Witam,
jak widzicie to co się aktualnie dzieje na spółce? Był skup akcji własnych przez oponeo, które ma tych akcji troche kupionych (20%: 2,7 mln akcji). Darayavahus spółka z o.o. i Tyre Invest spółka z o.o. mają prawie 50%: 6,9mln akcji i ostatnio fundusz Generali OFE sprzedał swój duży ponad 10% pakiet akcji w wezwaniu po około 52zł.
To co ja biorę pod uwagę to kolejne wezwania, w których wyjdą z akcji kolejne OFE i Norwedzy. Nie wiem po jakiej cenie, ale wyjdą. Druga sprawa to taka, że Oponeo umorzy akcje, które posiada przez co zwiększy się udział pozostałych akcjonariuszy. Na bankierze pokazuję, że free float to jakieś 34%, chociaż z tego co pokazuje biznesradar jest on troche mniejszy. Ja aktualnie trzymam swoje akcje i za mniej niż 60zł nie oddam w wezwaniu. Celowo zarząd nie podaje informacji o przychodach. Opcji jest wiele, ale to co wydaje mi sie najbardziej sensowe z dotychczasowych działan opisałem powyżem. Co Wy o tym sądzicie?
Duzi jeszcze mogą przestać wypłacać dywidende albo nie wypłacać zbyt wiele i dalej skupować akcje z rynku za pieniądze spółki i zmniejszach free float, co byłoby jakimś gwoździem do trumny. Chyba, że cena wezwania byłaby spora.