Ja robilem rowniez tersty w kilku miejscach. W mieszku milay isc 4 dni - szly 8 (mowie o dniach roboczych). Na wstepie chcialbym jeszcze wtracici, ze do terminu realizacji nigdy nie wlicza sie soboty i niedzieli - te dni sie pomija. Wynika to z faktu, ze Krajowa Izba Rozliczeniowa, ktora posredniczy w przelewach miedzybankowych nie praucje w te dni. Robilem oplaty w minioplatach - przelew mial isc 3 dni - szedl 6. Jedynie Accadia spisala sie bardoz dobrze - przelew mial isc 2 dni - szedl 2 dni. Nalezy jednak wziasc pod uwae kilka rzeczy. W mieszku oraz minioplatach sa centrale, ktore same odpowiadaja za przelewy i je bezposrednio realizuja. W Accadii natomiast kazdy wlasiciciel takiego punktu jest sam odpowiedzialny za obieg pieniadza i tylko od niego to zalezy. W tej firmie nie ma zadnej centrali
TAM ADRES E-MAIL BYŁ fujas@poczta.fm
TAK JAK U KOLEGI CO SIĘ NAZWAŁ OSTATNIO : Accadia - Radomsko (...)
Wysłano: 25/08/2005 13:10
JAKO tester MÓWIŁ O TYM ŻE ROBIŁ TESTY I WYCHWALAŁ ACCADIĘ, A TU TERAZ PISZE ŻE JEST WLAŚCICIELEM PUNKTU Z RADOMSKA.
NO LITOŚCI TU SAMI Z ACCADII TYLKO NICKI RÓZNE - TROCHĘ KONSEKWENCJI I INTELIGENCJI W WASZYCH POCZYNANIACH BY SIĘ ZDAŁO.
Tester - zgadza sie. Masz racje - jestem jedna i ta sama osoba.
Tylk oze jest jedna roznica - ja w przeciwienstwie do ciebie nie pojawiam sie pod roznymi nickami, w celu odniesienia wrazenia, ze dana firma jes todbiernaa zle przez jak najwieksza ilosc osob.
Jako tester pisalem swoje spostrzezenia jeszcze zaczym stalem sie wlascicielem punktu przyjmowania oplat. Posiwecilem dwa miesiace aby poznac firmy dizlaajace na naszym rynku w tym zakresie. Musialem wiedziec wszystko; jak dzialaja, jak wyglada obieg pieniadza, jakie zapewniaja bezpieczenstwo transakcji oraz jakie daja zaplecze. potem przystapilem do weryfikacji poprzez wysylanie przelewowo w roznych tego typu firmach. U mnie w miescie nie bylo wowczas tego typu firm, totez musialem pojzedzic po wiekszych miastach i zobaczyc jak to dziala.
Jako wlasciciel tego typu punktu podtrzymuje swoje zdanie i nadal uwazam ze jest to jedna z lepszych firm. Powiedz - z iloma firmami wpsolpracowales i z iloma osobami rozmawailes, skoro uwazasz ze "zjadles" wszystkie rozumy. Czy swoja wiedze opierasz tylko na podstawie koszmarow sennych, czy moze raczej na podstawie informacji przeczytanych na forach - bo kontaktu z ta firma raczej na pewno nie miales. Sadze ze jest to raczej twoj odwet i zemsta, niz twoje subiektywna opinia.
tester - jeszcze jedno. Napisz mi na adres mailowy co tak naprawde o tym myslisz - nie chce aby to forum przeroslo sie w jeden wielki smientik, w ktorym wszyscy sie nawzajem obrzucaja blotem.
Pozdrawiam i czekam na kontakt.
Mojego maila juz znasz
Ale tak sie sklada ze mnialem stycznosc z tego typu punktami i wiem jak w "niektorych" wyglada ta sprawa, poniewaz znam osobe, ktora prowadzila tego typu punkt u mnie w miescie i czesciowo z przyczyn osobistych musiala z niewgo zrezygnowac
A propos linku od * ... Zamierzam otworzyć punkt opłat i nigdy nie związałbym się żadną siecią... Współczuję "Grosikom" bo są bogu ducha winni a dostają po tyłku. Tak samo może być z każdą inną firmą, pod szyldem której prowadzi się swój punkt. Gdzieś tam, ktoś tam nawali a smród przejdzie na wszystkich z tej sieci.
Dobrze radzę tym, którzy chcą wejść w taki interes, aby działali tylko na swoim, bez żadnej franczyzy i debilnych umów z sieciami.
Z tego co ostatnio widzę na tym forum, to głównie kłócą się Accadia z Milamedia. Oby dwie firmy to sieci płacące grube prowizje za nagonienie klienta, także jak macie tyle kasy to płaćcie im te prowizje a potem strachajcie się żeby nikt z tej sieci nie zrobił numeru od którego polegniecie na lokalnym rynku.
Pozdrawiam Was serdecznie i proszę naganiaczy z A. oraz M. żeby się nie uzewnętrzniali tutaj, tylko kupili sobie reklamę. I tak bierzecie kupę forsy za swój towar.
To co opisał pan Koman nie koniecznie pokrywa się z prawdą. Załoga wcale nie liczy 10 osób i wcale nie jest tak różowo. JEST CORAZ GORZEJ. Byłem, widziałem, zobaczcie sami.
Co? Prawdy się nie publikuje? Dlaczego usunięto moją wypowiedź? Bo była prawdziwa? Jedźcie do firmy MM i zobaczcie. Właściciel nie chce nawet z nami rozmawiać - z nami - właścicielami punktów. Zakupiliśmy od niego licencje a on NIE CHCE Z NAMI GADAĆ. Czego się boi? Nie odbiera telefonów, ucieka!
dzien dobry
z przerazeniem przeczytałam wypowiedzi na forum dotyczące sieci opłat finansowych.czy PAni otworzyła juz swój punkt opłat?Zjakim skutkiem?
Chciałabym sama otworzyc lub wydzierzawic lokal w centrum miejscowosci dla prowadzenia tego punktu.czekam na odpowiedz jesli mozna.
do p. ZELANDIA przepraszam że się wcinam do rozmowy, ale ja otworzyłam taki punkt cudów na razie nie mam, ale idzie na lepsze. Jeśli jest pani zainteresowana wspołpracą to proszę o kontakt e-mail podałam we wcześniejszej wypowiedzi Pozdrawiam
Af grosik, polska agencja finansow, punkt finansowy mieszko to jedna i ta sam firma-kolesi ktorzy kiedys byli pod szyldem Grosika. Pan Mariusz Bieta ze swoja dziewczyna prowadzi biznes pod nazwa AF grosik.
Ludzi to SA LUDZIE KTORZY MAJA WYTOCZONE SPRAWY KARNE i nadla obracaja naszymi pieniedzi bezkarnie je przetrzymujac. Na onecie w katalogu firm NADAL FUNKCJONUJE SPOŁKA AF GROSIK Z 3 PANAMI PREZESAMI Z GROSIKA PAF-U I MIESZKA. RADZE UWAZAC i omijac z daleka punkty z tymi szyldami.
Ludzie słuchajcie! Sieciowcy założyli sobie jakąś izbę, zeby wygryźć z rynku tych, którzy nie chcą płacić haraczu. Dojdzie niedługo do tego, ze normalny, wolny człowiek nie bedzie mógł pośredniczyć w przelewach, bo mu pan z MM czy Acc zabroni!!! Może my, którzy nie płacą (lub nie chcą płacić już więcej) założymy jakieś stowarzyszenie i damy im odpór? Albo chociaż pokażmy się, niech nikt nie myśli, ze punkty opłat to tylko franczyza czy agencje! Przecież wszystkie przekręty do tej pory robią sieci.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
NA swoim masz w 100% racje. Cwaniacy z mieszka elixiru itd. załozyli Izbe Posrednikow Finansowych i dazą do wyłacznosci w posredniczeniu opłat. PANOWIE PRZELICZYLISCIE SIE. Panowie prezeni z białegostoku konkurencja wam tanczy na NOSIE- a nagroda dla Mieszka jest za ilosc punktów chyba a nie za jakosc usług.
Macie rację ja prowadzę w tej chwili kilka punktów sam bez żadnej sieci i jak na razie jest ok. A cwaniaczki pozakładali jakieś sieci i mając kilkadziesiąt lub więcej w niej punktów chcą na tym zarabiać.Latwo policzyć że kilaset punktów razy tylko 50 zł abonamentu miesięcznie daje dobrą kaskę bez żadnego ryzyka. Prawdą jest że przekręty na razie zrobiono właśnie w sieciach ostatnio chyba w grosiku.
a co wy wszyscy macie ztymi punktami oplat czy wy muslicie ze na tym az taki majatek zbijecie????jesli myslicie ze tak to jestecie w bledzie i tyle wam powiem.....ten watek sie tu pojawia co kilka dnia i tasam gadka moze ktos w koncu cos madrego tu napisze????
W KIR to baza banków jest z 1.09.2005
Plik do pobrania (stan danych na 01.09.2005r.)
The following file is available for download.
Clik the file below to download (updated 01.09.2005r.)
www.kir.com.pl/pliki/bazy_kir.zip
a w ACCADI to
Aktualna baza placówek bankowych w oparciu KIR w formacie ACC (02.09.2005) dane z KIR
www.accadia.pl/do_pobrania.html
Oni to wszystko mają szybciej i nawet opłaty w 24 h (to żart dla niezorientowanych)
Jak dla mnie to jest w porządku: 01.09 - w KIR, 02.09 - na ACCADIA. Gdyby dane o bankach pojawiły by się wcześniej na ACCADIA niż w KIR - to żart byłby trafiony, a tak... to nie jest.
KIR jest to Krajowa Izba Rozliczeniowa i mimo nazwy wam kojarzącej się z punktami opłat - zajmuje się przekazywaniem pieniędzy między bankami. KIR stworzył system elixir - elektronicznego przekazu międzybankami i KIR obok NBP będzie miał zawsze najaktualniejsze dane o bankach.
A co do sieci. Przyjdzie kiedyś czas, że ta działalność będzie miała prawne regulacje (oby szybko, bo przez oszustów: sieciowych, indywidualnych cierpią wszyscy), ale sieciowym będzie łatwiej sprostać wymaganiom: np. fundusze gwarancyjne, koncesje, czy też rejestracje.
Warunkiem jest pilnowanie swojej firmy i szybkie reagowanie.
Co do opłacalności - to kokosów już na tym nie będzie a to z winy oszustów.
Cytat z artykułu linkowanego powyżej:
"Prezes IGPF Wojciech Piątek uspokaja, że są to jednostkowe przypadki.
- Działamy już według pewnych standardów. Operatorzy systemów informatycznych też monitorują działalność agencji. Nieobliczalni są ci, którzy działają w pojedynkę. Oni faktycznie są poza kontrolą i rzeczywiście psują nam opinię - dodaje."
Przepraszam ale komu w pojedynkę opłaca się zwiać z mała kasą i zawalić sobie życie... Przewałki robią sieci!!!
A najlepiej wpłacać w punktach, gdzie oprócz tego prowadzona jest jeszcze inna działalność... Wtedy właściciel ma zbyt wiele do stracenia.
ehh - masz swieta racje. Ja jestem wlascicielem takiego punktu. Prowadze gho w lokalu o powierzchni 30m2. Swiadcze rowniez takie uslugi jak ksero, fakx. Prowadze dorny handel (gazety, papierosy, karty z terminala). Jednak coraz mocniej przymierzam sie do odejscia z handlu na rzecz uslug finansowych. Siec, w ktorej jestem daje mi mizliwosc wejscia w kredyty. Ja we wlasnym zakresie wlasnie zaczynam oferowac ubezpieczenia. I dodam jeszcze (dla zlosliwych), ze sieci, w ktorej dzialam nie mna zadnego wplywu na moja dzialanosc, tzn.
- prowizje ustalam sam
- pieniadze wysylam bezposrednio do banku, z ktorym mam umowe oraz poprzez interet wysylam plik z przelewami bezposrednio do banku, bez zadnych posrednikow, dzieki czemu nikt nie ma wplywu na przelewy
- konto, ktore posiadam w tym banku jest moim kontem, totez nikt nie ma do niego dostepu
Czyli - jestem sam sobie Panem.
Bo dzieki sieci mam bardzo dobre warunki w banku (wiem ze mozna tez robic przelewy calkowicie bezplatnie, jednak w tym przypadku trzbea poswiecic o wiele wiecej czasu). Poza tym firma dba o rozwoj, sredni 3 razy w tygodniu udostepnia nowe wersje oprogramowania, jest na biezaco ze zmianami prawnymi. oczywiscie nie ukrywam, ze gdybym chcia moglbym zadbac o to wszystko w ewlasnym zakresie, jednak sa czasy ciezkie dla teog typu punkotw. W przeciagu 2 lat maja sie pojawic odpowiednie przepisy dotycace tego typu dzialalnosci. Sadze ze wowczas latwiej bedzie spelnic wymagania prawne bedac w sieci, niz dzialalajc w pojedynke
Skoro ta sieć 3 razy w tygodniu udostępnia nowe wersje oprogramowania to zobacz na jakiej prowizorce Ty pracujesz.
Cięzkie czasy to własnie są dla sieci. Bo to one defraudują kasę.
Uregulowania prawne dotyczyć będą sieci, bo tam jest ogromny obrót gotówkowy. Poniżej pewniego poziomu obrotów przepisy po prostu nie będą w to wnikały.
Dlaczego uwazasz ze na prowizorce?
Sorki - pomylilem sie - chodzilo 3 razy w miesiacu.
Jesli chodzi o nowe wersje - kazdy program ma nowe wersje i to jest naturalne. Gorzej by bylo gdyby ich nie mial - nie sadzisz?
Wszystkie poprawki i nowe funkcje sa w 90% pomyslami osob, ktore wpsolpraucja z ta firma.
Drugi przyklad (wydaje mi sie ze najlepiej oddajacy realiza czy jest to prowizorka, czy nie). Wskaz mi firme, ktora ma oprogramowanie do wprowadzania oplat, w ktorym od razu mozez sprawdzic czy przelew zostal zreazlizowany, jesli tak to kiedy, a jesli nie to dlaczego. wWiekszosc firm musi kierowac sie z tym pytaniem do centrali, albo korzystac z dodatkowego oprogramowania bankowego, natomiast ja lacze sie bezposrednio z bankiem, ktory przesyla mi te informacje.
Po drugie - czy znasz programy, ktore maja mozliwosc wyswitlania wszelakiego rodzaju statystyk, wykonywania backupu programu. Opcji jest o wiele, wiele wiecej i wszystkie sie caly czas rozwijaja.
Jesli chodzi o uregulowania - powinny one dotyczyc wszystkich. A ja nie bede traktowany jako siec, poniewaz pienaidze klientow nie ida bezposrednio przez siec, tylko przez moje kokonto firmowe, ktore jest przystosowane przez bank (wlasnie dzieki tej sieci) to obslugi zlecen masowych.
I jeszcze jedno ehh - skad masz pewnosc ze nie beda wnikaly?
Na stworzenie przepisow trzeba mnostwa czasu - szacuje sie ze okolo 2 lat. Poza tym nawet sama unia nie ma jeszcze przepisow dotyczacych tego typu dzialalnosci.
... powiedział Jesli chodzi o uregulowania - powinny one dotyczyc wszystkich. A ja nie bede traktowany jako siec, poniewaz pienaidze klientow nie ida bezposrednio przez siec, tylko przez moje kokonto firmowe, ktore jest przystosowane przez bank (wlasnie dzieki tej sieci) to obslugi zlecen masowych.
Kropku banki miały taką usługę i nie robiły jej SPECJALNIE DLA TWOJEJ SIECI.
napisz kropku co to za super sieć. Nie podawaj prywatnych adresów tylko podaj swój firmowy.
niech nikt nie zrozumie mnie żle ja nie robię akcję w stylu "kopanie leżącego", tylko uświadamiam tym co działają dalej na rynku jaki to może mieć wpływ na wasze obroty w punkcie. Nie ważne tu jest czy ktoś działa w sieci czy poza nią, tylko to jaki to daje efekt finalny.
Zgadza sie - masz racje. Ale ja widze ogromne szanse. U mnie w miescie funkcjonuja dwa mieszka oraz dwie agencje mini oplat. Ja wszystkie przewyzszam zarowno cena, terminem realizacji (tylko 2 dni roboczae - tamte firmy 4 dni robocze) oraz mila obsluga (to jest rowniez bardzo wazne - a wiem o tym od klientow, ktorzy mimo, iz maja tamte punkty "pod nosem" wola przyjsc do mnie).
Czasy sa ciezkie - potrzbea bedize jeszcze okolo 2 lat, aby to wszystko stalo sie powszechne. ci, ktorzy przetrwaja ten okres - potem beda zbierali tego owoce.
Jesli chodzi o obrot - jest niski, ale caly czas rosnie. W tym miesiaciu powiniennem juz przekroczyc prog 3tys przelewow (w dzisiejszych czasach na tego typu punkt jest to naprawde niezly wynik).
są te nazwiska z bardzo prostego powodu-katalog firm jest nie aktualizowany od bardzo dawna, podczas gdy na dzień dziesiejszy te osoby nie mają wspólnych interesów
jeśli interesuje cie punkt opłat to skontaktuj sie z firmą FENIG. dużo pomagają,nie mają wygórowanych wymagań,i w porównaniu z innymimają bardzo niską prowizję. tu jest adres pod którym można się kontaktować;e-meill:byk2604@interia.pl.jesli będziesz mieć wątpliwości to pisz postaram się pomóc pozdrawiam pjp