Na 650-70 klaster podażowy z projekcji fibiego i linii trendu nad którą wróciliśmy- jakiejś zaszłej, wsk. wyk/wyp oraz mak jest na wybiciu więc dopóki nie powróci pod to nie ma sygnału ale z racji wybicia można mówić o konsternacji i dać szansę na obrócenie się ostatnim szortom. jeżeli zaczniemy od dzisiejszego zamknięcia trochę poniżej to 620-630 pierwsza obrona jak zaczniemy od wzrostów to 650-670 na przyśpieszonym . Jak za bardzo będzie pędzić to zadyszki może jeszcze dostać = Opór jakiś racjonalny docelowy to na opadającym ganie na 850 i gdzieś w okolicach szczytu (te mpomniejsze) które były przed 2940 niegdysiejszym tak to widzę. Nie chce tutaj nikogo straszyć tak tylko mówię swoją opinię bo ci co rzucają sobie zlecenia na lewo i prawo mając za dużo kasy za mało "kompetencji" i tak do przemiału.
Tyle było warte 2600-20 które kiedyś wierzyłem że nie będzie łatwe do przejścia. Żartowałem kiedyś że jak będzie trzeba to PKOBP do 100 zł wyciągną a teraz to kto ich tam wie jak jadą w takim tempie. Jadą kolejny dzień na potężnym obrocie. Jak ruszają PKOBP to jakby spółkę z swigu ciągnęli a nie tak potężnego giganta. Robią co chcą. Raczej przekroczyli moje wszelkie poziomy wyobraźni. Nie bardzo widzę co by mogło taki ruch zatrzymać a co dopiero zawrócić. Rano sobie tak myślałem że miesiąc do rozliczenia i po co by mieli zawracać przed rozliczeniem ? Może cal jest dojechać jak najwyżej a na nowej serii robić korektę ? Chyba nawet nie chce mi się zastanawiać co dalej zrobią.
Jutro może być jakaś szybka korekta na kilka punktów kwestia co amerykanie zrobią do nocy. Po korekcie dalsze wzrosty do wyborów w Niemczech. A później się zobaczy.
Na wspomnienia mi się zebrało ... od czasu kiedy gram na FW nie byliśmy jeszcze tak wysoko na zamknięciu. (od 2017 gram). A drugie to ostatni raz jak byliśmy tak wysoko na początku lutego 2018 sprzedałem ostatnie akcje jakie miałem. Część z tych spółek jest wyżej jak banki ale cześć jak surowcowe daleko od tych poziomów na których je ostatni raz miałem.
A czego masz żałować. Wziąłbyś a jutro może być żałował więc odpoczywaj i śpij spokojnie ;-) Ty który raczej nie lubisz S grać zamiast mieć L próbujesz podobnie jak ja szukać miejsca na S. I po co Ci to ? Wystarczy że ja kolejny raz zaliczyłem wp... na S to po co Ci to samo ? Jak już są tak wysoko to zostały S na noc ale raczej zły pomysł i jestem gotowy na szybką ewakuacje rano. Jakoś ma wiara w S zgasła jak rozjechali 2600. Można próbować kombinować na S a i tak efekt a na L można by leżeć i tylko SL suwać. Co gorsze jakoś nie wierzę że nagle coś pozytywnego w GPW odnaleźli i kiedyś znów banana zgnoją ponad miarę. Ale to kiedyś może być bardzo daleko.
Jutro na kontraktach będą ci, których minus na depozycie zmusi do zamknięcia pozycji ale także wielu tych, którzy przegapili okazje do zrealizowania zysku. Na razie Zachód stoi w miejscu. Do porozumienia jeszcze daleko a musi je zaakceptować Ukraina. Trump też może pokazać repertuar swoich zagrań żeby nie wyszedł na przyjaciela Putina.
Ale są tacy co nie będą czekać na to aż im pozamykają po cenie niewiadomej tylko zmuszeni sytuacją sami to zrobią. Jakoś nie bardzo sobie wyobrażam że ja będą w takiej sytuacji czekałbym jak mi pozycję zamkną. Sam bym to zrobił i nie czekał do ostatniej chwili.
Kiedyś @velon pisał o grze na rynku OCT ułamkowymi częściami kontraktu terminowego.To dobra metoda aby wyuczyć swoje zmysły w reagowaniu na straty na takich sesjach jak dzisiejsza
I nikt nie patrzy na wielkość fal wzrostowych. Nasz banan ma wzrostowe fale po ok 600pkt. I teraz chelibyśmy to zmienić na 800, 900 itd. I teraz klasyczna 5ka?
Jak się zarabia na opcjach ? Oto dwa przykłady calli z dzisiejszej szalonej sesji: OW20B252600 min 30,00 maks 74,00 OW20B252650 min 5,53 maks 32,13 Jak się traci na opcjach ? Oto dwa przykłady putów: OW20N252650 maks 50,00 min 10,31 OW20N252625 maks 30,00 min 5,00 Ci co kupują puty tracą na wzrostach ale ci co je wystawiają zarabiają.
Tekst z bloga "Finanse niekontrolowane" Jeżeli lubisz mało płynne rynki, duże spready, animatorów którzy czyhają na Twoje błędy oraz dużą zmienność i niepewność wyniku to opcje na WIG20 są dla Ciebie."
Jeżeli ktoś na rosnącym rynku otwiera krótkie pozycje na kontraktach terminowych, to oznacza że nie kuma czaczy :)) Ale bez takich nieudaczników wzrostów by nie było.
Kiedyś @zosia napisała, że jeszcze bezpieczniejsze są polskie Obligacje Skarbu Państwa jak też lokaty bankowe, ale to chyba nie o taki poziom zwrotu z kapitału chodzi uczestnikom tego forum.
A nie można by tak razem zarabiać niż tak się wymądrzać? Ciężkie czasy misiaczka, co ten Jankes zrobił w końcówce, to chyba ten sam co u nas, jakaś ucieczka przecież tak drogo , hehe...
Czy to nie te blackrocki nie uciekają przed pseudoekologia co sobie zrobiły? W TRAMPOLANDII jakieś śledztwa co manipulowali rynkiem wyngla i tymi certyfikatami co2, u Niemca też węszą.... POLSKA NA WEGLU STOII...
Z moich analiz wychodzi, że w XXI wieku WIG20 rósł mocniej niż teraz tylko dwa razy: kwiecień 2008 i listopad 2022. No ale wtedy w obu przypadkach odbijał po spadkach poniżej 1500. To co się teraz dzieje to niezły kosmos
Wczoraj od rana do 15 LOP powiększył się o 2300 a od 15 do zakończenia sesji zmniejszył się o 2500.Dlaczego gracze wychodzili z rynku skoro hossa trwa w najlepsze?
A to raczej 38 fibo później B i dopiero C ale nawet A to 510 PTK na pierwszą nogę ale co by się musiało zdążyć? Np teraz wojna celna jak świąt odpowie Trumpowi ?
Jest też taką opcja że 5ka może być już 5falowa bo z 2070 były fale po 250 PTK co by mogło skutkować że 1i3 były równe a później 5 dłuższa ale muszę sprawdzić czy w takiej rozpisce czasem 3 nie jest najkrótsza...