• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: masturbant [37.248.200.*]
    Dziwne te spadki w USA. Ani inni nie za bardzo chcą się dołączyć ani dolar nie rośnie. Dziwne
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~alek092 [37.225.76.*]
    Aby uprzedzić ewentualne posądzenia dużych graczy o jakieś ustawki, odpowiem, że przyjęcie oferty maklera jest poprzedzone dogłębną analizą każdej ze stron i jest obarczone podobnym ryzykiem jakie biorą na siebie drobniejsi gracze otwierający swoje pozycje.
    Tzw. grubasy mają tylko przewagę w dysponowaniu instrumentami do analizy rynku. Kiedyś na wątku zamieściłem linki do wywiadu z animatorem opcji z Amsterdamu, który opowiadał o tych sprawach.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~alek092 [37.225.76.*]
    Moim zdaniem kończący się właśnie przystanek w dzisiejszych spadkach, był okazją do realizacji zysków przez co bardziej niecierpliwych graczy, być może sygnał do niego padł ze strony automatów, a spóźnialskim dał szansę na wejście na rynek po lepszych cenach.
    Liczę na jutrzejsze, bardzo niskie otwarcie, chociaż osobiście nic z niego nie będę miał, ponieważ nie gram pozycyjnie.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: wilk_z_banana [5.173.96.*]
    Zobaczymy jutro dzień sądu. Miałem dziś wsiąść L na koniec widząc moc lecz miałem przez chwilę wizję podobna do ravcia więc się okaże jutro kto ma rację czy L czy S bo jak misio nie wykorzysta tego to ładuje L a jak ładnie pójdzie w dół to o L w styczniu pomyśle.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: piobor [176.221.121.*]
    DAX już wrócił z podróży na południa i S&P również powraca. Waluty nie za wiele drgnęły-praktycznie nic. Podaż wstrzymana na akcjach. Widać, że nasz gruby nie dał się nabrać na ustawiony spadek w USA :-) Jutro okazja na poprawienie L z rana :-) Widać 1850 jak magnes na najbliższe dni-powodzenia Wszystkim!
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: samkam [31.183.239.*]
    Imponująca końcówka Jankesa - odrobił 1,5% spadków, co nie zmienia faktu, że jest wciąż -1,5% na koniec dnia...
    Gdyby banan nagle zechciał się zrównać z SP, licząc od górki z 13 grudnia, to musiałby zaliczyć glebę na poziomie 1715.
    Podobne proporcje byłyby z DAX - też jakieś 5% do "nadgonienia".
    Nie mówię, że tak będzie szybko. Nie wiem, czy w ogóle, ale ta nagła siła nie wynika przecież z nadprzyrodzonej reanimacji polskiej gospodarki i cudownego, korupcjogennego, nieudacznictwa z LOTOSEM.
    Zgadzam się z przedmówcami - kierownik nie był jeszcze gotowy, aby pójść za bazowymi.
    Czy jutro pójdzie - zobaczymy... Jeśli tak, to może być krwawy dzień...

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~racoon [83.23.239.*]
    Dnia 2022-12-22 o godz. 21:06 wilk_z_banana napisał(a):
    > Zobaczymy jutro dzień sądu. Miałem dziś wsiąść L na koniec widząc moc lecz miałem przez chwilę wizję podobna do ravcia więc się okaże jutro kto ma rację czy L czy S bo jak misio nie wykorzysta tego to ładuje L a jak ładnie pójdzie w dół to o L w styczniu pomyśle.

Ładnie pójdzie w dół, ale w styczniu wojna od nowa się rozkręci, Chiny będą na łopatkach przez covid, dolar pójdzie w górę, a z tego co widzę po cenach w sklepie, to problemów inflacyjnych jeszcze nie koniec...
    Pogodnych Świąt
    Nie da się przeliczać indeksów jeden do jednego. DAX od szczytów ca 13,6%, S&P ca 20%, a W20 ca 27%. I piszecie, że my mamy kogoś gonić w dół ? To oni muszą spadać, a my w miejscu lub delikatnie w górę albo my rosnąć, a oni czekać. No popatrzcie rozsądnie-czy tak nie może być? Jesteśmy najgorsi w tym zestawieniu-no bez przesady! Urośniemy ok 70 pkt to powiedzmy, że dopiero się wyrównamy jako tako :-))))))
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: wilk_z_banana [5.173.96.*]
    Fakt ale bardziej byłem pewien L jak WIG miał do nadrobienia 15% o tyle dobrze dla L że goldmany zrobiły bazę wykupując dołek na akcjach i dopuki nie będą sprzedawać to nie spadnie zbyt wiele dlatego na dolara patrzę.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~alek092 [37.225.68.*]
    Moje wczorajsze oczekiwanie na dzisiejsze bardzo niskie otwarcie, spełzły na niczym, ponieważ Amerykanie stonowali niedźwiedzie nastroje.
    Obecne notowania kontraktu na DAX są na poziomie około 0,4% wyższym niż wczoraj z godz. 17, kiedy GPW kończyła sesję, a kontrakt na S%P500 o około 0,6% wyższym.
    Zapowiada się więc u nas wyższe otwarcie, a dalsza gra będzie się pewnie odbywać w rytm zachowania rynków bazowych.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Wielka Brytania dziś wcześniej sesję kończy to u nas już całkiem mały obrót będzie.
    Turcja ostatnio bardzo mocna tak jak my i trochę nasze lustrzane odbicie dziś jakoś bez wyrazu.....
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~ongiś [193.111.166.*]
    Piobor może od razu mi przelej kasę, oszczędzisz na prowizji. Przewiozą Twoję Lki :)
    Nasz rynek chce na Święta sprawić niedźwiedziom miłą niespodziankę.
    Alek jak zaczynasz mówić o Stanach to podobnie do mnie chyba się mnie za dużo naczytałeś i zaczniesz jeszcze te same błędy co ja robić :-)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ears [89.68.27.*]
    Dnia 2022-12-23 o godz. 08:21 ~alek092 napisał(a):
    > Moje wczorajsze oczekiwanie na dzisiejsze bardzo niskie otwarcie, spełzły na niczym, ponieważ Amerykanie stonowali niedźwiedzie nastroje.
    > Obecne notowania kontraktu na DAX są na poziomie około 0,4% wyższym niż wczoraj z godz. 17, kiedy GPW kończyła sesję, a kontrakt na S%P500 o około 0,6% wyższym.
    > Zapowiada się więc u nas wyższe otwarcie, a dalsza gra będzie się pewnie odbywać w rytm zachowania rynków bazowych.

Spokojnie. Sapina dzisiaj zrobi okolicę 3740, wg. mnie.
    Dax retest 13890 (ramię oRGRa) - no chyba, że spadnie niżej pod dość dużym ciężarem sapiny. Ta ma 100 punktów do zrzucenia (to z kolei proporcjonalnie ok. 50 dla naszego słabeuszka, prawda?).
    Egzekucję byczka raczej na po świętach odłożą.
    Ciekawi mnie kiedy przyjdzie zwrot na EUR/USD i kto tego naszego PLN tak pompuje ? NBP ma interes by umacniać złotego czy przeciwnie ?
    Wiele na to wskazuje, że tak będzie. Kontrakt na indeks rynków wschodzących już powoli zamazuje wczorajszą i dzisiejszą, nocną zwyżkę. Nasz rynek też tylko czeka na mocniejszy impuls spadkowy ze strony bazowych.

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ears [89.68.27.*]
    Dnia 2022-12-23 o godz. 09:32 ~alek092 napisał(a):
    > Wiele na to wskazuje, że tak będzie. Kontrakt na indeks rynków wschodzących już powoli zamazuje wczorajszą i dzisiejszą, nocną zwyżkę. Nasz rynek też tylko czeka na mocniejszy impuls spadkowy ze strony bazowych.
    >

Dzisiaj jest jakiś odczyt chyba, prawda? 14:30. Core PCE w USA. Będzie okazja.
    Dnia 2022-12-23 o godz. 09:21 ravcio napisał(a):
    > Alek jak zaczynasz mówić o Stanach to podobnie do mnie chyba się mnie za dużo naczytałeś i zaczniesz jeszcze te same błędy co ja robić :-)

E tam, Amerykanie są wyznacznikiem dla innych rynków, więc korelacja z nimi nie dziwi.
    Co do błędów, to ja nie oczekuję na zyski z długich ruchów, tylko zabieram ze stołu nieduże, ale częste zyski.
    I tym się różnimy :)
    ravcio po ile u Ciebie jajko na rynku?
    Ravcio mieszka na wsi, więc jajka kupuje w marketach w Łodzi :))
    Czemu takie pytanie ? Gdzie jest haczyk ?
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: samkam [31.183.239.*]
    Alek, spytam inaczej o skalpowanie (serio mnie to ciekawi) - jak skalpujesz na kontraktach na W20 to ile punktów celujesz? Jak rośnie to trzymasz, czy zamykasz przy wyznaczonym zysku?
    Dnia 2022-12-23 o godz. 10:11 samkam napisał(a):
    > Alek, spytam inaczej o skalpowanie (serio mnie to ciekawi) - jak skalpujesz na kontraktach na W20 to ile punktów celujesz? Jak rośnie to trzymasz, czy zamykasz przy wyznaczonym zysku?

Nie celuję z góry w jakiś zakres. Jak zysk rośnie to trzymam, a przy "dłuższym" zawahaniu ruchu zamykam. Jeżeli nie trafiam w kierunek to też zamykam z jak najmniejszą stratą. Wszystko z ręki, bez potwierdzania realizacji zleceń.
    Ponieważ składam zlecenia głównie PCR klikając na prawą lub lewą stronę w tabeli ofert, z ustawionym wolumenem, więc tracę 1 punkt zysku w porównaniu do zleceń składanych z limitem. Więc aby wyjść z pozycji z zyskiem, muszę zaliczyć przynajmniej 2 pkt. zysku, mimo że moja prowizja jest poniżej 5 zł.
    No bo pisanki trzeba malować :))
    Święta pomyliłeś czy pisanki mają na choince wisieć :-)
    Do sałatki musisz na twardo gotować :-) ale najlepiej takie od koguta :-) :-)
    Chyba pomyliłem Święta, bo w czasach mojej młodości w grudniu było biało, jak okiem sięgnąć, a teraz jest szaroburo, jak na Wielkanoc w marcu.
    Bo zima falstart zrobiła i o tydzień za wcześnie przyszła.
    Egzekucję byczka raczej na po świętach odłożą.
    Ciekawi mnie kiedy przyjdzie zwrot na EUR/USD i kto tego naszego PLN tak pompuje ? NBP ma interes by umacniać złotego czy przeciwnie ?

Ravcio też straszny jesteś. Egzekucja-na razie to jest Miśka. Fajnie bo ma futro super do wypchania. Ciekawe jak pójdzie rynek o 50 pkt w górę to jestem ciekaw Misiowych nastrojów wtedy. Czy naprawdę L Was tak bolą? Polsat, PGE i tylko L :-) przecież widać, że robią w karola Miśka już ładny czas. Oby tak dalej!
    Tak chciałem dodać, że zima jest i Miś już w gawrze ;-) Ale pewnie się przebudzi, oby nie za szybko. Może fajerwerki w Nowy Rok!
    Dziś obrót jak na targu pod Łowiczem
    Ravcio mógłby sterować kursem :-)
    Po południu się zacznie :-) Będzie ok 0,5 mld
    Nie wysterowałby kursu ;-) W miejscu kręcą obrót mały ale w tym wąskim przedziale 12 pkt. bandy obstawili większymi zleceniami. W środku w okolicy 1799 - 1805 można by bujać ale nie więcej niż...
    Ja nie mam nic do byczka przecież sam długo byłem jego fanem ale taka jest kolej rzeczy w przyrodzie że raz wp... dostaje miś raz byczek i teraz kolej na byczka. A już udawanie przez banana twardziela przy zdychającym otoczeniu zazwyczaj źle się kończy i nie trwa wieki.
    Niech potrwa 2-3 dni. mi wystarczy 1850 wzywa :-)
    Dnia 2022-12-23 o godz. 11:48 ravcio napisał(a):
    > Nie wysterowałby kursu ;-) W miejscu kręcą obrót mały ale w tym wąskim przedziale 12 pkt. bandy obstawili większymi zleceniami. W środku w okolicy 1799 - 1805 można by bujać ale nie więcej niż...
    > Ja nie mam nic do byczka przecież sam długo byłem jego fanem ale taka jest kolej rzeczy w przyrodzie że raz wp... dostaje miś raz byczek i teraz kolej na byczka. A już udawanie przez banana twardziela przy zdychającym otoczeniu zazwyczaj źle się kończy i nie trwa wieki.

Mnie posądzałeś o wyznawanie teorii spiskowych, a sam je tworzysz.
    Kiedy w grze chodzi o dużą kasę, to nikt niczego nie udaje, tylko ją łoi, jak mówi młodzież.
    Te tysiące otwartych kontraktów muszą dać zarobić obu stronom głównych graczy, i tylko to się liczy.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: masturbant [83.20.159.*]
    Aby jedna strona zarobiła druga musi stracić. Inaczej się nie da.
    Chodzi o ostateczny zarobek, więc da się tak grać, aby nie straciła żadna ze stron głównych graczy.

Cena praktycznie bez zmiany, LOP podobnie, a wolumen spory. Gracze czekają na 14:30 i dane makro z USA.
  • Życzenia Świąteczne Autor: ~kat76 [37.30.4.*]
    Wszystkim Forumowiczom,
    Czytającym, Piszącym, trolującym, życzę tylko zamykania zawsze zyskownych pozycji, a grubasowi odwrotnie zawsze stratnych...
    A poza rynkiem zdrowia, zdrowia i jeszcze raz pieniędzy:))
    Wesołych Świąt
    Życzy
    Kat
  • Re: Życzenia Świąteczne Autor: ears [89.68.27.*]
    Dzięki, Kat.

No, chyba poszli na południe. Niech idą jak najniżej.
  • Re: Życzenia Świąteczne Autor: wilk_z_banana [5.173.97.*]
    Nie wiadomo co brać nerwy mam i chyba odpuszczę nie lubię być bez pozycji hazard ale ciężko mi uwierzyć. W argumenty której kolwiek stron tylko wiem że w 24r 2200 będzie ale ile zzuca jeszcze.
  • Re: Życzenia Świąteczne Autor: samkam [31.183.239.*]
    No i zawrócili, hultaje...
    A kto z pozycją bo mnie obrzeżami i czuję się goly
  • Re: Życzenia Świąteczne Autor: ~AntyWhy [163.116.189.*]
    Ja mam L, z dołka od pon i teraz dobrałem po danych "dołku". Wilku dawaj, TKM :) świąteczny czas, prezenty czekają :) a tak na serio, to powodzenia wszystkim i zyskownego 2023 roku :)
  • Re: Życzenia Świąteczne Autor: ears [89.68.27.*]
    DAX i S&P jakby chciały RGR na H1 wymalować. Ciężko powiedzieć, w którą stronę to podąży. Po danych, pierwsza reakcja była na czerwono, ale treaz jakby setnyment się zmienił i odbijają, ale widzę też te RGR-y, więc...

"Albo będzie słońce, albo będzie padać, panocku."

USDPLN ma jeszcze do malutki minusik do zrobienia (do wypełnienia techniki), potem powinien potężnie iść do góry i to powinien być ruch na kilka-kilkanaście tygodni.
  • Re: Życzenia Świąteczne Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Obrót znikomy, FW w wąskim przedziale i po co ten grajdołek dziś otwierali ? Mogli dzień wolny zarządzić.
    Co ustawiam zlecenie to niżej jest a teraz chyba odpuszczę styk IE jak ostry ruch to zagram przeciwstawnie.
  • Re: Życzenia Świąteczne Autor: ravcio [212.160.230.*]
    No cóż jako że ja zazwyczaj na przekór na cud czekam to życzę Wam aby gdy się jutro rano obudzicie śnieg padał a wokół zrobiło się biało jak w bajce. A potem choinka kolędy i niech każdy poczuje w sercu spokój, radość i będzie otoczony rodziną.
    Odpocznijcie i wyluzujcie przez te kilka dni a kiedyś wrócimy do walki na FW :-)
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.