• Re: FLAUTA Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    i juz domkniete po 92,4-50 najszybsze 500pln reszte s trzymam i czekam na 102 na z-tki
  • Re: FLAUTA Autor: ~echo [83.238.237.*]
    Zastanawiam się jak zachowa się giełda jeśli PIS dojdzie do władzy?
  • Re: FLAUTA Autor: artimar [83.26.191.*]
    może być różnie i sporo już w cenach. Jednak jak PIS zacznie realizować wszystkie obietnice dotyczące sektora bankowego, podatku od transakcji etc to kapitał zagraniczny będzie unikał naszego rynku więc dobrze na tym nie wyjdziemy.
  • Re: FLAUTA Autor: ostry- [83.22.128.*]
    Jeśli zdobędą poparcie na tyle duże by realizować swoje pomysły bez oglądania się na innych to z pewnością banki to będzie ten sektor który będzie pod największą presją.
    I nie wydaje mi się żeby to było już w ich cenach , energetyka na przykład spadła o wiele mocniej.
    Dnia 2015-10-21 o godz. 11:51 ostry- napisał(a):
    > Jeśli zdobędą poparcie na tyle duże by realizować swoje pomysły bez oglądania się na innych to z pewnością banki to będzie ten sektor który będzie pod największą presją.
    > I nie wydaje mi się żeby to było już w ich cenach , energetyka na przykład spadła o wiele mocniej.

Właśnie i dotego te dla mnie niezrozumiałe przejęcia przez nie kopalń chociaż węgla jest nadmiar :/
    hmm właśnie dlatego usiłuje się skłonić sektor energetyczny do powiązania go z kopalniami.
    aby zapewnić zbyt kopalniom po "godziwych cenach" niezależnie od ceny rynkowej węgla.
    Mam nadzieję Artimar, że zwycięży rozsądek i wycofają się z tego podatku , bo to by była tragedia dla rynków finansowych.
    I tak na giełdzie trudno zarobić ,a większość traci.
    Ja praktycznie przestałam już grać na akcjach, przeniosłam się na kontrakty, bo tutaj jest możliwość zarabiać w obie strony .
  • Re: FLAUTA Autor: zosia3005 [164.4.17.*]
    Jeśli wśród innych pomysłów wdrożą projekt , który przywołał @Emeryt giełdowy i zaczną "drukować" PLN
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Program-Banku-Centralnego-PiS-ma-przyniesc-350-mld-zl-3427134.html

wtedy za rok będziemy w większych tarapatach niż Grecja ... :-((
    .. i nie gram na giełdzie tylko kupuje franki za całą kasę ... :-))
    Może już kupię ... zapobiegawczo ... ??!
  • Re: FLAUTA Autor: ~George [89.73.180.*]
    Problemem dla giełdy/graczy nie jest podatek bankowy, ale od transakcji finansowych, który dotyka każego z inwestorów w szczególności na rynkach terminowych. Każde otwarcie i zamknięcie pozycji oznacza, że aby wyjść na zero (bez uwzględniania prowizji DM) trzeba wypracować zysk min. 3 pkt. dla kontraktu na indeks wig20. Z uwzględnienem prowizji jest to ok 5 pkt. Do tego dochodzi kwestia comiesięcznego raportowania o wykonanych transakcjach i przechowywynia dokumentacji, rejestracji w urzędzie i wyrejestrowania się. Jeżli bedzie prowadził to DM (nie jestem pewien czy propozycja na to zezwala) bedzie to zapewne oznaczało kolejne koszty.

To prawda , podatek od transakcji finansowych dla nas graczy jest najgorszym z ich pomysłów.
  • Re: FLAUTA Autor: ~adamb [85.198.201.*]
    Nie ma co demonizować. Przykład Węgier wskazuje co innego.
    Łaskawy Panie. Przykład Szwecji wskazuje na coś zupełnie odwrotnego. Podatek u Madziarów (nie wiem czy obejmuje rynek terminowy), jest o 40% niższy niż propozycja PIS. Podobnie propozycje KE dot. rynku akcyjnego. W przypadku rynku terminowego propozycja PIS jest o 700% wyższa niż propozycja KE. Prosze do tego porównać podatek od zysku z giełdy.

Od zapowiedzi do realizacji droga daleka a w Polsce szczególnie. Wide: zapowiedzi i ich realizacja w przeciągu ostatnich lat przez PO. Jestem przekonany, że obecnie przyciskany PIS o wskazanie źródeł finansowania - sypie każdym pomysłem jaki wpadnie im do głowy. I jest w tym taki sam jak obecnie rządzący czy pozostała opozycja z Nowoczesną na czele.
    Taki światowy polityczny marketing.
    Węgry: Orban, zapowiadał też dużo, racjonalizm jednak wygrał a rynek finansowy to docenił. 
    Droga nie taka daleka, jak się jest wystarczajaco zdeterminowanym i istnieje szansa zebrać większość parlamentarną.
    Nie słyszałem żeby na Węgrzech został wprowadzony podatek od transakcji giełdowych.
    " Węgierscy deputowani zatwierdzili rządową propozycję wprowadzenia podatku od transakcji finansowych. Decyzja może utrudnić wznowienie negocjacji z Komisją Europejską i Międzynarodowym Funduszem Walutowym w sprawie wsparcia finansowego Węgier.
    Podatek wejdzie w życie 1 stycznia 2013 roku. Wniosek rządu zatwierdziło 249 z 386 deputowanych rządzącej koalicji. Lewicowa opozycja była przeciwna. Każda operacja finansowa przeprowadzana przez banki komercyjne i węgierski Bank Centralny zostanie obciążona sumą 6 tys. forintów (około 20,7 euro). Transakcje giełdowe i transakcje na rynku obligacji zostaną obciążone stawką 0,1 proc."

http://www.wprost.pl/ar/332857/Podatek-od-transakcji-finansowych-zatwierdzony-Wegry-odczuja-niezadowolenie-MFW/

I obowiązuje na giełdzie węgierskiej ?
    Nie ślędzę na tyle szczegółowo, choć nie widziałem informacji o zarzuceniu tego podatku. Jak posiadasz inne informacje to proszę przytoczyć.

Niestety nie posiadam żadnych , dlatego pytam.
    Nie interesowałem się nigdy jakoś szczególnie giełdą węgierską więc moja wiedza nie wykracza poza sprawy powszechnie znane , wiem że Orban zlikwidował nasz odpowiednik OFE i nałożył podatki na banki i sieci handlowe natomiast nigdy nie słyszałem o obowiązującym na Węgrzech podatku od transakcji giełdowych.
    Jeśli obowiązuje to jestem zainteresowany szczegółowymi informacjami jak odbiło się to na płynności.
    O podatku, szczególne ciekawy jest ostatni akapit - z Tuskiem w roli głównej, Więc czy PIS czy PO. Jednak stawiam, że PIS tego nie przeprowadzi. Inaczej będą super tłuste Ski  .

http://www.forbes.pl/plany-wprowadzenia-podatku-od-transakcji-finansowych,artykuly,193554,1,3.html
    Artykuł znany i z błędami. Tusk nie jest i nie był przewodniczącym KE. Po drugie, PO z min. Szczurkiem opowiadali się przeciwko wprowadzeniu podatku od transakcji. Po trzecie. Wysokość podatku dla rynków terminowych, CFD etc jest o 700% wyższa niż proponuję to KE, a podobno KE rozważa zaproponowanie jeszcze niższych stawek. Oczywiście, że mamy świadomość kampani wyborczej etc.
  • Re: FLAUTA Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Ale bym się przejechał na tej eSce PKOBP. Za to PGE bardzo ładnie daje mi zarobić.
    Niby jeden kontrakt PGE tylko, za 160 zł depozytu a ja mam już zarobione ponad 60 zł na czysto. A jakbym otworzył 5 albo 10 kontraktów? Coś niesamowitego, uwielbiam taką grę - celne strzały wykorzystywane do zarobienia, a pozycje tracące szybko zamykane.
    Zapewne nie będzie tak zawsze, ale najważniejsze dla mnie to spokojne granie i czucie się dobrze ze swoją pozycją, bo co mi po tym jak będę wchodził za 80% na kontrakty i cały dzień się zamartwiał czy aby nie pójdzie w drugą stronę.

A tak w ogóle, czemu PGE spadło dzisiaj mocno? Jakieś informacje były, albo coś?
  • Re: FLAUTA Autor: ~jason [178.219.132.*]
    nie cierpię takich sytuacji jak na FDX.F Kurs dochodzi ze 100% dokładnością do teoretycznego punktu zwrotnego i staje lekko poniżej. Jeden , nawet zmyłkowy, ruch tamtejszego grubasa i uruchomi się lawina stopów.
  • @Echo: Też bym chętnie posłuchał opinii ekonomistów o R.PETRU. Autor: emeryt_giełdowy [79.186.59.*]
    W nawiązaniu do wczorajszej dyskusji po debacie i poniższym zdaniu "Mnie osobiście bardziej interesowałaby dyskusja na temat pana Petru zwłaszcza ,że jest ekonomistą i pragmatykiem."
    z przyjemnością wysłucham opinii ekonomistów o koledze ekonomiście i pragmatyku oraz założycielu Nowoczesnej Pl.

Jego CV jest znane. link 
    Skutki tego co zrobił też.

Ja jestem prawnikiem i praktykiem gospodarczym. Swoje zdanie mam, ale chętnie posłucham innych.
  • Re: @Echo: Też bym chętnie posłuchał opinii ekonomistów o R.PETRU. Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Jestem dosyć młody i nie wiem, co Ci wszyscy ludzie robili wcześniej i mogę oceniać ich tylko po ostatnich 8 latach około, od kiedy zacząłem interesować się polityką. Mi się Petru podoba, jak dla mnie mógłby być premierem, bo nie zmyśla i nie wymyśla tak jak Szydło, która myśli, że tę kasiorę na wszystkie obiecanki cacanki weźmie z worka, jak siebie.

SILNA GOSPODARKA to podstawa bogatych krajów.
  • @kurdefw20: Mi się Petru podoba, jak dla mnie mógłby być premierem, Autor: emeryt_giełdowy [79.186.59.*]
    Jesteś młody!!!
    A znasz taki utwór "Śpiewać, każdy może. Jeden lepiej drugi gorzej"
    Parafrazując ten tytuł można napisać, że MÓWIĆ KAŻDY MOŻE"
  • Re: @Echo: Też bym chętnie posłuchał opinii ekonomistów o R.PETRU. Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    tak jak juz napisałem Śpioch balcerka, frasyniuka UW, Komora i tego typu dziwnych ludzi ma na listach zwiazanych z UW, Starych Komuchów, kolesi od komora az sie na wymioty zbiera
  • Re: @Echo: Też bym chętnie posłuchał opinii ekonomistów o R.PETRU. Autor: ~jason [178.219.132.*]
    Dnia 2015-10-21 o godz. 14:57 ~jak40 napisał(a):
    > tak jak juz napisałem Śpioch balcerka, frasyniuka UW, Komora i tego typu dziwnych ludzi ma na listach zwiazanych z UW, Starych Komuchów, kolesi od komora az sie na wymioty zbiera

pisałem już o hipotezie wszechświatów równoległych. Kolejny dowód na ich istnienie to fakt, że w moim - nazwiska przez ciebie wymienione są doskonałą rekomendacją.
  • Re: @Echo: Też bym chętnie posłuchał opinii ekonomistów o R.PETRU. Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    jesli chodzi o gielde obowiazuje s tak mysle energetyka dostaje za węgiel ale po wygranej PIS moze sie to zmienic, Tauron szoruje po dnie ciekawe czy sie zerwie poniz 3 sadze ze tak licze ze na 2,80-.290 bedzie dobre do kupienia ale pod 3 niewykluczone ze tez inne spolki energetyczne maja troche spadku do nadrobienia, przyszły tydzien moze byc dobry naich zakup , banków bym sie raczej nie dotykał
  • Re: @Echo: Też bym chętnie posłuchał opinii ekonomistów o R.PETRU. Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Mam pytanko jeszcze. Jest coś takiego jak rolowanie pozycji. Czy ja mógłbym swojego eSka zrolować teraz na eLka? Jeśli tak to w jaki sposób? Płaci się za to prowizję 3 zł za kontrakt?
  • Re: @Echo: Też bym chętnie posłuchał opinii ekonomistów o R.PETRU. Autor: ~gruby [83.30.137.*]
    zapytaj Panią Zosię , ona wie wszystko

jak tam Pani Zosiu ? zarabiamy na S pko ??? jak zwykle 2 rachunki , pełne depo - po wyzerowaniu na kghm ...????
    jak to Pani pisała ? - pko pewne i przewidywalne dla każdego leszcza ??? :-)))
  • Re: @Echo: Też bym chętnie posłuchał opinii ekonomistów o R.PETRU. Autor: artimar [83.26.191.*]
    gruby nie przesadzaj, bo sam tracisz na Tauronie i Lkach na fw20. Jak na razie spadki i twoje 2500 się oddala :). Za szybko otworzyłeś pozycje.
  • ktoś się jednak banków dotyka Autor: ostry- [83.22.128.*]
    PKOBP obrót 80 mln i rośnie najmocniej w indeksie.
  • Re: ktoś się jednak banków dotyka Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    moim zdanie to obrona indeksu gdzie bysmy byli jakby PKO był na zero ponizej 2100? Ciekawe na jak długo im kasy wystarczy, ale to tylko moja opinia jak banki omijam z daleka
  • Re: ktoś się jednak banków dotyka Autor: ~jason [178.219.132.*]
    no i wykrakałem tego FDX. Stopy poszły. A czy będzie dalszy ciąg - zobaczymy.
  • Re: @Echo: Też bym chętnie posłuchał opinii ekonomistów o R.PETRU. Autor: ~echo [83.238.237.*]
    Dnia 2015-10-21 o godz. 14:20 emeryt_giełdowy napisał(a):
    > W nawiązaniu do wczorajszej dyskusji po debacie i poniższym zdaniu "Mnie osobiście bardziej interesowałaby dyskusja na temat pana Petru zwłaszcza ,że jest ekonomistą i pragmatykiem."
    > z przyjemnością wysłucham opinii ekonomistów o koledze ekonomiście i pragmatyku oraz założycielu Nowoczesnej Pl.
    >
    > Jego CV jest znane. link
    > Skutki tego co zrobił też.
    >
    > Ja jestem prawnikiem i praktykiem gospodarczym. Swoje zdanie mam, ale chętnie posłucham innych.

Panie emerycie-giełdowy( tylko-to już wiem), osobiście podoba mi się pan Pertu , oczywiście jako polityk .Znam go trochę z programów ekonomicznych. Podobno naraził się niektórym za doradzanie kredytu frankowego będącego obecnie bolączką wielu i jak również moją. Jednak zamiana tego kredytu na złotówkowy też się nie kalkuluje, więc pozostanie narazie tak jak jest, zwłaszcza ,że po ostatnim skoku franka bank trochę spuścił koszty.
    Dla mnie jako gracza giełdowego wystarczy ,żeby nie łakomił się na sugerowany przez PIS podatek bankowy. Wierzę ,że tego by nie zrobił.

Pozdrawiam.
  • @Echo: podoba ... Petru , oczywiście jako polityk - a jako ekonomista!! Autor: emeryt_giełdowy [79.186.59.*]
    Mówi to Pan jako ekonomista???
    To, że brał kredyt we frankach i przewalutował to mały problem. Są poważniejsze sprawy do wyjaśnienia.
    1/ Dlaczego w jego CV brak jest informacji, że był członkiem Polskiego Stowarzyszenia Ekonomistów Biznesu. (warto wrzucić sobie to hasło w goole). Czyżby się wstydził tej organizacji. Ja bym go chętnie zapytał, kiedy ta organizacja przestała działać i dlaczego?
    2/ Zgodnie z tym co powiedział Pan L.Balcerowicz, Pan Petru był autorem reformy OFE. Pan Petru nigdy nie zdementował tej informacji. A chciałbym mu zadać w związku z powyższym parę pytań. 

Tak na początek - kiedy i gdzie zostanie opublikowany pełny raport będący podstawą wprowadzenia w latach 1997 - 1998r. tzw. reformy OFE. Chciałbym zobaczyć kto był jego autorem, kto się pod nim podpisał. Pan L.Bacerwoicz wymienił jeszcze Prof. Górę, Hausnera i o ile dobrze pamiętam Panią Wiktorow.
    Ponieważ posiadam w komputerze raport Kosiniak-Kamysza będący podstawą do wycofania się z tej reformy chciałbym porównać te dwa dokumenty. Szczególnie interesowałby mnie przyjęte założenia ekonomiczne (liczby i wyliczenia), aby porównać teorię ze stanem obecnym - praktyką.

Na razie tylko te dwa pytania. Czekam na dalsze opinie kolegów Pana Petru -ekonomistów, których w Polsce jest trochę.

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ PIĄTY ORAZ APEL Autor: zosia3005 [87.205.129.*]
    Na PKO większe grajki muszą wyjść z pozycji
    ... na GPW nie ma presji podaży więc wychodzą podbijając kurs i powiększając LOP
    co widać .. !!
    Zawsze tak robią .
    Uważam , ze S na PKO jeszcze da zarobić w tych dniach.
    KGHM spada .. bo wygrana PIS-u tu nie zagraża ( teoretycznie ) i będzie można podciągnąć
    Wszystko odwrotnie - KLASYKA

Gruby nerwowy .. hmm ... no nie dziwie się ..
    .. 2500 pryska jak banka mydlana
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ PIĄTY ORAZ APEL Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    domknalem czesc s po 102 reszta i l czeka
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ PIĄTY ORAZ APEL Autor: zosia3005 [87.205.129.*]
    Myślę , że do końca tygodnia powinna być zmiana kodu ..
    ... 19xx ....
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ PIĄTY ORAZ APEL Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    oby tez na to licze choc dzisiaj domknąlem 50% s jakby chcieli bronic 2100
    O kurczę .. całkiem straciłam poczucie czasu..
    ... do końca tygodnia tylko 2 sesje , więc ... chyba jednak 2000 wytrzyma
    ale ... gdyby nie wytrzymało - nie będę zdziwiona ... :-))
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ PIĄTY ORAZ APEL Autor: ~gruby [83.30.137.*]
    Pani Zosiu , straciła Pani na S kghm, teraz traci na S pko ( do końca tygodnia 32 zł ! ), więc nie dziwne ,że traci Pani poczucie czasu i nerwy jak Ewka Kopacz :-)))))

gruby spokojnie czeka na 2500
    Jeśli uważasz , że bzdura powtórzona 100 razy stanie się prawdą ..
    ... Twoja sprawa .

To moja ostatnia odpowiedź na Twoje zaczepki ..
    .. możesz pod moimi postami wklejać nawet po 100 czerwonych łapek

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ PIĄTY ORAZ APEL Autor: artimar [83.26.191.*]
    gruby nie przesadzaj, bo sam tracisz na Tauronie i Lkach na fw20. Jak na razie spadki i twoje 2500 się oddala :). Za szybko otworzyłeś pozycje.
    nie chce myslec co bedzie jak puszcza pko
    chyba jutro ... po decyzji ECB ....
    .. bo pod to jeszcze trzymają ... tak myślę ...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ PIĄTY ORAZ APEL Autor: miro. [79.191.100.*]
    witam, no ja się doczekałem na 102, teraz czekam na 87.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA Z TYDZIEŃ PIĄTY ORAZ APEL Autor: ~gruby [95.215.78.*]
    Witam,dawno nic nie pisalem bo jestem po za rynkiem,czekam az skonczy sie te zamieszanie z wyborami.Znowu ten sam patalach co ostatnio podszywa sie za mnie.Przepraszam za wszystkie wpisy tego trolla,ktory nie ma odwagi pisac pod swoim nickiem.
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.