• 1907 Autor: ostry- [83.10.0.*]
    no to pojechali Zosia
    tak jak chciałaś haha
  • GPW, PFR i BIK w '17 uruchomią Polską Agencję Ratingową - prezes GPW Autor: zosia3005 [188.146.88.*]
    To artykuł z serwisu Stooq ( za PAP ) , fragmenty ( podkreślenie moje ) :

"Krajowa agencja ratingowa wypełni lukę na polskim rynku kapitałowym, a przede wszystkim będzie impulsem do budowania w Polsce kultury ratingu" - powiedziała Małgorzata Zaleska.
    ....
    Szukaliśmy formuły, by Agencja nie prowadziła tylko działalności misyjnej, dlatego będzie ona miała drugi filar, kompensujący koszty związane z nadawaniem ratingów. Chodzi o zbieranie i sprzedawanie unikatowych informacji, na przykład danych ZUS, czy urzędów skarbowych. Już dziś 15 proc. przychodów GPW pochodzi ze sprzedaży informacji" - powiedziała prezes GPW"

Jak rozumieć to co podkreśliłam ?

Naprawdę niecierpliwie czekam na te ratingi .. :-)

• Re: GPW, PFR i BIK w '17 uruchomią Polską Agencję Ratingową - prezes GPW Autor: emeryt_giełdowy [83.11.239.*]
    "Chodzi o zbieranie i sprzedawanie unikatowych informacji, na przykład danych ZUS, czy urzędów skarbowych. Już dziś 15 proc. przychodów GPW pochodzi ze sprzedaży informacji" - powiedziała prezes GPW" "

Nie od dziś wiadomo, tylko nikomu nie wpadło do głowy napisać to wprost.
  • Re: GPW, PFR i BIK w '17 uruchomią Polską Agencję Ratingową - prezes GPW Autor: sowik100 [37.248.163.*]
    Ale wystrzelili chyba chca 2000 pkt w przyszlym tygodniu
  • Re: GPW, PFR i BIK w '17 uruchomią Polską Agencję Ratingową - prezes GPW Autor: .jason [178.219.132.*]
    Tylko patrzeć jak GPW zacznie sprzedawać systemy transakcyjne. Jak Juś...
  • To się nazywa rajd Św. Mikołaja - cztery dni 7% na WIG20 i 5% na WIG Autor: emeryt_giełdowy [83.11.239.*]
    A Kuczyński i o ile się nie mylę Białek mówili o rekordach pod koniec tego roku.
    Ciekawe będzie rozliczenie tego roku.
    Kto i ile zarobi, a kto przez następnych 5 lat będzie pokrywał straty.

• Re: To się nazywa rajd Św. Mikołaja - cztery dni 7% na WIG20 i 5% na WIG Autor: mielonka [77.65.25.*]
    800 milionów obrotu na półmetku sesji... Spokojnie tylko przekładają z ręki do ręki, nikt przy zdrowych zmysłach nie kupiłby ani jednej akcji :)
  • Re: To się nazywa rajd Św. Mikołaja - cztery dni 7% na WIG20 i 5% na WIG Autor: ostry- [83.10.0.*]
    Dnia 2016-12-08 o godz. 13:11 mielonka napisał(a):
    > 800 milionów obrotu na półmetku sesji... Spokojnie tylko przekładają z ręki do ręki, nikt przy zdrowych zmysłach nie kupiłby ani jednej akcji :)

Tym ciekawiej byłoby gdybyśmy dziś skończyli ... na minusie :-)
  • To ja Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Cześć wszystkim, to ja.
    Od kiedy czytam to forum, to nie miałem jeszcze tak wysokiego wskaźnika przeczytania postów jak dzisiaj - przeczytałem dokładnie każdy post w tym wątku. Oczywiście to zaleta tego, że piszą tylko zalogowani. Kto się bał o spadek aktywności i wywalenie nas z głównej bankiera, jak widać był w błędzie. Dodatkowo wzrosła rzeczowość i wartość treści. Same plusy, jak widać.

Teraz do mojej mentorki, Pani Zosi. Jeszcze nigdy w jednym wątku nie dałem Pani tyle minusów. Czym to jest spowodowane? Przez te kilka miesięcy kiedy mnie nie było na GPW, byłem na Forex. Forex uczy szybciej niż GPW. Około 10 razy szybciej.
    Gdy na Forex nie masz racji i się upierasz, to średnio w kilka godzin masz 0 na koncie.
    Gdy na GPW nie masz racji i się upierasz, to średnio w tydzień masz 0 na koncie.
    Pani jest bardzo doświadczoną graczką, ja jestem nadal leszczem i Pani potrafi uciec z kłopotów dzięki znakomitemu zarządzaniu pozycją i to jest najważniejsze w Pani strategii. Ja tego nie potrafię.

Sakitoru najtrafniej opisał Pani sposób grania - zawierając krótkoterminowe transakcje patrzy Pani na długoterminowe ruchy dużych graczy i na to co może stać się za kilka lat. Problem w tym, że nie ma to żadnego wpływu na te ruchy krótkoterminowe.
    Dobrze wszyscy wiemy, że na giełdach możliwe są nawet średnioterminowe ruchy ściemniające, które teoretycznie powinny być zgodne z fundamentami. Wiemy, że nie są.

Brexit -fundamentalnie SHORT, koniec Unii, ruch był LONG.
    Trump - fundamentalnie SHORT, bo Trump zły, ruch był LONG.
    Włochy w niedzielę - fundamentalnie SHORT, bo wali się Unia, ruch był LONG.

Zauważyłem, że gdy szybciej przyznasz się do błędu tym mniej stracisz.

Bardzo podoba mi się, zresztą nie od dziś, jak i co pisze arbez, oraz ktoś nowy benitor (kim jesteś?).
    Zgadzam się z nimi, że jedynym, najrozsądniejszym i najprostszym sposobem na zarabianie jest podążanie za trendem, zarządzanie pozycją i ewentualnie piramidowanie pozycji.

Sakitoru ma bardzo trafne uwagi, jednak dla większości tu są to jakieś magie rynkowe, których nie akceptujecie, ale patrząc na to z mojej perspektywy, Sakitoru ma bardzo dużo racji patrząc na rynek zupełnie inaczej od nas.

Każdy sposób inwestowania jest DOBRY, gdy pozwala zarabiać.

Co u mnie w życiu?
    Dalej studiuję, to już trzeci rok. Zaczynam robić pracę inżynierską.
    Dostałem stypendium dla najlepszych studentów :D Do tej pory nie wierzę :DDD
    Zatem mam za co grać na GPW :D

Mam S na Energę, ponieważ wzrosła od 7 zł, do 9 zł z korektą maksymalną 3%. Nie uda się to zamknę.

TO NAJLEPSZE FORUM NA CAŁYCH INTERNETACH!!!! (wiecie, tak się teraz młodzież wyraża, a trzeba być "NA CZASIE")
  • Re: To ja Autor: arbez [89.64.27.*]
    @kurde...az się zarumieniłem.....dzięki :)))

pamiętam kiedyś grałeś na PKO na podstawie dwóch średnich i byłeś tym zafascynowany że się sprawdza, ja trochę to skrytykowałem że to za mało i ciut się na mnie obraziłeś....ale po czasie i po pobycie na różnych rynkach pewnie doszedłeś do podobnego wniosku......giełda to trudne (ale fascynujące) zajęcie.
  • ecb Autor: balon_pusty [83.23.216.*]
    Jeżeli teraz tak ładnie wybijamy, to co przewidujecie po ecb? Jedziemy na 1950 czy na 1850? Na świecie wszystko rośnie...

• Re: ecb Autor: dr_wig [5.172.255.*]
    Ciekawy artykuł : http://innpoland.pl/131481,czeka-nas-zalamanie-gieldy-mowia-maklerzy-w-ciagu-kilku-dni-runie-i-nie-podniesie-sie-kilkadziesiat-lat-to-ocena-reformy-morawie
  • Re: ecb Autor: zosia3005 [188.146.28.*]
    Trochę przesadzone , ale generalnie się zgadzam.
    Zmieni się rząd na inna opcję - i wszystko się zmieni
    .. nie takie rzeczy już w tym kraju widziałam .

Polacy są niezwykle utalentowani ..
    i mają niewiarygodny instynkt samozachowawczy jako naród
    damy radę ... mówię całkiem serio :-))
    Fakt , że szkoda tej dewastacji i czasu .. ale tak wyszło ...
  • Czeka nas załamanie giełdy, ..... - Przecież było wiadome, że Morawiecki Autor: emeryt_giełdowy [83.11.239.*]
    link 

jest kontynuatorem koncepcję J.K. Bieleckiego tzw. REPOLONIZACJI, POLONIZACJI czy UDOMOWIENIA.
    Przecież to jest ta sama partia.
    To jest to zwieńczenie całego okresu naszej transformacji gospodarczej.
    O ile sobie przypominam to wielokrotnie o tym dyskutowaliśmy. Rozważaliśmy różne scenariusze. Maklerzy też mieli tą świadomość.
    Ten artykuł jest jedynie potwierdzeniem tego o czym rozmawialiśmy. Ale kto się tym przejmuje.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_witam-deczko-sie-zaktywizowalem-i-zagralem-na-odwrocona-hipoteke,22655513.html 
    https://www.bankier.pl/forum/temat_na-gpw-coraz-mniej-spekulantow,22647503.html 

Tak musiał się skończyć jeden wielki eksperyment pod hasłem "WASZE PIENIĄDZE NASZA PUBLICZNA WŁASNOŚĆ." zaklepany ustawo z chwilą przegłosowania 1998 r. za AWS ustawy o OFE.
    PO wzięło 150 mld zł. PIS zabierze 140 mld zł. , a emerytom powie się, że za RYZYKO GOSPODARCZE MUSZĄ ZAPŁACIĆ emeryturą obywatelską w wysokości np. 1000 zł.
    Zarobili na tym eksperymencie maklerzy, doradcy, przedsiębiorczy politycy jak np. Morawiecki, pracujący w BZWBK i oglądający co wyprawiają OFE np. AVIVA należące określonych do grup kapitałowych, zarobili dziennikarze piszący na temat GPW, wielu zrobiło doktoraty i uzyskało tytuły profesora, całe otoczenie, które przez cały okres 26 lat "pracowało" i "żyło" przez 26 dzięki powstaniu GPW.
  • Re: To ja - Kurde "czerwona łapka" , no co ja słyszę ... Autor: zosia3005 [188.146.28.*]
    Jakoś się podźwignę po tym ciosie :-)

Fajnie , że się pojawiłeś ,
    gratuluję wyników na studiach !

Oczywiście wiesz , że kilka największych banków światowych
    dostawało nie raz ogromne grzywny za manipulacje na rynkach walutowych ?
    Ale co tam .. masz dobry zawód , wiec nawet jak
    kilka razy zbankrutujesz ( czego Ci absolutnie nie życzę ) ..
    .. zawsze możesz zapracować na życie :-)
    Serio - uważaj tylko żeby się nie uzależnić , bo forex to prawie hazard
    a hazard prawie zawsze rujnuje ludziom życie .

Wierzę w Twój rozsądek ,
    pozdrawiam
  • Re: To ja - Kurde "czerwona łapka" , no co ja słyszę ... Autor: ostry- [83.10.0.*]
    Trzeba selować edka
  • Re: To ja Autor: balon_pusty [37.7.120.*]
    Witaj @kurdefw20; gratuluję wyboru zawodu, ale jak patrzę jako stary praktyk to chyba lepiej mają u nas prawnicy, zwłaszcza ci co się załapią na stołek w TK, SN, SA. Zawór inżyniera ciężki, odpowiedzialny i przynajmniej w Polsce słabo płatny. Ale powodzenia i nie bujaj się za długo z tym licencjatem tylko od razu załatwiaj magisterium. W każdym razie skoro dajesz radę na kierunku ścisłym, to i z grubasem dasz radę.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: zosia3005 [188.146.28.*]
    Na bieżącej serii jest już LOP ponad 70 K ( takiego oczekiwałam )
    więc przypuszczam , że gdzieś tu powinna być górka ..
    .. ale to tylko przypuszczenie
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: mielonka [77.65.25.*]
    link
    Drabinka na S?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: arbez [89.64.27.*]
    Technicznie to strefa oporu 1973 - 2000, ale przy takim tempie to 1-2 dni.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: benitor [178.235.41.*]
    @kurdefw20
    Dzięki za dobre słowo.

Moje ostatnie przewidywania się nie sprawdziły. Miałem zbyt małą wiarę w dalszy wzrost ponad 1900. Sądziłem, że aby przeskoczyć ten (jedynie psychologiczny) opór, powinni się trochę skorygować.
    Jednak pomimo "pesymistycznych" analiz, mam całkiem fajną L, którą trzymam od wtorku.

Po mojemu najbliższy opór to 1925.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: zosia3005 [188.146.28.*]
    Draghi jednak zapowiedział ograniczenie skupu o 25 %
    czeka FED , który podwyższy stopy
    wiec mamy 2 w jednym

chyba czas zakończyć wspinaczkę zanim
    ta drabinka się przewróci i tłusty Miś który umie się wspinać
    zleci wprost na łepetynę rozanielonego Byka ,
    .... który ... nie umie się wspinać ... :-))

Dolar to potwierdza
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ostry- [83.10.0.*]
    tego nie wiemy
    ale jeśli EBC drukuje a FED będzie chciał zaciskać to na pewno dolec się umocni
    a wtedy surowce ....wpadną prosto do czarnej dziury, i trzeba będzie je selować.
    no chyba że FED powie że nie będzie podwyższał bo dolar za drogi .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: mk_gda [46.77.80.*]
    a midziak wbrew wszystkiemu 3% do góry

można zrozumieć wszystko, że premie, że koniec roku

ale gdzie tu sens ? no chyba że sensem jest okradanie innych grając za nie swoją kasę
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ostry- [83.10.0.*]
    rozliczenie przyjacielu.
    Gruby brał 3 miesiące temu między 1720 a 1740 a kto zna Grubasa ten wie że on lubi okrągłe liczby np.200
    no to sobie rozliczy 1920-1940 a potem weźmie eski , ewentualnie pomataczy trochę , może nawet na chwilę przebijemy 2000 a potem do dziury.
    a poza tym
    eski w grudniu na akcje nigdy nie były jakimś rewelacyjnym pomysłem .

Ostry
    no wiec już jesteśmy powyżej 1920
    może masz rację .. ale już widać problemy
    brak koni pociągowych

mistrzowie timingu jak zwykle ogłosili transakcję chyba Grubemu nie w porę
    bo PKO , PEO i PZU już nie mają siły rosnąć
    KGHM już dawno przegiął ... no nie widzę za bardzo możliwości ...
    ECB to już fakt - zapowiedź zmniejszenia z 80 na 60 od kwietnia
    FED ... pewny na 90 % , analitycy wyceniają prawdopodobieństwo nawet jako niemal 100 %
    ale gdyby nawet się wstrzymali .. myślę ze niewiele to zmieni

Ten wyciąg z ostatnich dni może być wisienką na torcie
    .. teraz trzeba wziąć nóż pokroić go i zjeść ... :-))

Ruda już chyba odpuści ten upór .. ?!
    w ogóle nie bierzesz pod uwagę możliwości, że zmniejszenie programu skupu jest wynikiem polepszenia się sytuacji i wraz z drożejącymi surowcami rodzącej się presji inflacyjnej?
    ta niby poprawiająca się sytuacja to efekt
    rozdawnictwa ..... możliwego dzięki zadłużaniu
    które jest możliwe ..... dzięki skupowi

500 + w skali globalnej

zaprzestaną skupu długu
    domek z kart się zawali ....

zresztą ... siedzimy w 1 rzędzie .. nie przeoczysz tego
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: mk_gda [46.77.80.*]
    jedyne co mnie wkurza to, że nikt (poza tzw ulicą) nie ponosi konsekwencji za swoje działania- grają nie swoją kasą robią co chcą i jak wtopią to nawet nikt się tym nie przejmie

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: stokrotka11 [89.228.16.*]
    Pewnie prywatne rachunki coniektorych tez nie wiele ucierpia :)
    a Tobie ktoś kazał brać S?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: balon_pusty [37.7.120.*]
    Co do pewności 90% to Clinton miała 99, Brexit 90 i co ???
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: balon_pusty [37.7.120.*]
    W tej układance nie ma założenia, że FED może jednak nie podwyższyć stóp. I wtedy misia byki zadepczą.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: sowik100 [37.248.162.*]
    To wowczas 2000pkt przebija z gorka.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: oleksandra [37.47.52.*]
    Mnie zastanawia czy EBC się przygotowuje na występ Draghi i czy w tym okresie profilaktycznie skupje akcje tak aby nie wywołać paniki na rynkach. Jak myślicie czy coś takiego jest możliwe ?
    Ja myślę że spekulują na niewyobrażalną skalę - telefon do przyjaciela goldmana albo gdzieś i jadą ... Paniki się nie boją, bo zabezpieczają się na drugą stronę - wiedza pierwsi. Niedawno ktoś wrzucał tu zrzut pozycji na SP - niby większość na krótkich a pnie się cały czas w górę .... Miesiąc temu były czerwone czy różowe alerty banksterów, że niby akcje drogi itp? I co? Myślę że teraz zastanawiają się, kto pierwszy naciśnie przycisk kasuj - teraz piłeczka po stronie Amerykanów. W każdym razie moje PZU okazuje się fajną inwestycją, a że na FW dostaję po d... Szkoda że za szybka zrolowałem eL. Ale prze te ostatnie lata przywykłem do niewielkich odbić, a nie zmiany trendu ...
    Biore S na przyszla serie. To musi sie skonczyc ale boje sie o test 2000 pkt i wtedy nabrac tlustych S.
    Zobacz po ile już dolec ... a u nas kupują, bo przy tym kursie mają 2x taniej.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: arbez [89.64.27.*]
    W końcu nasz giełda jako tako wygląda w porównaniu do innych, takie "wzrościki" po tylu latach marazmu to pikuś, ale zawsze coś, chociaż o trwałych wzrostach na razie nie można mówić ale jakieś zajawki są.
    Posiadacze akcji troszkę odżyli, bo to okropność była jak inne giełdy porosły o 100 %, a u nas ciągle spadki i spadki, a przecież w innych krajach kokosy nie rosną tylko problemów mają tyle samo co my.
    Trzeba poczekac wtedy do przyszlego tygodnia i bedzie wszystko wiadomo
    Nie wiem czy moje depo wytrzyma tyle czekania, a chciałbym zapolować na Jankesów. Ale jak nie podwyższą stóp, co wydaje mi się teraz prawie pewnym ruchem (bo drogi dolar przeczy ich celom) to tam będzie 2500.
    Przecież wiadomo , że cokolwiek zrobi FED
    to w tych dniach wszystkie rynki są całkowicie rozchwiane i nieobliczalne
    pójdą gdzie zechcą i nikt nie ma na to wpływu ..
    będzie dużo fałszywych ruchów i duża zmienność
    mnie się wydaje rozsądne , aby to przeczekać ...

sytuacja się uspokoi - będzie czas włączyć się do gry
    wielkie halo robią z zakupu za 10 miliardów PEO, a tu dzisiaj na jednej sesji się 1/20 tej sumy obróci :)
    Zofio
    Przeczekałaś już ponad 100 pkt wyciąg, albo (jeśli wziąć pod uwagę 14 sesji to 200 pkt.).
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: akile [82.53.25.*]
    Czy to początek korekty?
    Bo te eski mi tyłek parzą .
    Najbliższe wsparcie 1880-(70), ale nie wierzcie mi na 100% :)
    chociaż opór na 1925 (post ok. 15:05) trafiłem.
    weszło mi L po 1900 :)
    benitor,
    po fakcie wszystko wydaje się proste
    jeszcze nie raz stracę lub zyskam nie jedno 100 czy 200 punktów
    ale jak mam stracić - wolę już zaczekać i nie zyskać

szczerze powiem , że w takich okolicznościach
    brexit , ecb , fed , trump i włoskie referendum ...
    chyba nikt zdrowy na umyśle ... nie mógł przypuszczać LOGICZNIE
    że Janki na koniec .. czyli wczoraj wyskoczą w kosmos .. na ponad 2241

a że to fałszywe ruchy - nie wymagaj abym je przewidziała
    .. już to wyjaśniałam .. kto miał longi - niech się cieszy
    ja zagram swoje jak przyjdzie pora

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać