czynienia z pkt b lub c) - sądzę, że spadki są zakończone.
Kilka zdań o grupie PCG, o której wiecie bardzo dużo.
Pytanie brzmi: Zarząd Imagis ma zaklepany program motywacyjny; obejmuje papiery w trakcie przekształcania Imagis po znikomej cenie w stosunku do bieżącej, co daje im grube portfele - pytanie brzmi - jaki sens miałoby "kombinowanie" z VAT, skoro są na totalnie początkowym etapie budowy Spółki jako podmiotu objętego rynkiem (do tego tuż przed wejściem na parkiet główny)?. PO Po drugie - popatrzcie na Akcjonariuszy PCG i kto za tym stoi (znane nazwiska) - biorąc pod uwagę potencjał finansowy grupy, jak i to - szczerze mówiąc - iż w ciągu 2/3 lat może być dwa razy większa, jak i wiele aspektów (łącznie z Calatravą) uważam, iż byłoby ze strony zarządu świadome uczestnictwo w karuzeli podatkowej. To całość nie trzyma się kupy, zważywszy na potencjał ekonomiczny. Osobiście uważam, iż jest to spółka (grupa) z obszaru " strzału życia" - jeśli "gruby" akcjonariusz się w niej ulokuje. Jednak w takim razie dlaczego spada? Spada, bo mogła być bardzo poważna walka o przejęcie dużego pakietu spółki, choć uważam, iż za kilka dni okaże się, że nikt nie wyprzedawał.
Popatrzcie na to inaczej - każdy z Was obserwuje wykresy i pewnie każdy z NAS widzi co innego. Ja osobiście patrzę na wykres tak i bez urazy: zakładałem , że rynek utrzyma na 1,30 (na podwójną flagę), lecz nie utrzymał. Dlaczego? Bo od 2.78 było bardzo silne momentum. Bardzo. Wniosek jest taki: możecie wierzyć lub nie - gdyby nie było info, papier zszedłby poniżej 1 zł i tak. Nie będę pisał o szczegółach, bo to nie ma sensu. Nie wykluczam też, że może spaść na chwilę poniżej 0,9 i ponownie (drugi raz) odwrócić up. Popatrzcie na spokojnie na wykres - jednak z zastrzeżeniem, iż pkt a) jest nieprawdziwy - jeśli temat podatku jest fikcją - prawdopodobnie skończyliśmy spadki. I poziom zakończenia nie jest przypadkowy. Zapewniam. Jeśli informacje są prawdziwe, mogą być zjazdy dalej. Zatem, jeśli info o VAT okazałoby się nieprawdziwe, czy było "w tym momencie" przypadkowe? Bez komentarza. Nie wiem. Wiem jednak, iż ruch spadkowy nie był dograny o końca i gdybym był "grubym" akcjonariuszem, szczególnie chciałbym , aby pojawiły się okoliczności, które dałyby podstawę do jego zakończenia z niższego poziomu. Ale to jedynie moje zdanie.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PCGUARD 0,00% 0,38 2009-03-20 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.