• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~cycero [217.173.181.*]
    ad. Walter.
    Taka odpowiedź to kpiny z obywatela w państwie prawa. Walter wyraźnie napisał że chce wyrejestrować się z ubezpieczeń nie wykreślając się z ewidencji i to bez podania przyczyn bo taka jest jego wola i koniec.
    Powinien otrzymać odpowiedź TAK lub NIE. A co otrzymał? nic. Czyli tak jest jak kiedyś pisałem, korzystaj z poradnika, wyrejestruj się z ubezpieczeń bez potrzeby wykreślania się z EDG a my czyli zus, potem zobaczymy, mamy na to wiele lat. Im dłużej to trwa tym lepiej, zarobimy na odsetkach.
    Ta pani odsyła do poradników zastrzegając że nie stanowią one źródła prawa. Czyli można pisać cokolwiek bez żadnej odpowiedzialności. Ma zapewne na myśli jedno z uzasadnień sądu w tej sprawie które przytaczano gdzieś na tym forum. Ale to jest chore i trzeba szukać sposobów na skuteczne tego podważenie. Oni po prostu "rżną głupa"
    Już pisałem, nie mam żadnych wątpliwości że właśnie poradnik, w tym internetowa porada centrali zus są właśnie wypełnieniem obowiązku wynikającego z art. bodajże 9 KPA a mówiącego o takich działaniach właściwego organu (w tym zusu jak najbardziej) aby obywatel nie poniósł szkody na skutek nieznajomości prawa. Płatnik składek zastosował się do porady centrali zus i jak się okazuje szkodę poniósł. A to wyczerpuje definicję OKOLICZNOŚCI za które dłużnik nie odpowiada a o których mówi art. 471 i 475 kodeksu cywilnego.
    Drogi Walterze. Proponuję przesłać teraz twoje pismo do centali zus z żądaniem odpowiedzi TAK lub NIE
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marsh [83.7.243.*]
    Autor(ka): gossi (...)
    Wysłano: 08/02/2006 19:16

Do twego postu dodam jeszcze takie pytanie:

Jaki cel przyświecał ustawodawcy, by zamieścić w ustawie:

art. 4 pkt 9

9) przychód - przychody w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od
    osób fizycznych z tytułu: zatrudnienia w ramach stosunku pracy, pracy nakładczej, służby, wykonywania mandatu posła lub senatora, wykonywania
    pracy w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego
    aresztowania, pobierania zasiłku dla bezrobotnych i stypendium wypłacanych bezrobotnym oraz stypendium sportowego, a także z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności oraz umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, jak również z tytułu współpracy przy tej działalności lub współpracy przy wykonywaniu umowy;

Skoro tenże przychód, osiągany lub nie, przez prowadzących działalność pozarolniczą nie ma żadnego znaczenia dla wysokości składek oraz ich płacenia lub nie.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~gossi [87.239.27.*]
    marsh Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Jaki cel przyświecał ustawodawcy, by zamieścić w ustawie:
    > art. 4 pkt 9
    > Skoro tenże przychód, osiągany lub nie, przez prowadzących
    > działalność pozarolniczą nie ma żadnego znaczenia dla
    > wysokości składek oraz

Nie doszłam jeszcze do tego, by udowodnić zależność pomiędzy przychodem(a właściwie tej jego części, którą prowadzący działalność może dysponować w celu zapewnienia bieżących potrzeb), a wyznaczaniem podstwy.

> ich płacenia lub nie.
    To kolejny przykład bezprawia, który dzieje się na naszych oczach a my w tym uczestniczymy biernie godząc się, aby robili z nami to co im się zamarzy. ARt. 2a tej ustawy stanowi, że ustawa stoi na gruncie równego traktowania wszystkich ubezpieczonych bez względu na płeć, stan cywilny, stan rodzinny.
    Zasada równego traktowania dotyczy w szczególności
    obowiązku opłacania (...) składek na ubezpieczenie społeczne.
    Nikt inny poza grupą ubezpieczonych prowadzącą działalność nie opłaca składek do czasu, kiedy nie otrzyma/ nie pobierze należnych im świadczeń. Sam status osoby upoważnionej do poborów, nie jest wyznacznikiem obowiązku uiszczenia składek.

Już w przypadku rat jest określone w tej ustawie, że wysokość rat ma uwzględniać możliwości płatnicze dłużnika(oraz stan finansów ubezpieczeń społecznych - w przypadku dłużników rozumiem, że trzeba również uwzględniać stan finansów ZUS.
    Jednak w przypadku ustalania, naliczania wysokości składek i opłacania tych składek, to jednak nie przemawia do mnie sprawiedliwość, że trzeba wydrzeć ostatnią złotówkę z kieszeni, albo żądać, aby prowadzący działalność wziął kredyt na opłacanie należności, które mają mu zabezpieczyć przyszłość, bo stan finansów ZUSu jest katastrofalny ).

Art. 29.
    1. Ze względów gospodarczych lub innych przyczyn zasługujących na uwzględnienie Zakład może na wniosek dłużnika odroczyć termin płatności należności z tytułu składek oraz rozłożyć należność na raty, uwzględniając możliwości płatnicze dłużnika oraz stan finansów ubezpieczeń społecznych.

Więc skoro nawet raty powinny uwzględniać możliwości płatnicze, to tym bardziej składka powinna mieć związek z przychodami uzyskiwanymi z TEJ działalności.
    Pozdrawiam - gośka
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~skladka [83.9.40.*]
    Thorunczyk, brawo za nagłośnienie akcji "Płatnicy kontra ZUS" w audycji Weissa.Poinformował że wykorzysta nasz manifest.Zobaczymy w nastepnych dniach czy podtrzyma temat.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Walter [213.17.223.*]
    Podatnik, który okazyjnie wynajmuje mieszkanie we własnym domu jednorodzinnym dla osób czasowo przebywających w jego miejscowości (np. turystów), nie powinien być traktowany jako prowadzący działalność gospodarczą, a tym bardziej obligowany przez organ podatkowy do zarejestrowania działalności gospodarczej.

Po pierwsze, godzi to w zasadę swobody i wolności podejmowania działalności gospodarczej (ustawa o swobodzie działalności gospodarczej). Po drugie, taki wynajem nie ma, a raczej nie musi mieć charakteru zorganizowanego i ciągłego. A takie między innymi cechy powinna wykazywać aktywność przedsiębiorcy, aby traktować ją jako działalność gospodarczą - twierdzi doradca podatkowy Waldemar Szewc
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~skladka [83.9.54.*]
    "Biznesmeni-ZUS 1:0" dalszy ciAg Akcji "Płatnicy kontra ZUS"

www.poranny.pl
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~dozgonny wróg zusu [83.28.73.*]
    Przerobiłem wszystko w ciągu ostatnich czterech lat. Najpierw kontrola. Potem 5 miesięcy ciszy. A potem decyzja obejmująca mnie składkami za cały okres prowadzenia działalnosci gospodarczej. Jakieś 3000 zł. Dla mnie to kupa kasy. Odwołanie do sądu. Dwa lata czekania na sprawę. Oczywiscie przegrałem. Sąd nie wziął pod uwagę żadnych dowodów ani moich wyjaśnień. Apelacja. 1,5 roku czekania. Oczywiscie przegrałem. Odpieprzyli swoją regułkę na temat definicji itd i że nie funkcjonuje zawieszanie... takie blablabla.
    Wiwat ZUS - niech go szlak trafi. NIech żyją stronnicze i zawisłe sądy jako zbrojne ramię mające za zadanie niszczyć wszystkich uczciwych podatników i płatników składek.
    i 4500 tysiąca z odsetkami poszło się p....

Moze tak pospolite ruszenie, więcej szumu, podpisy itd. Bo ta banda szczypie po jednym ludzi i to tych najsłabszych. Molochów się nie czepiają, którzy ludziom nie płacą kasy ani składek latami.

Żyć się odechciewa w tym państwie

Dałem soboe spokój z działalnoscią gopodarczą bo to się nijak nie kalkuluje.

A jak tak dalej pójdzie to jak pojadę do Irlandii z rodziną to już do tego zawszonego bezprawiem bagna nie wrócimy.

LUDZIEEEEE CHCĘ ŻYĆ NORMALNIE W NORMALNYM KRAJU GDZIE WŁADZA DAJE ŻYĆ A NIE NISZCZY I DOI CZŁOWIEKA

WŁADZA TO PASOŻYT CO NAS NISZCZY ZNISZCZMY WŁADZĘ PRZYNAJMNIEJ W TEJ FORMIE REPUBLIKI KOLESIÓW ZŁODZIEI I PRZESTĘPCÓW

ZUS TWÓJ WRÓG
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~obserwator akcji [83.9.60.*]
    slyszalem dzis manifest akcji "Platnicy kontra ZUS", Weiss przeczytal caly na antenie. poszlo w eter w cala Polske.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~sympatyk [193.239.58.*]
    obserwator akcji Napisał(a):
    > slyszalem dzis manifest akcji "Platnicy kontra
    > ZUS", Weiss przeczytal caly na antenie. poszlo w
    > eter w cala Polske.

No,no, Panie Redaktorze ,przekonał Pan mnie, wierzę ze był pan członkiem LOŻY NIEZALEŻNYCH ..
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
    Uważajcie , są pierwsze oznaki , że ZUS wie co się święci.
    Bardzo się obawia utraty pozycji monopolisty.
    Będzie teraz majstrował ochoczo przy nowych albo nowelizowanych ustawach w ten sposób by zostawić na lodzie tych co dostali decyzje,tych co mają decyzje i tych co dostaną do chwili nowego albo nowelizacji prawa(należy się spodziewaać wielkiego ruchu z decyzjami).

Nie dajmy się wmanewrować w sytuację by ten pokurcz komunistyczny kosztem zmajstrowania czegoś nowego wrobił nas w to, że dotychczasowe prawo nie przewidywało czasowego zaprzestania wykonywania działalnosci gospodarczych przy braku wykreślenia z EDG.

Tysiące ludzi z decyzjami ZUS-owskimi wyjechało za granicę.ZUS tak jak US (za pracę za granicą - ale świństwo!)będzie chciał ich siegnąć jak nie zrobimy z nim własciwego porzadku tu w kraju!

Pozdrawiam Walter.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~max9464 [86.63.126.*]
    Do Waltera:
    To jest walka z wiatrakami
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~dominik [83.17.202.*]
    Chciłbym sie dowiedzieć jak sie ma sprawa emeryta który zawiesił działalnośc gospodarczą ponad 2 lata temu. Czy też ZUS mnie może teraz dopaść. Dopiero teraz się o tym dowiedziałem że chyba mam przesrane co teraz zrobić?? Narazie jeszcze nic mi nie przyszło z ZUSU. Niech mi ktoś doradzi co robić>
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~baziuk [62.29.168.*]
    Czy jak zlikwiduję firmę to po czasie mogę założyć nowa ?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Thorunczyk [83.17.2.*]
    baziuk Napisał(a):
    > Czy jak zlikwiduję firmę to po czasie mogę założyć
    > nowa ?

Witaj,
    możesz założyć i 7 firm i nawet jednocześnie je prowadzić.

Pozdrawiam,
    Piotr
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~dar3cz3k [81.168.223.*]
    Gdzie mozna odsluchac tego co dzis bylo w zetce ??
    jest w koncu adres mailowy sztabu slaskiego ale potrzebuje ludzi
    adres to

skladka5@o2.pl

niech pisza wszyscy z czestochowy katowic rybnika, bielska, tychow, itd
    mam nadzieje ze rozglosnimy akcje tak jak na podlasiu i jak u thortunczyka .
    pozdrawiam, w razie szybszego kontaktu podaje do mnie gadu gadu 112 56 64
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~zlyzus [85.193.218.*]
    dar3cz3k Napisał(a):
    > jest w koncu adres mailowy sztabu slaskiego ale
    > potrzebuje ludzi
    > adres to
    >
    > skladka5@o2.pl
    >
    > niech pisza wszyscy z czestochowy katowic rybnika,
    > bielska, tychow, itd
    > mam nadzieje ze rozglosnimy akcje tak jak na
    > podlasiu i jak u thortunczyka .
    > pozdrawiam, w razie szybszego kontaktu podaje do
    > mnie gadu gadu 112 56 64

A ja przypomnę tylko adres sztabu podlaskiego skladka@tlen.pl
    Pozdrawiam wszystkie sztaby!

http://www.mp3.gda.pl/weiss/2005-2006/index.html

tutaj mamy wszystkie audycje pana weissa ... w mp3 !!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~jmomot [83.29.59.*]
    A jaki jest adres Sztabu dla Małopolski ?
    Proszę o podpowiedź by trafić w 100%.

Pozdrawiam Jarek
    Zator
    Małopolskie
  • Sztab Kujawsko-Pomorski Autor: ~Thorunczyk [83.17.2.*]
    Witajcie,
    ja zapraszam wszystkich do sztabu na Kujawach i Pomorzu:
    skladka1@o2.pl

Piszcie, piszcie - PISZCIE!

Pozdrawiam,
    Piotr
    Uprzejmie informuje w ten piatkowy wieczor ze ludzie ze slaska i z samiuskiej mojej okolicy zaczynaja sie zglaszac !!

przypominam sztab slaski: skladka5@o2.pl skladka5@tlen.pl

Thortunczyk skontaktuj sie ze mna na maila musze z toba tel wymienic , i przypilnujcie sztabu pomorskiego, bo podobno powstaje
    moj telefon ktory i tak jest publiczny ( w gazetach ) to 608 526 430 nie ma problemu z bezposr kontaktem
    Pozdrawiam wszystkie sztaby.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Ewa i Piotr [83.22.45.*]
    Witam.
    Jesteśmy ze Śląska. Chcieliśmy zapytać czy jeżeli na razie ZUS nas nie namierzył co do zawieszania, ale kiedyś zawieszaliśmy działalność to czy też możemy zgłosić się do sztabu ? Wolimy na zimne dmuchać.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~zlyzus [85.193.218.*]
    Ewa i Piotr Napisał(a):
    > Witam.
    > Jesteśmy ze Śląska. Chcieliśmy zapytać czy jeżeli
    > na razie ZUS nas nie namierzył co do zawieszania,
    > ale kiedyś zawieszaliśmy działalność to czy też
    > możemy zgłosić się do sztabu ? Wolimy na zimne
    > dmuchać.

Zgłaszać powinni się wszyscy, bez względu na jakim etapie są ich sprawy, nawet ci którzy zapłacili już swoje "zaległości".
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~skladka [83.9.20.*]
    Sztaby Akcji "Płatnicy kontra ZUS"
    aktywnie działające:

sztab podlaski skladka@tlen.pl

sztab kujawsko-pomorski skladka1@tlen.pl

sztab małopolski skladka3@tlen.pl

sztab dolnośląski skladka4@tlen.pl

sztab śląski skladka5@tlen.pl

sztab pomorski skladka6@tlen.pl

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~skladka [83.9.20.*]
    Ewa i Piotr, ni wiem na co jeszcze czekacie. W ZUSie nie ma zmiłuj.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~przyrodnik [193.239.58.*]
    WITAM!
    Szanowni Państwo,korzystając z tak pięknych okoliczności przyrody,chciałbym zwrócić uwagę państwa,na kurestwo które szerzy sie nie tylko w przyrodzie.

Mocne słowo? Ale właśnie tak to się nazywa, jako przykład weżmy kukułkę,to taki średniej urody ptak.
    Zaloty,gody, to i owszem, ale jajka do wysiedzenia,to już innemu trzeba podłożyc,nie troszcząc się o to, co będzie z potomstwem.

Przeciwieństwem jest dzięcioł,to taki nie grożny maniak, nie dosc że mu nie płacą i wstrząsu mózgu może dostać ,to tłucze w drzewo tym łbem jak niemądry.
    Ale to tylko z dołu tak wygląda,on poprostu wie gdzie i jak, a dzięcioły chyba są płci obojga?

Zareczam że gajowy o tym wie,i może zamknąć las, ale co z tego wyniknie? Tu ma duzy dylemat,bo chce dobrze dla jednych i dla drugich.
    Wprawdzie rozwiązałby tym problem,ale co z tym potomstwem kukułek poczętych niby legalnie,choc w pewnym sensie z nieprawego łoża.

Zakładam że dzięcioły,jakoś sobie poradzą ale czy napewno?
    To co dzieje sie w przyrodzie,ma jakiś sens,pod warunkiem że ptaki nie zamienią się rolami.
    Chyba własnie to na mysli miał poeta pisząc"iż wsród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły"

A w zyciu jest podobnie, poczytałem to forum i tak mi jakoś tęskno do lasu..

Słuchałem ostatnio w radio pana Weissa,no włożył w to troszke patosu i i właściwej sobie dramaturgi,przez co miejscami brzmiało pejoratywnie.
    Ale ogólnie wypadlo dobrze mysle że "może byc przyjety do grupy"

Natomiast w drugiej części była wypowiedz jakiejs pani,ja rozumię ze to emocje i że w czasie wypowiedzi Pani nie słyszała siebie.

Ale czy przy ponownym odsłuchaniu ,nie było słychac miejscami
    "rżenia koników polnych"? A moze to Wojski grał jeszcze ,albo..

Tak czy inaczej -Pozdrawiam.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~???! [85.193.218.*]
    "A w zyciu jest podobnie, poczytałem to forum i tak mi jakoś tęskno do lasu.."

Wydaje się że to najlepsze miejsce dla szanownego kolegi, chodzi oczywiście o lasy tropikalne tam najwięcej jest wyjców, krzykaczy oraz wszelakiej gadziny wsród której wytrawny przyrodnik ma pole do popisu.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~przyrodnik [193.239.58.*]
    ???! Napisał(a):
    > "A w zyciu jest podobnie, poczytałem to forum i
    > tak mi jakoś tęskno do lasu.."
    >
    > Wydaje się że to najlepsze miejsce dla szanownego
    > kolegi, chodzi oczywiście o lasy tropikalne tam
    > najwięcej jest wyjców, krzykaczy oraz wszelakiej
    > gadziny wsród której wytrawny przyrodnik ma pole
    > do popisu.

No cieszę się że jest nas więcej,lasy tropikalne ,to jest jakiś pomysł ,oby nie zarażliwy ,ponieważ może być problem:kto ma zgasić światło?

Ponadtto,mniejsza o paskudne zwyczaje gniazdowania kukułek,smutno by nam było bez nich..
    Słysząc ich głos, sprawdzamy czy mamy przy sobie jakieś pieniądze, to taki naturalny odruch..

Natomiast wyjce i gadzina wszelaka,czy ja wiem?
    Przecież to nawet "kukać" nie potrafi,chyba że leniwce, ich zwyczaje są już do zaakceptowania.

Gajowy juz fuzję nabija ,więc kończe ,i szukam tanich lini lotniczych ,takich które nie pobierają opłat lotniskowych.
    Jeżeli znajdę powiadomię cię towarzyszu(?) niezwłocznie.

Pozdrawiam.

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~???! [85.193.218.*]
    Szanowny kolega odlatuje? Nie będę zatem udawał że płaczę, i ograniczę się jedynie do stwierdzenia, że to dobrze! Nie fatyguj się kolego z tym szukaniem dla mnie tanich linii, gdyż ja zostaję- nie jestem bowiem przyrodnikiem!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~mmartini [213.136.231.*]
    "GW": Luka w przepisach - ZUS oskubuje firmy

www.firma.onet.pl/1258811,wiadomosci.html

"Dla niektórych może to oznaczać bankructwo. Wszystko przez to, że w polskim prawie nie ma definicji "ubezpieczeń grupowych" - pisze dziennik."

Skąd My to znamy?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~zulus [193.239.58.*]
    Ad. mmartini

Odpowiedz szkolna była by prosta:znamy to z autopsji,ale sądzę że to dobrze że ZUS wziął się za duże firmy,obojętnie pod jakim pretekstem.

Może w końcu ,mądre głowy w tym kraju zrozumią ,ze ten moloch dyktuje tylko sobie znane i ustalane dorażnie reguły gry.
    I podejmie kokretne działania które i nam małym pomogłyby troche , oby tylko nie wyszło tak, że przy nowelizacji ustawy,pokombinuje się tak że np.od 1-szego maja wszystko jest ładne, a to co było przed tym, nikoniecznie.

Oczywiście będa głosy oburzenia,ale odpowiedz bedzie jedna :prawo nie działa wstecz.

Swoją drogą ,jak by to wyglądało jak jakiś zakład pracy,(spółka skarbu państwa)zapłaciłby zaległe składki:)

Ja też bym chciał zapłacic wirtualnie ,sobie,wirtualnie zaległe składki , karkołomne to stwierdzenie.

Obawiam się jednak że po zapowiadanej nowelizacji, po łapkach dostaną ci którzy już zapłacili(fizycznie)i ci którzy mają już decyzję do zaplacenia.
    Mówie oczywiście o tych małych firmach , bo firmy typu KGHM interesuja mnie znacznie mniej.

Natomiast ci którym do chwili wejścia w życie nowelizacji ustawy, ZUS nie zdąży doręczyć czegokolwiek,mogą spać spokojnie,choć może nie zawsze z czystym sumieniem.

Obym był złym prorokiem.
    Pozdrawiam.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~słuchacz radia Zet [83.7.253.*]
    Wielce Szanowny Panie Redaktorze

Nie ukrywam, że z niekłamaną satysfakcją, słuchałem wypowiedzi na temat kas fiskalnych i sposobów jej wprowadzenia. Poza niezaprzeczalną wpadką Ministerstwa, a dotyczącą terminu, pragnę poprosić, by poinformował Pan autorów tych wypowiedzi, że limit, na który się powołują, nie ma najmniejszego znaczenia dla nakazu, prowadzenia działalności gospodarczej przy użyciu kasy fiskalnej. Ministerstwo ma prawo, niezależnie od osiągania czy też nie, wymaganego obrotu, nakazać określonym podmiotom gospodarczym, posiadanie kasy fiskalnej. Widocznie teraz tym podmiotem jest wg rozporządzenia prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą.

W sprawie wprowadzania kas fiskalnych zapadł wyrok Trybunału, stwierdzający, że Ministerstwo takie prawo ma.

A dlaczego mam satysfakcję ? Bo wszystkim moim klientom, którzy cieszyli się, że właśnie w taki sposób potraktowano taksówkarzy, mówiłem, że to tylko kwestia czasu, a ich także to dopadnie. Odpowiadali, że nie, bo oni nie osiągają wymaganych obrotów. Nie minęło dwa lata i teraz ja się cieszę.

Co do lekarzy i prawników, to tak jak Ministerstwo ma prawo nakazać
    stosowanie kas fiskalnych, ma prawo z tego obowiązku zwolnić. Zatem wszyscy mają obowiązek stosowania kas fiskalnych, ale niektórzy są z niego zwolnieni i będą.

Co do mojej grupy zawodowej, to uważam za draństwo, pozbawienie mnie
    możliwości odliczania Vat od zakupionego paliwa, choć jest ono podstawowym i niezbędnym surowcem do wykonywania działalności gospodarczej, oraz wprowadzenie limitu gotówkowego na odliczenie Vat od zakupionego samochodu, zaniżonego od faktycznie wyliczonego.

Teraz co do ZUS.

Pragnę poinformować tę Panią, że w wypowiedzi na temat płacenia składek, pomimo nieosiągania dochodu a nawet strat, przyznała się do świadomego złamania Ustawy o Swobodzie Działalności Gospodarczej, która cytuję:

"Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność".

Zatem płacenie należności do ZUS i powodowanie tym samym strat uważam, za poważne naruszenie ustawy. :)

Swoją drogą, zastanawiało mnie zawsze jak można prowadzić działalność i wykazywać non stop straty. Z czego żyją Ci co tak robią ? Z oszczędności ? To po co to robią ?
    Z miłości do Państwa i w celu zmniejszenia bezrobocia ? Niech to powiedzą głupiemu.

Jak Pan z pewnością zauważył, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Ta Pani patrzy od strony ludzi, którzy ustabilizowali swą działalność i osiągają dochody, ale dochody na tyle duże, że wprowadzenie składki
    wyliczonej od tegoż, spowodowałoby drastyczny jej wzrost. A tak zarabiam dużo lub bardzo dużo, a płacę mało.

A co mają zrobić Ci, których dochód nie osiąga tego wyliczonego przez ZUS ?
    Ależ wiem, mają poprawić efektywność i zarabiać więcej. Wtedy na pewno taki stan rzeczy jak jest teraz im będzie odpowiadał, czyli zmienią punkt siedzenia i zmieni się im punkt patrzenia.

A jeżeli tego nie zrobią ? To padną i zasilą grono bezrobotnych.

Właśnie mechanizm nadmiernych obciążeń doprowadził do spadku ilości
    prowadzących jednoosobowo działalność gospodarczą oraz przejście do szarej strefy.

Pani wzbraniając się przed płaceniem składek, których podstawą byłby realny dochód, reprezentuje pogląd, że najlepiej jest, by zarabiający lepiej, płacili mniej, od tych co zarabiają mało. Proszę zauważyć, że w sytuacji gdy podstawą jest jednakowa podstawa wyliczona dla wszystkich, ludzie zarabiający np. 3000 zł płacą zaledwie ok 20% na ZUS, a zarabiający np 1000 zł płacą ok 60%.

No to zdaniem tej Pani, kto płaci relatywnie więcej do ZUS, i dla kogo jest to większe obciążenie ?

To co teraz napiszę, Panu Redaktorowi się nie spodoba ale niech tam.

Kiedyś podobno panował terror polityczny ale jednoosobowa działalność dawała całkiem niezły dochód, zatem pozwolono żyć na jako takim poziomie. Teraz mamy terror ekonomiczny, niszczący małe firmy i prowadzących działalność na własny rachunek. Nie wiem doprawdy co lepsze.

Ale gdy usłyszałem wypowiedź posła Niesiołowskiego, że największym dobrem osiągniętym po okrągłym stole, jest to, że mogę mieć paszport w domu, poczułem się przekonany do czasów obecnych. Dzięki temu mogę zawsze prysnąć z tego kraju mlekiem i miodem płynącego.

Pozdrawiam
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~niko [83.17.202.*]
    A co jesli ktos wypelnil na formularzu w ZUS kod 111 a jest na rencie i płacil tylko skladke zdrowotna do czasu az wypelnil formularz. Prosze o jakas porade dziekuje
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~zmylony [83.17.202.*]
    Ja tez mam taka sytuacje jak niko. Jestem na emeryturze a 3 lata temu zawiesilem dzialalnosc za porada madrych urzedników w zus. Tez powiedzieli mozna zawiesic kod 111 i tak zlecialy 3 lata a ja o tym zapomnialem. Myslalem ze jest wszystko dobrze a teraz ponoc trzeba zwrócic zdrowotne. Co zrobic to kupa kasy???
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~max [83.30.210.*]
    ile lat wstecz zus może naliczać składki,ja zawieszalem działalność od 1999r 2 razy w roku.proszę jeszcze o namiar na adwokata od zus (nie bardzo drogiego z częstochowy)
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marekwojcik2 [83.25.69.*]
    prowadze sezonowy osrodek wypoczynkowy : nie rozumiem dlaczego musze oplacac podatek od nieruchomosci w tej samej wysokosci przez caly rok skoro dzialanosc prowadze tylko od 1 maja do 30 wrzesnia.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~mmartini [213.136.233.*]
    W sprawie przerwania działalności gospodarczej.
    Podczas przygotowania zaskarżenia decyzji w temacie "Brzuszki kontra ZUS", znalazłem pewien paragraf, który potwierdza, że przerwanie działalności z ZUSie jest możliwe.
    Podstawa prawna:
    Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r.
    o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
    (Dz.U. Nr 60 poz. 636 z późniejszymi zmianami)
    [...]
    art.29 ust. 4
    W razie śmierci ubezpieczonej lub porzucenia przez nia dziecka zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonemu-ojcu dziecka lub innemu ubezpieczonemu członkowi najbliższej rodziny, jeżeli przerwą zatrudnienie lub inną działalność zarobkową w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
    art.29 ust. 4a
    W razie skrócenia okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego na wniosek ubezpieczonej-matki dziecka po wykorzystaniu przez nia zasiłku za okres co najmniej 16 tygodni, zasiłek ten przysługuje ubezpieczonemu-ojcu dziecka, który uzyskał prawo do urlopu macierzyńskiego lub przerwał działalność zarobkową w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
    [...]
    Minister Pracy i Polityki Społecznej
    Jerzy Hausner
    Przypisy:
    art. 29 ust. 4a dodany przez art. 2 pkt 3 ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. (Dz.U. Nr 99, poz. 1075) z dniem 26 maja 2001 r.

A co na to ZUS.

ZUS wydaje Informator "Świedczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa dla osób prowadzących działalność pozarolniczą" Warszawa 2001
    Stan prawny na dzień 01 października 2001 r.
    Autor Agnieszka Ślązak
    Recenzent Elżbieta Lis

Rozdział IV Zasiłek macierzyński (str. 25)
    "3. Wysokość zasiłku macierzyńskiego oraz dokumentacja
    [...]
    Ojciec dziecka, który występuje o wypłatę zasiłku macierzyńskiego w razie rezygnacji ubezpieczonej matki dziecka z dalszego pobierania zasiłku macierzyńskiego, składa dodatkowo zaświadczenie płatnika zasiłku o okresie wypłaty zasiłku macierzyńskiego matce dziecka. Ubezpieczony ojciec dziecka prowadzący działalność pozarolniczą powinien złożyć ponadto oświadczenie o przerwaniu tej działalności w związku z opieką nad dzieckiem.[...]"

Mój komentarz:
    Przerwanie działalności gospodarczej na pewno nie jest tym samym co likwidacja działalności gospodarczej, ponieważ gdyby UBEZPIECZONY OJCIEC ZLIKWIDOWAŁ DZIAŁALNOŚĆ nie byłby ubezpieczony i nie mógłby otrzymać zasiłku macierzyńskiego. Dlatego Centrala ZUS w piśmie do BRPO wymienia jako jedno z tych zdarzeń w których można zaprzestać czasowo prowadzenia działalności gospodarczej.
    Twierdzenie ZUSu, że w SUS nie ma instytucji jak przerwania DG jest kłamstwem, ponieważ powyżej przytoczona Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, jest aktem szczegółowym do UoSUS.
    mmartini Napisał(a):
    > Mój komentarz:
    > Przerwanie działalności gospodarczej na pewno nie jest tym
    > samym co likwidacja działalności gospodarczej, [...]

I oczywiście zgadzam się z Tobą Mmartini. Moim zdaniem wniosek słuszny.

Przerwanie to nie likwidacja, czyli prowadzący działalność nadal jest prowadzącym działalność i musi chociażby wykonywać czynności, do których inne przepisy go obligują, np. księgowania zaległych czynności gospodarczych, zdarzeń gospodarczych, do czasu, kiedy nie zgłosi trwałego zaprzestania/likwidacji w ewidencji i urzędzie skarbowym (tak samo ten temat reguluje PKD).
    Nie wykonuje on tylko czynności związanych z przedmiotem tej zgłoszonej przez niego do ewidencji jako cel swojej pracy zarobkowej działalności, które to czynności mogą generowac przychody (jakże zgodne to jest ze stanowiskiem Rady Legislacyjnej.
    Pozdrawiam - gośka

gossi Napisał(a):
    > Przerwanie to nie likwidacja, czyli prowadzący działalność nadal
    > jest prowadzącym działalność i musi chociażby wykonywać czynności,
    > do których inne przepisy go obligują, np. księgowania zaległych
    > czynności gospodarczych, zdarzeń gospodarczych, do czasu,kiedy nie
    > zgłosi trwałego zaprzestania/likwidacji w ewidencji i urzędzie
    > skarbowym (tak samo ten temat reguluje PKD).
    > Nie wykonuje on tylko czynności związanych z przedmiotem tej
    > zgłoszonej przez niego do ewidencji jako cel swojej pracy zarobkowej
    > działalności, które to czynności mogą generowac przychody
    > (jakże zgodne to jest ze stanowiskiem Rady Legislacyjnej.

A teraz zgodne również z informacją podaną przez Thorunczyka zamieszczoną na stronie link

"Zawieszenie działalności gospodarczej nie powoduje utraty statusu przedsiębiorcy,"

Zawieszenie nie powoduje utraty statusu przedsiębiorcy/prowadzącego działalność (przedsiębiorca/prowadzący to nic innego jak właściciel firmy po prostu) i jeżeli ta firma wykonuje zadania, do których została powołana, tzn., że prowadzący podlega ubezpieczeniom, bowiem ustawa stanowi, że prowadzący DG podlega obowiązkowi ubezpieczeniowemu w okresach wykonywania TEJ działalności, czyli działalności zgloszonej do EDG, a czy musi płacić składki to już inna sprawa.
    Pozdrawiam - gośka

Thorunczyku, kiedyś na forum już byl ten link, ale dobrze, że go przypomniałeś. Wniosek z tego taki jest, że należy wracać do zakurzonych stron tego forum, ponieważ pewne informacje nabierają nowych treści w miarę jak rozgryzamy to zagadnienie.
    Gośka
    mmartini Napisał(a):
    > W sprawie przerwania działalności gospodarczej.
    > Podczas przygotowania zaskarżenia decyzji w
    > temacie "Brzuszki kontra ZUS", znalazłem pewien
    > paragraf, który potwierdza, że przerwanie
    > działalności z ZUSie jest możliwe.
    > Podstawa prawna:
    > Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r.
    > o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia
    > społecznego w razie choroby i macierzyństwa
    > (Dz.U. Nr 60 poz. 636 z późniejszymi zmianami)

Witam,
    oczywiście masz rację. Istnieje taki zapis w ustawie.

> ZUS wydaje Informator "Świedczenia pieniężne z
    > ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
    > macierzyństwa dla osób prowadzących działalność
    > pozarolniczą" Warszawa 2001
    > Stan prawny na dzień 01 października 2001 r.

Obecnie najnowszy poradnik wydany jest z datą 19 stycznia 2006 i stąd poniższe zmiany:
    było:
    > Rozdział IV Zasiłek macierzyński (str. 25)
    > "3. Wysokość zasiłku macierzyńskiego oraz
    > dokumentacja
    > [...]
    > Ojciec dziecka, który występuje o wypłatę zasiłku
    > macierzyńskiego w razie rezygnacji ubezpieczonej
    > matki dziecka z dalszego pobierania zasiłku
    > macierzyńskiego, składa dodatkowo zaświadczenie
    > płatnika zasiłku o okresie wypłaty zasiłku
    > macierzyńskiego matce dziecka. Ubezpieczony ojciec
    > dziecka prowadzący działalność pozarolniczą
    > powinien złożyć ponadto oświadczenie o przerwaniu
    > tej działalności w związku z opieką nad
    > dzieckiem.[...]"
    jest:
    Rozdział I pkt 3 - Zasiłek macierzyński - str. 13
    tytuł: wysokość zasiłku macierzyńskiego oraz dokumentacja
    "Ubezpieczona, która zamierza zrezygnować z części okresu wypłaty zasiłku macierzyńskiego do pisemnego wniosku w sprawie załacza zaświadczenie płatnika składek ubezpieczonego - ojca wychowującego dziecko, potwierdzającego termin, od którego ojciec dziecka będzie przebywał na urlopie macierzyńskim albo przerwie działalnośc zarobkową, aby zaopiekować się dzieckiem, przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z zasiłku macierzyńskiego przez ubezpieczoną".

Komentarz Mmartiniego jest w pełni zasadny.

Pozdrawiam,
    Piotr

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~nata77 [83.68.80.*]
    witam wszystkich, po długiej przerwie
    może ktoś z Was zna jakiegoś prawnika z okolic warszawy, który podjąłby się napisania kasacji.
    27.utego mam sprawę w sądzie apelacyjnym w wa-wie, nawet nie przypuszczałam, że do niej dojdzie. W apelacji wykorzystałam rady AR, dziękuję, a takze pisma gossi, chylE CZOŁA , a także innych
    tu obecnych.
    Przypuszczam ,że sąd oddali moją apelację i pomimo,że nie widzę tu większych szans na wygraną to jednak będę waczyć z wiatrakami dalej , aż wyczerpię całą krajową drogę, a potem zobaczymy
    jeśi ktoś z Was ma namiary na kogoś zaznajomionego z problemem to proszę o podpowiedz.
    pozdrawiam
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~toom [83.30.196.*]
    Witam Cie mmartini
    odnośnie tego co pisałes w ostatnim poscie:
    Jest to silne oręże w walce ze złodziejami Zusami i trzeba to rzucic Januszowi Weissowi.
    Niech przytoczy to Zusowi w radio na całą Polske i niech się z tego pacany spróbują wytlumaczyć!!!!!!!!

Pozdrawiam Cie gorąco za Twe trudy
  • Kto ma dostęp do tego atykułu? Autor: ~Thorunczyk [217.173.190.*]
    Witam,
    ma ktoś z Was dostęp do tego artykułu:
    Gazeta Podatkowa nr 5 (211) z dn. 2006.01.16, strona 5
    Autor: Marta Łukasiewicz "Zawieszenie działalności gospodarczej"?
    Ponoć ciekawe rzeczy tam są.

Pozdrawiam,
    Piotr
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Thorunczyk [217.173.190.*]
    Witajcie,
    a to już czytaliście:
    link ??
    Polecam.

Pozdr.
    Piotr
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Thorunczyk [217.173.190.*]
    Witajcie,
    zapraszam na stronę:
    forum.gastrona.pl/wiadomosc.php?ft=5158&pid=1352&str=0&rpid=1352
    tam nadaje nasz "obserwator".
    Warto czerpać z jego wiedzy.
    Pozdrawiam,
    Piotr
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marsh [83.7.230.*]
    Witaj kol. Thorunczyk

Ta sama treść pojawiła się już na kilku stronach. Raz podpisywana jako RE a teraz jako obserwator. Tu także ją ktoś przytoczył.

Pozdrawiam
    Witajcie,

a w Knurowie po staremu...

Pozdr.
    Piotr
    Ad:"....Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności
    Autor(ka): nata77 (...)
    Wysłano: 12/02/2006 15:39..."

Proszę o kontakt - 607292050.

Walter.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Hey [85.14.85.*]
    www.praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,68745,3125219.html

"...Okazało się jednak, że nam, prowadzącym własną działalność, urlop wychowawczy nie przysługuje - opowiada pani Joanna. - Jak tłumaczy ZUS, polskie prawo przewiduje, że muszę albo zawiesić działalność lub wręcz ogłosić upadłość firmy, albo normalnie odprowadzać co miesiąc około 700 zł..."
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marsh [83.7.234.*]
    Ad. Mmartini i Thorunczyk

He, he, adwokat diabła.

Nie zgadzam sie z Panami. Ustawa pełna jest zapisów powiedzmy szczegółowych. W tym przypadku dotyczy li tylko przerwania działalności gospodarczej ale li tylko z powodu opieki nad dzieckiem i jest to wyraźnym zaznaczeniem przypadku w którym to może nastąpić.
    Podobnym przykładem jest przerwanie prowadzenia działalności gospodarczej spowodowane chorobą, podparte jednocześnie zwolnieniem lekarskim ( tu zaostrzę warunek ) z zapisem ma leżeć.
    Mamy tu doczynienia z zawartym w ustawie warunkiem przerwania działalności określonym jednak przez ustawę o SUS, który powoduje, iż zapisy zawarte w ustawie PG i SDG tracą na ostrości.
    Zapis w ustawie o SUS jest wiążący dla ZUS, stąd nie ma możliwości powołania się na ustawę szczególną.
    Nasze przypadki już tak nie są określone. A szkoda.

Pozdrawiam
    marsh Napisał(a):
    > Ad. Mmartini i Thorunczyk
    > Nie zgadzam sie z Panami. Ustawa pełna jest
    > zapisów powiedzmy szczegółowych. W tym przypadku
    > dotyczy li tylko przerwania działalności
    > gospodarczej ale li tylko z powodu opieki nad
    > dzieckiem i jest to wyraźnym zaznaczeniem
    > przypadku w którym to może nastąpić.

Witam,
    nie zgadzam się z Tobą.
    ponieważ, mimo, że warunkiem przerwania działalności jest opieka nad dzieckiem, to przecież to WOLI prowadzącego działanośc należy, czy zechce przerwać działalność i zaopiekowac się dzieckiem, prawda? Przecież nie ma takiego obowiązku. Zatem, jeśli ma WOLĘ przerwać działalnośc, może sie dzieckiem zaopiekować.
    Co więcej: jeśli nie uzyskuje dochodów w działalności, z przyjemnością zaprzestanie jej wykonywania i zacznie pobierać zasiłek macierzyński opiekując sie dzieckiem, a żona wróci do pracy.
    Czy zatem przyczyną zaprzedstania działalności jest tutaj brak dochodów czy potrzeba zaopiekowania się dzieckiem?
    Myśle, że ZUS powinien tym się zająć i objąc właściwymi decyzjami kolejną rzeszę przedsiębiorców.
    Co Ty na to marsh??

Pozdrawiam,
    Piotr