Aby uprzedzić ewentualne posądzenia dużych graczy o jakieś ustawki, odpowiem, że przyjęcie oferty maklera jest poprzedzone dogłębną analizą każdej ze stron i jest obarczone podobnym ryzykiem jakie biorą na siebie drobniejsi gracze otwierający swoje pozycje. Tzw. grubasy mają tylko przewagę w dysponowaniu instrumentami do analizy rynku. Kiedyś na wątku zamieściłem linki do wywiadu z animatorem opcji z Amsterdamu, który opowiadał o tych sprawach.
Moim zdaniem kończący się właśnie przystanek w dzisiejszych spadkach, był okazją do realizacji zysków przez co bardziej niecierpliwych graczy, być może sygnał do niego padł ze strony automatów, a spóźnialskim dał szansę na wejście na rynek po lepszych cenach. Liczę na jutrzejsze, bardzo niskie otwarcie, chociaż osobiście nic z niego nie będę miał, ponieważ nie gram pozycyjnie.
Zobaczymy jutro dzień sądu. Miałem dziś wsiąść L na koniec widząc moc lecz miałem przez chwilę wizję podobna do ravcia więc się okaże jutro kto ma rację czy L czy S bo jak misio nie wykorzysta tego to ładuje L a jak ładnie pójdzie w dół to o L w styczniu pomyśle.
DAX już wrócił z podróży na południa i S&P również powraca. Waluty nie za wiele drgnęły-praktycznie nic. Podaż wstrzymana na akcjach. Widać, że nasz gruby nie dał się nabrać na ustawiony spadek w USA :-) Jutro okazja na poprawienie L z rana :-) Widać 1850 jak magnes na najbliższe dni-powodzenia Wszystkim!
Imponująca końcówka Jankesa - odrobił 1,5% spadków, co nie zmienia faktu, że jest wciąż -1,5% na koniec dnia... Gdyby banan nagle zechciał się zrównać z SP, licząc od górki z 13 grudnia, to musiałby zaliczyć glebę na poziomie 1715. Podobne proporcje byłyby z DAX - też jakieś 5% do "nadgonienia". Nie mówię, że tak będzie szybko. Nie wiem, czy w ogóle, ale ta nagła siła nie wynika przecież z nadprzyrodzonej reanimacji polskiej gospodarki i cudownego, korupcjogennego, nieudacznictwa z LOTOSEM. Zgadzam się z przedmówcami - kierownik nie był jeszcze gotowy, aby pójść za bazowymi. Czy jutro pójdzie - zobaczymy... Jeśli tak, to może być krwawy dzień...
Dnia 2022-12-22 o godz. 21:06 wilk_z_banana napisał(a): > Zobaczymy jutro dzień sądu. Miałem dziś wsiąść L na koniec widząc moc lecz miałem przez chwilę wizję podobna do ravcia więc się okaże jutro kto ma rację czy L czy S bo jak misio nie wykorzysta tego to ładuje L a jak ładnie pójdzie w dół to o L w styczniu pomyśle.
Ładnie pójdzie w dół, ale w styczniu wojna od nowa się rozkręci, Chiny będą na łopatkach przez covid, dolar pójdzie w górę, a z tego co widzę po cenach w sklepie, to problemów inflacyjnych jeszcze nie koniec... Pogodnych Świąt
Nie da się przeliczać indeksów jeden do jednego. DAX od szczytów ca 13,6%, S&P ca 20%, a W20 ca 27%. I piszecie, że my mamy kogoś gonić w dół ? To oni muszą spadać, a my w miejscu lub delikatnie w górę albo my rosnąć, a oni czekać. No popatrzcie rozsądnie-czy tak nie może być? Jesteśmy najgorsi w tym zestawieniu-no bez przesady! Urośniemy ok 70 pkt to powiedzmy, że dopiero się wyrównamy jako tako :-))))))
Fakt ale bardziej byłem pewien L jak WIG miał do nadrobienia 15% o tyle dobrze dla L że goldmany zrobiły bazę wykupując dołek na akcjach i dopuki nie będą sprzedawać to nie spadnie zbyt wiele dlatego na dolara patrzę.
Moje wczorajsze oczekiwanie na dzisiejsze bardzo niskie otwarcie, spełzły na niczym, ponieważ Amerykanie stonowali niedźwiedzie nastroje. Obecne notowania kontraktu na DAX są na poziomie około 0,4% wyższym niż wczoraj z godz. 17, kiedy GPW kończyła sesję, a kontrakt na S%P500 o około 0,6% wyższym. Zapowiada się więc u nas wyższe otwarcie, a dalsza gra będzie się pewnie odbywać w rytm zachowania rynków bazowych.
Wielka Brytania dziś wcześniej sesję kończy to u nas już całkiem mały obrót będzie. Turcja ostatnio bardzo mocna tak jak my i trochę nasze lustrzane odbicie dziś jakoś bez wyrazu.....
Dnia 2022-12-23 o godz. 08:21 ~alek092 napisał(a): > Moje wczorajsze oczekiwanie na dzisiejsze bardzo niskie otwarcie, spełzły na niczym, ponieważ Amerykanie stonowali niedźwiedzie nastroje. > Obecne notowania kontraktu na DAX są na poziomie około 0,4% wyższym niż wczoraj z godz. 17, kiedy GPW kończyła sesję, a kontrakt na S%P500 o około 0,6% wyższym. > Zapowiada się więc u nas wyższe otwarcie, a dalsza gra będzie się pewnie odbywać w rytm zachowania rynków bazowych.
Spokojnie. Sapina dzisiaj zrobi okolicę 3740, wg. mnie. Dax retest 13890 (ramię oRGRa) - no chyba, że spadnie niżej pod dość dużym ciężarem sapiny. Ta ma 100 punktów do zrzucenia (to z kolei proporcjonalnie ok. 50 dla naszego słabeuszka, prawda?).
Egzekucję byczka raczej na po świętach odłożą. Ciekawi mnie kiedy przyjdzie zwrot na EUR/USD i kto tego naszego PLN tak pompuje ? NBP ma interes by umacniać złotego czy przeciwnie ?
Wiele na to wskazuje, że tak będzie. Kontrakt na indeks rynków wschodzących już powoli zamazuje wczorajszą i dzisiejszą, nocną zwyżkę. Nasz rynek też tylko czeka na mocniejszy impuls spadkowy ze strony bazowych.
Dnia 2022-12-23 o godz. 09:32 ~alek092 napisał(a): > Wiele na to wskazuje, że tak będzie. Kontrakt na indeks rynków wschodzących już powoli zamazuje wczorajszą i dzisiejszą, nocną zwyżkę. Nasz rynek też tylko czeka na mocniejszy impuls spadkowy ze strony bazowych. >
Dzisiaj jest jakiś odczyt chyba, prawda? 14:30. Core PCE w USA. Będzie okazja.
Dnia 2022-12-23 o godz. 09:21 ravcio napisał(a): > Alek jak zaczynasz mówić o Stanach to podobnie do mnie chyba się mnie za dużo naczytałeś i zaczniesz jeszcze te same błędy co ja robić :-)
E tam, Amerykanie są wyznacznikiem dla innych rynków, więc korelacja z nimi nie dziwi. Co do błędów, to ja nie oczekuję na zyski z długich ruchów, tylko zabieram ze stołu nieduże, ale częste zyski. I tym się różnimy :)
Alek, spytam inaczej o skalpowanie (serio mnie to ciekawi) - jak skalpujesz na kontraktach na W20 to ile punktów celujesz? Jak rośnie to trzymasz, czy zamykasz przy wyznaczonym zysku?
Dnia 2022-12-23 o godz. 10:11 samkam napisał(a): > Alek, spytam inaczej o skalpowanie (serio mnie to ciekawi) - jak skalpujesz na kontraktach na W20 to ile punktów celujesz? Jak rośnie to trzymasz, czy zamykasz przy wyznaczonym zysku?
Nie celuję z góry w jakiś zakres. Jak zysk rośnie to trzymam, a przy "dłuższym" zawahaniu ruchu zamykam. Jeżeli nie trafiam w kierunek to też zamykam z jak najmniejszą stratą. Wszystko z ręki, bez potwierdzania realizacji zleceń. Ponieważ składam zlecenia głównie PCR klikając na prawą lub lewą stronę w tabeli ofert, z ustawionym wolumenem, więc tracę 1 punkt zysku w porównaniu do zleceń składanych z limitem. Więc aby wyjść z pozycji z zyskiem, muszę zaliczyć przynajmniej 2 pkt. zysku, mimo że moja prowizja jest poniżej 5 zł.
Egzekucję byczka raczej na po świętach odłożą. Ciekawi mnie kiedy przyjdzie zwrot na EUR/USD i kto tego naszego PLN tak pompuje ? NBP ma interes by umacniać złotego czy przeciwnie ?
Ravcio też straszny jesteś. Egzekucja-na razie to jest Miśka. Fajnie bo ma futro super do wypchania. Ciekawe jak pójdzie rynek o 50 pkt w górę to jestem ciekaw Misiowych nastrojów wtedy. Czy naprawdę L Was tak bolą? Polsat, PGE i tylko L :-) przecież widać, że robią w karola Miśka już ładny czas. Oby tak dalej!
Nie wysterowałby kursu ;-) W miejscu kręcą obrót mały ale w tym wąskim przedziale 12 pkt. bandy obstawili większymi zleceniami. W środku w okolicy 1799 - 1805 można by bujać ale nie więcej niż... Ja nie mam nic do byczka przecież sam długo byłem jego fanem ale taka jest kolej rzeczy w przyrodzie że raz wp... dostaje miś raz byczek i teraz kolej na byczka. A już udawanie przez banana twardziela przy zdychającym otoczeniu zazwyczaj źle się kończy i nie trwa wieki.
Dnia 2022-12-23 o godz. 11:48 ravcio napisał(a): > Nie wysterowałby kursu ;-) W miejscu kręcą obrót mały ale w tym wąskim przedziale 12 pkt. bandy obstawili większymi zleceniami. W środku w okolicy 1799 - 1805 można by bujać ale nie więcej niż... > Ja nie mam nic do byczka przecież sam długo byłem jego fanem ale taka jest kolej rzeczy w przyrodzie że raz wp... dostaje miś raz byczek i teraz kolej na byczka. A już udawanie przez banana twardziela przy zdychającym otoczeniu zazwyczaj źle się kończy i nie trwa wieki.
Mnie posądzałeś o wyznawanie teorii spiskowych, a sam je tworzysz. Kiedy w grze chodzi o dużą kasę, to nikt niczego nie udaje, tylko ją łoi, jak mówi młodzież. Te tysiące otwartych kontraktów muszą dać zarobić obu stronom głównych graczy, i tylko to się liczy.
Wszystkim Forumowiczom,
Czytającym, Piszącym, trolującym, życzę tylko zamykania zawsze zyskownych pozycji, a grubasowi odwrotnie zawsze stratnych...
A poza rynkiem zdrowia, zdrowia i jeszcze raz pieniędzy:))
Wesołych Świąt
Życzy
Kat
Nie wiadomo co brać nerwy mam i chyba odpuszczę nie lubię być bez pozycji hazard ale ciężko mi uwierzyć. W argumenty której kolwiek stron tylko wiem że w 24r 2200 będzie ale ile zzuca jeszcze.
Ja mam L, z dołka od pon i teraz dobrałem po danych "dołku". Wilku dawaj, TKM :) świąteczny czas, prezenty czekają :) a tak na serio, to powodzenia wszystkim i zyskownego 2023 roku :)
DAX i S&P jakby chciały RGR na H1 wymalować. Ciężko powiedzieć, w którą stronę to podąży. Po danych, pierwsza reakcja była na czerwono, ale treaz jakby setnyment się zmienił i odbijają, ale widzę też te RGR-y, więc...
"Albo będzie słońce, albo będzie padać, panocku."
USDPLN ma jeszcze do malutki minusik do zrobienia (do wypełnienia techniki), potem powinien potężnie iść do góry i to powinien być ruch na kilka-kilkanaście tygodni.
No cóż jako że ja zazwyczaj na przekór na cud czekam to życzę Wam aby gdy się jutro rano obudzicie śnieg padał a wokół zrobiło się biało jak w bajce. A potem choinka kolędy i niech każdy poczuje w sercu spokój, radość i będzie otoczony rodziną. Odpocznijcie i wyluzujcie przez te kilka dni a kiedyś wrócimy do walki na FW :-)