• Re: działalność gospodarcza Autor: ~Daniel [83.6.245.*]
    Witam! Mam pytanie jakie są koszty za uzyskanie pozwolenia na prowadzenie działalności?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~brokat [83.12.166.*]
    czy zawieszoną działalność w Urzędzie Skarbowym i ZUS w 2000 roku można odwiesic i dalej prowadzić działalnosc gospodarcza nie byłem podatnikiem VAT a jak to wygląda obecnie i czy forma działalnosci jest do wyboru. Jestem na emeryturze i chciałbym cos dorobic ale na wsi mozna tylko prowadzic cos swojego a na dodatek nie wiem co proszę o pomocj jakas wskazówkę, dzieki
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Brokat

A co możesz prowadzić na wsi? Rób to, co potrafisz najlepiej. Mówisz, że prowadziłeś działalność... może zacznij od nowa jeśli przynosiła Ci zysk.

Na wsi nie ma zarobku i to od lat. Miałem na wsi firmę "Mechanikę maszyn rolniczych". Klienci byli, ale pieniędzy nie było. Miałem mięso pod każdą postacią, owoce i jarzyny (bo przeważnie tym tylko rolnicy mogli płacić), ale pieniędzmi nie. Musiałem zrezygnować.

Ale mam coś dla Ciebie. Musisz tylko wyjść poza rolnictwo (mieszkać możesz na wsi).

Interesuje Cię sprzedaż Internetowa własnych produktów, które wykonasz sam, czy z rodziną? Materiał jest tak tani, że kupisz ze swojej emerytury.

Ponieważ sam "to" robiłem w listopadzie ubiegłego roku, gdyż zbierałem kasę na chore dziecko w pewnym żłobku (była to aukcja towarów wykonanych przez pracowników żłobka i ich rodziny, które kupowali rodzice dzieci), to rozumiesz, że znam wartość "tego towaru". Można go wystawiać na aukcjach np. w Allegro.

Ale oczywiście kupno pomysłu i pomoc w rozwinięciu interesu będzie Cię kosztować.Zaproponuj cenę...
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Paweł_20 [83.19.224.*]
    Włąsnie podjąłem współprace z jednym z Banków. Musze założyć działalność
    gospodarczą i mam z tym związanych kilka pytań!
    1. Jeżeli mieszkam z rodzicami to musze spisać umowe najmu, użyczenia!!co
    bedzie dla mnie kozystniejsze??
    2. Mieszkam na wsi i działalność chce założyć tutaj, jednak funkcjonował bede
    w duzym mieście odległym o 100km. Czy są ku temu jakieś przeciwskazania??
    3. Jaką forme wybrać rozliczania sie z US??Księge przychodów i rozchodów czy
    moze jakiś inny sposób??
    4. Czy ja i moja działalnośc moze być zaliczona do "małego podatnika"??i czy
    to daje wiecej plusów czy minusów jak dla mnie!!
    A MOZE KTOŚ PRACUJE W TAKIM SYSTEMIE Z JAKIMŚ BANKEM??BO JESTEM CIEKAWY CZY BEDZIE COS Z TEJ WSPÓŁPRACY:)z góry dziekuje za wszystkie rady
  • DG a prywatny samochód Autor: ~Lukaszo [87.207.14.*]
    Witam,
    w jaki sposób wprowadzić prywatny samochód, kupiony na obojga małżonków, do majątku firmy (działalność gospodarcza) założonej przez jednego z nich? Czy wiążą się z tym jakieś opłaty?
    Pozdrawiam,
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Niunius [195.136.49.*]
    Witam wszystkich
    Mam takie skromne pytanko, prosze jesli jest to mozliwe o wytłumaczenie, naswietlenie mi pewnej sprawy.Mianowicie, jest sobie działalnosć gospodarcza np. warsztat blacharsko lakierniczy wystawia fakturę VAT za wykonanie usługi która polega na naprawie samochodu osobowego, do naprawy samochodu warsztat uzył czesci zamiennych. Czy moze on wystawic zbiorcza fakture VAT która ma 1 pozycje i w jednej kwocie zawarte sa czesci zamienne jak i koszt robocizny, czy taki warsztat powinien wystawic fakture na której wyszczegulnione są pozycje kwota za usługe i kwota za czesci zamienne. czy trzeba to rozgraniczac czy nie. Czy skoro taka firma nabywa gdzies czesci to powinna miec magazyn i wciagac to na magazyn czy taki magazyn jest nie konieczny.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~M.Świetlicka [62.233.139.*]
    Witam
    Podobno od nowego roku zmieniają sie przepisy dotyczące założenia działalności gospodarczej-nie będzie można założyć jej w określonych przypadkach,jakich?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ANIA0210 [217.116.100.*]
    Mąż prowadzi działalność gospodarczą w Polsce a teraz wyjechał do Irlandii aby podąć legalną pracę czy z tego tytułu będzie mógł w Polsce płacić tylko składkę zdrowotną na Zus zaznaczm że poiadam pełnomocnictwo notarialne aby reprezentować jego osobę tu w kraju
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Monika Nowak [212.87.229.*]
    czy ma ktos jakies informacje na temat prowadzenia wlasnej działalności gospodarczej jako pośrednik ubezpieczeniowy w systemie MLM (multi lever marketing)Prosze pomóżcie mi i to szybko!!!
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~rembajlo [83.16.183.*]
    Witam, mam takie pytanko. Powiedzmy, że założyłem firme, wpis do ewidencji załatwiony, urząd statystyczny również, ale w US ani ZUSie jeszce nic niezałatwiałem ( mam na to 7 dni ) co jeśli przekrocze ten termin ?? firma prawnie nieistnieje ?? co się z tym wiąże ??będe wdzięczny za pomoc, pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~chuda [83.25.205.*]
    Chcę założyc działalnośc gospodarczą usługi edukacyjne-kursy przygotowyjące dzieci do egzaminów gimnazjalnych i maturalnych.Jak to zrobic i jak to wygląda od strony podatkowej?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Daniel Kowalewski [193.58.232.*]
    Witam!
    Zajmuję sie tworzeniem stron internetowych i grafik reklamowych. Jestem uczniem szkoły średniej technicznej. Chciałbym założyć swoją działalność. Zastanawiam się czy istnieją jakieś ulgi podatkowe ze względu nauki?
    Pozdrawiam
    Daniel Kowalewski
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~anna p [83.8.228.*]
    jestem rencistką i mam działalność gosp.,czy członek rodziny może być moim pracownikiem czy musi być współwłaścicielem firmy i jakie składki ZUS muszę za niego odprowadzać?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kwadrat [83.30.244.*]
    prowadze dzialalnośc gosp.od kwietniea uzyskałem dofinansowanie z EFS na rozpoczecie ,planuje zakupic samochod na kredyt do firmy czy jest mozliwość dofinansowania z funduszy unijnych??? proszę o odpowiedz na email:kwadrat0007@wp.pl
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~michal22 [83.8.115.*]
    Witam!mam nietypowy problem: od przyszlego roku bede zawodowym kolarzem, na moim kontrakcie widnieje: Self employed rider...a wiec musze zalozyc firme. Jaka to bedzie dzialalnosc?sportowa? i bede swiadczyl usługi sportowe? może mi ktoś poradzić jak w ogóle zabrać sie do sprawy...z góry dziekuje!
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kacper [62.141.244.*]
    Mam problem miałem własna prace gdzie odprowadzane były za mnie wszystkie świadczenia no a przedewszystkim ZUS i do tego prowadze jeszcze działalność
    oczywiście płacąc dodatkowo składkę chorobową ale teraz jak zostałem zwolniony z pracy to nie wiem co mam robic. Bo ja tylko zawieśiłem działalność żeby nie płacić samego chorobowego bo ZUS opłacał mi zakład
    awięc co mam robić żeby nie płacić jakich kolwiek kar mam zlikwidować działalność czy zostawić zawieszoną.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~moro [83.7.153.*]
    Powiem jedno, śmieszy mnie to wszystko, cale to nasze prawo... "to wszystko jakieś chore..."
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~titit [83.167.249.*]
    cze
    Czy ktos moze mi zwiezlej wytlumaczyc tzw.C2
    zalorzylem dzialalnosc gospodarcza.Jestem kafelkarzem,wykonuje prace dla klijeta ktory zapytal mnie o C2.co to takiego?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~automaniak25 [195.117.212.*]
    Witam,chciabym rozszeżyć własną działalność gospodarczą o handel samochodami. Obecnie prowadzę handel obwożny i jestem na rozliczeniu ryczałtowym{3%}.Prosiłbym o poradę w tej sprawie wszystkich poinformowanych.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~slarin [83.11.33.*]
    Prosze o wyjasnienie. W zgloszeniu NIP-1 jest rubryka C.5.1 Adres głównego wykonywania działalnosci (jezeli nie jest możliwe wskazanie adresu główego wykonywania działalnosci, nalezy podac adres zamieszkania) Moje pytanie jest nastepujace czy niemajac stalego miejsca wykonywanie dzialalnosci (usługi na terenie kraju) musze dysponowac uprawnieniami do korzystania z lokalu lub nieruchomosci (punkt D.2.)
    slawek
  • od czego zacząć?? Autor: ~monika_____ [83.9.233.*]
    Witam!
    Od dłuższego czasu zastanawiam się nad założeniem dzialalności gospodarczej. Chcę otworzyć sklep z odzieżą markową. Współpraca z dostawcą odzieży polagałaby na franchisingu. Nie wiem do czego zacząć.
    Czy najpierw muszę znależć odpowiedni lokal, aby już na spotkaniu przedstawić go Franczyzodawcy, czy najpierw spotkać się z nim ( być może nie będzie zainteresowany moją współpracą).
    Kiedy zacząć załatwiać formalności związane z otwarciem działalności, w którym momencie starać się o kredyt?

Bardzo proszę o szybką odpwiedź ponieważ chciałabym już zacząć.
    pzdr
    monika
  • Umowa o pracę Autor: ~Artur Jaworski [84.10.76.*]
    Jestem architektem i chce założyć działalność ale nie wiem o jakim statucie najlepiej. czy prowadząc działalność gospodarczą jednoosobową mogę zatrudnić kogoś na zlecenie by wykonał klientowi mój projekt ?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~siunia [194.106.197.*]
    Witam
    Mam pytanie. Zamierzam założyć działalnośc gospodarczą i czy we wpisie musi być podany adres prowadzenia działalności? Codzi mi o to że jestem zameldowana w innym miejscu gdzie mieszkam (wynajmuje mieszkanie)ale niestety bez zadnej umowy. Nie chciałabym podawać adresu miejsca zamieszkania bo i tak tam nie jestem. Proszę o odpowiedz
  • gdzie moge otrzymać bezzwrotną pożyczke na założenie działalności gospod Autor: ~monika niemiec [83.8.6.*]
    Krzysztof Dąbrowski Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Proszę o informację jak założyć działalność
    > gospodarczą i jaki jest tego koszt?
    > PS. Czy pracuje ktoś w ubezpieczeniach i prowadzi
    > własną działalność, będę wdzięczny za przykłady
    > funkcjonowania w tej branży

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~max [80.55.239.*]
    od urzędu pracy 10.000 pln
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ewelina [81.57.54.*]
    chcę otworzyc polski sklep w Paryżu, gdzie mieszkam.Działalnocś gospodarczą chcę założyc w Polsce.od czebo zacząc? Ile czasu zajmie mi załatwienie formalności?Jakie koszty w związku z tym będę musiała ponieśc?Jaką pomoc mogę otrzymac jeśli chodzi o zakup sprzętu(lodówki,kasa fiskalna)? Jaka jest sytuacja z płaceniem zus-u?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~M@cias [83.19.148.*]
    Mam pytanko: czy gdy założe własną firmę, a oprócz tego pracuje w innej firmie, odprowadzane podatki przez firmę, której jestem pracownikiem wystarczają, czy muszę dopłacać lub płacić dodatkowo Zus.

Z góry dziękuję!
  • Re: działalność usługowa Autor: ~michałjaskinia [195.94.215.*]
    Witam chce otworzyć jaskinie solnę. Jestem zatrudniony a z urzędu pracy "dotacji nie dostanę" ponieważ nie jestem bezrobotny! czy mogę ubiegać
    sie gdzieś indziej o dotacje (pieniądze bezzwrotne)?
    Czy na unijne pieniądze mogę liczyć?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Krzyś [87.207.60.*]
    Krzysztof Dąbrowski Napisał(a):
    > Proszę o informację jak założyć działalność
    > gospodarczą i jaki jest tego koszt?
    > PS. Czy pracuje ktoś w ubezpieczeniach i prowadzi
    > własną działalność, będę wdzięczny za przykłady
    > funkcjonowania w tej branży
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Anna Grzybek [83.24.136.*]
    Czy mozna zarejestrowac działalność gospodarczą w zwiazku z wynajmem
    lokali użytkowych?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Barbara [83.17.238.*]
    Proszę o inf.czy od 1.01.2007r. bede mogła prowadzic działalność gosp.,opłacaja składni w KRUS i rozliczam się na zasadach ogólnych z Us.Ewentualnie co się zmienia , proszę o infomacje. Barbara
  • działalność gospodarcza Autor: ~jakotako [83.25.79.*]
    wesolowski waldemar

czy ktoś słyszał o tym że prawdopodobnie od 1 stycznia ma być uproszczone załatwianie spraw związanych z założeniem własnej działalności.Prawdopodobnie wystarczy teraz zgłosić tylko w Urzędzie Skarbowym a oni przesyłają wszystko dalej i trwa to o wiele szybciej. Czy jest ktoś kto mógłby to potwierdzić?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~aletteja [83.21.35.*]
    Chcę podjąć pracę jako opiekunka osoby starszej za granicą. Zamierzam przejśc na emeryturę mundurową, po 15 latach slużby ( czyli to minimum). Czy zawieszą mi emeryturę i jakie są procedury załatwiania formalności, a ponadto czy lepiej założyć tu czy w Niemczech?
    Może ktoś zna np. link do strony z takimi informacjami to proszę o pomoc. najchętniej na maila
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mirek34 [83.8.96.*]
    witam mam pytanie czy jesli prowadze dzialalnosc gospodarcza (jednoosobowa)to czy jak pojde na chorobowe to czy musze placic zus a jesli jest to tylko pare dni to jak to jest prosze o jakiekolwiek informacje dziekuje
  • działalność gospodarcza Autor: ~Agula.9 [83.28.214.*]
    Witam.
    Zamierzam z moim przyszłym mężem złożyć firmę budowlaną, on zna się na budowlance, a ja zajęłabym się papierami i prowadziłabym biuro. Najlepiej byłoby jakby biuro mieściło się u mnie w domu. Jak to najlepiej rozwiązać, czy możemy razem prowadzić działalność jeśli jeszcze nie jesteśmy małżeństwem i mamy różne adresy zameldowania?
    Proszę o pomoc.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~dysia_2007 [83.238.240.*]
    Chciała bym się dowiedzieć jak założyć mini bar z hod dogami i hamburgerami.Jaka forma podatkowa dla początkującego jest lepsza ryczałt czy coś innego?Jaki sprzęt na początek powinnam mieć?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~magnum55 [217.98.251.*]
    dysia_2007 Napisał(a):
    > Chciała bym się dowiedzieć jak założyć mini bar z
    > hod dogami i hamburgerami.Jaka forma podatkowa dla
    > początkującego jest lepsza ryczałt czy coś
    > innego?Jaki sprzęt na początek powinnam mieć?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~damian [88.220.67.*]
    czy jest mozliwe otworzenie wlasnej dzialalsnosci gospodarczej w polsce, tylko po to, by podjac legalna prace za granica??
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Lenka [83.68.67.*]
    Mam problem Chcę założyć działaność gospodarczą a dokładnie tzw. mini studio wizażu (pracuję również na etat)A problem z tym, że ma być to makijaż i fryzura na różne okazje a nie dokładnie fryzjerstwo czy kosmetyka i to najlepiej popołudniami i wieczorami i np. w niedziele i święta (bo u mnie w mieście zakłady fryzjerskie i kosmetyczki mają wtedy nieczynne!) Nie wiem jakie uprawnienia są mi potrzebne? A kolejny problem to chcę te usługi świadczyć okazjonalnie albo u siebie w domu albo na dojazd u klientek więc co w takim wypadku z pomieszczeniem - chyba są jakieś wymogi sanepidu... nie mam o tym "zielonego pojęcia" Proszę więc o pomoc i ewntualnie jakiś pomysł co zrobić Dziękuję
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~jolusia [83.13.209.*]
    WITAM
    INTERESUJE MNIE KOSZT ZAŁOŻENIA MYJNII RĘCZNEJ W OPCJI BEZ OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW I Z OCZYSZCZALNIĄ. POTRZEBNE POZWOLENIA,WARUNKI JAKIE MUSZE SPEŁNIĆ BY OTWORZYĆ TAKA DZIAŁALNOŚĆ.
    DZIĘKUJE
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~jurand1 [87.105.197.*]
    chcę założyć firmę i ponoć można dostać dwanaście tysięcy zł.z uni europejskiej. czy to prawda
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~loczek80 [80.55.136.*]
    Mam propozycję założenia własnej działalności. Firma która mi zaproponowała taką umowe w zamian dostaje towar lokal ja natomiast zatrudniam pracowników, opłacam księgową no i siebię. Na co musze szczególnie uważać podpisując taką umowe? Prosiłabym o pomoc bo ja w ogóle się nie orjętuję w tych sprawach.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~wiosna110 [212.186.72.*]
    Witam serdecznie:) czy ktos moglby mi pomoc w moim problemie? Jestem bezrobotna od 5 lat zarejestrowana w U.Pracy.Pracuje jednak za granica na czarno-chcialabym oplacac sobie skladke ZUS na przyszla emeryture i rent.Powiedziano mi jednak w ZUS-ie ze nie moge...czy ktos mi moze poradzic co zrobic w tej sytuacji??
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~monika12 [83.21.0.*]
    Jestem rolnikiem chcę założyć swoją firmę. Potrzebuję podpowiedzi, wskazówek.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~asia [83.23.206.*]
    Mam pytanie czy jako właścicielce firmy przysługuje mi zasiłek macierzyński i urlop macierzyński?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~malgorzata trojak [89.19.77.*]
    Dzien dobry.

Mam male pytanie. Od 2 lat mieszkam w Irlandi chcialabym otworzyc wlasna restauracje ale niestety nie wiem jak sie do tego zabrac. Co jest potrzebne. Jak rownierz gdzie moge sie zglosic o pomoc.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~koza [85.134.167.*]
    malgorzata trojak Napisał(a):
    > Dzien dobry.
    >
    > Mam male pytanie. Od 2 lat mieszkam w Irlandi
    > chcialabym otworzyc wlasna restauracje ale
    > niestety nie wiem jak sie do tego zabrac. Co jest
    > potrzebne. Jak rownierz gdzie moge sie zglosic o
    > pomoc.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~agaga [213.238.66.*]
    A oto moja historia...
    Obecnie pracuje na umowe zlecenie, ale niebawem koncze 26lat i szefowa chce podpisac ze mna "umowe bardziej dla niej oplacalna", tylko nie wiem czy dla mnie bedzie to oplacalne. Mianowicie mam zalozyc swoja dzialalnosc gosp. i wtedy mamy podpisac jakis kontrakt na czas nieokreslony z miesiecznym okresem wypowiedzenia. Dostane wieksza pensje na poczet co miesiecznych skladek ZUS.
    Prosze o info co ja trace na tym? A moze cos zyskuje??? Ja obawiam sie takich sytuacji jak np chcialabym wziac jakis kredyt, czy bede miala taka mozliwosc, albo ewentualna ciąza czy przyslugiwalby mi jakis urlop i jakas kasa?
    Za wszelkie informacje bede bardzo wdzieczna, a za szybkie informacje jeszcze bardziej:)
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ewa17 [83.9.181.*]
    dzien dobry
    mam zamiar otworzyc dzialalnosc gospodarcza(handel obwozny) polegajaca na sprzedazy odziezy,bardzo prosze o udzielenie mi informacji co trzeba zrobic, jak to wyglada, jak i co oplacac?
    pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~katarzyna grabon [172.159.19.*]
    kaskag6 Napisał(a):
    > dzien dobry
    > mam zamiar otworzyc dzialalnosc gospodarcza.(Restalracje w Angli)
    > ,bardzo
    > prosze o udzielenie mi informacji co trzeba
    > zrobic, jak to wyglada, i czy to sie oplacac? prosze o rade.
    > pozdrawiam