Napisałem dzisiaj rano dłuższy komentarz ale po kliknięciu wyśli mi zniknął. Nie chce mi się ponownie pisać długiego elaboratu.
Konkluzja jest taka: Rynek Usa jest (jeszcze) stosunkowo mocny ale nadchodzi korekta. Europa bardzo słaba i tu każde podbicie na Dax ja wykorzystuje do gry Short Wig20 jest dramatycznie słaby i tu szczególnie każde podbicie gramy Short.
O grze Long poza czysto spekulacyjnymi zagraniami intraday nie ma mowy!
O słabości polskiego rynku pisze tu od wielu lat. Nic się fundamentalnie nie zmieniło i nie widać szans na zmianę. Nikomu z politykierów nie zależy na polskim rynku kapitałowym więc nie ma zainteresowania 'Kowalskiego" bo i po co skoro aby na naszym rynku zarobić trzeba być naprawdę fachowcem.
Sytuacja z Żabką jest kolejnym dowodem na to, że inwestor czy spekulant indywidualny jest niemiłosiernie łupiony. Począwszy od informacji w mediach, prognozach anlytyków, większych udziałowcach itp.
Tutaj nawet nie chodzi o drobnych inwestorów. Ci coraz chętniej przenoszą się na inne rynki. Amatorszczyzna, nieuctwo ekonomiczne naszych polityków, brak jakiegokolwiek zainteresowania rynkiem kapitałowym, brak inicjatywy i skuteczności (lub woli) KNFu, powodują to co widać od lat. Tymczasem nieuświadomiony zapewne dramat zwykłych Kowalskich polega również na tym, że z jednej strony zachęca się ich do oszczędzania w OFE czy PPK (o IKE, IKZE nie wspomnę) a z drugiej tolerowanie patologii i dziadostwa na GPW, pozbawia wszystkich tych ludzi oszczędności i nadziei na godniejsza emeryturę. I nikogo z "rządzących" to nie interesuje ....
myślę podobnie , ale mam nadzieje ,że może uda się wypromować temat w kampanii Prezydenckiej . Myślę , że czas uświadomić polityką ,że nie mogą liczyć na nas głos ,że nie akceptujemy traktowania Spółek Skarbu Państwa, jako łupu wyborczego , że poziom braku profesjonalizmu KNF i GPW szkodzi rynkowi kapitałowemu , co powoduje ,że kapitał ucieka od naszych akcji , albo je wycenia tak jak wycenia i słusznie
jak tu wierzyć w KNF czy sądownictwo o GPW nie wspomnę ? zachodni fundusz najpierw informuje że gra na spadki a po kilku tygodniach że to POMYŁKA ,,,, i co wszystko gra !!! tak ma być !!!w stanach za taki numer fundusz już jest bankrutem a winni siedzą w Polsce cisza
U mnie wpadła pozycja Long na Wig20 przy 2120 sl 2108 to 2170 Jest podwójne dno intraday i dobry R:R więc warto zaryzykować Na Pzu też otworzyłem Long 39,40 sl 38,90 tp 41,40
Oczywiście to zagranie na zasadzie odbicia spadającego z 10 pietra kota, do 1 pietra może sie odbije :)
Dnia 2024-11-19 o godz. 22:59 ~janek napisał(a): > rhett, > > Tak sobie myślę, czy to aby nie dziś był dołek przed ostatnim wzrostem na 200pkt na fw20. Sp500 6300 i nasdaq 22000 .
Tyle razy wam powtarzam: Graj to co widzisz że jest a nie to co myślisz że będzie. To jedyna metoda aby na zlewarowanych instrumentach w długim terminie zarabiać. Ponad 80% osób spekulujących traci bo gra to co sobie wymyśli.
A co jest na wykresach? Jankesi miarowo rosną, Idealnie wskazuje to wykres D1 i W1 więc Spx osiągnie 6300 6500 i pewnie 7000 Tak samo Dax. W długim terminie rośnie. Wig20 wygląda zupełnie inaczej. W długim terminie spada. Polskie akcje z wig20 warto kupować kiedy sa bardzo tanie a sprzedawać kiedy sa drogie
Dnia 2024-11-20 o godz. 09:50 ~janek napisał(a): > Dziękuję, że dzielisz się swoimi spostrzeżeniami. > > Brałeś wczoraj L na dax przy 18 900? Zeszli nawet niżej i dzida w górę...
Nie brałem. Chociaż technicznie z D1 / W1 wsparcie na Dax w strefie 18900 dało podstawy do zagrania swingu Long z celem 19260 Za to grałem dzisiaj rano L na Dax intraday po utrzymaniu PP
Wig20 powinien zrobić dzisiaj/jutro test strefy 2170-2200 gdzie można grac Short z bliskim sl i celem 2040-2000
Wpadł TP na Long Pzu przy 41,40 dając +2 zł/akcje Bardzo ładny zysk. Z nawiązką pokrył stratę na sl na Wig20
Co mamy na rynkach dzisiaj? Dax i Europa tak jak piszę od dawna sa kompletnie bez sił i ja gram Short intra na każdej podbitce Obecnie Dax zszedł do S2 gdzie powinna być reakcja na odbicie. Spróbuje to wykorzystać.
na Pzu jeśli nie wybiją górą poziomu 42,20 spróbuję zagrać Shorta z celem 39,80 i sl na 42,50
Wszyscy mówią że Wig20 jest bardzo tani i wkrótce będzie rajd Mikołaja :) może nawet do 2600 Jak dla mnie to absolutnie wykluczone. Moim zdaniem wig20 nie dojdzie nawet do 2400 a o 2600 trzeba zapomnieć na rok -dwa Tak pokazuje wykres D1/W1
Dzisiaj piatek i jak widać póki co indeksy sa wyciągane w górę. Przynajmniej na razie, przed otwarciem kasowego. Pozostaje więc prosta spekulacja na PP a nie przewidywanie ruchów. Na wig20 na razie nie planuje gry S Pzu wybił góra 42,20 więc droga do 44,5 - 45,5 jest otwarta ( pod warunkiem utrzymanie 42,20 )
Wpadł TP +50 pkt Super dzień na koniec udanego tygodnia. ładna zmienność jest na rynkach i o to chodzi!
ja bym na twoim miejscu kasował zysk przed weekendem Profesjonalna spekulacja polega na ciągłym kasowaniu i zbieraniu zysków i jak najszybszym ucinaniu strat
Dnia 2024-11-25 o godz. 10:12 ~janek napisał(a): > rhett, > > Dax sobie poradzi z oporem 19 500?
Na pewno. Z czasem wybija i 20 tys.
Ale u mnie dzisiaj rano wpadł ładny Short na Dax od R1 i dał +90 pkt Tak samo Wig20 to otwarcie luką aż się prosiło aby skrócić :) Tak jak pisałem do końca roku grać jedynie intraday na PP Nie wymyślać długich strategii, kasować szybkie zyski
B Dobre dane o produkcji przemysłowej w X to PLN powinien sie umocnić tak jak w kwietniu 24 Ciekawe czy to "zbrojeniówka " daje czadu ?Tak czy inaczej te b dobre dane powinny skusić finansjere szydkowsa do inwest w Poland Tak wiec są szanse na Rajd Dziadka Mroza No ja gram pod to
Nie ma zmian na rynkach. Obecnie (i pewnie w przyszłości) najskuteczniej (i najbezpieczniej) jest spekulować na krótkich interwałach. M15, H1 no góra H4 i nic wyżej. O jakimś rajdzie Mikołaja na Wig20 w tym roku można zapomnieć! Wykres D1, W1 jednoznacznie pokazuje że nie ma szans na rajd w tym roku. Dopóki Wig20 nie wybije góra strefy 2370-2440 obowiązuje trend spadkowy.
Jankesi jakoś też się nie kwapią d o mocniejszego ruchu w górę. No ale oni są w mocnym trendzie wzrostowym więc nawet jak nie wzrosną już to i tak rok udany.
Pzu zmierza do strefy 45 -46 gdzie rozstrzygnie się co dalej. Moim zdaniem będzie to dobra strefa do zagrania swing Short
Rano zagrałem swing Long na złocie ze sl pod dołkiem z północy i tp 2740
Tak samo wpadła pozycja Long na miedzi po zejściu rano i rolowaniu. Ot takie techniczne zagranie na wyrolowanie brokera który rolując kontrakty nalicza ujemne swapu dla pozycji Long. Łatwo można wtedy wyrolować brokera :)
Dnia 2024-11-28 o godz. 09:16 ~janek napisał(a): > rhett, > > Myślę, że zaliczymy 1930-2000 na fw20 i od tego poziomu mocniejsze wzrosty .
Na Wig20 tak jak pisałem jest trend spadkowy oraz tendencja i sekwencja też spadkowe. Impulsy są więc w dół a korekty w górę. Dopóki to się nie zmieni najpierw na H1 następnie H4 i D1 nie widzę możliwość aby nastąpiły "mocniejsze wzrosty"
Dnia 2024-11-28 o godz. 16:45 ~janek napisał(a): > Ale, zanim zaliczymy te spadki myślę o jeszcze jednym podskoku do końca grudnia u Nas .
Oczywiście może być jakaś próba korekty (wzrostowej) na wig20 do strefy 2230-2250 ale i o to moim zdaniem będzie ciężko. Przy tak silnym trendzie spadkowym kiedy inne rynki mocno rosną korekty wzrostowe są raczej słabe. O jakimś swingowym wzroście można myśleć dopiero jak się zmieni sekwencja na H1
Natomiast jak przyjdzie korekta u jankesów to Wig20 przetestuje 1850-1900 bez problemu. Na jakiś swingowy wzrost najlepiej poczekać do zejścia do strefy 1400-1500 i wówczas średnioterminowo celować w 2000
Dnia 2024-12-02 o godz. 19:40 ~janek napisał(a): > Rhett, > > Widzisz jedna sesja i już jest 2250 na fw20 ... Ja od pt w L
No ładna sesja, Skoczyli bo juz mocno byli w tyle za rynkami. Jak Wig20 utrzyma 2250 to kolejny cel 2300-2320
Dax w piatek i dzsiaj na intra dał ładne sygnały do gry L. Utrzymanie PP dawało okazje do gry do R1 a nastepnie R2 Jutro powinno strzelić 20 tyś i ja będe się rozglądał za sygnałami na S z H1
Pzu tez ładnie po wybronieniu 39,5 doszło już niemal do celu
Wig20 już ma problem aby przejść 2260-2270 Za to Dax szaleje. sam dzisiaj spróbuje od R1 zagrać intra S lub jak wybiją dołem 20 tys wówczas tez intra S Ale generalnie jest silne parcie w górę więc gra S to jedynie krótka spekulacja z bliskim sl