witam chcialbym otworzyc sklep z artykulami spozywczymi w Angli mam problem poniewaz niewiem od czego zaczac prosilbym o pomoc .jaki bym musial miec wklad finasowy,a takze szykam osoby ktore zajmuja sie dostawa art spozy... do Angli i wyposazeniem sklepu .Prosze o cenniki towarow i czekam na odpowiedzi DZiekuje z Gory
Mam zamiar otworzyć działalnośc. Jest to zesół muzyczny, świadczący usługi na weselach, zabawach itp. Jakie dokumenty muszę posiadać i jak zdefiniować to wg. PKD?
Witam.
Do tej pory byłem zwolniony z VAT-u ponieważ jestem agentem ubezpieczeniowym, ale mam zamiar oprócz zajmowania się ubezpieczeniami zacząć obwoźnie hadlować w sezonie letnim artykułami sezonowymi i w związku z tym wiem że powinienem zacząć rozliczać się z VATu. Jakie w takiej sytacji powininenem złożyć dokumenty do US, jak dokumentować sprzedaż towarów(jest to handel sezonowy - niewielki obrót),jak obliczać należny VAT itp??
Witam.mam pytanie jak założyć własną działalność w Polsce aby praca za granicą(na terenie Niemiec)była legalna.Obecnie pracuję w niemczech(produkcja moskitier-insektenschutz)ale jestem zatrudniony przez Polską firmę i po trzech latach pracy okazuję się że nieleglanie bo składki jakie odprowadzał mój pracodawca Polski do niczego mi się nieliczą i obecnie czekam na spłatę opłacanych składek z ZUS przez ten okres(orzeczenie sądu).Chcę otworzyć własną firmę i nadal tu pracować(świadczenie usług w produkcji moskitier) w jaki sposób to zrobić tak żeby było leglnie i liczyło się do emerytury gdzie opłacać składki i płacić podatek.Proszę o pomoc
Witam mam parę pytań dotyczących otwarcia działalności w Polsce dokładniej firma miała by się zajmować budowlanką bardziej chodzi o remonty wykończenia wnętrz . jestem zarejestrowany jako bezrobotny ... i co dalej?
gdzie mam sie udać do jakich urzędów
na ten temat jestem zielony
czy moja firma morze jakiś czas działać bez rejestracji?
witam ,mam wielką proźbe i pytanie :
Posiadam własny lokal w Krakowie na nowym osiedlu interesuje mnie
jaka musi byc powierzchnia lokalu pod apteke?i ile czasu trwa załatwieanie formalnosci?
Czy są jakies dofinansowania z Unii dla młodych przedsiębiorców?
Witam serdecznie.
Pół roku temu otworzyłam działalność gospodarczą otrzymałam dotacje i jak narazie dośc dobrze prosperuje- nieprzynosi strat.
Teraz nadarzyla mi się ciekawa okazja i chciałabym otworzyć bar szybkiej obsługi, co było moim skrytym marzeniem.
I tu zaczynaja się schody czy mogę się tego podjać?
i jak formalno-prawnie tę zagadkę rozwikłać?
Witam.
Mieszkam w mieście 40 tyś w województwie lubelskim i przyszedł mi do głowy pewien pomysł - mianowicie sala zabaw dla dzieci. nie wiem tylko od czego zacząć(czy mogę tą sale zarejestrować jako firmę czy muszę jako działalność?czy koszty wyposażenia mogę sobie jakoś odliczyć?i czy wogóle ma ten interes przyszłość??)a także czy wogóle mam szanse na jakies dofinansowanie z uni.jeżeli ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć, doradzić to byłbym bardzo wdzięczny. leszko5@op.pl
z góry bardzo dziękuję.
Witam.
Mieszkam w mieście 40 tyś w województwie lubelskim i przyszedł mi do głowy pewien pomysł - mianowicie sala zabaw dla dzieci. nie wiem tylko od czego zacząć(czy mogę tą sale zarejestrować jako firmę czy muszę jako działalność?czy koszty wyposażenia mogę sobie jakoś odliczyć?i czy wogóle ma ten interes przyszłość??)a także czy wogóle mam szanse na jakies dofinansowanie z uni.jeżeli ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć, doradzić to byłbym bardzo wdzięczny. leszko5@op.pl
z góry bardzo dziękuję.
http://zlotemysli.pl/mandragora.php?c=katalog&idCat=17 <--Prowadzisz prywatną firmę? Chciałbyś, żeby rozwijała się jeszcze lepiej niż dotychczas? Tematyka przede wszystkim dla przedsiębiorców, który myślą poważnie o biznesie.
Witam wszystkich mam pytanie,zamierzam otworzyć działalność gospodarczą z zakresu motoryzacji,handel autami lub częściami do nich prosze o podpowiedź gdzie lub do kogo mam pujść w celu dowiedzenia się jak mam działać zgodnie z przepisami jakie umowy moge zawierać co jak mam robić pokolei ile mnie to będzie kosztować jakie podatki będe musiał płacić i wszystko co jest z tym zwiąane i co moge a czego nie z góry dziękuje
ROMAN84-R1 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Witam wszystkich mam pytanie,zamierzam otworzyć
> działalność gospodarczą z zakresu
> motoryzacji,handel autami lub częściami do nich
> prosze o podpowiedź gdzie lub do kogo mam pujść w
> celu dowiedzenia się jak mam działać zgodnie z
> przepisami jakie umowy moge zawierać co jak mam
> robić pokolei ile mnie to będzie kosztować jakie
> podatki będe musiał płacić i wszystko co jest z
> tym zwiąane i co moge a czego nie z góry dziękuje
chce rozpoczac dzialalnosc gospodarcza. i potrzebuje kredyty w wysokosci 50,000zl na jej rozpoczecie. czy jet mozliwosc ze ktorys bank da mi tak wysoki kredyt na dogodnych warunkach? prosze o pomoc bo pomysl jaki mam jest naprawde do zrobienia tylko potrzeba mi tych 50,000zl!!!
Posiadam lokal w centrum Gorzowa Wlkp., obok Katedry.
Poszukuje wspólnika z uprawnieniami do prowadzenia Biura Obrotu Nieruchomościami.
kontakt na e-maila lub telefoniczny 602 777 111.
Witam wszystkich bardzo serdecznie
mam taki pewien problem i mam nadzieję, że ktoś mi podpowie coś na ten temat.
Chciałabym założyć własną działalnośc wiem jakie są kolejna kroki pytanie jest jakie opłaty ponosi osoba prowadząca działalność gospodarczą, jeśli jednocześnie pracuje na etacie i ma tam odprowadzane wszystkie wymagane składki?
Brdzo dziękuję za pomoc.
witam mam pytanie prowadzę działalność rolniczą i chciałbym założyć firme czy muszę łączyć te dwie działalności czy mogę być jednocześnie rolnikiem i właścicielem firmy? czy te działalności mogą istnieć osobno i korzystać z produktów rynkowych przypisanych to tych działalności? co z opłacaniem zusu i krusu?
czy jeśli jestem zatrudniona na umowę o pracę w innej firmie ,a chcę dodatkowo założyć własną działalność gospodarczą wówczas tez opłacam dodatkowo jakieś zusy???
chce wyjechac do pracy do niemiec i potrzebne jest załozenie dzialalnosci gospodarczej.Prosze mi udzielic poorady gdzie mam sie udac,jakie musze poniesc koszty.
A spróbujcie może na stronie www.ifosme.org. Co prawda jeszcze w rozbudowie (jeżeli chodzi o polski), ale nawet całkiem ciekawe mają podejście.
Pozdrawiam.
Jestem zatrudniony na umowę o pracę ale chę załozyć działalność gospodarczą. Ile będzie mnie kosztował zus i jak najlepiej się rozliczać z urzędem skarbowym?
Planuje założyć działalność sle nie wiem do końca jak to zrobić, jakie są koszta i czy mając do dyspozycji 15-20 tys.zł jest to w ogóle opłacalne i ciekawi mnie jeszcze jak to dokładnie jest ze zwrotem częćci srodków zainwestowanych w firmę przez UE, jakie terz trzeba w związku z tym spełnić warynki i gdzie się po taką pomoc udać?Proszę o radę i z góry dziękuje.
w przyszlosci mysle o zalozeniu firmy zajmujaca sie realizowaniem projektow infrastrukturalnych w srodowisku lokalnym,aktualnie pracuje w firmie inzynieryjnej. jakich kwalifikacji potrzebuje aby taka firma kierowac?
Chciałbym prowadzić działalność gospodarczą w mieszkaniu. Czy muszę posiadać tytuł prawny do lokalu? Właścicielami mieszkania są rodzice, a ja jestem jednym z mieszkańców (oczywiście zameldowany).
Witam,
mam ogromną prosbe!!! mam napisac prace na temat działalności bieżącej przedsiębiorstwa- nie jakiegos danego tylko ogolnie charakterystyka działalności bieżącej- co w ogole mam tu pisac?? prosze o pomoc !! czy mam sie głównie skupic na kapitale obrotowym przedsiebiorstwa??? czy mam cos pisac o rachunku zysku i strat prosze o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Do Samanty 14
Jesli w prowadzeniu firmy pomaga współmałżonek lub syn, to powinni byc oni zgłoszeni do ubezpieczenia społecznego jako osoby współpracujące. To oczywiście wiąże sie z opłacaniem składek.
Do Kristofa
Proponuję na poczatek sprawdzic, czy będąc mudurowym, mozesz prowadzić własną firmę. Moze się okazać,ze będziesz potrzebował pozwolenia od przełożonych. Wszystko zależy od miejsca pracy i od zajmowanego stanowiska.
Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi na następujące pytania:
1. Czy spółka cywilna może zatrudnić pracowników ?
2. Gdy działalność gospodarcza dotychczas prowadzona jako osoba fizyczna została wniesiona aportem do spółki cywilnej czy należy zgłosić likwidację działaności gospodarczej dotychczas prowadzonej jako osoba fizyczna, a pozostawić jedynie jako wspólnik spółki cywilnej (ew. działalności gospodarczej, Urząd Skarbowy, ZUS)
3. Czy spólka cywilna będzie występować jako strona umów np. wynajem biura na potrzeby prowadzonej działalności oraz umów z dotychczasowymi kontrachentami?
Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi
Pozdrawiam
a.lichodziejewski
Witam wszystkich wtajemniczonych!jestem młodym 25 letnim i zaradnych gościem i moim kolejnym planem na dzień dzisiejszy jest otwarcie własnej dziłalności tzn.z wykształcenia jestem elektrykiem i chcę otworzyc małą firme zajmującą sie montażem wszaystkich rodzaji instalacji kablowych wraz z moim kolegą też elektrykiem(mamy doświadczenie),chodzi o firme jak narazie 2osobową.słyszałem o róznych dofinansowaniach z UE i PUPu,ni eposiadamy wiekszej gotówki i liczymy na pomoc z różnych "tych" źródeł,lecz ani on ani ja nie jesteśmy zarejestrowani na bezrobociu czyli w Uzędzie Pacy.co musimy zrobic i z jakimi kosztami musieli bysmy sie liczyc by doszło to do skutku.chciałbym dołączyc ze na dzień dzisiejszy nie posiadam zbyt wielkiej wiedzy na temat prowadzenia takiej firmy(wiadomo,bo bym nie zwracał się z prośba do Was).proszę o pomoc;co i gdzie? najpierw mam zadziłac i resztę innych wskazówek.
Zgóry dziękuję za jakąkolwiek pomoc w moim przypadku.
mój email to: lyciu23@op.pl
Mam pytanie... Czy w przypadku zatrudnienia w innej firmie jest możliwość
otwarcia własnej działalności gospodarczej??? I czy w takim przypadku jak
pracodawca płaci za mnie ZUS to ja w ramach swojej działalności też jestem zmuszony go płacić???
witam mój chlopak jest hydraulikiem i chciałby otworzyc firme. ubezpieczony jest na krusie ponad trzy lata i taka forma ubezpieczenia byla by odpowiednia dla jego działalności. problem w tym ze nie wiemy jak sie za to zabrać. jakie trzeba spełniac warunki aby otworzyć dziłalnośc gospodarczą na krusie. jeśli ktoś mógłby nam pomóc bylibyśmy bardzo wdzięczni.
witam! chciałabym sie dowiedzieć jak wygląda zakładanie firmy jesli należy sie do krusu. jakie trzeba spełniać warunki... prosiłabym oinformacje. dziekuje czekam na e-maila
Czy prowadząc działalność gospodarczą na ryczałcie mogę świadczyć usługi dla firm.Podobno nie wolno mi wystawiać faktur a jedynie rachunki.Czy w związku z tym potencjalny zleceniodawca(firma) będzie mógł odliczyć moją usługę na podstawie rachunku?
Witam, jestem studentem i pracuje na umowe-zlecenie. Mam mozliwosc zalozenia wlasnej dzialalnosci gospodarczej, ale nie wiem do kona co bardziej mi sie oplaca. Prosze o rade.
witam was wszystkich mam pomysł ale nie mam pieniążków banki mi odmawiają nie mam zdolności kredytowej urząd pracy odpada bo pracuję gdzie jeszcze mogę się udać dzięki za pomoc z góry
dzien dobry. Mam do Panstwa pytanie. moj maz pracuje w niemczech na budowie. niedawno zalozyl wlasna dzialalnosc gospodarcza w polsce poniewaz wymagal tego niemiecki pracodawca. w polsce odprowadza skladki i sie rozlicza.czy taka praca jest legalna i zgodna z prawem?
1. Zwolnić się z pracy i założyć działalność gospodarczą. Wcześniej zarejestrować się w Urzędzie pracy, by otrzymać dofinansowanie z FP. Ale bez zabezpieczenia finansowego, nie polecam Ci tego rozwiązania.
2. Nie możesz pracować chcąc dofinansowanie z UE (tutaj będę ostrożny, ponieważ dużo się zmieni od Nowego Roku).
3. Pracujesz, więc odkładaj systematycznie jakiś procent z pensji np. 20% (polecam 50%). Jeśli jesteś mężatką, lub masz kogoś, kto wspomoże Cię w tym, by jakoś przeżyć, lub zrezygnujesz z dotychczasowych udogodnień (choćby zrezygnuj z pełnego pakietu TV, nie kupuj zbędnych gazet, zrezygnuj z telefonu komórkowego, zrezygnuj z kosmetyków, ubrań itp), to jesteś w stanie utrzymać się za połowę pensji.
Wiem, wiem, tylko tak łatwo się mówi, ale chcąc coś dla siebie zrobić, musisz z czegoś zrezygnować - ale pamiętaj, na razie...
Jest trzecie rozwiązanie. Poderwij faceta z kasą. To żart oczywiście, ale życie pokazuje, że tak jest... a jeśli pytasz, to Ci odpowiadam.
Witam!!
Obecnie jestem studentka III roku Ekonomii specjalnosc handel zagraniczny na Akademii Ekonomicznej w Katowicach! Na zaliczenie z przedmiotu Marketing miedzynarodowy musze opracować bardzo szczegolowo, krok po kroku z uwzglednieniem wszystkich dokumentow etapy zakladania spolki z ograniczona odpowiedzialnoscia BV w Holandii.
W zwiazku z tym prosilabym o pomoc w znalezieniu potrzebnych mi dokumentow i opisaniu poszczegolnych etapow zalożenia tej wlasnie spolki! Prace mam przygotowac do 21 grudnia! Bardzo o pomoc gdyz w internecie nie ma zbyt wielu informacji na ten temat a nie znam holenderskiego!!
Oczywiście Kasiu, w Internecie nie ma właściwej i wartościowej wiedzy za darmo, więc potrzebnej Ci wiedzy nie znalazłaś.
Za darmo jest przeznaczone około 30% informacji i to niepełnych, lub nie mających wartości biznesowej informacji encyklopedycznych. Reszta 70% przeznaczona jest dla osób choćby infobrokerów, którzy za te informacje płacą.
Zapłać i bierz.
Informacja, toż to władza i pieniądze... Jest towarem takim samym jak Twoje buty, szminka, czy samochód sąsiada.