Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  26,33 zł , zmiana od tamtej pory: -7,33%

5 sesji, czyli strata odrobiona:)

5 sesji, tyle czas zajęło odrabianie strat powstałych w wyniku ostatniego stłuczenia kursu przez szorciarzy. Przypomnę, że poprzednie odrabianie strat trwało dłużej, przy czym za każdym razem krócej: miesiąc, dwa tygodnie i teraz 5 dni. Odrabianie strat nie idzie w parze ze zmniejszaniem zadłużenia przez szorciarzy, w każdym razie dług nie zmniejsza się wolumenowo w dużej skali. Wczoraj ortex podał, że prawdopodobnie w ostatnią środę, czyli 15 października, szorciarze kupili/oddali 30 k akcji. Tego dnia wolumen całkowity obrotów wyniósł 0,554 mln akcji, a kurs spadł o 1,61%. Efektywność odkupu: 5,4%. Mało!:) Ile akcji szorciarze odkupili wczoraj, gdy wolumen obrotów był dwa razy wyższy, a kurs urósł o 8,62%? Myślę, że nie odkupili nic albo niewiele. Przebieg sesji wskazywał na konsekwentną, ale nie udaną obronę przed wzrostami kursu. Myślę, że szorciarze przede wszystkim stali wczoraj za podażą. Jak było naprawdę? Przekonamy się piątek (ortex).
Czy niebawem, tak jak było do tej pory, wrócimy do spadków? To wymagałoby masowej podaży akcji, czyli kolejnych pożyczek idących w setki tysięcy, a może i miliony akcji. Przed dwoma tygodniami, 6 października zadłużenie ortexowe wynosiło 3,58 mln sztuk. wczoraj, czyli dwa tygodnie później 3,99 mln sztuk akcji. Kurs akcji wzrósł w tym okresie o +3,84%, a zadłużenie oficjalne zwiększyło się o 0,41 mln akcji. Widzimy, że cała operacja pożyczkowa w połączeniu z podażą zaprzyjaźnionych funduszy nie przyniosła spodziewanych efektów. Natomiast liczba akcji zablokowanych w arkuszu zleceń S zwiększyła się o prawie 1 mln sztuk. Kolejna porażka szorciarzy, czyż nie?:)
Wydaje mi się, że szorciarze jednak zaniechają obecnie wymuszania spadków kursu. Pożyczanie staje się coraz droższe, efekty coraz mniejsze lub zgoła żadne. Tłuczeniu kursu nie sprzyjają również publiczne deklaracje ministrów o pomocy rządowej dla JSW, a proroctwa prezesa o utrzymaniu się przez następne dwa lata niskich cen węgla rynek kwituje wzrostem ceny akcji. Skąd pan prezes JSW wie, jak cena węgla będzie za rok czy dwa lata? Nie wie i wiedzieć nie może. Uważam, że tworzenie wokół spółki atmosfery grozy jest elementem gry psychologicznej przed zbliżającymi się rozmowami ze stroną związkową w sprawie koniecznych i głębokich cięć, zarówno płacowych, jak i tych dotyczących zatrudnienia.
Widzimy, że odkup akcji idzie szorciarzom jak po grudzie. W ciągu ostatnich 12 miesięcy udało im się odkupić i oddać netto ok. 170 k akcji (4,16 mln > 3,99 mln). W tym okresie wolumen obrotów wyniósł 103 mln akcji. Efektywność odkupu? 0,16%!:) Czy ktokolwiek może mieć jeszcze wątpliwości, że bez znaczącego wzrostu kursu odkup akcji i redukcja zadłużenia do zera nie jest możliwa?:)
Oficjalne zadłużenie wynosi 3,99 mln akcji (ortex). Według moich szacunków, zależnie od przyjętej metody, faktyczne zadłużenie może wynosić obecnie od około 14 do około 20 mln akcji. Wyliczenia szacunkowe przedstawiałem na forum na przestrzeni kilku miesięcy. Zainteresowanych odsyłam do tych wpisów, a przede wszystkim zachęcam do wykonania własnych obliczeń i kierowania się przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych wyłącznie własnymi przemyśleniami. Errare humanum est!
Czy odkup akcji będzie powiązany z uporządkowanym, stopniowym wzrostem kursu ("drabinka"), czy też z gwałtownym "wyciskaniem"? Ja oczywiście tego nie wiem, ale podejrzewam, że drugi wariant jest bardziej prawdopodobny. Dlaczego? Dlatego, że w przypadku JSW szorciarze mają przeciwko sobie nie tylko longerów, ale przede wszystkim żywioł pospolitego ruszenia drobnych inwestorów. To masy drobnych inwestorów zadbają o burzliwy przebieg odkupu.
W arkuszu zleceń S mamy ofertę na ok. 10,2 mln akcji, przy czym ponad 2/3 tego wolumenu wyystawiono na sprzedaż po cenie równej lub wyższej 100 złotych. Przy szacowanych przeze mnie liczbie akcji do oddania, od 14 do 20 mln sztuk, kilkusetprocentowy wzrost wartości akcji wydaje się nieunikniony. Kolega Trader2022 pisze ostrożnie o wzroście od 100 do 400%. Ja odwołam się do historycznych doświadczeń: Gamestop, VW czy ostatnio Eutelsat. W przypadku dwóch pierwszych spółek wzrost wartości sięgał nawet 1000%, a w przypadku francuskiej spółki Eutelsat okolo 800%. Każdy może sam policzyć, ile może kosztować akcja JSW przy zachowaniu skali wzrostu z w/w spółek.
Taka jest moja spekulacja!:)
Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom!:)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JSW -0,97% 24,40 2025-11-14 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.