• Re: @ Emerycie giełdowy Autor: ~takwyglada [148.251.201.*]
    oj tez skusilem sie na 5 esek po 1830 na 5 punktow i juz mi cieplo

popyt nie odpuszcza chyba najpierw poziom 1870 i dopiero korekta
  • Re: @ Emerycie giełdowy Autor: ~akille [95.246.80.*]
    Cofka musi być ,tak na 1815
    Też mam już skę ,zobaczymy :)
  • Re: @ Emerycie giełdowy Autor: ~Miki2020 [89.68.163.*]
    Wychodzi, że jak wszyscy mają już eSki to robimy 1850 ;)
  • Re: @ Emerycie giełdowy Autor: ~dokladnie [148.251.201.*]
    dokladnie tak moze byc jak mowisz
  • ciekawie na bazowych Autor: amiki [194.29.163.*]

• Re: @ Emerycie giełdowy Autor: ~tami [193.109.244.*]
    dane z Polskiej gospodarki kiepskie a mimo wszystko rosniemy
  • Re: @ Emerycie giełdowy Autor: zosia3005 [164.4.17.*]
    No właśnie .. i to ..
    .. w połączeniu w tym wyciągiem dobrze rokuje dla Miśka
    ale dziś nie dotykam S ... chyba , że spadną na czerwona stronę .. :-))

PS
    Coś mi się tez wydaje , że kasa z 500 + zasili zachodnie , zwłaszcza niemieckie firmy
    .. pampersy , niemieckie słodycze plus zachodnia elektronikę
    i .. kolejny raz .. wrzucimy te pieniądze do kieszeni .. zachodnich
    ale .. rząd i pani Premier lepiej się znają ...
    .. na inwestycjach .....
  • Re: @ Emerycie giełdowy Autor: mielonka [77.65.20.*]
    jakie dane? Produkcja piwa wzrosła...
    Produkcja budowlano-montażowa spadek - 7 %
    sprzedaż detaliczna spadek prawie - 26 %
    ceny produkcji sprzedanej spadek -1,2 %
  • Re: @ Emerycie giełdowy Autor: artimar [83.26.187.*]
    ale wdzięczny jest dzisiaj PKN :). A dane ciekawe ale one nie będą miały mocnego wydźwięku w indeksach USA. Co najwyżej oddalą w perspektywie podwyżki stóp procentowych przez FED..
    Za parę minut będą ciekawsze dane. A poza tym mamy korektę po ostatnich nowych minimach więc mnie zastanawia czy w tym ruchu S&P zrobi 1940 czy wcześniej trochę w dół skoryguje. Zobaczymy.
    sprzedaż detaliczna wzrost 0,9% r/r, więc gdzie spadek?
    Spadek o 26 % m/m 
    a ten wzrost o 0,9 % r/r na tle poprzedniego : 4,9 r/r 
    .. tez chyba jest mało "spektakularny"
    czytałam , co piszą analitycy .. ale widzę to w całkiem innym świetle ...
    prognozy to se można... A w cenach stałych wzrost o 3,1% rok do roku. Porównywanie grudnia do stycznia w sprzedaży detalicznej jest bez sensu...
    Podaj źródło danych mówiące o wzroście sprzedaży w cenach stałych o 3,1 %
    .. i jakie to ceny stałe ... bo nie można na to patrzeć

Przykład :
    To tak jakbyś porównywał sprzedaż ropy przy cenie 100 $ 
    ze sprzedażą przy cenie 30 $
    .. oczywiście , ze wyszłoby Ci znacznie więcej , ale to czysta teoria
    bo nie uzyskałbyś takiego wzrostu gdyby faktyczna cena wynosiła 100 $

Sprzedaż można analizować wyłącznie w cenach bieżących ( rzeczywistych )
    .. nie stałych ( hipotetycznych ) .. to "gdybanie"
    nie prawda, sprzedaż trzeba analizować i tak i tak. To że Kowalski zatankował w grudniu średnio za 400 złotych, a rok temu za 550 złotych nie oznacza że Kowalski zbiedniał i przestał jeździć, tylko przejechał tyle samo na tańszej benzynie...
    Prosiłam - Podaj źródło ??
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sprzedaz-detaliczna-w-styczniu-rozczarowala-7323984.html
  • Re: @ Emerycie giełdowy Autor: zosia3005 [77.254.124.*]
    Jeśli sprzedaż w cenach stałych w grudniu r/r wzrosła o 7 %
    a w styczniu tez w cenach stałych r/r wzrosła 3,1 %
    to ..
    .. według moich obliczeń .... styczeń do grudnia ...spadła o ponad 50 %
    ale .. ja się chyba nie znam ...
  • Re: @ Emerycie giełdowy Autor: amiki [194.29.163.*]
    a to miało być w poście o 14 ale jak się tego nie robiło to za pierwszym razem wychodzi słabo
    http://i.imgur.com/jUtkFqC.png
  • Re: @ Emerycie giełdowy Autor: miro. [83.31.161.*]
    witam. dzisiaj nie mój dzień, zygzaków praktycznie 0 więc cierpliwie zbieram S-ki. powodzenia
  • @ Zosia3005: Po 60+ nie mam takiego poczucia humoru jak BOLEC Autor: emeryt_giełdowy [83.21.70.*]
    NIECH ŻYJE PIS ! HURRA !! RAZEM DO ZWYCIĘSTWA !!! P.S. BRAWO MATEUSZ - p.s. pamiętasz jak we Wrocku piliście razem z moim kolegom Adamem M ? ach ! to były czasy 
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-badzcie-dla-siebie-dobrzy,19746657.html 

To co zaprezentował Premier to jest ta skala katastrofy gospodarczej po 25 latach transformacji, której odbiciem jest wykres GPW.
    Ten obrazek można jeszcze o wiele rzeczy uzupełnić, co pokazało by jeszcze mocniej co zrobiono w tym okresie.
    Największą tragedią tego obrazka jest fakt, że twórca tego programu zakłada,że to jest program na następne 25 lat. 
    Wiarygodność tego programu jest mniej więcej jest taka jaka jest wiarygodność oświadczenia majątkowego Premiera, założenia, że będzie przez następne 25 lat Premierem oraz to co zrobił jako Prezes BZWBK, aby nie doszło do sytuacji jaką zaprezentował na obrazku.
    W najnowszej historii gospodarczej mieliśmy wiele programów .... a szczególnym był ten sztandarowy ... OFE. Jak się skończył/y oglądamy. 
    Te wszystkie programy mają jedną zaletę. Nikt ... po roku lub dwóch nie wraca do nich (nawet autorzy) i nie porównuje założeń pierwotnych z wykonaniem. Program OFE był tego najlepszym dowodem.
    Te 600 mld zł. leżących odłogiem na lokatach to dla mnie jest skala braku wiarygodności obywatela do Państwa.  
    Państwo, które pozwala sobie na wyprowadzenie z kraju rocznie 95 mld zł. vi ja system bankowy za granicę niech się cieszy, że Polacy posiadają jeszcze te 600 mld zł. w bankach. Mojego kapitału Banki nie zobaczą na lokatach, do czasu, gdy nie będą mnie traktować jak podmiot, a nie przedmiot.
    Państwo i banki mogą się cieszyć, że Polacy trzymają pieniądze jeszcze na lokatach. Nie jestem przekonany tylko, czy 38 naród będzie się cieszył z faktu, że banki udzielają WY_ POŻYCZEK na 10% w skali rocznej (patrz reklama), a jednocześnie oprocentowanie lokat będzie na poziomie 1-2% ROCZNIE minus podatek Belki.  

Pozdrawiam 

Ps. 
    Przestałem się martwić o Banki i Państwo bo te dwie instytucje same prowadzą do katastrofy korzystając ze środków obywateli.
  • Re: @ Zosia3005: Po 60+ nie mam takiego poczucia humoru jak BOLEC Autor: ostry- [83.29.71.*]
    Dane bardzo słabe ( mam na myśli te z polskiej gospodarki)
    Ciekawe jak szybko rząd zacznie przebąkiwać o konieczności obniżki stóp %.
  • Czy to zadziała? EMA 13, górne ograniczenie, spadające obroty Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]

• Re: Czy to zadziała? EMA 13, górne ograniczenie, spadające obroty Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Obrazek:
    link
  • Re: Czy to zadziała? EMA 13, górne ograniczenie, spadające obroty Autor: mielonka [77.65.20.*]
    a czemu EMA13, a nie na przykład 21,44?
  • Re: Czy to zadziała? EMA 13, górne ograniczenie, spadające obroty Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Dlatego że EMA 13 jest znakomita, jak jest trend spadkowy to prawie idealnie pokazuje górną bandę, zabraniając kursowi rośnięcie, a jak jest trend wzrostowy, to pokazuje dolną bandę podtrzymując cały trend.
    Wrzuć na dowolny wykres EMA13 i zobaczysz jakie to jest wspaniałe.
  • Re: Czy to zadziała? EMA 13, górne ograniczenie, spadające obroty Autor: mielonka [77.65.20.*]
    wrzuciłem na kilka i na niektórych jest gorszy od 15, a na innych o wiele gorszy niż 10... Inna sprawa, że do każdego wykresu historycznego można dobrać idealne wskaźniki...
    mielonka, 10 dla mnie za szybkie, 15 zbliżone do 13, też może być.
    Gram cały czas w oparciu o EMA 13 i jest dobrze.
    Na krótkoterminowe granie, bardziej liczy się wyczucie rynku.
    Wykres wrzuciłem tylko dlatego, że co jakiś czas patrzę na wykres długoterminowy i wiem czego mogę się spodziewać.
  • Re: @ Zosia3005: Po 60+ nie mam takiego poczucia humoru jak BOLEC Autor: zosia3005 [164.4.17.*]
    Pewnie , że bardzo słabe - dlatego taki wyciąg , zwłaszcza na W20
    .. moim skromnym zdaniem .. tradycyjnie
    ucieczka ...
    a ze większe obroty na kasowym - to ucieczka większych grajków ...
    dla mnie - KLASYKA
  • Re: @ Zosia3005: Po 60+ nie mam takiego poczucia humoru jak BOLEC Autor: mielonka [77.65.20.*]
    tak sprzedają, że aż rośnie? To znaczy, że przez ostatnie 9 miesięcy ostro kupowali, a teraz blisko dołka postanowili zrealizować stratę :). A może znowu mataczą, żeby Kowalski wziął te miliardy i jutro od rana pobiegł odkupować od nich te akcje PKC, bo dziś urosło? Mnie też ten wzrost się nie podoba, ale rośnie. Rośnie to rośnie, na ch...j drążyć temat :)
  • Re: @ Zosia3005: Po 60+ nie mam takiego poczucia humoru jak BOLEC Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Dokladnie panie kolego mielonka, mnie nie interesuje na jakich obrotach na jakich danych na jakim wałku a że się ktoś przewrocil na czerwonym dywanie a ze ktos wyslal llist do sw mikolaja i dlatego.... i o tym wszystkim mowi technika. Prawda Zosiu że zaskoczenie iż takie glupie obrazki Sakitoru się sprawdzają? obojętnie od obrotow i fundamentow?, A kolega Kurdefw jak tam wybicie na Daxie z trendu wzrostowego? no wlasnie..... btw. nawet nie skomentowales pierwszej lekcji fal, obrazony na mnie czy jak? spoko jak technicznie przejdą na spadki to znowu bedziemy w jednej druzynie! ;) ale to nie w tym miesiącu... a jak wytrzymają do marca to pociągną minimum do kwietnia a moze i czerwca.
  • Re: @ Zosia3005: Po 60+ nie mam takiego poczucia humoru jak BOLEC Autor: tomaszke [217.115.65.*]
    A ja wszystko pozamykałem.

Pozdrawiam :)
  • Re: @ Zosia3005: Po 60+ nie mam takiego poczucia humoru jak BOLEC Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    niepotrzebnie....dopiero drugi impuls... a banda na dzisiaj na 1850.....z groszem... raczej fixingiem to zrobią, a korekta nie powinna byc duża moze jakis es zlowi 25pkt, zastanawiam się czy zamykac czasowo el dzisiaj, chociaż nawet formacji hamowania nie ma, raczej bez sensu zamykanie.. poczekam na symptomy uznania bandy.
    Rozpoczęli piątą falę impulsu... celująa w 1850.
  • Re: @ Zosia3005: Po 60+ nie mam takiego poczucia humoru jak BOLEC Autor: ~Amiki [46.77.124.*]
    No to super,dobierzemy tluste eski
  • Re: @ Zosia3005: Po 60+ nie mam takiego poczucia humoru jak BOLEC Autor: mielonka [77.65.20.*]
    sądząc po minusach powyżej ktoś mnie nie zrozumiał, nie uważam danych za dobre, ani obiecujące, jednak po danych z Niemiec można się było tego spodziewać. Nie lubię tylko jak ktoś o mniejszym wzroście pisze, że jest to "spadek", bo jest to fałszowanie rzeczywistości.
  • Sakitoru, DAX, PGE Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Sakitroru, zapomniałem odpisać.
    Bardzo dziękuję za ten wykres, podoba mi się. Nawet jak teraz powróciło nad 9300, to i tak tam spadnie poniżej.
    No chyba że nadrukują znowu, to spadnie za rok albo dwa.

Podstawa to zarządzanie ryzykiem. Jak się pomylę, to nie mogę stracić za dużo, żeby mieć później czym grać.

WIG20 minutowy wygląda bardzo podejrzanie, jakby dzisiaj grały same komputery...

Na PGE wybił mi stopLOST wcześniej, strata bardzo nieduża.

Ja już nie gram, czekam na rozstrzygnięcie, tak jak Pani Zosia.
  • Re: Sakitoru, DAX, PGE Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Jeszce tylko dopiszę, że największe straty poniosłem upierając się, że mam racje, aż w końcu strata była taka, że psychicznie nie dałem rady i zamknąłem. Oczywiście niedługo potem ruch był w moim kierunku. Dlatego zasada szybkiego cięcia strat jest podstawą, jednocześnie bardzo ciężką, bo kto lubi zamykać ze stratą?

mielonka nie przejmuj się minusami.

Idę, fix obejrzę jak wrócę.

Powodzenia, nie dajcie się wybolcować!
  • Re: Sakitoru, DAX, PGE Autor: mielonka [77.65.20.*]
    nie przejmuję się, tylko jak sam siebie przeczytałem, to rzeczywiście mogło to wyglądać jakbym o słabych danych pisał, że są świetne. I okej niech wam będzie - sprzedaję trochę KGH, 20% całości. Pieprzony rogaty diabeł spekulacji wygrał :)
  • Re: Sakitoru, DAX, PGE Autor: ~Miki2020 [89.68.163.*]
    No i prawie mamy te 1850...
  • Re: Sakitoru, DAX, PGE Autor: ~Luk [178.36.145.*]
    Sprzedałem wszystko nie wytrzymałem jutro pewnie będzie wyżej. Ale zysk niezły długo wyczekany.
  • Re: Sakitoru, DAX, PGE Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Zamkniete L po 1845.... prawie 100pkt na plus, są przy bandzie ale sama faza fali nie jest taka stara.. no nic, zobaczymy co zrobią z bandą bo jak przejdą to o szerokosc kanalu, czyli celowanie powyzej 1940.
  • Re: Sakitoru, DAX, PGE Autor: tomaszke [89.73.196.*]
    Ładnie :)

Może i za szybko zamykałem, ale musiałem się oddalić od kompa na 30 minut, a tak nie lubię.

Pozdrawiam :)
  • Re: Sakitoru, DAX, PGE Autor: ~alan [217.70.49.*]
    Czyli co ?
    Gdzie te grunwaldy , wodospady i kule śnieżne ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: zosia3005 [77.254.124.*]
    Około 64,90 zaczęłam już zbierać S na KGHM

PS.
    Na tym wyciągu mocno spadł LOP na FW20 , co wyjaśnia sprawę
    może podbijając kasowy stracili na wymuszonych zakupach akcji
    no bo musieli kupować aby podbić ceny
    ale .. zarobili na longach na FW20
    które otwierali .. wiedząc .. do jakiego poziomu podbiją

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: mielonka [77.65.20.*]
    No to policzmy - już jest 800 milionów. Przyjmując nawet, że rynek mocno im pomógł, musieli ze 300 milionów wsadzić w papiury, których nie będzie komu oddać po takich cenach? Żeby to się opłaciło musieliby mieć jakieś 35 tysięcy longów i wszystkie zamknąć dziś na samiusieńkiej górce... Nawet biorąc cały dzisiejszy obrót na FW (gdyby nikt poza nimi nie wziął L) i tak byliby na stracie...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~Cogito [5.172.247.*]
    Uwaga!
    Dziś rano wystąpił kolejny sygnał mojego wskaźnika.
    Mówi, że dokładnie dziś rano rozpoczął się inny etap, w którym prawdopodobieństwo wzrostów jest większe niż w dniach 2016-01-29-2016-02-16, i dużo większe niż przed 2016-01-29.

(Dodam, że nie należy lekceważyć najsilniejszego sygnału wskaźnika w historii gpw, krzyczącego o spadkach.
    Osobiście coraz częściej spoglądam w strefę poniżej 1000 pkt na wig20... )

Dla przypomnienia poniżej poprzednia prognoza prawdopodobieństwa.

Dnia 2016-01-29 o godz. 17:16 ~Cogito napisał(a):
    > Dziś rano jeden z moich wskaźników wygenerował zdecydowanie największe prawdopodobieństwo wzrostów od ok roku. Końcówka tylko nasiliła sygnał. Nie twierdzę, że nie będziemy spadali, tylko, że prawdopodobieństwo średnio/długoterminowego spadku jest dziś mniejsze niż było przez ostatni rok. Dodam, że pół roku temu ten wskaźnik dał najsilniejszy sygnał spadkowy w historii gpw.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~aga [178.37.0.*]
    "Dziś rano wystąpił kolejny sygnał mojego wskaźnika.
    Mówi, że dokładnie dziś rano rozpoczął się inny etap, w którym prawdopodobieństwo wzrostów jest większe niż w dniach 2016-01-29-2016-02-16, i dużo większe niż przed 2016-01-29.

(Dodam, że nie należy lekceważyć najsilniejszego sygnału wskaźnika w historii gpw, krzyczącego o spadkach.
    Osobiście coraz częściej spoglądam w strefę poniżej 1000 pkt na wig20... )"

To w końcu krzyczy o spadku czy o wzrostach?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~Cogito [5.172.247.*]
    Od dziś zwiększenie prawdopodobieństwa wzrostu.
    "Dodam, że pół roku temu ten wskaźnik dał najsilniejszy sygnał spadkowy w historii gpw." Ten sygnał był tak silny, że jego skutek możemy odczuwać przez dłuższy czas.
    Podsumowując od dziś jest tendencja wzrostowa, ale nie wiadomo na jak długo, bo w interwale miesięcznym, rocznym jeszcze jest tendencja spadkowa. Postaram się napisać gdy wskaźnik przedstawi kolejny sygnał.
  • Zosia.... tak tłumacząc ruchy na wig20 zupelnie pozbyla bys się argument Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    argumentow na rzecz fundamentów. i niestety pozostaly by juz tylko kreski, pozatym to nie jest jakas minutowka fanaberia tylko piszę o tym od dobrego 1690....
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.