Ambasada USA w Moskwie wydała komunikat dotyczący stanu bezpieczeństwa, którym zaleciła obywatelom Stanów Zjednoczonych znajdującym się na terenie Rosji, by opuścili ten kraj. "Obywatele USA nie powinni podróżować do Rosji, a osoby mieszkające lub podróżujące w Rosji powinny natychmiast opuścić Rosję, gdy dostępne są jeszcze możliwości podróży komercyjnych" - przekazało przedstawicielstwo dyplomatyczne.
Ten co rozwalił te rury musi być niezłym świrem. Jeżeli tak to tylko może być "dzieło" Rosjan. Może zrzucą winę na Ukraińców aby mieć pretekst do zajęcia całej Ukrainy aby opanować tranzyt gazu ? Mogliby co prawda pompować przez Białoruś. Bez Jamesa Bonda świat nie poradzi sobie z tą zagadką.
Biden by się nie zgodził na taką operację co wyklucza udział USmanów. Chyba że to antybidenowska prowokacja skrajnej prawicy z GOP w zemście za ciąganie Trumpa po sądach.
Ale się dzieje na walutach. FGBPZ22 chodził dzisiaj w zakresie 5,3885 - 5,4843. To prawie 2% zmienności ! Z dolarem juz odpuścili pompkę ale zabrali się za franka ! Tutaj też rynkiem szarpią niezłe świrusy.
Tak sobie myślę - to jak Ruscy będą puszczali gaz do Panów Niemców ? Jak teraz Ruski będzie szantażował Niemca ? Podobno to nie tak łatwo naprawić. Chyba będą musieli przepraszać się jakoś z Jamałem :)
Is fecit, cui prodest. Rosja - traci. Niemcy - tracą. Ukraina - zyskuje odcięcie Niemiec od dogadania się się z Rosją. USA - j.w. + powiększa uzależnienie Niemiec (i całej UE) od siebie... Uzależnienie gospodarcze, polityczne, militarne...
Dnia 2022-09-28 o godz. 17:15 bondov napisał(a): > A bo to pierwsza taka akcja z usmanami? Podobno usmany mialy cwiczenia 50 km od tej strefy
A niby skąd ta informacja. Szwedzi i Duńczycy potwierdziły ze w tym rejonie ostatnio poruszały sie wojskowe jednostki rosyjskie. Tylko ta info jest potwierdzone. Nie wiem po co rozsiewać fake newsy o amerykanach?
Mam cały czas Lki. Coś tak na nich rzeżbię i mam czasem mniej czasem więcej, Na podbiciach próbuję coś uciułąć ale w ogólnym rozrachunku kicha. Przyjdzie i dla L dzień chwały, wiecznie spadać nie będzie. Słuszne spostrzeżenie ze LOP spadał. Ciekawe kto uciekał. Pytanie dnia czy Jankes utrzyma plus. Gdyby wreszcie Jankes plus utrzymał a nawet jakimś cudem ponad 3720 skończył. (duży cud by był) i jeszcze na dolcu się odwróciło to.... wiadomo co ale napierw niech się ten cud stanie. Przyjdzie ten dzień keidy stado byków ruszy i roztratuje niedzwiedzie futra ;-) W AT to ja się nie lubuje ale podwójne dno by fajnie wyglądało.
Morawiecki: Zachęcamy do oszczędzania energii i zaproponujemy formułę oszczędnościową - ci, którzy zaoszczędzą 10% energii w porównaniu z poprzednim rokiem, to zapłacą o 10% mniej za rachunki.
Ja też wzięłam L na zamknięciu , przez pomyłkę, bo zamiast ustawić się na kupno po 1451, wpisałam w zlecenie 1551, a potem , po fixie trochę czasu zajęło mi dochodzenie jak to się stało ? :) Widzę jednak, że jutro sprzedam z zyskiem. Koniec kwartału się zbliża więc może podciągną trochę.
P.s. Ears, widzę, że nie uwierzyłeś swoim motylom i odbicie do 1600 . :)
Koniec zwałki, S&P500 z -1% jest ponad +1%. Rośnie "edek" (EUR/USD) z wieloletniego minimum na 0,9538. Zrobił już +170 pipsów ! Spada frank chociaż niechętnie (mam krótkie na tym walorze). Frank ponad 5 zł prosi się o interwencję NBP by ulżyć "frankowiczom". Chyba znowu będę w nocy obserwował indeksy i kursy walut. Nieźle się dzieje na rynkach po rozwaleniu tych rur chociaż akurat skoki na funcie to efekt szalonych pomysłów kobiety premierki UK i jej ministra finansów Afroanglika Kwasi Kwartenga (jak się to wymawia ?).
Nie dziwię się ruskiemu, że zwołuje Radę ONZ - bo Biden z kamratami rozwalili im rurę co gmerali latami ze szkopkiem, pękają teraz ze śmiechu i palą cygara :))))
Dlaczego tak myślę, bo mnie oświeciło: 1. Przecież w USA był też jakiś wybuch w gazoporcie w wakacje - jest to rewanż jak nic do tego 2. Jedyny kto na tym zyskuje USA, jedyny kto traci Niemcy (uwzględniam państwa do tej pory poważne) 3. Na pochyłe drzewo łatwiej się skacze
No i mamy mistrzostwo świata do tego, bo wszyscy myślą, że to zrobił ten, komu Stany popsuły rurę