Forum Zakładanie firmy

Agencja Artystyczna - kwestie formalne

Zamierzam otworzyć Agencję Artystyczną. Mam doświadczenia aktorskie (amator), jako pracownik domu kultury zorganizowałem trzy edycje ogólnopolskiego festiwalu teatralnego. Pomysł, realizacja, dobór artystów, menu obiadowe w barze - decydowałem o każdym aspekcie, to był całkowicie autorski projekt. Mam znajomości, szczególnie wśród artystów tzw. niezależnych, znam grupy teatralne, najważniejsze osobiście (były na moich festiwalach). Zamierzam prowadzić działalność samodzielnie - z początku przynajmniej. Nie szukam kokosów, tym bardziej naprawdę kocham teatr, interesuje mnie pośrednictwo pomiędzy niedużymi zespołami o odbiorcami sztuki (domy kultury, kluby, etc.). W związku z tym mam parę pytań i serdecznie proszę o pomoc.

Pytanie podstawowe: Moje szanse w skali 1-10?

A teraz trochę bardziej szczegółowe i rzeczowe:
1. Czy tego typu działalność może liczyć na dotacje UE? Zastrzegam że chodzi pomoc w uzyskaniu środków "Na start". Jeśli mają to być środki przyznawane po 2 latach działalności to dziękuję bardzo bo nie doczekam, a jeśli tak to znaczy że dam sobie radę sam :) Jeśli nie UE to gdzie indziej uzyskać wsparcie finansowe dla startującego przedsiębiorstwa?
2. Czy tego typu działalność może prowadzić każdy, czy wymaga ona jakieś specjalnej formy rejestracji np. w Ministerstwie Kultury?
3. Niezwykle mocno nurtuje mnie kwestia obyczaju oraz rodzaju umów obowiązujących w tego typu działalności:

a) jak w praktyce otrzymuje wynagrodzenie dla Agencji z tytułu "załatwienia" występu? Gdzie, w jakiej formie ten zysk się określa? Jakie są zwyczajowe stawki, zasady. Jak te kwestie ustalać z artystami?
b) jakiego rodzaju umowy są podpisywane pomiędzy Agencją a artystami? Czy są to jakieś ogólnie dostępne wzory umów (O dzieło), czy też muszą one być specjalnie przygotowane dla Agencji w oparciu o prawnika?
c) czy umowy ze wszystkimi artystami muszą być jednolite, czy też mogę je dowolnie modelować ?
d) to samo jeśli chodzi o umowy dotyczące samego już występu? Skąd je brać, jak konstruować?
e) czym charakteryzują się umowy na wyłączność?

4. Jakie są największe zagrożenia w tego typu działalności?

Za wszelkie wskazówki serdecznie dziękuję.