no tak , rozebrali to szybko. chodzi o to że to tak jawnie postawili. zamiast wiesz kupić np. w 10 zleceniach po 20 to tak jawnie 200... tak żeby każdy widział.
ojj mi się dostało minusów, pewnie za te 77% portfela :) Ciekawe czy jak napiszę, że od dołka "portfelowego" w dniu 18.01 odrobiłem do dziś ponad 35 tysięcy to dostanę więcej? A może nie będzie tak źle, gdy napiszę, że jednak nadal jestem na stracie :)
Dziś jasno widać że zagranica chce się pozabijać w wyścigu po nasze akcje, tak kupują że już 200mln obrotu pękło. No na koniec dnia to pewnie ze 3mld obrotu będzie. :). Takie to są skutki relatywności GPW. Ciekawi mnie powrót Chin po ichniejszych świętach. Japonia już się przygotowała na powrót Chin. Widać rozchwianie rynków. Zalecam ostrożność w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych i obserwację z boku togo co przyniesie przyszły tydzień.
ja sądzę, że najostrożniejszą formą ochrony kapitału jest w ogóle unikanie inwestowania w instrumenty finansowe:). Zawsze jakieś wydarzenie może zachwiać wartością portfela i narazić na straty. A kto wczoraj posłucha bolca i kupił KGHM to dziś ma ładny zarobek. :). Mnie z kolei skusił dziś PKN i mam nadzieję, że zacznie gonić kghm:)
Jak PGE dojdzie do 14,20 to biorę Ski. Panie Mijelonka - policzę teraz ile wynosi Pana portfel na inwestycje giełdowe: Zarobiłeś 35k zł, w czasie gdy WIG20 wzrósł powiedzmy 10% od dołka, co daje, że masz teraz około 350k zł w akcjach. Jeśli jest to 77% Twoich całych środków portfelowych giełdowych, to jest to około 450 000 zł, czyli wolnych masz 100k.
W związku z tym mam pytanie - czy możesz mi pożyczyć 1% Twoich wolnych środków, żebym miał więcej pieniążków do grania na kontraktach? :(
primo - teraz mam 77 (już 75 :) ), w najlepszym momencie było ponad 90% :), secondo - jestem lepszy od wig20 :) tertio - granie na dźwigni pożyczonym sianem - chcesz kiedyś książkę pisać jak cię po mieście ścigali za długi, albo coś w stylu "pierwszy raz ostro popłynąłem..."
Panie Mielonko, to załóżmy 450 000 +- 100 000 i w tym przedziale na 70% jest Pana majątek giełdowy :D
Co do kontraktów, to przez prawie pół roku, jeszcze nie straciłem więcej niż wynosił mój depozyt na kontrakt akcyjny, więc liczę to tak jakbym jednak grał za swoje. Ale rzeczywiście problem się pojawi jak będzie mocny ruch w przeciwną stronę niż moja. Jednakże ruch taki musi być około 10%, a takie ruchy w WIG20 są baaardzo rzadko spotykane. Jak mam otwartą pozycję, to zawsze jest stoploss. Jak jestem przy komputerze to włączam alerty i obserwuję.
Duże ryzyko to nie mój styl.
Panie Mijelonko, czy to pytanie zadane wcześniej pozna swoją odpowiedź? :(
wybacz, ale nie pożyczam pieniędzy ludziom, których nie znam osobiście, a i tym których znam bardzo dobrze tylko i wyłącznie w sytuacjach mocno podbramkowych. Gdyby przyszedł do mnie mój najlepszy przyjaciel z podobną prośbą (na spekulację na kontraktach), moja odpowiedź byłaby taka sama.
Jeśli będzie zamknięcie w okolicach: a) 1788-1091 to zamykam, b) 1800 to zamykam z wielkim uśmiechem, c) 1874-6 to czekam do pn, d) 1865 - to czkam struchlały, e) 1852-54 - to zamykam z wk....m, f) 1840-3 - to zamykam w wielkim wk...em i postanowieniem, że jakiś czas kontraktów nie tykam
A ja jak wcześniej wierzyłem we wzrost to teraz mam pewne wątpliwości. Dzisiaj liczyłem na spore odbicie ale widząc marny zakres zmienności na FW nie zaryzykowałem otworzenia w żadnym kierunku. Sprzedałem natomiast KGHM wczoraj kupiony bo coś mi śmierdzi.
swoją drogą taki analityk to ma ciężkie życie... Patrzy na tego obijającego się o ściany słonia i kombinuje... A, że wiatr zawiał, a że może przednie koło za słabo napompowane... Przed chwilą pan Rzeźniczek na przykład napisał, że nasz rynek spada pod słabszy sentyment amerykańskich gospodarstw domowych... A co oni przestaną z bankomatów PKO korzystać, albo może przestaną cyfrowy polsat oglądać...
- hej Frank, sorry że tak późno ale byłam jeszcze w walmarcie - cześć betty, a kupiłaś mi trochę miedzi? - wiesz frank, że ostatnio spadły nam nastroje, może kupię trochę w przyszłym tygodniu
Do bolca i emeryta.....i po logarytmicznej., Autor: sakitoru [87.206.85.*]2016-02-12 11:22 Tak linie do Cieni rogalski przystawia.... tylko jakos na jego kreskach nie zarabiam, linia ma byc tam gdzie laczy najwiecej punktow. Pozatym totalny blad w sztuce, jak chcesz trendem 30 letnim szacowac to co się dzieje w perspektywie miesiąca trzech czy 1 roku, jak szacuje miejsce odwrotu na tyg kreskach to patrzę najdalej na opory sprzed 2 maksymalnie 3 tyg, reszta nie ma znaczenia najmiejszego, a perspektywa 4 letnia, ojjjj z gola inaczej wyglada. dzisiaj zobaczycie moze nawet lada moment bo zle narysowana banda logarytmiczna peka..
dlaczego uważasz ,że 20 letni wykres nie jest przydatny do określenia prawdopodobieństwa dokąd zmierzamy w skali roku ? - co innego w skali miesiąca czy krócej , bo falki w krótkim terminie nie mają wiele wspólnego z tymi wieloletnimi , ale po szczycie z tamtego roku należy choćby mniej więcej widzieć czego się spodziewać
w tej chwili biorę pod uwagę 2 scenariusze i nie wiem który się sprawdzi , ale prawie jedno jest pewne ,że i silne wybicie będzie i głęboki dołek - zakładanie ,że będzie na pewno od razu góra jest błędne, co widać było w styczniu kiedy XABCD się nie zrealizowało ( a grubas na pewno wiedział ,że wielu będzie na to liczyć ) lub w tym tygodniu kiedy zanegowali ORGR
No wlasnie nic nie zanegowali.... osobiscie nigdy nie poslugiwalem się formacjami , jakieś motyle mlotki i zakresy wyjsc z flagi eeeeee chyba nie ta era. myslę że traderzy w bankach ktorych jest pewnie kilka tys i wykonuja pewnie z 90 klikniec na zmianę nie mają czasu bawic się w patrzenie ile z formacji "mogą wycisnąc" wyobraz sobie..... 7 czy 9 monitorow dookola glowy na jednym bloomberg na drugim ruters na trzecim stany na czwartym europa na piatym surowce na szostym waluty na 7 twoje klikanie. patrzyl bys jeszcze ze motyl Ci się tworzy? osobiscie nigdy nie bylem trederem ale myślę że oni tez się tym nie poslugują a jak odpowiadają za 30% ruchow na polskim rynku to jak mają dzialac formacje? Czasami tworzę sobie hipotezy dlaczego cos zachowuje sie tak a nie inaczej pozniej jak ta hipoteza "nabierze mocy" to ulatwia mi to granie, chocby byla w rzzeczywistosci mylna ale do moich zalozen pasuje i pozwala zarabiac.
Moze tworzone formacje wogole sluzą do robienia leszczy na kasę, jak często formacja dziala? bo ja nie wiem.
Dlaczego taka kreska jest slaba..... z 1 zasadniczego powodu, znajdz mi jeszcze 3 najlepiej 4 miejsca do ktorych jeszcze pasuje, kąt aby dawal zarabiac musi byc potwierdzony występowaniem w roznych miejscach na przestrzeni czasu, na odcinku od szczytu hossy z 2007 da się wyrysowac kąt ktory pozniej wielokrotnie byl wykorzystywany... i miedzzy innymi na nim oparlo się ostatnie dno 2 razy cieniami, dlatego to wybicie ma duzą szansę pokonac nawet 1900. i wyznaczam to na podstawie mlodszego wykorzystywanego kąta dlatego sznase powodzenia są większe.bardziej obrazowo, patrzysz na konstrukcję w ksztalcie piramidy z odleglosci kilometra i prubujesz zgadnąc jak ja rozebrac, podchodzisz blizej i widzisz ze jest stalowa... nie drewniana... czyli sruby albo nity... podchodzisz na 1m i widzisz ze jednak sruby, podchodzisz na 20cm i wiesz ze calą konstrukcje rozlozysz za pomocą 2 kluczy 19 i 17. A ty patrzysz i szacujesz trend z kilometra.
"No wlasnie nic nie zanegowali.... osobiscie nigdy nie poslugiwalem się formacjami , jakieś motyle mlotki i zakresy wyjsc z flagi eeeeee chyba nie ta era. "...
"patrzysz na konstrukcję w ksztalcie piramidy z odleglosci kilometra i prubujesz zgadnąc jak ja rozebrac, podchodzisz blizej i widzisz ze jest stalowa... nie drewniana... czyli sruby albo nity... podchodzisz na 1m i widzisz ze jednak sruby, podchodzisz na 20cm i wiesz ze calą konstrukcje rozlozysz za pomocą 2 kluczy 19 i 17. A ty patrzysz i szacujesz trend z kilometra. "
a gdzie ja napisałem ,że z kilometra szacuję trend krótkoterminowy ??? chyba się nie zrozumieliśmy ... ja używam motyle, młotki i zakresy w skali od miesięcznej do nawet 1-minutowej ...
zdradzę Ci Sakitoru tajemnicę - fakt , w styczniu źle weszłem w kghm i w sumie po całym miesiącu przybyło mi na rachunku zaledwie jakieś 1500-1700 zł , za to w ostatnim tygodniu ( w zasadzie w 2 dni ) używając "motyle , młotki i zakresy..." zarobiłem 5300 zł , więc dal mnie to działa i nikt mnie nie przekona ,że nie
"Na polskiej giełdzie ostatni tydzień nie przyniósł wiele zmian pod względem technicznym. Kurs blue-chipów nadal oscyluje w okolicach długoterminowej linii trendu spadkowego. Środowe oraz piątkowe notowanie pokazały nieudaną próbę ataku na pokonanie oporu." Całe podsumowanie dostępne na link
Witam , Dziękuję za miłe słowa - tym , którzy chcieliby znać moje zdanie , to bardzo sympatyczne - jednak .... .... chyba zrobię jednak dłuższą przerwę , bo ostatnio W20 i FW20 zachowują się - jak dla mnie - zbyt nieobliczalnie i chimerycznie . Przy tak marnych obrotach na kasowym - ci , którzy chcą nas ograć maja dość łatwe zadanie .
W średnim a nawet dłuższym terminie - nic się nie zmieniło , banki pompują tzw. "płynność" która miała uzdrowić światowe gospodarki a twarde dane pokazują , że wyścig ujemnych stóp .. je prędzej zatopi .. wystarczy spojrzeć na Japonię ... :-(( Rządy krajów świata - w tym nasz obecny rząd - są w jakimś amoku .... ... rozdawania pieniędzy podatników , komu uznają za stosowne . Mogę polecić artykuł p. K. Kolanego , który moim zdaniem , kolejny raz trafia w sedno , krótki cytat i link : " Powyższe propozycje brzmią jak brednie szaleńca, ale padły jak najbardziej poważnie z ust jak najbardziej poważnego finansisty. Nikt nie powinien się zdziwić, jeśli za kilka miesięcy cześć z nich (wszystkie?) wejdą w życie. " https://www.bankier.pl/wiadomosc/Deutsche-Bank-Credit-Suisse-i-inne-europejskie-banki-pod-presja-Szykuje-sie-powtorka-z-Lehman-Brothers-7318963.html
@kurde Jesteś bardzo miły i sympatyczny i byłoby mi bardzo przykro gdybyś wpadł w jakieś tarapaty. Gra na kontraktach może jest na pozór i fajna - ale prawdę mówiąc to zajęcie , które .. .. nie jest społecznie użyteczne .. często frustrujące i może zaprowadzić na manowce . Podoba mi się to co robią młodzi ludzie tacy jak np. 17 letni Mateusz Mach .. stworzył aplikację na komórkę dla głuchoniemych a przy okazji zarobił fortunę to droga , którą podziwiam ... chyba warto tak wykorzystać , młodość , talent i czas Wiele osób się ze mną chyba nie zgodzi - ale uważam , ze aktywna gra na giełdzie .. jest dobra dla trochę starszych ludzi .... Ale - cokolwiek zrobisz , życzę Ci jak najlepiej :-)
@Old123 Co do animatorów i cudofixów - to sprawy znane władzom GPW Cudofixów pewien czas nie było , ale .. dawniej były bardzo często .. na tyle , że weszły do oficjalnego słownika analityków ( podobnie jak "grubas" ). Różne czynniki ( chyba nawet SII ) zgłaszały to władzom GPW jako problem - ale .. .. władze GPW uznały , że wszystko jest w porządku a fixy muszą być . Animatorzy cieszą się również dużym uznaniem władz GPW . Najbardziej aktywnym w tym obszarze jest DM BOŚ , który od lat dostaje za tę działalność nagrody GPW Możesz sprawdzić choćby na tej stronie ( na dole z rozdziale "Nagrody i wyróżnienia " )., cytuję najświeższe przykłady i podaję link : Luty 2015 - Nagroda Giełdy Papierów Wartościowych dla DM BOŚ za najwyższy udział animatora w wolumenie obrotów kontraktami terminowymi w 2014 roku. Luty 2014 - Nagroda Giełdy Papierów Wartościowych dla DM BOŚ za najwyższy udział w wolumenie obrotów instrumentami pochodnymi bez transakcji animatora w roku 2013. Luty 2014 - Nagroda Giełdy Papierów Wartościowych dla DM BOŚ za najwyższy udział animatora w wolumenie obrotów instrumentami pochodnymi w roku 2013. http://bossa.pl/dmbos/osiagniecia/
Tak więc obawiam się , że Twoja idea (związana z petycją ) choć szczytna ... ..... jest raczej skazana na fiasko
Dzięki Ostry .. to miłe :-) Zaraz wychodzę - czasem trzeba się poudzielać towarzysko w sobotni wieczór .. Fajnie się bawicie na Wigometrze .. .. kota nie ma - myszy harcują .. :-)