• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.177.*]
    A potrafisz coś o spółce wystukać w klawiaturę? Np co będzie jak ten fund wyjdzie, może coś o core biznesie no za co zamierzają zrobić Farmtine, czy Privise, albo Halny? I jak to widzisz i dlaczego? Pewnie nie bardzo co dasz rade?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Didi [84.40.218.*]
    Ale po co? Bylem tutaj bardziej aktywny lata temu i zadnej sensownej dyskusji nie bylo, zreszta swietnie obrazuje to Wasza dalsza konwersacja z Bialoczarnym. U Ciebie i Fanpli ciagla i nieugieta wiara w spolke (pomimo faktow). Co potwierdziles odpisujac mi, ze dalej usredniasz... powiesili Cie na haku wiele lat temu i tak wisisz, majac nadzieje, ze w koncu odrobisz chociaz nominal. Tego Ci zreszta serdecznie zycze, bo nikomu nie zycze zle, ale niestety obecnie nie ma ku temu merytorycznych przeslanek.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.171.*]
    To się nazywa analizą scenariuszową. Trzeba przyjąć założenia dotyczące możliwego rozwoju wydarzeń. I rozumieć jak poszczególne zmienne będą odchylaly te założenia. Dostrzec i rozumieć związki przyczynowo skutkowe. Ty tego zwyczajnie nie rozumiesz. Nie wiem od ilu, pewnie od blisko dwóch lat podważam twoją strategię inwestycyjną. W tym czasie pojawiło się wiele elementów żeby przynajmniej dokonać jakiejś korekty swojej ekscytacji. A ty ciągle kupujesz na umór licząc że trafisz w dołek i moment akumulacji. Staram się być obiektywny, więc przyznam, że dzisiaj masz na to większe szanse. Tylko serio, co zrobisz jak ewentualnie zrobią dużą emisję? Przecież obaj nie wiemy czy będzie.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.17.*]
    @Didi
    Niech tak zostanie, że ładuję tu swoja kasę na podstawie wiary! Nie będę cię wyprowadzał z błędu. Ja przekornie uważam, że są mega przesłanki. Ty kierujesz się w ocenie spółki kursem ja zupełnie czymś innym.
    Zadam ci pytanie: twój sąsiad sprzedaje mieszkanie kupione po 10tyś/m2. Ponieważ potrzebuje na gwałt kasy chce tylko po 7tyś/m2.
    Czy twoje mieszkanie też jest tyle warte? Czy sprzedałbyś je w takiej cenie? Czy to świadczy o kłopotach z mieszkaniem czy o kłopotach sprzedającego?
    Tak wiszę na haku, bo nie potrafiłem przewidzieć skutków strajku. Tzn przewidziałem perturbacje ale nie tylko mi do łba nie przyszło że mogą być aż takie. Po drugie nie pomyślałem, że FIZ obejmujący akcje po 25zł będzie sypał po 8-9zł. Tyle moich błędów.
    Teraz wycena.... Byłeś kiedyś aktywny, tak? Gdzie była spółka biznesowo, a gdzie jest teraz? A jak wyglądała kapitalizacja i przy jakich przychodach i zyskach?
    To, że ktoś sobie analizuje PLI, niech sobie analizuje. Może sobie pisać, że pan Czesio w garażu zabierze pracę dla PLI, dla 11Bit, ATMu i innych spółek kreatywnych bo wszystko zrobi za pomocą AI....

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.17.*]
    To tylko w twojej wyobraźni próbuję trafić w dołek. Nigdy odkąd jestem na GPW czyli od 2008 nie trafiłem w dołek! Tacy fachowcy to tylko na bankierze ja tak nie potrafię. Ja wiem, że nie zrobią emisji po 5 czy 6zł. Zresztą emisja na jakikolwiek film np animowany to nie byłaby 1mln akcji po 5-6zl tylko z 5 mln akcji bo na takie cuś nie wystarczy 5 czy 7 mln zł!
    No właśnie jesteś i podważasz moją strategię nic nie pisząc o swojej... Teraz będę takim fachowcem jak ty. Analizuję wszystkie czynniki i albo wzrośnie albo spadnie w zależności od spełnienia tych uwarunkowań. Ale gdy przyjdzie odpowiedni dzień wtedy jestem pewien, że nie napiszesz, że miałem rację z tą strategią tylko że miałem farta bo w końcu trafiłem.

I tak na koniec pewnie miałem tez sporo szczęścia, że mój pakiet w okolicach 2023r był dużo, dużo mniejszy niż obecnie dzięki temu będę miał średnią o jakiej nawet nie marzyłem i liczbę akcji w portfelu o jakiej też nawet nie pomyślałem....
    Prawda jest taka, że ty, rynek i inni widząc kurs obstawiają poważne kłopoty spółki. Czy tak ona ma te kłopoty, to się okaże....
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.171.*]
    Różnica między nami jest taka, że ja się publicznie nie napawam swoimi transakcjami. Gdzieś od 23 zł pisałem dlaczego spółka może spadać. Kiedy pisałem, że ktoś wychodzi, twoją odpowiedzią było miedzy innymi gadanie, że to tylko udawane transakcje. Jak odkupiłem w przedziale 10-12 zł to nie zacząłem od razu zachwalać spółki czy się chwalić z ekscytacją, że kupilem w dobrej cenie. Nawet pisałem dalej, że może spadać i dlaczego. Zbyt długo jestem na giełdzie, żeby z góry być pewnym jakiegoś kursu w długim terminie. To jest zwyczajna pokora. Jak nie jesteś Żbikowskim to nie rozumiem tej pewności, jakie decyzje zapadną, a jakie nie zapadną w spółce. I nie przekonasz mnie, że mając średnią 15-16 zł przy 20k to jest wielki sukces, bo masz tylko 90% do odrobienia. I przyznaje, że obiektywnie cena zaczyna być atrakcyjna, ale to szczególnie dla tych co w tych cenach mogą przeważać swoją pozycję albo dopiero zaczynają ją budować.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.177.*]
    Różnica między nami jest taka że ja nie pisze po czasie co zrobiłem.
    I myślę że tym zakończę tę dyskusje.
    I to odkupowanie po 10-12 bankier na pełnej qrw... ie xD
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.222.*]
    Mechanizm wyparcia? Przecież na tym forum jest z kilkanaście wpisów, kiedy ja i breton pisaliśmy, dlaczego nie ma sensu tego trzymać i dlaczego sprzedajemy. I tyle samo twoich wypowiedzi, że jest tak niski obrót, że nawet jakbyś chciał nie da się odkupić tego co się sprzedało. Jak później napisałem kilka razy, że posiadam znowu papier to posiadam. I masz rację, nie ma znaczenia po ile.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.218.*]
    I średnia po ostatnich zakupach to już 14,15zł z pakietem prawie 21k akcji :) Tak, tak wiem tyle procent do nadrobienia a przecież AI zniszczy PLI i nic tu się nie wydarzy pozytywnego...

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~fanpli [217.119.79.*]
    od osoby bardzo znającej temat AI w kontekście zastosowania w tym czym zajmuje się platige
    dowiedziałem się, że na dzień dzisiejszy problemu nie stanowią sekwencje animacji do 3 sek
    taką krótka formę jest w stanie dość szybko zrobić jedna osoba
    natomiast obecnie jeszcze nie ma możliwości zrobienia długich ujęć przy pomocy prompta AI
    wykluczone aby to jeden grafik był w stanie zrobić
    do dłuższych animacji potrzebny jest wieloosobowy zespół, który połączy algorytmy AI z innymi
    branżowymi technikami jak np un5, cgi czy metahiman
    tak dopiero może powstać cos fajnego jak np świąteczna reklama zrobiona przez pli dla allegro
    https://www.youtube.com/watch?v=Z7FoQM56cZY&t=7s
    czy np
    Budda składa hołd klasycznemu numerowi Budki Suflera i pokazuje Warszawę po wybuchu bomby atomowej - CGM.pl 
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Xyz [188.33.33.*]
    FanPli ty powinienes miec bana na komentowanie.
    Co by sie nie dzialo optymista
    Jak tam, na walnym znowu beda super humorki?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~12345a [146.70.232.*]
    fanpli się nie przejmuj, to taki tutejszy cyrulik
    sam pewnie już dawno przelokował swoje "inwestycje" tylko innym zachwala
    w dodatku pisze coś czego nie rozumie z błędami.
    akurat w ostatnim wpisie odniosłem się do technologicznej części a nie fundamentalnej spółki
    aczkolwiek sypanie fizanu to raczej fanaberia niewiele mająca wspólnego z fundamentami spółki
    nie jest tajemnicą, że pli brak kasy na rozwój portfolio IP
    na wiele pytań w artykule znajdziecie odpowiedzi
    co zaś do gpw to raczej większość przenosin warto robić z emisją
    przy obecnej wycenie nie wchodzi to w grę! więc plany pewnie się odwleką?
    Platige Image nie podjęło jeszcze decyzji o przejściu na GPW; ustabilizowanie przychodów celem na kolejne kwartały - Bankier.pl 
    ps> celem jest roczna ebitda z serwisu w okolicy 20 mln więc spółka wyceniona na obecne 30 mln to naprawdę fanaberia tego wspomnianego fundu....

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.39.*]
    Bialoczerwony miałoby sens co piszesz, gdybyś teraz kupował lekką ręką drugie 20k, a całość pozycji stanowiłaby tylko część portfela. Wtedy moznaby powiedzieć że masz kontrolę nad pozycją. To jest ta sama dyskusja co przy 19, 15 i 12 PLN. Uśredniasz ile wlezie w dół. Wszystko pakujesz do jednego koszyka i liczysz, że coś się zmieni. Jesteś zadowolony że przy 14 PLN wyjdziesz dopiero na zero. Pozostaje mi napisać to co zawsze poprzednio. Może się zmieni może się nie zmieni.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.39.*]
    Fanpli wszystko pięknie. Ja kiedyś też uwierzyłem w pewne plany, czekałem na ich realizację i wiesz co? A tak poważnie to jedno mnie uderza w twoim wpisie. Co w ogóle ma znaczyć, że się nie opłaca teraz robić emisji? Bo co? Ty tak sobie wymyśliłeś? Przecież jeśli główni akcjonariusze założyli, że tak czy inaczej ich udziały są niezbywalne to co ich interesuje czy rozwodnią kapitał teraz? Jak mają okazję na jakiś fajny projekt, jeśli mają ofertę wpuszczenia kogoś z branży i długoterminową współpracę operacyjną, wzrost pozycji firmy to niewykluczone, że woleliby wzmocnić spolke w ten sposób, już teraz. A nie czekać niewiadomo ile na jakieś marzenia fanpila. Ja nie wiem czy emisja będzie, ale to przesądzanie, że nie będzie to zwykle palcem po wodzie pisanie.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~XYZ [185.49.31.*]
    FanPli, to jak już tam najesz się ciastek na walnym i się posmiejecie to proponuję o zadanie poniższych pytań:

1) Czemu przez 5 lat strategii nie wyszedł zaden film, zadna gra- czy uda sie w kolejnych 5 latach?
    2) Czemu na Whims wylozono 6.5 mln, gdzie realnie warte to może 2-3 mln? Przyznam, że sam pomysł na grę i koncepcja była sensowna, ale nie z Jugglerem. Ich dotychczasowe produkcje pokazały jaki drzemie w nich kapital ludzki, po prostu chłopakom brakuje skills w stylu kompetencji CreepyJar, Bloober itd.
    3) Jaki poziom sprzedaży pozwoli na zwrot kosztów produkcji?
    4) Kiedy wyjdą kolejne gry
    5) Czy z Otherland też będziemy przez 10 lat słuchać jak z Fatimą, że jest w fazie sprzedaży?
    6) Rookie- Gdzie ten zapowiadany na wrzesień trailer gry? Czemu spolka ma juz znikome udzialy? Czy Wybor Movie Games to był sensowny wybór?
    @Białoczarny
    Skoro już nie pamiętasz to ci przypomnę...
    "Tymczasem przy tych kosztach raczej nie trudno wyobrazić sobie scenariusz, że cały rok zamknie sie na stracie. A w nowym roku projekt gamingowy potwierdzi, że popłynęli na tym kilka milionów zł."
    "Widzę zbyt wiele ryzyk, żeby ładować pod korek i czekam na wyniki, żeby zobaczyć co dalej. Nie mam pakietu takiego, żeby w nocy nie spać. Mam zarówno możliwość, żeby to wysypać jak i dokupić, dzisiaj albo za 6 miesięcy. Nie wykluczam żadnego scenariusza"
    Piszesz to 20.10 a od tamtej pory nie było już 12zł... Fajne to. Tyle ryzyk i na razie czekasz a za 3 miesiące napiszesz, że kupiłeś jeszcze przed tym wpisem bo póżniej przedziału 12-10 już nie było.11,5-10 był ale tak nie napisałeś.

"Wbrew temu co pisze bialoczerwony, ja nie wykluczam emisji grubo poniżej 10 PLN. Przy kursie poniżej 10 PLN z dodatkowym dyskontem."
    No tak nie wykluczasz emisji grubo poniżej 10zł i zaczynasz ładować od 12zł bo po co poczekać na ewentualną emisję, która uwali kurs na długo w cenie oferty???
    "Ty masz wiarę, ok. Masz prawo, nie będę nikomu ustalał koncepcji działania na giełdzie. Dla mnie Platige jest spółka, w którą nie włożyłbym więcej niż 1/8 portfela."
    A przecież nie wszystko sprzedałeś tak twierdziłeś...
    No i mamy wreszcie konkretną prognozę:
    "Na tym etapie można się pokusić o stwierdzenie, że w ciągu całego życia produktu, gra sprzeda się maksymalnie w około 20 tysiącach egzemplarzy"
    "Spółka bez wyników kwartal za kwartałem, na razie właśnie ten jeden, 4q wydaje się być anomalią w morzu trudnej koniunktury. na każde spore ESPI czeka się jak na Boże Narodzenie, spółka kiepsko komunikująca się z otoczeniem. Spółka działająca w czasie dynamicznych zmian technologicznych i branżowych, raz utrzymuje sporą kadrę co traktuję jako swój atut w branży, za chwilę ją redukuje, co również traktuje jako atut. Czy zarząd dobrze odczytał sytuację, wie co się dzieje? Czy za chwilę rynek ich zmusi do kolejnych korekt operacyjnych? W domenie własnego IP. Powoli do przodu, ale czy to będzie jakiś Game Changer? Po drugiej stronie cały czas można powiedzieć jest potencjał, ktoś się uprze, że jeszcze program motywacyjny(warunkowy). Są jakies jeden czy dwa większe zlecenia, ale one nie wypełnią przychodami całego roku. I lat kolejnych"
    To co z tych czynników powyżej zmieniło się na korzyść w spółce? Nic. A mimo to zacząłeś nabywać pakiet od 12zł gdy ten post był pisany przy kursie 13,20.

I teraz słów kilka ode mnie. Jak widać słabo to wygląda. Tyle wpisów i nigdy tak lub nie, zawsze może to a może to, będzie tak jeśli będzie tak a jak nie będzie tak to będzie słabo. Jedyna sensowna prognoza to ta dotyczący ilości kopii od PJ Games. Sprawdzimy.
    Gdybyś napisał w październik B-cz pomimo że widzę wiele zagrożeń zacząłem wchodzić na pokład to sprawa wygladałaby zupełnie inaczej. A tak.... Pewnie, o wyjściu też napiszesz, gdy będzie miał pewność że wylazłeś w okolicach szczytu. Ja nigdy nie napisałem że jestem jakimś guru, że kupuję w dołkach i sprzedaję na górce. Tak jak ci napisałem pewnie mam sporo szczęścia, że nie miałem tyle kasy przy kursie 25-30zł bo teraz by płakał. A tak choć średnia sporo wyższa niż dzisiejszy kurs po informacjach które posiama jestem spokojny i każdy wolny grosz włożę by tą średnią obniżyć!
    I nie pisz mi więcej o rynku który nie ufa zarządowi PLI bo to brednie i to że rynek na NC jest jakiś efektywny. takie są zasady niskiej płynności że jak ktoś chce wyjść z mega pakietem i nie liczy się ze startą bo to nie jego kasa to mamy to co mamy! Ostatnie gry na PKP gdy Wojewódka sprzedał wszystkie akcje to była efektywność rynku czy raczej strach, że osoba z rady nadzorczej która długo kupowała papiery nagle sprzedaje wszystkie ze stratą? No ten twój efektywny rynek i to na spółce ze sporym obrotami się osrał ze strachu i kurs poleciał, a pan Wojewódka za "chwilę"odkupił wszystkie akcje robią stratę podatkową a przy okazji zarabiając około 100tyś odkupując taniej. A ty piszesz o efektywności rynku na NC. Tu ja i jeszcze dwóch moich znajomych gdybyśmy chcieli wyjść to miałbyś 5zł i co byś napisał? Że pewnie ktoś coś wie bo kurs tak lecie....3 osoby to rynek? Jeden fiz to rynek?

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.74.*]
    Skąd ten październik wymyśliłeś? Musisz sięgnąć bardziej w tył. Gdzieś do połowy 2024 roku. Pisałem wtedy dlaczego uważam, że spółka może spasc na 10 zł. I jak to się stało pod koniec 2024 roku(a nie musiało oczywiście)odbudowalem na odbiciu trochę tego co sprzedałem wcześniej. I co masz pretensje, że nie klepałem o tym jęzorem? Choć cały czas zachowuje elastyczność i pole manewru na tej pozycji, jak widać po kursie, spółka i tak nie jest dla mnie zyskowna. I nigdy nie powstrzymywało mnie to od wymieniania zagrożeń, nawet jak byłem w zysku. Reszta jest taka jak pisałem wielokrotnie, dziwię się twojej strategii nerwowego skupu pod korek. Skupowałeś pod korek w strachu, że nie zdążysz ile byś chciał za 19, 14 i 12 PLN i teraz za 8 PLN.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.218.*]
    Nic nie wymyśliłem. I nie mam żadnych pretensji. Ot gdybyś napisał o tym w trakcie no dzień czy dwa po, a nie 3 miesiące po to inaczej bym traktował twoje posty. Tylko tyle.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.44.*]
    Bialoczerwony a ile będzie wychodził jeszcze ten jeden fiz? Bo jakby chciał to myślę, że wyszedłby już z kilka razy. Na moje to ktos zaczął walić papierem jeszcze w 2024 roku. Wiec może ten ruch nie pochodzi z jednego rachunku. Efektywność i płynność to dwie różne sprawy.
    Tia wyszedłby kilka razy, ale chyba po 2zł za sztukę! Od lipca 2024 od ceny około 20zł do dziś wolumen obrotu to 380tyś akcji. W emisji prywatnej FIZy lub FIZ objęły lub 240tyś szt, a przecież i ty i Breton i wielu innych też sprzedawało.....

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.50.*]
    Na pewno było kilku inwestorów. O tym mówi oficjalny dokument podsumowujący emisję. Z prasy wynika, że było 5 podmiotów. Dlatego pytanie ile może sypać jeden fiz.
    niewiele temu fizanowi zostało
    do końca roku powinien skończyć katusze akcjonariuszy....
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Analityk [216.106.183.*]
    i już za chwile drzwi wielkiego świata staną otworem, VFXy (pamiętasz fanpi jak miało być pięknie) cinematiki, Privisy i Fatimy.
    Mnie zastanawia jedno, po co ktoś kupuje? a nie czemu ktoś sypie.

Po latach artyzmu, przyszedł prezes, który dobrze rokował i co dowiózł? To jest pytanie, co ten zarząd dowiózł poza obietnicami i dywidendą dla właścicieli (ich prawo). Ten sektor zmieni się diametralnie i sens tej spółki na giełdzie jest żaden.

Jaki jest sens biznesowy, posiadania akcji studia usługowego tak wrażliwego na koniunkturę, w dodatku na NC, gdzie nie ma szanse nawet na spekułę. Studio filmowe zapomnijcie.

PI nie ma możliwości skalowania, nie ma swojego produktu, nie ma środków, żeby ten produkt wytworzyć. 20 lat ma spółka i wycenę gorszą niż startup. Ostatnie lata zarząd po prostu przespał i teraz musi gonić.

Fanpi katusze dopiero nadejdą. 
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Kubek [178.230.125.*]
    najpierw 10, potem się zobaczy
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.83.*]
    Fanpli zobacz na swój wpis. Do końca roku miała skończyć się podaż. I tak to właśnie z wami tutaj mam. Niby poinformowani, wszystko widzą a ciągle w błędzie. Już kilka razy czytałem że to resztówka. O tym jednym podmiocie wychodzącym to słyszę od ponad 20 PLN. A tu ktoś dokłada i dokłada.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.48.*]
    Ale nie przyszło ci do głowy, że ktoś inny ( inny FIZ) mógł mieć dość, albo że wcale tu nikt nie dokłada, tylko to ma tak wyglądać, albo to drobni tacy wystraszeni jak ty sprzedają na olbrzymiej stracie???

A nie pomyślałeś, że rynek jest tak wystraszony, że nawet ty śledzący spółkę i kupujący powyżej 20 zł teraz boisz się tego tknąć nawet kijem po 6zł z groszami?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.92.*]
    Widzisz, problem polega na tym, że ty to mówisz od 2 lat. Ja kupowałem powyżej 20 i sprzedawałem powyżej 20, nie wszystko, ale jednak. Widziałem dlaczego sprzedaje, od ciebie słyszałem riposty o trollu spadziowym, odbieraniu bezcennych akcji przez grube ręce i braku możliwości odkupienia, strachu przed odkupieniem.

Nawet twój wpis z listopada sam się komentuje:

„Spokojnie. Poniżej 10zł nikt tu za dużo nie kupi.... Nie musisz bić brawa teraz. Ale zapraszam w przyszłości wtedy jak najbardziej będą wskazane xD”

I oto jesteśmy przy 6 zł.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.92.*]
    To mój wpis sprzed miesiąca przy 9 zł.

„Ja tu mam niewiele znaczący w portfelu udział i chętnie zacząłbym zbierać po 5-6 zl. Do tego potrzebne są słabe wyniki za 4 kwartał, problemy z grą i brak wiary w poprawę sytuacji w średnim terminie. To nie jest nierealny scenariusz. Zwyczajnie biorę go pod rozwagę, w przeciwieństwie do ciebie.”

W jednym masz rację. Dynamika spadków trochę mnie zaskoczyła. Liczyłem na takie poziomy po realizacji złych scenariuszy. Więc teraz mam pytanie do ciebie. Czy dopuszczasz możliwość, że rynki są efektywne i insajderzy wyprzedzają rynki? Lub kilka dobrze poinformowanych podmiotów czuję się oszukanych przez zarząd i są gotowe się wyzerować bez względu na cenę? Lub sypie ktoś kto będzie obejmował emisję poniżej dzisiejszej ceny rynkowej?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [91.94.106.*]
    Tak dopuszczam i nie raz się z tym spotkałem na innych spółkach. Tylko, że na PLI nigdy nie było spadków ani wzrostów bezpośrednio pod wyniki czy były rekordowe czy też najgorsze w historiii. Zawsze może być pierwszy raz to muszę przyznać.
    To ja mam do ciebie pytania.... Czy wiesz jak funkcjonują FIZy które odebrały emisję po 25zl i jak odbywa się sprzedaż akcji z ich portfeli, a wcześniej jak podejmowana jest decyzja o sprzedaży? Drugie pytanie czy wg ciebie fundy są jakimkolwiek i czegokolwiek wyznacznikiem i jak to się ma do ubierania fundow w Allegro, w Pepco w Huuuge i wiele innych pereł? Trzecie, jeśli fundy otwarte czyli TFI albo zamknięte czyli FIZy są jakimkolwiek wyznaczniikiem to dlaczego ulica inwestująca poprzez nie w 85-90% traci skoro te żelki są takim znawcami i fachowcami?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Breton [139.47.119.*]
    5zl to tylko kwesta czasu. Bialocz niestety stracił dystans do inwestycji i nie dostrzega ze gra jak w kasynie. Kto nie słucha walnych tylko a zna trochę branże ten wie ze tu będzie jeszcze niżej.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.88.*]
    Ja od dawna uważałem, ze nie ma znaczenia dlaczego ktoś wychodzi. Efekt widać po kursie. Ale jak już, co gorsze, uważam, że wychodzący mieli ku temu powody. Jak ktoś wyłożył 5-6 mln zł na realizację strategii spółki to miał dostęp do daleko dalej idących informacji niż fanpli. Nawet jeśli jeden z pięciu podmiotów popełnił błąd czy był pod ścianą i musiał
    zamykać pozycję to inne miały tak samo czy kierowały się czymś innym? No jak rozczarowali się zarządem to po co tu polemizować. Jest jak jest. A jeśli uważasz, że każdy kto wychodził popełnił błędy to zweryfikują to m.in. kolejne występujące po sobie wyniki.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.48.*]
    Przecież oni wyłożyli kasę w szczycie hossy gamingowej i niestety gra nie powstała w zaplanowanym terminie....

Nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Sashko [80.66.69.*]
    gierka wam nie wyszła bo mieliście "odpływ" pracowników widoczny na linkedin itp , od działu gry
    być może dominujące śmieciówki na to pozwalały, już wkrótce nowe przepisy i uprawnienia PIP pomogą wam
    zatrzymać większość pracowników na właściwych umowach o pracę.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.125.*]
    Jakbyś miał trochę chęci, to byś poszperał i byś wiedział, to nie PLi miało robić tę grę swoimi zasobami ludzkimi, tylko Anshar Studios I MOV i że to przez brak finansowania bo skończyła się hossa gamingowa i wyceny, finansowanie spółek z tej branży po prostu padło!!! Nie takie tuzy jak PLI pozawieszały swoje nowe projekty albo znacznie je okroiły! No i wtedy byś się nie wygłupiał publicznie... Co do B2B to ponownie gdybyś miał trochę chęci i byś poszperał i zobaczył, że PLI to nie bardzo dotyczy. Dlaczego to już sam sobie znajdź.
    Tyle. Bywaj zdrów, ale miło że wpadasz na forum i je podbijasz :) Dzięki :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Xyz [188.33.10.*]
    Nie zaklamuj rzeczywistości (sam jestem tutaj umoczony)
    Anshar dopiero po 2-3 latach po starcie projektu dolaczylo do niego. Pierwotnie gre mialo robic PLI i Movie Games. Wyszło jak wyszło. Ten zarzad to mem. W 20 czy 21 roku dalem mu spory kredyt zaufania, ah te piekne opowiesci Zbikowskiego o produkcji gier AAA, o serialach itp. co wyszlo? Jajco. Upieranie sie na gry faktycznie moglo w obecnej sytuacji mijac sie z celem, ale co z IP serialowo-filmowymi. Serio, w 6 lat jedyne co zrobic to niskobudzetowy film OPI? Gdzie Otherland, gdzie seriale, gdzie filmy.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.125.*]
    W którym miejscu zakłamuję rzeczywistość? Anshar dołączył bo MOV który miał być stroną wykonującą grę po po prostu olał temat, pozyskanie finansowania a sam jak widać nie miał kasy by ją wyłożyć. I żeby była jasność od samego początku sceptycznie podchodziłem do gry a do kooperacji z MOV szczególnie. I dobrze, że dołączył Anshar wykładając swoją kasę, a w 2025 bardzo dobrze że dołączył Sugi.
    Seriale hmm to prawda nic im się nie udało, a Otherland już teraz wiadomo, że na serial kasy nie dostaną ewentualnie na film pełnometrażowy. Zobaczymy co z tymi rozmowami nt serialu którego produkcja ma wystartować w 1Q2. Oczywiście trzeba liczyć się ze 1Q zamieni się w 2Q jak to w Netflixie bywa...
    Zobaczymy jak wyjdzie ten "Halny" nie świruj że przesuniecie o rok czasu to jakiś dramat. Poza tym strategi to nie 100% obietnice zrealizowania tego co w niej jest a raczej konkretny plan a jak to z planami bywa zwłaszcza w przypadku gdy jesteś zależny od pozyskania kasy to różnie bywa.
    Nie wiem czy ten zarząd to mem, ale widocznie właścicielom którzy mają kilkaset razy więcej akcji niż ty ten "mem" odpowiada! Pytanie dlaczego? Może znają branże i wiedza jak w niej wszystko się ślimaczy, a może znają faktyczne dokładnie znają skutki po strajkowym tsunami, a może wiedzą coś czego ty ani ja nawet się nie domyślamy? Ale tak gość który ma 5k czy 10k czy może nawet 20k twierdzi, że ten zarząd to mem, a właściciele którzy mają prawie 3 mln akcji nie szukają nikogo innego na jego miejsce. Dziwne co???
    Bywaj zdrów i zamiast narzekać uśredniaj po taniości... :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Xyz [188.33.10.*]
    A Skad wiadomo, ze na serial Otherland kasy nie dostaną. Gdzie to komunikowali. Mowisz, ze to nie mem to dlaczego w styczniu komunikacja brzmiala, ze prace nad serialem sa na etapie dogadywania itd. Zero wzmianki o problemach z finansowaniem, zero wzmianki o tym, ze serial moze zamienic sie w film. Efekt strategii kilkuletniej to kurs minus 80 procent. Dalej patrz przez rozowe okulary i swój confirmation bias
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~hotdog [146.70.232.*]
    duzo prawdy w tym jest ze strategia od gory -zsiedupe , miec tyle lat rozwoju 
    i nigdy nie rozwinac jakiejś jednej galezi czy to vfx czy to tytulow gier
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.235.*]
    @hotdog
    Haha Gdyby rozwijali jedną gałąź np VFX to już by ich nie było, bo przez strajk by roboty nie mieli! Tylko to ich uratowało, że właśnie mieli robotę w różnych gałęziach.... Co do gier to chyba tylko naiwniak ignorant mógł marzyć i może marzyć nadal, że PLI będzie robiło kiedykolwiek jakieś gry dające niezłe zwroty na zainwestowanym kapitale. Niech oni się skupią na tym na czym się znają: efekty VFX, CGI, reklama FOOH, niech dorzucą IP serialowe i animowane pełnometrażowe, obniżą koszty dzięki AI i niech wreszcie zaczną coś pozyskiwać przez spółeczki które są założone w miejscach z dopłatami i to mi wystarczy, a i jeszcze RI do poprawy i niech wreszcie zaczną się komunikować z rynkiem jak należy bo łaski nie robią skoro są spółką publiczną!!!

@XYZ gdybyś czytał raporty uważnie to byś zauważył, że w 1q25 jest jeszcze mowa o serialu, ale potem już tylko o projekcie Otherland. Więc mniemam, że to już raczej nie będzie serial bo przestali używać słowa serial w akapitach o realizacji strategii w raportach z a 2Q i za 3Q2025.
    Strategia nie odpowiada za kurs, powinieneś o tym wiedzieć. Za kurs odpowiada podaż, która może pojawić się z różnych powodów. Serio wydaje ci się, że patrzę przez różowe okulary? I co mi to da że będę tu narzekał jaki to zarząd zły i że spółka dno itd itd w jaki sposób to ma mi pomóc? To co się nie udaje i ślimaczy się za długo to każdy widzi, ale nie każdy widzi to co się zmienia np rentowność oby to nie był jednorazowy sukces, potrafię dostrzec, że w 3Q25 wypracowali trzecią co do wielkości Ebitda w historii i to przy przychodach niższych o 10% w porównaniu do trzecich kwartałów w 2021 i 2022... Ty i wielu innych postrzegacie spółkę przez kurs, a ja przez raporty i przez to co słyszę na walnych osobiście lub przez kogoś. Pewnie, że nie jest mi do śmiechu przy kursie 6zł w okolicach historycznego dołka ( i chyba tyko dzięki fartowi i Bogu nie wlazłem tu całym kapitałem przy kursie 20-25zł), tylko czy faktycznie uważasz, że spółka mająca 7,5 mln Ebidta za ostatnie 4 kwartały powinna być wyceniona na 23 mln zł??? Serio? Kapitalizacja Ebitda x 3 jest ok? A C/P=0,15 przy średniej w branży (mediowej i kreatywnej bo nie ma takiej drugiej spółki na GPW) =15 też jest ok? A EV/Ebitda=7 przy średniej w sektorze = (-24)??? Mam ogromne pretensje do zarządu, że miały być 2 webinary w roku, a w 2025 nie było żadnego, że rynek nie wie co się dzieje w spółce, ale bez przesady bo potrafię też dostrzec pozytywy i pod nie ładuję na maksa bo uważam, że cena 6-8zł to jakaś pomyłka i tylko fundy mogą tak napierdalać papierem bez tołku bo kupili go za nie swój hajs!!! Najbliższy raporcik pokaże czy postąpiłem słusznie czy nie i czy PLI idzie ku naprawdę wielkim problemom czy jednak z ich wychodzi!
    Przed wynikami zapodam screen ze średnią żeby jeden z drugim "matematyk" nie insynuował, że mu się średnia nie zgadza :) I albo będę się cieszył, że zlazłem tak nisko z tak dużym portfelem i przyjdzie mi poczekać na przenosiny na GPW i na lepszą płynność albo będzie płacz...
    Bywajcie zdrów do piątku!!!
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    ciekawe czy w komentarzy do wyników, będzie odniesienie do trudnej sytuacji rynkowej przez strajk w Hollywood :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.78.*]
    Qwerty mam dwa pytania.

To mój post przy 12 PLN poprzedzający wyniki za 3Q.

„Inwestor tutaj będzie patrzył na zdolność do generowania dodatnich przepływów. A nie kierował się sentymentami. I nikt tu nie będzie się zabijał o akcje dla zyskownego jednego kwartału, który nie wiadomo czy spółkę w ogóle wyciągnie nad wodę w skali roku. Dzisiaj będzie się zabijał, a jutro zastanawiał na czym spółka dalej ma zarabiać? To tak nie działa. Najwyraźniej na razie jest za dużo wątpliwości, dlatego kurs jest gdzie jest. Tak samo czy kapitalizacja faktycznie jest taka niska jeśli przy wycenie założymy problemy z generowaniem zysku r/r? Ile tego majątku samego zostaje?„

I a propos tego te dwa pytania. Neutralne, bez podtekstów czy sugestii.

1. Pisałeś tu ze krytyczny poziom przychodów, żeby spółka była w stanie zachować płynność to około 20 mln. dalej tak uważasz?

2. Jaka jest wartość likwidacyjna spółki biorąc pod uwagę m.in. nieruchomości? Wiem, że były przeszacowania, status niektórych jednak nie jest własnościowy.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Qba [146.70.232.*]
    jakieś nieruchomości o ile nie same wynajmy, na tych zakrzaczonych fortach wola.
    "majątek" w sprzęcie to jest jeden wielki przestarzały śmietnik który szokuje
    po wejściu do firmy z punktu widzenia grafika wziętego z ulicy. Sale wyglądają jak opuszczona podstawówka z lat 80tych a sprzęt zatykany i naprawiany jest pod bieżące potrzeby.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Grunt (użytkowanie wieczyste) 6 mln w księgach (nie było przeszacowań - przeszacowania byłby gdyby przeszli na MSRy) i to jest 21 819 metrów kw., czyli około 270zł za metr. Każdy może sobie sprawdzić, jaka jest cena rynkowa takiego gruntu (ul. Szpilmana w Warszawie). Oczywiście na części siedzi konserwator zabytków, bo to bunkry, ale można sobie sprawdzić jak deweloperzy radzą sobie w Warszawie (i nie tylko) z zabytkowymi gruntami.
    Plus budynki, lokale około 10 mln w księgach - to już różnie z wyceną przy sprzedaży, bo dla jednych to jest wartość, a dla innych koszt.
    Generalnie całość jest warta więcej, można sobie dla przykładu wziąć poziom zadłużenia PLI i całe zadłużenie jest zabezpieczone na tych nieruchomościach.
    Generalnie hipoteki mają wpisane na tych nieruchomościach na 37mln zł.
    Raczej pokrywa to bieżącą wycenę spółki.
    Co do zobowiązań, to mają one pokrycie w aktywach obrotowych, czyli cały dług da się spłacić, tym co jest płynne.
    Można powiedzieć, że nieruchomość może być czysta i teraz zapraszam ekspertów od wyceny nieruchomości, aby oszacowali wartość gruntu.
    Co to pytania o płynność, odpowiem na nie po wynikach za 4Q, bo te za 3q są zbyt dobre (ryzyko one off), aby na nich prognozować. A te starsze są obciążone kosztami przejściowymi. Dlatego chce zobaczyć 4q i strukturę kosztów w takich neutralno-słabym okresie.
    Tak naprawdę PLI to może utrzymać płynność nawet przy przychodach na poziomie 50mln rocznie (a nawet zarabiać) tylko wiąże się to z dużą restrukturyzacja, i w sumie nie jest to jakaś ciężka (logicznie) operacja, bo tam jadą głównie na kosztach osobowych. Ciężar takiej restrukturyzacji byłby tylko czysto mentalny, aby mieć jaja to zrobić i zwolnić połowę ludzi...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.75.*]
    Dzięki. Co do płynności wiadomo, że poszczególne raporty będą nieco inaczej kształtowały wyniki finansowy na różnych poziomach. Tym bardziej jeśli coraz bardziej posiłkują się usługami obcymi. Chociaż koszty stałe w tym modelu biznesowym można jakoś mniej więcej uchwycić. Potencjalnej restrukturyzacji nawet nie poruszam. Natomiast co do nieruchomości to ciekawe światło rzuciłeś. Temat wart podrązenia.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.235.*]
    Coś tam w tych bunkrach jednak się dzieje..... :) https://www.youtube.com/watch?v=D5WTHS5Cnnk
    Oprócz powyższego od jakiegoś czasu zniknęły ogłoszenia naboru do teamu na Kanarach
    https://tomhrm.app/ats/platige-image/xln8aR/jobs albo odpuścili bo nie mogli nikogo znaleźć albo własnie znaleźli i mają kompletny TEAM!!!
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~wenus [198.244.176.*]
    bialoczerwony ty to jestes kozak anailtyczny nie ma co :)
    delikatny plusik
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Białoczarny [185.164.143.*]
    Jest gorzej niż zakładałem w swoich najgorszych predykcjach. Przychody spadają, koszty miażdżą.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Didi [84.40.218.*]
    Czyli jednak nie bylo wywalane bez powodu... tylko bialoczerwonego troche szkoda.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Białoczarny [185.164.143.*]
    Dla mnie cały ten spadek od ponad 20 zł jest tylko potwierdzeniem, że rynki są w dużym stopniu efektywne. To dwuletnie krwawienie to w sporej części wynik sypania insajderów i ludzi, którzy poznali zarząd oraz tych co potrafili czytać raporty. Przestrzegałem przed optymizmem po wynikach za 3 kwartal, ze one sa juz przeszłoscią, a rynek bedzie dyskontował przyszłość..

Natomiast z innej perspektywy patrzac(wkleje swoj stary post, zeby sie nie powtarzac):

"Ja tej spółki nie przekreślam, powtarzam jedynie, że firma ma wiele wyzwań i być może musi sie określić, przemodelować. To co już pisałem pół roku temu, musi się wymyślić trochę na nowo. Jesteśmy ciągle w okresie perturbacji. Dzisiaj wyniki za 4Q i każdy kolejny kwartał to spora niewiadoma. Jak można więc spokojnie zakładać co będzie za rok czy dwa?Zarząd ma więcej wyzwań, niż niektórym się wydaje. W przyszłości może być tak, że zespół 40 osób będzie w stanie generować większą ebitde niż teraz. No ale właśnie to nazywam palcem po wodzie pisanie. Ogólnie ani Hollywood ani gaming nie padną, będą wykorzystywali inne narzędzia. Co nie oznacza, że nie będzie zmian na rynku. Wiele firm zniknie, wiele powstanie."

Tylko znowu, pytanie co w średnim terminie? Jak miałem wątpliwości do Żbikowskiego, tak tylko się pogłębiły. Zresztą równie dobrze mogę powiedzieć o innych z zarządu czy RN. Własciciele chyba faktycznie coraz bardziej myslą o emeryturach w ciepłych krajach, jak ktos tu kiedys pisał.

Dziś omawiamy 4Q a tu lada dzien sie zamyka 1Q. Ile zostanie tych wolnych srodków w kasie, jak na koniec 25 roku jeszcze mieli jakas poduszkę? Co mam myslec jak ze spółki odszedł Grabiec? Albo co myslec, jak aż 32 mln przychodów w całym zeszłym roku wygenerowały zlecenia od Activision. Kto to zasypie?

Jeszcze trochę a zacznę uwazać, że jak odzyskają połowę z 6 milionów na swojej gierce to będzie to powód wręcz do świętowania.

No i jeszcze jedno. Potencjalna emisja o której piszę od roku coraz bardziej realna.
[x]
PLATIGE -15,54% 5,00 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.