Witam wszystkich serdecznie, oto moje przemyślenia na temat spółki:
Po pierwsze CDRL pokazało jak dla mnie znakomite wyniki półroczne, które dobrze wróżą na koniec roku.
Spójrzmy na tendencje:
a) pozytywne:
-przychody ze sprzedaży wzrosły o 11,72% r/r
-zysk przed opodatkowanie wzrósł o 14,18% r/r
-zysk netto wzrósł o 10,15% r/r
b) negatywne:
-zysk ze sprzedaży spadek o 6,95%.
Teraz przyjrzyjmy się danym jakie spółka pokazuje (http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/25160050,cdrl-sa-26-2016-wstepna-informacja-o-przychodach-ze-sprzedazy-towarow-w-sierpniu-2016r).
W sierpniu przychody ze sprzedaży w Polsce wzrosły o 22%, a narastająco od stycznia o 14%. Przed nami już tylko najważniejsze miesiące ( w których sprzedaż odzieży dziecięcej jest największa). Najpierw wrzesień, kiedy trzeba zrobić ostatnie zakupy do szkoły i przedszkola. Następnie mamy październik listopad i grudzień, a więc do sklepów wchodzi nowa kolekcja jesień- zima, do tego mamy wyprzedaże, oraz w grudniu OKRES ŚWIĄTECZNY!!! Nawet jeżeli w następnych miesiącach przychody ze sprzedaży będą rosły o 17-20% r/r co miesiąc, to za Q3 i Q4 możemy spodziewać przychodów na poziomie- odpowiednio 58 i 53 mln za te kwartały. Sumarycznie rocznie da nam to 200 mln przychodów w 2016 roku !!! Zysk operacyjny EBIT powinien wynieść ok. 19mln zł.
Spójrzmy teraz na wykres akcji.
Od wyników zachodzi duża wymiana akcji przy poziomie 30zł. Jeżeli akcje spadają bez obrotu poniżej 30zł automatycznie ktoś zgarnia wszystkie pakiety. Do tego akcje zaczynają piąć się w górę. Dziś po raz kolejny mieliśmy dużą wymianę na poziomie 32zł.
PO SESJI W DNIU 06-09-2016 MAMY JUŻ DWIE BIAŁE ŚWIECZKI NA DZIENNYM. poprzednio gdy wykres zachowywał się podobnie (znaczny wzrost wolumenu + 3 białe świeczki) spółka wzbiła się na nowe szczyty, tj. 33zł. Teraz akcje dobijają do tego poziomu i wszystko wskazuje na to, że atak może się powieść. Popyt ma siłę, do tego wskaźniki wychłodzone. RSI i MCAD wyglądają świetnie.
Wnioski:
NIE ROZUMIEM KTO TU SPRZEDAJE PAPIER PONIŻEJ 30ZŁ !!! tutaj tylko czekają na taką okazję, a przypominam, freefloat wynosi tylko 16%. Mało kto posiada akcje kupione za mniej niż 20zł. Wszyscy powymieniali się już papierem i papier poniżej 30zł jest już NIEDOWARTOŚCIOWANY. Jak dla mnie, to najbliższy miesiąc, to systematyczny wzrost wartości akcji, tak jak pisał to kolega Kilof. Może nie nazywałbym tego wystrzałem, ale poziomy 35zł i więcej są możliwe do ugrania do końca miesiąca!!!!!
Pierwsze akcje kupiłem za 19zł, później za 25zł i 29zł. Mam teraz piękną średnią 24,50!!! Kto ze mną rączka do góry!!!