piszesz o światowej sytuacji w perspektywie kolejnych 20 lat, czy o dzisiejszym zachowaniu wig20? Co do ogółu w pełni się z tobą zgadzam, ale to wcale nie oznacza, że z pewnością za tydzień będziemy fw20 mieli na 1500, a we wrześniu na 1100... O spowalniającym wzroście Chin wiadomo już od 2013, od tego czasu tempo wzrostu ostro spadło, a giełda chińska i tak jest wyżej niż wtedy...
Nabrali akcji na zamknięciu poprzedniej serii i potem az do BREXITU bo nie wierzyli w BREXIT, a teraz nie ma jak sprzedać tych akcji bo ich nikt nie chce i stąd takie małe obroty. Jakby pakiety leciały to wig 20 byłby na poziomie 1300 punktów.
Polska - Portugalia. Obroty typowe dla piątku. Zróbcie co macie zrobić. Mnie nic nie zaskoczy. Jestem przygotowany na oba warianty.
@arbez - "może byś opracował wariant zmodyfikowany, nie taki 1 lub -1 ....np. jak spadnie o 100 pkt to zaliczasz temu co wskazał spadek +100 pkt, a temu co wzrost -100 pkt. Obecnie niewielka zmiana w tą lub w tamtą stronę powoduje 100% zmianę."
Pisać, tak jak śpiewać każdy może ........ tylko kto zweryfikuje jak to co zostało faktycznie zrealizowane w realu. Spróbuj sam opracować i poprowadzić taki zmodyfikowany wariant.
@mielonka - "ale jak się czasem czyta misiowe opowieści,..." - dlaczego piszesz o misiowych opowieściach. Przecież to samo można powiedzieć o byczych opowieściach. "Prawda jest taka, że nikt nie wie co będzie ..... " - w szczegółach (liczby, daty) na pewno, ale już co do dłuższych terminów to każdy, kto inwestuje musi przyjąć jakieś strategiczne założenia. Życie je zawsze zweryfikuje. A jaka to przyjemność, gdy założenia pokryją się z tym co życie zweryfikuje.
Brexit - złe informacje to dopiero się poleją - oj będzie się działo - będzie zabawa - tylko niektórym łapki pourywa bo ja jeszcze na GPW nie widziałem aby ktoś długoterminowo zarobił Wystarczy popatrzeć na wykresy 5lat 10 lat i 20 lat
emerycie - ponieważ obstawiam obie strony obecnie jestem dość obiektywny - na tym forum są całe strony misiowych wypowiedzi, a kilka byczych upstrzonych licznymi czerwonymi łapkami - jak dla mnie jest to równie bliskie obiektywizmu jak poklepywanie się po plecach na tematach akcyjnych, gdzie generowane są dziesiątki postów "dlaczego teraz będzie tylko rosnąć"... Zawsze lubiłem obszerne wpisy ostrego, bo choć czasem się mylił, to można się było z nich coś dowiedzieć. Z obecnego pisania można się dowiedzieć, że był Brexit i że powinno być 1100 na wig20, a jeśli nie jest to tym lepiej bo będzie później :)
Panie Emerycie przychylam się do wniosku arbeza, jednocześnie udostępniając ten plik dla wszystkich: http://przeklej.org/file/9ADjXf/WIGometr.nowy.xlsx
Starałem się to zrobić jak najprzejrzyściej, sami oceńcie. Wystarczy wpisać pozycje graczy na dany tydzień, a kolumna niebieska - SUMA liczy ostateczny wynik typów dla zawodnika.
Proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów do poprawy lub samodzielne poprawienie i napisanie o tym.
Sytuacja zrobiła się patowa - czy to będzie oznaczało że mamy trend boczny ? bo czekam na wybicie w którąś stronę i lipa - zmienność taka jakby jej nie było.....
@emeryt @ kurde...nie było mnie, więc tak..emerycie jak widać rozwiązania następują samodzielnie, ja mam duże trudności żeby się zmusić do jakiejkolwiek dodatkowej pracy. Nasz dobroczyńca i wybawca pełen power-u w swojej wspaniałomyślności wyręczył nas. @kurde, SUPER, tylko jedna uwaga (ja to stosuje od dawien dawna) szereg tygodni żeby rósł nie od lewej do prawej, ale od prawej do lewej ....tym spoosobem aktualny tydzień będzie zawsze przy nazwisku......kilka osób już to podpatrzyło u mnie... podobnie robię przy sumowaniu czy wpisywaniu pionowym, zawsze aktualne dane mam na samej górze, a starsze się przesuwają w dół...szczególnie dobre to jest przy długich ciągach, nic nie musisz przewijać tylko po otwarciu masz przed oczyma.
Przekonacie się za kilka dni gdzie bedzie KGHM Widzicie ten tłok na Kupnie akcji ... .. no poprostu taki tłok , że chyba trzeba sie zapisaywac z miesięcznym wyprzedzeniem zeby kupić po 67,50 to musi byc mega - atrakcja ..
No plizz .... dajcie spokój , bo już nie wiem .. czy sie z tego śmiac , czy płakać , że ktokolwiek bierze to serio ...
nie, Ona wtedy powie że ją śmieszą te wyciągi ciałge itp a giełda nie jest od smiania tylko zarabiania chyba ja tam od dawna jej już nie czytam bo szkoda czasu
3k stracone niestety, Ale w dzien brexitu przytulilem 25k wiec sie o mnie nie martw. Mozesz zobaczyc moje posty co mialem i ze na otwarciu zamykalem.......
ja o grze intra nie piszę, bo czasami łatwo się trafi super zarobek jak się trafi. Generalnie na forum piszemy o prognozach a nie o tym co wpadło na zamknięciu i co potem na wielkiej luce dało zarobić :) Co z tego, że weszło mi w ubiegły piątek sporo fajnych akcji , które w końcówce tamtej sesji zamknałem i ładnie zarobiłem? Kogo to na forum obchodzi i interesuje.?
ale będzie akcja, poniedziałek bez USA, LOP w tak wąskiej konsoli nieustannie rośnie, struna się napina....albo gruby będzie kupował i zbiera L-ki, albo sprzedawał i sprzedaje s-ki, niby tautologia...ale skutek z tego napinania musi wyniknąć....energia musi się w końcu uwolnić :)
parę dni temu pisałem że trwałe wybicie pow szczytu 2120 na S&P to jednocześnie wybicie z formacji głowa z ramionami tworzonej od półtora roku...parę dni temu wydawało się too abstrakcją ...a tu jednak jest w zasięgu....takie wybicie to potencjalny ruch 300 pkt do 2400
a ty się dlaczego o innych martwisz? Mam nadzieję, że masz Lki i zarobiłeś już te 2pkt na sztuce FKGHM. Chyba o to chodzi , że zarabia się tu kosztem innych. Jesteś bogaty i się ciesz a nie martw się, że inni stracili. No i kibicuj mi, boo chciałbym swoje akcje PZU zamknać pow. 35zł. skoro obstawiasz wzrosty.
cóż ten tydzień z minimalną aktywnością .... wędki czekają przygotowane, ale nie będę zarzucał na płoć ..taki los rybaka ...jak chcesz złowić coś konkretnego to cierpliwość, cierpliwość....lepiej upolować 1 konkretną niż namachać się nad drobnicą a do tego można nieźle zmoczyć przy takiej szarpaninie...powodzenia wszystkim S i L ...wypoczywajcie bo przed nami ciężki tydzień się zapowiada...hahahah...przynajmniej dla połowy :)
Gruby robiąc te wyciągi popełni jeden błąd nie przewidział, że u nas od dawna ulica nie bawi się w akcje. Jeśli ktoś już od dwóch lat dostawał po tyłku to albo już go nie ma albo nie ma ochoty na zakupy. Dodatkowo Brexit odpowiednio ulice nastawił i nie ma nowych naiwniaków. Wychodzi na to, że na naszej giełdzie zostali jedynie sami spekulanci. Inwestorzy długoterminowi to jedynie Ci z przymusu.
wpadłem tak na sesję na niecałą godzinę przed końcem... oto efekt składania zleceń z marszu bez przygotowania - czysty żywioł :) o efektach dzisiejszego dnia poinformuję...czy chcecie czy nie ;) teraz poczytam coście tam nabazgrali przez cały dzień link
poczytałem, trochę wiem :) @mielonka bystry niepiszący obserwator ;) @artimar mnie obchodzi i interesuje ;) Odnoszę wrażenie ,że większość ma tutaj uraz do wszystkich wpisów dotyczących otwierania bądź zamykania pozycji. Panie&Panowie to jest forum kontraktowe a nie piaskownica w przedszkolu. Tu nie tylko powinno się czytać czyjeś opinie i merytoryczne uzasadnienia. Mnie w tym wszystkim brakuje esencji czyli raportu ze zleceń. Oczywiście nie chodzi mi o wklejanie czegoś takiego jak ja. Wystarczy napisać co po ile w czasie nie bardzo odległym od decyzji i realizacji na rynku tej decyzji. Wtedy innego sensu nabierają wasze wpisy na forum. Nie może być tak ,że się tu wszyscy głaskamy po tyłkach - mamy zarabiać. Powinny się tu ścierać różne opinie i sposoby na grę i fakty z gry a nie pobożne życzenia. Żebyśmy wszyscy korzystali z dobrodziejstwa wymiany opinii to tu powinno wrzeć od wpisów popartych konkretami czyli opisem zleceń na rynku. Na razie podział jest taki - wy piszecie wspaniałe opowieści kończone wpisem typu biorę K/S bez podania czasu i ceny, ja nic nie pisze tylko podaję co i po ile. W zasadzie się uzupełniamy ale wiecie o co mi chodzi ;) Dopóki to forum troszkę się nie zmodernizuje we wpisach to będzie jak w przedszkolnej piaskownicy - ktoś komuś zdepta babkę bo ma spadać a ktoś postawi jedną na drugiej bo ma rosnąć... Aż mi zaschło w gardle od pisania ;) No to po browczyku bo week już trwa .... na spokojnie... https://www.youtube.com/watch?v=DnGdoEa1tPg
Agencja pisze w komunikacie, że w następstwie zmian w kluczowych instytucjach po zeszłorocznych wyborach parlamentarnych - pośród innych czynników - pozostają aktualne obawy o niezależność Narodowego Banku Polskiego.S&P wskazuje jednak na stosunkowo umiarkowane zewnętrzne potrzeby finansowe Polski oraz silny potencjał wzrostu gospodarczego."Negatywna perspektywa odzwierciedla nasz pogląd, że istnieje prawdopodobieństwo co najmniej 1 do 3, że moglibyśmy obniżyć rating w ciągu najbliższych 18 miesięcy, jeżeli wiarygodność polityki pieniężnej zostanie osłabiona lub jeśli finanse publiczne pogorszą się względem naszych obecnych oczekiwań" - napisano.Agencja przewiduje, że wzrost PKB w Polsce w tym roku ukształtuje się na poziomie 3,5 proc."Oczekujemy, że wpływ Brexitu na Polskę powinien być w najbliższej perspektywie ograniczony" - napisano.S&P oczekuje, że deficyt sektora finansów publicznych wyniesie średnio 3 proc. PKB w latach 2016-2019, osiągając 3,2 proc. PKB w 2017 r. (PAP)
Ja na koniec zagrałem lekkie S na KGHM między innymi pod to, co niżej. W poniedziałek okaże się, czy coś z tego wyjdzie, no ale cały tydzień bierności dał się we znaki, nawet pisać mi się nie chciało. A więc "Pszczółko Majo" - lecimy razem
Witam Pora na trzecią transakcję manualna w roku. S na S&P 500, SL 2110, TP 1840, RR 34, ryzyko 1.5%. Jak mnie wywali na SL to będę obserwował czy nie robić ponownego wejścia. Jakieś prognozujące przemyślenia?
Sytuacja z miedzią wyglada tak , ze o ile sie orientuję , 27 czerwca była tam zmiana serii kontraktów pod ta zmiane wyciagneli dosc wysoko ( ok. 214 ) , no i teraz - moim zdaniem - wspinaja sie do górnej bandy , żeby nabrać LOP i z tego pułapu zacząc spadać . Bo byłoby ogromnym ryzykiem , zaraz po Brexicie , brac wysoko długie pozycje na miedź na całkiem nowej serii , bo jaki miałby byc potencjał zysku . Miedź bedzie oscylowac w konsoli a w koncu - moim zdaniem - wybije sie dołem .. no bo po co góra po 8 latach drukowanej hossy To po pierwsze . Po drugie dane z Chin dla przemysłu były znów bardzo słabe ale ... na ogół ceny miedzi bezposrednio po słabych danych rosną .. jak wszystkiego po słabych danych , Brexitach czy innych kiepskich wydarzeniach no bo przecież im gorzej tym lepiej .. bedzie pomoc , luzowanie ... i wogóle bedzie cudownie Po trzecie cena miedzi z -1,5 % wzrosła do ponad + 1 % po wejściu USA do gry co było powiazane z osłabieniem dolara .. .. bardzo zręczny i dogodny manewr przed wolnym poniedziałkiem nie mozna zepsuć 4 lipca .. .. ale 5 , 6 , 7 lipca itd .... to już inna historia Po czwarte Problemem KGHM jest nie tylko cena miedzi ale koszt kopalni Sierra Gorda kupionej na samiutkiej górce , co jest przyczyna wielkich kłopotów. Zwrot z tej inwestycji był liczony dla ceny miedzi na poziomie ok. 8000 dolarów Czy będzie zmodyfikowany podatek miedziowy czy nie .. to bez znaczenia .. ta spółka jest obecnie strasznie przewartosciowana
Krótko mówiąc - jak dla mnie rajd KGHM to całkowity absurd ... a nędzne obroty przy tym rajdzie to dokładnie potwierdzają . Zobaczymy .... moja kasa - moja sprawa chociaz KGHM mnie często zwodził i straszył ale ostatecznie ......nigdy nie zawiódł ... :-))
Witaj Zosiu, Możesz mi napisać jaki instrument finansowy kupujesz biorąc S-ki na KGHM? To jest RCFS3KGH czy coś innego? Wiem pytanie z gatunku tych lamerskich, ale dziękuję za odpowiedź.
@pikami ziomuś wyluzuj, to nie wyścigi, jeżeli czytasz nas od dawna to wiesz że i to co proponujesz już żeśmy przerabiali i to że forum było zamknięte dla nie zalogowanych i różne inne, ale teraz jest tak że jak czytasz to tylko tego kogo znasz, bo dla innych szkoda czasu, lub tak jak ja odpisuję jak ktoś mnie o coś zapyta albo ja o coś pytam, ale wypić mogą wszyscy bo rilaksrilaksrilax jest najważniejszy na zdrówko.......a jak komuś nie wyszło..... https://www.youtube.com/watch?v=Hslac_tmcNE
kghm zawsze wyprzedzal wzrosty na gieldzie to po primo
po drugo, korekta moze bedzie na kghmie w okolicy 72-74 zl, teraz beda szybkie korekty i ciagngiecie w gore,
jesli nic zlego sie nie wydarzy to mam przeczucie,ze znow pojawi sie tzw buka i dwa dni naprawde solidnych wzrostow, zasieg 1850 tam zobaczymy na co stac popyt
amerykanie ida na nowe szczyty,teraz juz nic ich nie zatrzyma bo co? pseudo brexit i jego skutki za 2-3 lata? brak zagrozen,duza ilosc wolnej gotowki,a to oznacza wzrsoty
"Wyraźnie widać brak emocji wśród inwestorów oraz ich niezdecydowanie. Świadczą o tym kształty świec z ostatniego tygodnia. Zamknięcia blisko ceny otwarcia, a także górne i dolne cienie. Nikt nie jest jeszcze w stanie przewidzieć skutków referendum w sprawie BREXIT’u. Jednak patrząc na analizę techniczną, pojawiają się kolejne potwierdzenia dla kontynuacji spadków."
Ludzie, ludzie....kiedy nie wiadomo gdzie pójdzie trzeba patrzeć na koniki FW40 (one zawsze mówią prawdę, bo tutaj trudno się ukryć) .....dzisiaj było branie tłustych eLek w ilościach hurtowych........kierunek PÓŁNOC już niebawem.