"Od początku stycznia ktoś duży wychodził z długiej strony rynku, ale w taki sposób, aby drugą stroną w transakcjach były głównie słabe ręce. W tym czasie LOP spadł o ponad 8 tys. przy wysokich sesyjnych wolumenach."
Może wyjaśnię, dlaczego napisałem, że ten ktoś wychodził z długiej, a nie z krótkiej strony rynku. Moim zdaniem dlatego, iż łatwiej było zamknąć długie pozycje mając za partnerów w transakcjach wystraszone, stratne eski, które kupowały kontrakt aby nie powiększać strat, zamykając swoje "wymęczone" pozycje. Myślę, że Ravcio się nie obrazi jeżeli napiszę, że i jego zaliczam do tych eskowiczów.
No niestety dziś alternatywnie - nasi już wiedzą, że tam będzie lipa. Kto wie czy wczoraj tego nie pokazali. Dax niezrozumiały - ale nie wszystko trzeba rozumieć :)))
Jeśli miałoby zacząć spadać to zrobili piękną podbitkę na bankach. Pisałem, że jeśli chcą zrzucić bankami to wpierw trzeba wyżej cenę wywindować. No i to zrobili. A czy zacznie się wyprzedaż to powątpiewam. Dodatkowo jest 1977 i jakoś S nie ładują. Chyba znów chcą S zrobić w Karola :-)
Tylko u Janków może być +5 dziś jak inf spadnie więc tam też był bp za unas poziom z bazowymi 2150 - badziew wymieniany na -150p za Janki powinny podgonic i tam raczej wybicie w górna stronę bandy.
Dax to chyba stracił kontakt z rzeczywistością ;-) O dziwo najrozsądniej Jankes się zachowuje. Spokojny wzrost zaliczył a dziś czeka. Większość nastawiła się na rakietę po danych a ją zrobił już przed danymi. Chyba już wycenili dobre dane. Znaczy my wyceniliśmy i DAX bo Jankes czeka.
"Grubego ktosia" nie interesują już oczekiwania reszty uczestników rynku, ponieważ jest pewny swego. Reszta graczy będzie się teraz miotać jak ławica drobnych rybek, od ściany do ściany. Taki jest ten rynek lewarowany.
Kto ma wysoki zapas depozytu i wysoką tolerancję na ryzyko, to może grać długoterminowo. Ja jednak preferuję DT, podobnie jak 80% graczy na rynkach amerykańskich :)) @zosia wiedziała gdzie się przenieść :))
Walka trwa , ale banan jakoś nieszczególnie chce spadać , wiec to nie był jakiś zapalnik ten dzisiejszy event z cpi. Teraz zmieniło się tyle , ze jak bazowe poleca , to może i my tez się zwalimy :)