Forum Księgowość i podatki

ABC podatków

Witam. Pod koniec roku planuję otworzyć firmę, agencję fotograficzno reklamową (kompleksowe usługi z zakresu fotografii cyfrowej, wydruki wielkoformatowe, przygotowywanie wystaw, fotografia ślubna i inne usługi).
Właściwie mam już wszystko przemyślane, napisany biznesplan, lokal, fundusze, dystrybutorów sprzętu itp. Natomiast cały czas zbieram informacje na temat podatków. Szczerze mówiąc nie wiem gdzie się tego wszystkiego dowiedzieć i kogo poradzić aby uzyskać rzetelne i pewne informacje na temat podatków.
Może żeby nie przedłużać zadam kilka pytań a jeśli dyskusja się rozkręci lub znajdzie się dobra dusza chcąca pomóc, zadam kolejne pytania. Więc do rzeczy:
1. Jak to jest z VATem. Czy będę mógł otrzymać zwrot VATu za zakupiony do firmy sprzęt? Czy opłaty takie jak koszt wynajęcia lokalu, opłaty za internet, telefon itp. będę mógł wciągać w koszty? Jeśli nie to dlaczego? Gdzie szukać informacji o podatku VAT?
2. Jaką formę prawną firmy wybrać?
3. Jaką formę opodatkowania wybrać?
4. Właściwie jaką część moich dochodów będę musiał oddać Państwu (ubezpieczenia, podatki itp.)?
5. Czy w tym względzie zmienia coś fakt że jestem osobą niepełnosprawną?

To na razie wszystkie pytania, które z pewnością wszystkim doświadczonym przedsiębiorcom wydadzą się śmieszne. Ale mnie, młodego człowieka z umiejętnościami i pomysłem na firmę przeraża ten ogrom wiedzy, biurokracji, niejasności...
Serdecznie pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakieś rady...
Michał P.
  • ABC podatków Autor: ~MichalP
  • Re: ABC podatków Autor: ~iwona1