• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [87.205.81.*]
    Czołem Termi !
    Fajnie , że jestes :-)
    Oczywiście - całkowicie sie zgadzam
    Prędzej uwierzę w kazdą najbardziej niedorzeczną rzecz
    .. niz w to , że chwilowy zjazd na PKN o 5 zł był 
    przypadkowym rezultatem spotkania popytu i podazy .. :-))))
    Jak się zapewne domyślasz - generalnie , conajmniej od 2 lat 
    czyli od dołka w 2014 roku kiedy zaczął się wyciag jak po sznurku aż na 84 zł ..... 
    .... mimo ogromnych odpisów i rocznej straty 
    definitywnie nie wierzę w żadne przypadki na PKN
    Pozdrawiam serdecznie
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~zobaczc [83.22.143.*]
    narazie jestesmy bardzo mocni na tle europy, szczegolnie , ze jak wiekoszosc notowala spadki to my bylismy blisko neutralnego poziomu
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: pikami [195.191.163.*]
    S na PKNM zamknięte po 72,07 sumarycznie niewielki zysk coś ok 20 PLN -mały ale zysk :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [83.30.76.*]
    Pozdrawiam Termi

jason - nie mam żadnej teorii , po prostu uważam że w sytuacji w której WIG20 zdominowany jest przez spółki Skarbu Państwa to niestety kurs akcji jest sprawą drugorzędną dla właściciela za to zdarzają się bardzo często przypadki wykorzystywania spółek do ratowania branż będących akurat w potrzebie , łatania budżetu oraz finansowania programów partyjnych.
    @jason
    Mozna do tego jeszcze dodać - skład ( branże )
    najciezsze spółki to banki i surowcowe ( PKN , KGHM )
    PZU można zaliczyc do banków z uwagi na przejecia
    Banki nie sa pieszczoszkami tej ekipy ... nie oceniam czy to dobrze czy nie - stwierdzam fakt
    .... no i poza nowym podatkiem , czeka je jeszcze rozprawa z frankowcami

Zmian w zarzadach i RN spółek SP tez nie zaliczyłabym na plus .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~jason [178.219.132.*]
    @zosia , ostry. Ok. Z moich obserwacji wynika, że ruchy na rynkach są pochodną
    1. sentymentu
    2. ilości wolnej gotówki
    3. techniki ale opartej bardziej na kalkulatorze niż linijce z ekierką.
    Mówię o ruchach średnioterminowych. W długich terminach zaczynaja grać rolę fundamenty.
    Niech moc będzie z wami.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [83.30.76.*]
    @jason
    Z moich obserwacji wynika że każdy inwestor patrząc na to samo widzi coś innego.
    Ja na przykład uważam że ruchy na rynkach są zależne od tego jak postrzegane są perspektywy danego rynku czy instrumentu przez inwestorów/spekulantów.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~Grubasek [93.105.179.*]
    Jak Pani Zosiu ocenia cenę KGHM w stosunku do ceny miedzi? Przy tej cenie miedzi byliśmy DUŻO niżej.
    Dla mnie - w obecnej sytuacji - KGHM jest bardzo przewartosciowany
    po wynikach powinien polecieć prosto na 50 zł
    .. no ale ktos go trzyma wysoko ... trudno ....
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: artimar [83.30.118.*]
    witam i wreszcie zaczęło korygować. Nasze północne rozważania niektórych forumowiczów na temat wystąpienia korekty na PKN się pięknie sprawdziły i aż trudno uwierzyć, że kurs posłusznie się dostosowuje.
    Jeszcze ze dwa razy trafna ocena sytuacji na spółce i będę próbował zagrać na kontraktach na akcje spółek z wig20.
    A jak się Termi pojawia to jest zwiastunem korekty ale nie będę dociekał, czy to przypadek, czy z góry umówiona postawa:))))).
    PKN sporo waży w wig20 ale jego płynnośc na otwarciach i czasami w trakcie sesji nie jest pasjonująca i można było zobaczyć to co wczoraj bez zbyt wielkiego zaangażowania kapitału przez grubasków. .Skoro ja mogę spokojnie ustawić zlecenie na K/S do 15tys akcji tej spółki to wczorajsze zrzucenie ok. 45tys akcji na otwarciu nie było drogim wyczynem. Potem popyt wyzbierał na ruchu powrotnym i kurs dotarł na fiksie do kolejnych maksów. Kto gra na FPKN i otwierał S pow. 63,50 to w zasadzie zajął bezpieczną pozycję
    Mam tylko nadzieję, że ta korekta przygotuje grunt pod kolejną falę wzrostową i wybije miśkom na jakiś czas marzenia o powrocie w rejony poniżej 1800. A kolejny tydzień pewnie będzie wzrostowy więc na 11 tygodni tylko 2 spadkowe to chyba bardzo dory wynik dla byczków, że o wzroście o 350pkt nie wspomnę.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~Termi [83.12.45.*]
    Hehe! :-)
    Obyś miał rację i fajnie by było, gdyby PKN faktycznie się wychłodził przynajmniej do 70, choć pewności przy tym papierze nie ma...
    A potem się już nie upieram... Wręcz opieka grubych przy wzroście mile widziana...

Poza tym też uważam, że do rynkowego Armageddonu daleko i cofka FW20 do 1900 nie niesie ze sobą większych zagrożeń...

Ostry! Graty za kolejne udane znurkowanie Egiptu! :-)

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~pewnie [83.22.143.*]
    jak dzis zamkna ponizej 1960 to nastepne wsparcie 1940 i tam pewnie juz wszystko odbije i ruch na 2030
    zobaczymy termi, co przyniesie ta korekta, jeśli w ogóle będzie kontynuowana. :).. Przydałby się jakis spadek o ok. 10% i jeśli nie pojawią się problemy na wsparciach to będzie mozna znów dokupić akcji pod kolejna falę wzrostów.
    Ten kwartał był dla mnie najlepszy w skali wielu lat i inestowaniem w same akcje spółek z wig20 osiągnąłem 25% zysku. Ale mam sporo uwag do jakości i techniki zarabiania, bo wystarczyło któreś akcje zostawic i nie bawic się w zygzaki, transakcje i nabijanie kasy maklerom.
    Przykładowo był moment, że miałem 3000 akcji CCC po śr. 117zł.. MIałem też momentami 20.000 akcji Cyfrowego polsatu po 21,50-22zł., że nie wspomnę o posiadaniu 5 tys akcji KGHM poniżej 60zł., 5000 akcji PKN poniżej 60zł., 15 tys. PKOBP poniżej 23zł., że nie wspomnę o spółkach ENERGA czy ENEA, które jednak poddawały się sporym wahaniom i tu zygzaki było rozsądne. Bawiłem się zygzakami zamieniając jedne akcje na drugie i zbierając nadwyżki do skarbonki. A wystarczyło zostawić w spokoju pozycję i zamykac pod koniec tego miesiąca:).
    Ale jednak człowiek poddaje się negatywnym nastawieniom, bo do okoła straszyło jedynie spadkami.
    arti to jak zarobiłeś tyle hajsu to ho przewalić trochę na koniach ;) drink  już mi się prawie zespolił z krwią...będzie ostra końcówka :)
    K po 1965 zamknięte po 1966 i biuro się cieszy z prowizji a ja z ...20 gr zysku :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: mielonka [77.65.20.*]
    jakbym miał tyle hajsu, żeby za 500 tysia nakupić jednej spóły, to bym w Polsce chyba już nie siedział... Nawet mając mniej wciąż się nad tym zastanawiam :)
    no nie ukrywam, że często rozmawiamy o opuszczeniu Polski ale jeszcze ze względu na dzieci i dziadków - niech się sobą nacieszą no i chciałbym dom sprzedać, a obecnie słaba koniunktura a mi się 15 lat temu zachciało wielkiego domu na 400m i nikt teraz tego nie kupi za kasę, którą chciałbym dostać, bo jak ktoś ma taką kasę, to sobie woli sam swój dom wybudować wedle własnych widzimisię :)
  • @mielonka : jakbym miał tyle hajsu, żeby za 500 tysia Autor: emeryt_giełdowy [83.11.91.*]
    nakupić jednej spóły, to bym w Polsce chyba już nie siedział...

A gdzie byś miał taki raj jak w Polsce do zarabiania. Znam osoby z większym hajsem, które w Polsce zarabiają.

• Re: @mielonka : jakbym miał tyle hajsu, żeby za 500 tysia Autor: mielonka [77.65.20.*]
    na GPW, tak jak teraz :)
  • Re: @mielonka : jakbym miał tyle hajsu, żeby za 500 tysia Autor: pikami [195.191.163.*]
    no i poszło w górę beze mnie...został mi tylko dobry humor i długa na KGH od 72,70 nad którą się zastanawiam czy nie pogonić...zosia3005 będzie wyżej Twój ulubieniec ?;)
  • Re: @mielonka : jakbym miał tyle hajsu, żeby za 500 tysia Autor: zosia3005 [87.205.81.*]
    Mnie nie pytaj , bo uwazam , że juz obecnie jest bardzo wysoko
    .. co nie znaczy , że .. nie urosnie.
    Ja po niedzieli raczej poszukam S na KGHM
  • Re: @mielonka : jakbym miał tyle hajsu, żeby za 500 tysia Autor: pikami [195.191.163.*]
    No i się zamknęło po 73,30 jestem bp
  • @Mielonka... a gdzie ... Autor: zosia3005 [87.205.81.*]
    .. chciałbyś ewentualnie mieszkać ..
    .. i dlaczego akurat .... tam ?

Jesli nie chcesz , nie musisz odpowiadac , 
    bo to w sumie dość ... prywatne pytanie .. ale pytam z ciekawości
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: mielonka [77.65.20.*]
    Południowa Francja...
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: zosia3005 [87.205.81.*]
    No i widzisz jak to się dziwnie plecie , bo ..
    .. np... Gerard Depardieu zwiał z Francji do ... Rosji ..

Z tego wynika , ze Ty uważasz , że masz za mało kasy aby tam mieszkać
    .. a on ... że za dużo .... :-)))

Tez miałam kiedys pomysł aby zamieszkać gdzies w basenie Morza Śródziemnego , ale ..
    .. teraz się wszystko strasznie skomplikowało z uwagi na migracje
    ale przecież ja bym podatki płacił w Polsce... Tam tylko VAT...
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: ~rynek [83.22.143.*]
    mialem wrazenie,ze jak amerykanie pokaza zle dane to beda pompowac do gory bo to oddali podwyzke, pokazali dobre i tez pompuja hahah

zenada, rynek jest nieprzewidywalny

nagle ropa nie przeszkadza i spadajace surowce heheh
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: pikami [195.191.163.*]
    ech...dzisiaj wszystko robię za szybko ale przynajmniej z zyskiem...każdy ochłap dobry jak ...drink...mnie się nikt nie pyta ale jakbym mógł to bym...przeniósł Polskę na miejsce Hiszpanii bo tam drinki szybciej uderzają do głowy z powodu gorąca :)
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: arbez [89.69.101.*]
    Najlepiej jakaś wyspa na Pacyfiku, internet satelitarny i duży ekran do wykresów - parę koszyków fiut-ów  *;"
    ale na pacyfiku ludzie dziwaczni, jednak co Europa, to Europa, jeszcze noszą zegarki i nie mają poczucia estetyki na zasadzie "jest ładne bo się trzyma kupy"
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: pikami [195.191.163.*]
    sesja skończona - bawimy się !!!! :D
    https://www.youtube.com/watch?v=eUO9SNCBL6U
    kto wytrzyma do końca "piosenki" stawiam drinka :P
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: ~wizard [83.31.30.*]
    Jakby przyszło porządne tsunami to by cie zmyło z tej wyspy razem z twoim dużym
    ekranem do wykresów.
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: arbez [89.69.101.*]
    a kto zabroni mieć odrzutowiec pionowego startu ......miłego weekend-owania
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: ostry- [83.30.76.*]
    Mnie się podoba w Egipcie
    Zawsze ciepło i sucho , zawsze ciepłe morze , piękna rafa.

• Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: miro. [79.185.248.*]
    pikami,wydaje mi się że nawijamy na tych samych falach,...https://www.youtube.com/watch?v=0GNgpgzfsRY
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: miro. [79.185.248.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=sN0EkZl7kno
  • Re: @Mielonka... a gdzie ... Autor: ~2100 [83.22.143.*]
    no i znow murzyny pokazaly kierunek, nie bez powodu jednak dzis wig odbil sie od wsparcia fibo na 1960, czyli lecimy na 2030-40 na poczatek, a jest czym pociagnac bo wychlodzili

na pierwszy ogien pzu, orlen, pekao i pko bp standardowy zestaw ogniowy i jeszcze widze potencjal w pge i to w sumie najciezsze kwity

czyli pzu 38, pko bp 29, pekao 170, i pge skromnie 14,7-15 reszta to tam pik i moze wtedy korekta delikatna bo teraz nie ma co wycofywac popytu przed 2100 i wtedy spotkamy sie z usa na tych poziomach i wejdziemy w kilkutygodniowa korekte

orlen zasieg 78-82
  • takie poziomy ... Autor: zosia3005 [87.205.81.*]
    spółek , które wymieniłeś byłyby świetną okazją 
    dla tych , którzy chcieliby .. uciec ... z OFE przez okienko transferowe ...
  • Re: takie poziomy ... Autor: ~Pit [188.146.1.*]
    Witam ,

Po całym tygodniu przed monitorem, czas na relaks...i reset...
    Nie chcę więcej słyszeć, że zarabianie na giełdzie to zajęcie lekkie, łatwe i przyjemne...

pozdrawiam i na zdrowie
    Pit
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~X-RAY [31.11.139.*]
    Gdzie Wy jeszcze wzrostów szukacie? Wszystkie rynki bazowe na oporach, banki centralne już wszystko powiedziały, surowce w odwrocie a podwyżka stóp w USA raczej prędzej niż się wszyscy spodziewają. Pod co chcecie jeszcze grać po 2 miesiącach ciągłych wzrostów? Gruby już rozpoczął dystrybucje a kupuje już teraz co najwyżej ulica - co to znaczy nie muszę chyba wyjaśniać. Czas na zakupy przyjdzie ale latem, póki co korekta min. 1800.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~er [88.199.10.*]
    ....w ostatnich dniach LOP na FW20 wzrósł o 10%.....widziałem ewidentne sypanie eSkami na odpowiednich poziomach......aczkolwiek na giełdzie każdy widzi to co chce zobaczyć :)

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~teraz [83.22.143.*]
    tez jestem misiem ale jeszcze wycisna ostatnie soki przed korekta i tam sie ladnie zapakujemy w krotki

teraz to ryzyko spore jednak
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~jurek [162.27.160.*]
    Uważam że od Poniedziałku w górę na ostatnie wyżyny WIG20 przed wielkim bam.
    Gdzieś tak do 2009 pkt.
    Potem w dół kilkaset punktów

Pozdrawiam
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~aa [83.23.222.*]
    w gore
[x]
FW20 0,03% 2 903,00 2025-10-10 17:03:42
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać