Brzydka sesja w Stanach ze spadkową końcówką. Może minus niewielki, ale wyraźnie zabrakło paliwa do wzrostów. Z resztą miałem wrażenie, że u nas dzisiaj podobnie, brakuje już mocy. No zobaczymy, co na to Azja, bo tam też wszystko u progu głębokiej korekty.
Dnia 2024-03-13 o godz. 21:47 ~el_solido napisał(a): > Brzydka sesja w Stanach ze spadkową końcówką. Może minus niewielki, ale wyraźnie zabrakło paliwa do wzrostów. Z resztą miałem wrażenie, że u nas dzisiaj podobnie, brakuje już mocy. No zobaczymy, co na to Azja, bo tam też wszystko u progu głębokiej korekty.
Na rynkach bazowych około 20:20 pojawił się z jakichś powodów mocny pik w dół, który na rynkach amerykańskich nie został zamazany do końca sesji o godz. 21.
Dnia 2024-03-13 o godz. 21:52 ~piobor napisał(a): > 2 rzeczy i chyba to jest koniec rajdu niestety :-( > 1. świeca dzienna Wig -Banki > 2. świeca dzienna - ISHARES MSCI POLAND ETF
No na bankach wygląda to książkowo, aż za idealnie. Nie sądzę, żeby kierownik zdecydował się na taką grubą zmyłę, bo mógłby nie udźwignąć rynku. Obstawiam, że jest na full zapakowany w S i nie chce, żeby ktokolwiek miał wątpliwości, co do zmiany trendu.
W tej chwili S&P500 Future i DAX Future są notowane na poziomach z wczoraj z godziny 17, ale jeśli chodzi o DAX Future to o godzinie 8:00, kiedy otworzą się jego notowania na giełdzie Eurex, może się to zmienić. Nasz kontrakt powinien się więc, podobnie jak i wczoraj, otworzyć się neutralnie a później to... ? Wczoraj neutralne otwarcie zamieniło się w mocny spadek, więc dzisiaj dla odmiany może to być mocny wzrost :-)
Lucek nie chodziło mi o to co mam i że się będę upierał przy tym. Podobnie bym się wczoraj czuł mając L. Chodziło o to że Kierownik nawet nie próbuje stwarzać pozorów że jest walka tylko pokazuje że wszystko może i że nie ma godnego przeciwnika a to co zrobi to loteria. Zniechęca mnie tym do jakiejkolwiek gry ale tu się nie poddam i będę próbował grać czy S czy L ale będę walczył.
Alledrogo pokazało dziś wyniki. Zobaczymy, czy przełoży się to na notowania. Czy jest szansa na zmianę trendu? Jak myślicie? To praktycznie leci od początku.
Alle,kgh, cdr, pkn - póki co ładnie rosną i powinno być dobrze dla byka, jednak muszą pokonać trwale 2420, bo na razie ugniatają kapustę. Zobaczymy, co z tego wyjdzie na koniec sesji.
Dnia 2024-03-14 o godz. 08:45 ravcio napisał(a): > Lucek nie chodziło mi o to co mam i że się będę upierał przy tym. Podobnie bym się wczoraj czuł mając L. Chodziło o to że Kierownik nawet nie próbuje stwarzać pozorów że jest walka tylko pokazuje że wszystko może i że nie ma godnego przeciwnika a to co zrobi to loteria. Zniechęca mnie tym do jakiejkolwiek gry ale tu się nie poddam i będę próbował grać czy S czy L ale będę walczył.
Nie jest tajemnicą, że nasza giełda jest giełdą spekulacyjną a rządzi na niej zagranica, zarówno na rynku kasowym jak i derywatów. Zagranica w swoich spekulacjach korzysta z wyrafinowanych technologii, czego brakuje krajowym uczestnikom rynku, a po wprowadzeniu nowego systemu transakcyjnego, który zastąpi obecny UTP, drobni gracze będą mieli jeszcze gorzej. Jedno jest pewne - czasy gry na kontraktach kiedy gracz wykorzystywał długie ruchy kierunkowe minęły już bezpowrotnie. Teraz należy być mobilnym i zabierać zyski nieduże ale częste.
Zamykanie pozycji na serii H24 na poziomie zbliżonym do 2400, ale nie poniżej, jest przyczyną tej słabości. LOP spada jak po sznurku i dopóki ten spadek się nie zakończy to nic się na rynku nie zmieni. Niedźwiedzie mają teraz okazję wziąć swój zysk i poczekać na dalszy rozwój wypadków.
Specjalnie dziś odłożyli banki bo inne spółki rosną. Do jutra jesteśmy skazani na dziwne ruchy, takie przepychanie po kilka punktów w jedną i drugą stronę. Jakby banki wróciły do gry to mamy nowe maksy.
Jeśli Allegro i KGHM to nie jenorazowa akcja plus CDR, który ma szansę pokonać opór to może ta hossa potrwa jeszcze trochę. Najlepiej jakby wszystkie spółki były na zielono, co czasem się zdarza. Możliwe, że już na H się nie wydarzy i jutro też będzie taki marazm.
Bardzo dużo algorytmów jest ustawione na serii wygasającej. Kurs przywiązany do indeksu. Tak mi się wydaje że banki trzymane w blokach startowych, ale to już chyba na następną serię.
Na serii H24 LOP już nie spada, czyli teraz powinniśmy rozpocząć marsz na północ. Ale chyba dopiero po 14:30 po otwarciu giełd w USA, aby nie było jakiejś niespodzianki :-)
Grubemu wystarczyło wypuścić banki ze smyczy i samo mu urosło. Kwestia czy to utrzymają bo obawiam się że zamkniemy na poziomach podobnych jak wczoraj.
No i kto grubasowi podskoczy?
Zastanawiam się tylko czy TFI polskich akcji zarabiają choć trochę dla swoich klientów na takim rynku.
Gdzie te zyski z lat 2002-7?
Tak patrzę i patrzę na ten wykres serii H i się zastanawiam czy ten obecny przystanek po tym wyciągu to przerwa w jego kontynuacji czy raczej czeka nas odwrót z pola bitwy
Ja zastanawiałem się co się mieści pod 2400 ale dziś nie dali rady odpalić stopów. Choć stopy to pewnie są na nowej serii a na starej to tylko automaty poustawiane. Ja myślę że jeszcze dziś spuszczą parę z rynku. O ewentualnym biciu nowych rekordów trzeba pomyśleć dopiero w kolejnych tygodniach.
Nieduży plusik na otwarciu indeksu S&P500 i raczej nie zanosi się na to aby w dalszej części sesji mocno powiększył. Chyba bliżej mu do zejścia na czerwoną stronę.