Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,10 zł , zmiana od tamtej pory: 179,35%

ANALIZA SYTUACJI - czytajcie zarządzający w TFI ;)

Moja teoria na spadki to albo jakiś fundusz (lub więcej jak 1) ma umorzenia i musi wg siebie sprzedać albo jest jakieś 2 dno. Dodatkowo zapewne istnieją obawy o 3 rzeczy, tj. 1) zmiany forsowane przez UOKiK, 2) rolowanie/emisję nowych obligacji (zmiany KNF/GPW), 3) zastój w branży (to akurat nie będzie dotyczyć MVP.

Jednakże argumentów za kupnem jest cała masa, wystarczy spojrzeć ile oddadzą mieszkań w 2019 (+20% jak w tym) + jak kosmicznie zapowiada się 2020-2021. Patrzmy także na wartość mieszkań,a nie tylko liczbę, ta skokowo rośnie (inni dew. nie chcą takich danych ujawniać), więc wystarczy że będą trzymać marżę 25% i będzie kosmos. Dla przeciętnego kupującego to zabójcze imo (IMO), ale z pkt widzenia spółki, istnieje duża grupa osób, których stać na takie obiekty i oni zawsze się znajdą. To jest super, bo pokazuje antycykliczność (kryzys najbardziej odczują deweloperzy z lokalami bardziej dla ludu - to już widć po Atalu czy Robygu).

Dodatkowo pędzi rozpędzony segment magazynów, tego inni raczej nie mają. Wiadomo że tu wpływ na statystyczna kwestia kursu EUR, ale cashowo Marvipol wychodzi na tym świetnie, ryzykiem jest koniec współpracy z Panatoni, ale tu najwyżej nie będą rozpoczynać kolejnych obiektów, nie mniej mysle ze to mało prawdopodobne, bo to MVP daje kasę, a obydwie strony na tym dobrze wychodzą

Ja myślę, że może być w tym roku pierwsza dywidenda (o ile punkty 1-2 z drugiego akapitu nie zaskoczą negatywnie), bo bilans wygląda bardzo zdrowo, dług netto wzrósł w 3Q, ale w innych pozycjach mniej popularnych z bilansu to się wyrównało i inne pozycje ładnie performują.

Oczywiście ktoś powie, że to gra na wezwanie ze strony Ksiażka, kto wie... pytanie jednak, który fundusz mu odda po takiej cenie, a ten musi uzbierać 18%, chyba że jest między nimi jakiś układ. Ale wątpie po casie BAH, fundy są raczej wściekłe na MK, bo zaniżają cenę złośliwie? ;)

Ja się spodziewam wolumenowo płaskiej sprzedaży mieszkań w 2019 (ok. 850 szt.) ale wartościowo kilkadziesiąt proc. UP. Magazyny - wystarczy że sprzedadzą 2 kolejne i dokończą transakcje które trwają.

Pamiętajmy także, ze rozwija się nowy segment obiektow na wynajem (Unique, Gdańsk, niedługo Kołobrzeg), to będzie w za kilka lat im wypłaszczać przychody, także kolejny plus.

Deweloperzy mainstreamowi raczej są skazani na łaskę/niełaskę rynku, mają tylko mieszkania dla ludu, tutaj też (Białołęka, Kłobucka), ale są też kwadraty premium, magazyny, wynajem, wygląda fajnie.

To chyba na tyle z mojej strony, zapraszam do dalszej dyskusji ;)

Pozdr.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MARVIPOL 5,54% 9,14 2026-01-05 16:45:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.