• Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~piobor [79.185.7.*]
    Cwaniaki z was co nie potrafią na 2 seriach grać przeciwstawnych pozycji, buhahahaha. Dodatkowo na DAX widać chorągiewkę. Jak się aktywuje to 16k. Powodzenia !
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~znawca [83.5.249.*]
    A próbowałeś otwierać kiedyś pozycje jednocześnie na 4 seriach? To jest dopiero czad.
    Podpowiem Ci jeden z drugim, że 16 szt z godziny 13.35 to moje. Tyle miałem L i tyle otworzyłem S.
    Możesz i na 4 seriach tylko kolejne 2 są mało płynne. Tam nic nie zrobisz. Seria Z to kilka - kilkanaście sztuk. Więcej nie widzę możliwości, a dziś wolumen to ok 200 szt. Tak więcej malutko. Ale dla mnie wystarczy. Teraz główna pozycja to S. A L do pogrywania chwilowego na U. I co tu do rozumienia.
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~ILOVGPW [185.70.181.*]
    Co to tu taka konsola, grubasy zamykają pozycje LOP spada, wychodzą z GPW czy jak?
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~zx [5.173.170.*]
    Zmniejszona baza ok. 23 pkt to z czego wynika bo w tabeli Wig20 prawie pełna zieleń a tylko 0,08% na plus?
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: 7777777777777 [188.146.146.*]
    Odcieli dywidendę pko bp
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~hihi [83.26.61.*]
    zamykaja ostatnie Sssss przed odpałem
    zaraz rakieta startuje
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~ILOVGPW [185.70.181.*]
    Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka hihi, grubas nie zdarzył zamknąć esek i się przeliczył...
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~hihi [37.225.93.*]
    Gruby nie zamykał esek tylko elki więc się nie przeliczył.
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~ILOVGPW [37.47.125.*]
    Eski elki , dziś były zamykane dwie strony dlatego LOP spadł co tu za głupoty piszecie... o depozycie i prowizji. Depo jest stale, codzienni biuro maklerskie podaje jego wysokości czy to intraday czy standard, no prawie codziennie i prowizja jest stala zależna od biura min. na rynku 5 zł za kontr x2 - kupno i sprzedaż. a 1 punkt na FW to 20 zl. Gdzie Wy macie konta ....
    A w dwie strony mozna grać nawet na tej samej serii, wystarczy otworzyć 2 portfele na koncie...
    Dziś były zamykane dwie strony a wczoraj tylko jedna?
    Szkoda słów dla tych graczy na zeszyt,a może i na zeszyt ich nie stać.
    Widziałeś jak LOP spadał dziś. Prosta matematyka, otwierana Es i el LOP rośnie o 1.zamakana Es i otwierana Es LOP stoi i tak samo zamykana el i otwierana el LOP stoi. Tylko w przypadku otwierania nowych kontraktów Es ieL LOP rośnie a jeżeli są zamykane również eS i eL LOP rośnie. W każdych innych sytuacjach LOP stoi w miejscu.
    Człowieku ja o tym dobrze wiem więc się nie wysilaj, ale zanim coś napiszesz to przeczytaj przed zamieszczeniem na wątku.
    To było do ilo.... coś tam
    Ja dziś nie zrealizowałem planu rynek nie współpracował:) plan był dobry otworzyć L pod posiadane opcje put i wczoraj wydawało się że może się powieść :) zwłaszcza iż wyglądało że Janki zrobiły prostą korektę abc 5,3,5 . Ale w nocy japonce wycieli numer obiecując że nie będzie wiecej podwyzek stóp na niestabilnych rynkach giełdy w nocy momentalnie podchwyciły i z prostych korekt abc zrobily się korekty wxy tylko banan się wylamał:) Plan pozostaje do realizacji na jutro .
  • POLSKA-USA 3-2 Autor: 7777777777777 [188.146.146.*]
    Finał
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~Zx [5.173.176.*]
    Gdzie płacisz 5 zl za kontrakt nie intraday?
    Santander 5 zł intradaj, a chyba 7 zł standard razy 2 otwarcie i zamkniecie to 10 i 14 zł.
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~adamczyk [37.225.78.*]
    Gdybyś choć trochę miał rozumu piobor to byś wiedział, że na poziom ryzyka kontraktu terminowego, a więc i na depozyt, najmocniej wpływa jego kurs odniesienia, który na dzisiejszą sesję na serii U wynosi 2198 a na serii Z 2230, więc siłą rzeczy poziom ryzyka dla pozycji na serii Z jest wyższy niż na serii U.
    Tak więc i depozyt zabezpieczający na Z musi być wyższy niż na U.
    minela 16 sta automaty odpalone lecimy na 2300
    Ale nie chce mi się tłumaczyć. Ostatni raz pozycje są przeciwstawne stąd pobiera się depo RAZ plus minus drobna korekta wynikająca z innego zabezpieczenia z jednej i 2 serii. Ale są to drobne sprawy. Pisałem ustaw sobie 1 L na serii U po 2100 i 1 S na serii Z po 2300. Zobaczy ile depo Ci zejdzie. transakcje się nie zrealizują, ale o przekonanie. Zejdzie Ci depo ok 2,7 k, a nie jak dla dwóch pozycji tj ok 5400. Nie wnikam w drobne kwoty bo po prostu szkoda czasu. Idea jest najważniejsza. Po prostu zrób to i zakończmy tą dyskusję bezsensowną.
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Tak myślałem rano że nie warto na banana zaglądać i się szarpać. Ogólnie wygląda słabo - jakby czekał na powrót do spadków bazowych i by wtedy w dół ruszyć. Ale może to pozory. Kto gra niech się martwi czego to objaw a ja stoję z boku :-)

Odpowiadając baza się zmniejszyła bo od indeksu odcięli dywidendę PKOBP. Stąd mniejsza baza i wynik WIG20.

ravcio Ty mądry chłopak jesteś. Weź ustaw sobie takie transakcje jak powyżej pisałem i napisz ile depo Ci zejdzie. Dzięki bo przecież szkoda mi się tu użerać
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~benitor [31.61.168.*]
    Ludziska
    po raz któryś pytam - PO CO otwierać pozycje przeciwstawne (obojętne czy na dwóch rachunkach, czy na dwóch seriach)? JAKI JEST CEL takiej operacji?
    Pomijając płynność na "młodszych" seriach, poziom ryzyka, depozyt, przecież serie nie "chodzą" całkiem niezależnie od siebie. Ewentualne różnice w dynamice zmian są na tyle niewielkie i niepewne, że trzeba by grać setkami kontraktów, żeby coś z tego wycisnąć.
    A PROWIZJĘ zapłacisz zawsze.

Niech mi ktoś wreszcie wyjaśni, o co chodzi. Dlaczego co jakiś czas ktoś wpada na taki pomysł?
    Bo to zostało wymyślone dla dużych graczy-którzy w ten sposób ograniczają ryzyko i zamykają pozycje która w danym momencie jest zyskowna. Popatrz przecież ja tego nie wymyśliłem.

https://www.kdpwccp.pl/uploads/attachments/metodyka-span-rynek-kasowy.pdf

tu są przykłady, bo nikt nie jest nieomylny

https://bossa.pl/edukacja/kontrakty-opcje/kontrakty-terminowe/depozyty/zasady-wyznaczania-depozytu-span
    Dnia 2024-08-07 o godz. 16:17 ~piobor napisał(a):
    > Bo to zostało wymyślone dla dużych graczy-którzy w ten sposób ograniczają ryzyko i zamykają pozycje która w danym momencie jest zyskowna. Popatrz przecież ja tego nie wymyśliłem.
    >
    > https://www.kdpwccp.pl/uploads/attachments/metodyka-span-rynek-kasowy.pdf
    >

Jak jedna jest zyskowna, to druga jest stratna.
    Ewentualnie można liczyć na różnice w dynamice ruchu obu serii. Ale to zysk na pojedyncze punkty. Do tego w praktyce, zamknięcie z ręki w takiej chwili jest mocno trudne (również ze względu na płynność "młodszych" serii).
    DEPOZYT nie jest kosztem. Kosztem jest prowizja!!!
    Benitor ja nie rozumiem o co chodzi i co za wehikuł z pozycjami przeciwstawnymi.
    Z doświadczenia wiem że kolejna seria dla mnie byłą zawsze za mało płynna i nieprzewidywalna. Kiedyś próbowałem otwierać na nowej gdzieś tak np. 3 tygodnie przed rozliczeniem pozycje w tym samym kierunku co na starej ale już rolować. Ciężkie to było notowania na fixie się rozjeżdżały choć to akurat była okazja wejść po dobrym kursie czasem ale jakby trzeba by było się ewakuować to by nie szło przy takiej płynności jak LOP na serii jest np. 2 -3 tyś. Takie pozycje jak otwierałem to np. jakieś 10-20 % tego co na starej i w tym samym kierunku z celem że zostaną na długo i na pewno do rozliczenia starej. Inaczej bym nie ryzykował bo to nie ta płynność.
    Piobor prawdziwe zlecenia to nie miejsce do testowania ile depo zejdzie ;-) Wykona się przypadkiem i będzie problem.
    To zrób po sesji i bez ryzyka, ale nikt nie chce zrobić i się przekonać. Co za ludzie?
    Szwagry już nie mogły się doczekać :)
  • Re: Zgaszone Odbicie Autor: ~zx [5.173.170.*]
    To samo co wczoraj, zjazd i powrót?
    Powtarzam - depozyt nie jest kosztem. Kosztem jest prowizja.
    Co z tego, że nie zablokują Ci depozytu, jak naliczą prowizję.
    Poza tym, na jednej serii zyskasz to co na drugiej stracisz.
    Ale możesz grać nawet na stratnej pozycji i zarabiać. Czego grając na jednej serii nie możesz robić bo musisz skasować stratę. A wiadomo rynek wraca i kiedyś Ci odda. Ale cały czas możesz zarabiać na przeciwstawnej. A prowizja to ma znaczenie jak grasz na kilka pkt. Przy większej liczbie pkt nie ma znaczenia ta prowizja. Dobra chodziło generalnie o depo przy L i S na dwóch seriach. Nie chcecie sprawdzić to nie. Tylko się nie wyśmiewajcie bo duzi mają masę pozycji i ryzyko minimalizują w ten sposób.
    stopy fajna rzecz :) i mozna brać nizej
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: ~Zx [5.173.176.*]
    Banki winne? Może.
    https://stooq.pl/mol/?id=3776
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: ~Alojzy [176.221.126.*]
    Alojzy wita i o zdrowie pyta? Jak tam ziomale z L? Ja dziś poddałem i przekręciłem się na S. Nie ma co pajacować. Sapinka wspaniały RGR - szyja 5330-5340 i zasięg spadku mamy 5000. A może 4950 na chwilkę co jest jakimś 7-8% niżej. Co daje nam W20 okolice 2050 u nas-takie patrzenie na wprost, ale u nas wypadałoby domknąć tą lukę na 1988. Nie ma co trzeba S dłużej trzymać i dokładać. Ciekawy LOP, specjalistą nie jestem ale to wyglądało jakby byk białą flagę wywiesił. A wiedząc, że jankes u nas rządzi to już wiedział gruby i uciekał. Stąd FW przez chwilkę chciało, ale kasowy niekoniecznie. A te dwie luki bessy się zemszczą na misiach bo koniec roku może być ostry UP i domknięcie ich. No i zerkam na Jankesa i katastrofa blisko ;-( niedobre miśki niedobre
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: ~John [79.185.229.*]
    No ten rgr trochę naciągany . Lecimy z falą 5 poprostu całego impulsu spadkowego i nie wiadomo gdzie ona dojdzie bo 5 też może być wydłużona. Była widać dzisiaj u nas na sesji widać że u innych odbicie w górę a my stoimy w miejscu na niskich wolumenie i czekamy aż reszta zacznie spadać.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: ilovgpw [89.64.46.*]
    Abstrahując od tych analiz tech. i złośliwości niektórych , to coś dziwnego się z tym kapitałem na świecie dzieje, tak jakby była jakaś zimna wojna, albo jakiś kryzys nadchodzi i wygląda to na przeparkowanie kapitałów światowych, takie zrywy góra dół po kilka procent bo ktoś coś tam powiedział, a nic makro się nie wydarzyło i jakby w pośpiechu, to jakieś anomalie ....nie mylimy tutaj trendu i korekt tego trendu..czy to AI takie lody kręci heh
    Giełdy wyprzedzają co będzie na rynku. Obniżka stóp w USA za rogiem. Co to oznacza? Recesję --->Recesja spadki --->Spadki bessę i masz odpowiedź. Dodatkowo zobacz NIkkei od 1984 roku wykres. Co tam jest? Widzisz? Jakiś spodek czasem tam się nie kreśli? To odbicie było super, aby wyjść z rynku. Tam z 50% polecą, a może i więcej. A co to znaczy dla innych rynków to chyba wiadomo.
    No i miałem nosa, że się obróciłem :-) chyba brawo ja, w piątek się zamknie

https://stooq.pl/q/?s=epol.us&c=1y&t=c&a=lg&b=0
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: ~adamczyk [37.225.75.*]
    Dnia 2024-08-07 o godz. 16:57 ~ILOVGPW napisał(a):
    > Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka hihi, grubas nie zdarzył zamknąć esek i się przeliczył...

Napisałeś głupotę, z której w kolejnych postach usiłowałeś się wykpić, ale zamiast tego pogrążyłeś się jeszcze bardziej.

Dnia 2024-08-07 o godz. 17:53 ~ILOVGPW napisał(a):
    > Eski elki , dziś były zamykane dwie strony dlatego LOP spadł....

Kolejna bzdura. Dzisiejszy spadek LOP-u to dokładnie 6031, natomiast całkowity sesyjny wolumen zawartych transakcji to 35083 kontrakty. Oznacza to tyle, że różnica wynosząca 29052 kontrakty ( pozycje ) przypada na nowo otwierane S i L, które w jakimś stopniu zniwelowały część zamykanych pozycji, a reszta to podmiany - nowe S za stare S i nowe L za stare L. Nie chce mi się dokładnie tego wyjaśniać. Biorąc pod uwagę fakt, że w czasie trwania naszej sesji rynki bazowe były mocno zielone, można więc przypuszczać, że właścicielami nowo otwieranych L byli drobni gracze oczekujący od naszego rynku nadrobienia wzrostów, a nowe S były otwierane przez grubych wizjonerów. Co będzie jutro to łatwo przewidzieć, ponieważ o godz. 17 kontrakt na DAX wynosił 17731,5 ( + 2,04% ) a obecnie 17531,5( +0,89% ), a kontrakt na S&P 5,347,7 ( + 1,89% ) a obecnie 5247,45 ( + 0,17% ).

> co tu za głupoty piszecie... o depozycie i prowizji. Depo jest stale, codzienni biuro maklerskie podaje jego wysokości czy to intraday czy standard, no prawie codziennie...

Głupoty to piszesz ty.
    Procentowy poziom depozytu na każdą sesję podaje na swojej stronie KDPW i wynosi on w tej chwili 5,9% dla rachunku standard i 5,3% dla intra i od dłuższego czas się nie zmienia. Natomiast wartość depozytu zabezpieczającego wyrażona w złotych zmienia się na każdej sesji, ponieważ zależy od kursu odniesienia. Niezmiernie rzadko się zdarza aby kursy te były takie same w kolejnych sesjach. Obliczamy je w ten sposób:
    kurs odniesienia x mnożnik 20 wyrażony w złotych x współczynnik 5,9% lub 5,3% w zależności od rachunku.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: ~ILOVGPW [89.64.46.*]
    Oj tam oj tam, to jak ma spadać to czemu z esek wychodzili? Przez dwa dni zamknięto kontraktów prawie 10 tys. Przez parę godzin konsola i tylko LOP w dół leciał.
    To moje wyjaśnienie napisałem dla innych bo na dyskusję z tobą to szkoda czasu.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: ~ILOVGPW [89.64.46.*]
    A to że eskami się przeliczył to chodziło mi że niemaial kto odebrać tych ilości, a ni to czy będzie rosło czy spadało chłopcze...
    Dnia 2024-08-07 o godz. 21:35 ~ILOVGPW napisał(a):
    > A to że eskami się przeliczył to chodziło mi że niemaial kto odebrać tych ilości, a ni to czy będzie rosło czy spadało chłopcze...

Chłopcy to u szewca drewniane gwoździe prostują, a ty nie masz żadnego, nawet zielonego pojęcia o grze na rynku kontraktowym.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: ~ILOVGPW [185.70.181.*]
    Dziękuję. Pozamykane eleczki zebrane w porannej panice. Po za rynkiem chyba że mi chciwość nie pozwoli. Dziś było rano widać zbieranie jak były zrzuty bo LOP w miejscu .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 32 Autor: 7777777777777 [188.146.146.*]
    Wygląda na to że wszyscy jesteśmy na krótkich:) ciekawe kto za to zapłaci:)
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.