• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.177.*]
    A potrafisz coś o spółce wystukać w klawiaturę? Np co będzie jak ten fund wyjdzie, może coś o core biznesie no za co zamierzają zrobić Farmtine, czy Privise, albo Halny? I jak to widzisz i dlaczego? Pewnie nie bardzo co dasz rade?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Didi [84.40.218.*]
    Ale po co? Bylem tutaj bardziej aktywny lata temu i zadnej sensownej dyskusji nie bylo, zreszta swietnie obrazuje to Wasza dalsza konwersacja z Bialoczarnym. U Ciebie i Fanpli ciagla i nieugieta wiara w spolke (pomimo faktow). Co potwierdziles odpisujac mi, ze dalej usredniasz... powiesili Cie na haku wiele lat temu i tak wisisz, majac nadzieje, ze w koncu odrobisz chociaz nominal. Tego Ci zreszta serdecznie zycze, bo nikomu nie zycze zle, ale niestety obecnie nie ma ku temu merytorycznych przeslanek.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.171.*]
    To się nazywa analizą scenariuszową. Trzeba przyjąć założenia dotyczące możliwego rozwoju wydarzeń. I rozumieć jak poszczególne zmienne będą odchylaly te założenia. Dostrzec i rozumieć związki przyczynowo skutkowe. Ty tego zwyczajnie nie rozumiesz. Nie wiem od ilu, pewnie od blisko dwóch lat podważam twoją strategię inwestycyjną. W tym czasie pojawiło się wiele elementów żeby przynajmniej dokonać jakiejś korekty swojej ekscytacji. A ty ciągle kupujesz na umór licząc że trafisz w dołek i moment akumulacji. Staram się być obiektywny, więc przyznam, że dzisiaj masz na to większe szanse. Tylko serio, co zrobisz jak ewentualnie zrobią dużą emisję? Przecież obaj nie wiemy czy będzie.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.17.*]
    @Didi
    Niech tak zostanie, że ładuję tu swoja kasę na podstawie wiary! Nie będę cię wyprowadzał z błędu. Ja przekornie uważam, że są mega przesłanki. Ty kierujesz się w ocenie spółki kursem ja zupełnie czymś innym.
    Zadam ci pytanie: twój sąsiad sprzedaje mieszkanie kupione po 10tyś/m2. Ponieważ potrzebuje na gwałt kasy chce tylko po 7tyś/m2.
    Czy twoje mieszkanie też jest tyle warte? Czy sprzedałbyś je w takiej cenie? Czy to świadczy o kłopotach z mieszkaniem czy o kłopotach sprzedającego?
    Tak wiszę na haku, bo nie potrafiłem przewidzieć skutków strajku. Tzn przewidziałem perturbacje ale nie tylko mi do łba nie przyszło że mogą być aż takie. Po drugie nie pomyślałem, że FIZ obejmujący akcje po 25zł będzie sypał po 8-9zł. Tyle moich błędów.
    Teraz wycena.... Byłeś kiedyś aktywny, tak? Gdzie była spółka biznesowo, a gdzie jest teraz? A jak wyglądała kapitalizacja i przy jakich przychodach i zyskach?
    To, że ktoś sobie analizuje PLI, niech sobie analizuje. Może sobie pisać, że pan Czesio w garażu zabierze pracę dla PLI, dla 11Bit, ATMu i innych spółek kreatywnych bo wszystko zrobi za pomocą AI....

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.17.*]
    To tylko w twojej wyobraźni próbuję trafić w dołek. Nigdy odkąd jestem na GPW czyli od 2008 nie trafiłem w dołek! Tacy fachowcy to tylko na bankierze ja tak nie potrafię. Ja wiem, że nie zrobią emisji po 5 czy 6zł. Zresztą emisja na jakikolwiek film np animowany to nie byłaby 1mln akcji po 5-6zl tylko z 5 mln akcji bo na takie cuś nie wystarczy 5 czy 7 mln zł!
    No właśnie jesteś i podważasz moją strategię nic nie pisząc o swojej... Teraz będę takim fachowcem jak ty. Analizuję wszystkie czynniki i albo wzrośnie albo spadnie w zależności od spełnienia tych uwarunkowań. Ale gdy przyjdzie odpowiedni dzień wtedy jestem pewien, że nie napiszesz, że miałem rację z tą strategią tylko że miałem farta bo w końcu trafiłem.

I tak na koniec pewnie miałem tez sporo szczęścia, że mój pakiet w okolicach 2023r był dużo, dużo mniejszy niż obecnie dzięki temu będę miał średnią o jakiej nawet nie marzyłem i liczbę akcji w portfelu o jakiej też nawet nie pomyślałem....
    Prawda jest taka, że ty, rynek i inni widząc kurs obstawiają poważne kłopoty spółki. Czy tak ona ma te kłopoty, to się okaże....
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.171.*]
    Różnica między nami jest taka, że ja się publicznie nie napawam swoimi transakcjami. Gdzieś od 23 zł pisałem dlaczego spółka może spadać. Kiedy pisałem, że ktoś wychodzi, twoją odpowiedzią było miedzy innymi gadanie, że to tylko udawane transakcje. Jak odkupiłem w przedziale 10-12 zł to nie zacząłem od razu zachwalać spółki czy się chwalić z ekscytacją, że kupilem w dobrej cenie. Nawet pisałem dalej, że może spadać i dlaczego. Zbyt długo jestem na giełdzie, żeby z góry być pewnym jakiegoś kursu w długim terminie. To jest zwyczajna pokora. Jak nie jesteś Żbikowskim to nie rozumiem tej pewności, jakie decyzje zapadną, a jakie nie zapadną w spółce. I nie przekonasz mnie, że mając średnią 15-16 zł przy 20k to jest wielki sukces, bo masz tylko 90% do odrobienia. I przyznaje, że obiektywnie cena zaczyna być atrakcyjna, ale to szczególnie dla tych co w tych cenach mogą przeważać swoją pozycję albo dopiero zaczynają ją budować.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.177.*]
    Różnica między nami jest taka że ja nie pisze po czasie co zrobiłem.
    I myślę że tym zakończę tę dyskusje.
    I to odkupowanie po 10-12 bankier na pełnej qrw... ie xD
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.222.*]
    Mechanizm wyparcia? Przecież na tym forum jest z kilkanaście wpisów, kiedy ja i breton pisaliśmy, dlaczego nie ma sensu tego trzymać i dlaczego sprzedajemy. I tyle samo twoich wypowiedzi, że jest tak niski obrót, że nawet jakbyś chciał nie da się odkupić tego co się sprzedało. Jak później napisałem kilka razy, że posiadam znowu papier to posiadam. I masz rację, nie ma znaczenia po ile.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.218.*]
    I średnia po ostatnich zakupach to już 14,15zł z pakietem prawie 21k akcji :) Tak, tak wiem tyle procent do nadrobienia a przecież AI zniszczy PLI i nic tu się nie wydarzy pozytywnego...

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~fanpli [217.119.79.*]
    od osoby bardzo znającej temat AI w kontekście zastosowania w tym czym zajmuje się platige
    dowiedziałem się, że na dzień dzisiejszy problemu nie stanowią sekwencje animacji do 3 sek
    taką krótka formę jest w stanie dość szybko zrobić jedna osoba
    natomiast obecnie jeszcze nie ma możliwości zrobienia długich ujęć przy pomocy prompta AI
    wykluczone aby to jeden grafik był w stanie zrobić
    do dłuższych animacji potrzebny jest wieloosobowy zespół, który połączy algorytmy AI z innymi
    branżowymi technikami jak np un5, cgi czy metahiman
    tak dopiero może powstać cos fajnego jak np świąteczna reklama zrobiona przez pli dla allegro
    https://www.youtube.com/watch?v=Z7FoQM56cZY&t=7s
    czy np
    Budda składa hołd klasycznemu numerowi Budki Suflera i pokazuje Warszawę po wybuchu bomby atomowej - CGM.pl 
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Xyz [188.33.33.*]
    FanPli ty powinienes miec bana na komentowanie.
    Co by sie nie dzialo optymista
    Jak tam, na walnym znowu beda super humorki?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~12345a [146.70.232.*]
    fanpli się nie przejmuj, to taki tutejszy cyrulik
    sam pewnie już dawno przelokował swoje "inwestycje" tylko innym zachwala
    w dodatku pisze coś czego nie rozumie z błędami.
    akurat w ostatnim wpisie odniosłem się do technologicznej części a nie fundamentalnej spółki
    aczkolwiek sypanie fizanu to raczej fanaberia niewiele mająca wspólnego z fundamentami spółki
    nie jest tajemnicą, że pli brak kasy na rozwój portfolio IP
    na wiele pytań w artykule znajdziecie odpowiedzi
    co zaś do gpw to raczej większość przenosin warto robić z emisją
    przy obecnej wycenie nie wchodzi to w grę! więc plany pewnie się odwleką?
    Platige Image nie podjęło jeszcze decyzji o przejściu na GPW; ustabilizowanie przychodów celem na kolejne kwartały - Bankier.pl 
    ps> celem jest roczna ebitda z serwisu w okolicy 20 mln więc spółka wyceniona na obecne 30 mln to naprawdę fanaberia tego wspomnianego fundu....

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.39.*]
    Bialoczerwony miałoby sens co piszesz, gdybyś teraz kupował lekką ręką drugie 20k, a całość pozycji stanowiłaby tylko część portfela. Wtedy moznaby powiedzieć że masz kontrolę nad pozycją. To jest ta sama dyskusja co przy 19, 15 i 12 PLN. Uśredniasz ile wlezie w dół. Wszystko pakujesz do jednego koszyka i liczysz, że coś się zmieni. Jesteś zadowolony że przy 14 PLN wyjdziesz dopiero na zero. Pozostaje mi napisać to co zawsze poprzednio. Może się zmieni może się nie zmieni.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.39.*]
    Fanpli wszystko pięknie. Ja kiedyś też uwierzyłem w pewne plany, czekałem na ich realizację i wiesz co? A tak poważnie to jedno mnie uderza w twoim wpisie. Co w ogóle ma znaczyć, że się nie opłaca teraz robić emisji? Bo co? Ty tak sobie wymyśliłeś? Przecież jeśli główni akcjonariusze założyli, że tak czy inaczej ich udziały są niezbywalne to co ich interesuje czy rozwodnią kapitał teraz? Jak mają okazję na jakiś fajny projekt, jeśli mają ofertę wpuszczenia kogoś z branży i długoterminową współpracę operacyjną, wzrost pozycji firmy to niewykluczone, że woleliby wzmocnić spolke w ten sposób, już teraz. A nie czekać niewiadomo ile na jakieś marzenia fanpila. Ja nie wiem czy emisja będzie, ale to przesądzanie, że nie będzie to zwykle palcem po wodzie pisanie.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~XYZ [185.49.31.*]
    FanPli, to jak już tam najesz się ciastek na walnym i się posmiejecie to proponuję o zadanie poniższych pytań:

1) Czemu przez 5 lat strategii nie wyszedł zaden film, zadna gra- czy uda sie w kolejnych 5 latach?
    2) Czemu na Whims wylozono 6.5 mln, gdzie realnie warte to może 2-3 mln? Przyznam, że sam pomysł na grę i koncepcja była sensowna, ale nie z Jugglerem. Ich dotychczasowe produkcje pokazały jaki drzemie w nich kapital ludzki, po prostu chłopakom brakuje skills w stylu kompetencji CreepyJar, Bloober itd.
    3) Jaki poziom sprzedaży pozwoli na zwrot kosztów produkcji?
    4) Kiedy wyjdą kolejne gry
    5) Czy z Otherland też będziemy przez 10 lat słuchać jak z Fatimą, że jest w fazie sprzedaży?
    6) Rookie- Gdzie ten zapowiadany na wrzesień trailer gry? Czemu spolka ma juz znikome udzialy? Czy Wybor Movie Games to był sensowny wybór?
    @Białoczarny
    Skoro już nie pamiętasz to ci przypomnę...
    "Tymczasem przy tych kosztach raczej nie trudno wyobrazić sobie scenariusz, że cały rok zamknie sie na stracie. A w nowym roku projekt gamingowy potwierdzi, że popłynęli na tym kilka milionów zł."
    "Widzę zbyt wiele ryzyk, żeby ładować pod korek i czekam na wyniki, żeby zobaczyć co dalej. Nie mam pakietu takiego, żeby w nocy nie spać. Mam zarówno możliwość, żeby to wysypać jak i dokupić, dzisiaj albo za 6 miesięcy. Nie wykluczam żadnego scenariusza"
    Piszesz to 20.10 a od tamtej pory nie było już 12zł... Fajne to. Tyle ryzyk i na razie czekasz a za 3 miesiące napiszesz, że kupiłeś jeszcze przed tym wpisem bo póżniej przedziału 12-10 już nie było.11,5-10 był ale tak nie napisałeś.

"Wbrew temu co pisze bialoczerwony, ja nie wykluczam emisji grubo poniżej 10 PLN. Przy kursie poniżej 10 PLN z dodatkowym dyskontem."
    No tak nie wykluczasz emisji grubo poniżej 10zł i zaczynasz ładować od 12zł bo po co poczekać na ewentualną emisję, która uwali kurs na długo w cenie oferty???
    "Ty masz wiarę, ok. Masz prawo, nie będę nikomu ustalał koncepcji działania na giełdzie. Dla mnie Platige jest spółka, w którą nie włożyłbym więcej niż 1/8 portfela."
    A przecież nie wszystko sprzedałeś tak twierdziłeś...
    No i mamy wreszcie konkretną prognozę:
    "Na tym etapie można się pokusić o stwierdzenie, że w ciągu całego życia produktu, gra sprzeda się maksymalnie w około 20 tysiącach egzemplarzy"
    "Spółka bez wyników kwartal za kwartałem, na razie właśnie ten jeden, 4q wydaje się być anomalią w morzu trudnej koniunktury. na każde spore ESPI czeka się jak na Boże Narodzenie, spółka kiepsko komunikująca się z otoczeniem. Spółka działająca w czasie dynamicznych zmian technologicznych i branżowych, raz utrzymuje sporą kadrę co traktuję jako swój atut w branży, za chwilę ją redukuje, co również traktuje jako atut. Czy zarząd dobrze odczytał sytuację, wie co się dzieje? Czy za chwilę rynek ich zmusi do kolejnych korekt operacyjnych? W domenie własnego IP. Powoli do przodu, ale czy to będzie jakiś Game Changer? Po drugiej stronie cały czas można powiedzieć jest potencjał, ktoś się uprze, że jeszcze program motywacyjny(warunkowy). Są jakies jeden czy dwa większe zlecenia, ale one nie wypełnią przychodami całego roku. I lat kolejnych"
    To co z tych czynników powyżej zmieniło się na korzyść w spółce? Nic. A mimo to zacząłeś nabywać pakiet od 12zł gdy ten post był pisany przy kursie 13,20.

I teraz słów kilka ode mnie. Jak widać słabo to wygląda. Tyle wpisów i nigdy tak lub nie, zawsze może to a może to, będzie tak jeśli będzie tak a jak nie będzie tak to będzie słabo. Jedyna sensowna prognoza to ta dotyczący ilości kopii od PJ Games. Sprawdzimy.
    Gdybyś napisał w październik B-cz pomimo że widzę wiele zagrożeń zacząłem wchodzić na pokład to sprawa wygladałaby zupełnie inaczej. A tak.... Pewnie, o wyjściu też napiszesz, gdy będzie miał pewność że wylazłeś w okolicach szczytu. Ja nigdy nie napisałem że jestem jakimś guru, że kupuję w dołkach i sprzedaję na górce. Tak jak ci napisałem pewnie mam sporo szczęścia, że nie miałem tyle kasy przy kursie 25-30zł bo teraz by płakał. A tak choć średnia sporo wyższa niż dzisiejszy kurs po informacjach które posiama jestem spokojny i każdy wolny grosz włożę by tą średnią obniżyć!
    I nie pisz mi więcej o rynku który nie ufa zarządowi PLI bo to brednie i to że rynek na NC jest jakiś efektywny. takie są zasady niskiej płynności że jak ktoś chce wyjść z mega pakietem i nie liczy się ze startą bo to nie jego kasa to mamy to co mamy! Ostatnie gry na PKP gdy Wojewódka sprzedał wszystkie akcje to była efektywność rynku czy raczej strach, że osoba z rady nadzorczej która długo kupowała papiery nagle sprzedaje wszystkie ze stratą? No ten twój efektywny rynek i to na spółce ze sporym obrotami się osrał ze strachu i kurs poleciał, a pan Wojewódka za "chwilę"odkupił wszystkie akcje robią stratę podatkową a przy okazji zarabiając około 100tyś odkupując taniej. A ty piszesz o efektywności rynku na NC. Tu ja i jeszcze dwóch moich znajomych gdybyśmy chcieli wyjść to miałbyś 5zł i co byś napisał? Że pewnie ktoś coś wie bo kurs tak lecie....3 osoby to rynek? Jeden fiz to rynek?

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.74.*]
    Skąd ten październik wymyśliłeś? Musisz sięgnąć bardziej w tył. Gdzieś do połowy 2024 roku. Pisałem wtedy dlaczego uważam, że spółka może spasc na 10 zł. I jak to się stało pod koniec 2024 roku(a nie musiało oczywiście)odbudowalem na odbiciu trochę tego co sprzedałem wcześniej. I co masz pretensje, że nie klepałem o tym jęzorem? Choć cały czas zachowuje elastyczność i pole manewru na tej pozycji, jak widać po kursie, spółka i tak nie jest dla mnie zyskowna. I nigdy nie powstrzymywało mnie to od wymieniania zagrożeń, nawet jak byłem w zysku. Reszta jest taka jak pisałem wielokrotnie, dziwię się twojej strategii nerwowego skupu pod korek. Skupowałeś pod korek w strachu, że nie zdążysz ile byś chciał za 19, 14 i 12 PLN i teraz za 8 PLN.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.218.*]
    Nic nie wymyśliłem. I nie mam żadnych pretensji. Ot gdybyś napisał o tym w trakcie no dzień czy dwa po, a nie 3 miesiące po to inaczej bym traktował twoje posty. Tylko tyle.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.44.*]
    Bialoczerwony a ile będzie wychodził jeszcze ten jeden fiz? Bo jakby chciał to myślę, że wyszedłby już z kilka razy. Na moje to ktos zaczął walić papierem jeszcze w 2024 roku. Wiec może ten ruch nie pochodzi z jednego rachunku. Efektywność i płynność to dwie różne sprawy.
    Tia wyszedłby kilka razy, ale chyba po 2zł za sztukę! Od lipca 2024 od ceny około 20zł do dziś wolumen obrotu to 380tyś akcji. W emisji prywatnej FIZy lub FIZ objęły lub 240tyś szt, a przecież i ty i Breton i wielu innych też sprzedawało.....

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.50.*]
    Na pewno było kilku inwestorów. O tym mówi oficjalny dokument podsumowujący emisję. Z prasy wynika, że było 5 podmiotów. Dlatego pytanie ile może sypać jeden fiz.
    niewiele temu fizanowi zostało
    do końca roku powinien skończyć katusze akcjonariuszy....
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Analityk [216.106.183.*]
    i już za chwile drzwi wielkiego świata staną otworem, VFXy (pamiętasz fanpi jak miało być pięknie) cinematiki, Privisy i Fatimy.
    Mnie zastanawia jedno, po co ktoś kupuje? a nie czemu ktoś sypie.

Po latach artyzmu, przyszedł prezes, który dobrze rokował i co dowiózł? To jest pytanie, co ten zarząd dowiózł poza obietnicami i dywidendą dla właścicieli (ich prawo). Ten sektor zmieni się diametralnie i sens tej spółki na giełdzie jest żaden.

Jaki jest sens biznesowy, posiadania akcji studia usługowego tak wrażliwego na koniunkturę, w dodatku na NC, gdzie nie ma szanse nawet na spekułę. Studio filmowe zapomnijcie.

PI nie ma możliwości skalowania, nie ma swojego produktu, nie ma środków, żeby ten produkt wytworzyć. 20 lat ma spółka i wycenę gorszą niż startup. Ostatnie lata zarząd po prostu przespał i teraz musi gonić.

Fanpi katusze dopiero nadejdą. 
[x]
PLATIGE -3,53% 8,20 2025-12-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.