W wyższych interwałach czasowych pełzanie w jedną bądź drugą ale stabilne - takie pewne- kończy kierunkowy ruch po przyspieszeniu i panice drugiej strony. Ja patrzę obecnie po wskaźnikach i nie powinniśmy wejść w 170 w tym tyg. Także tak antycypowanie zmiany przy 186+- pare pkt jest zasadne dla mnie - tak sobie tłumaczę - niezależnie od tego w jaki sposób to przebiega. Jednak sztos dla Lkowczów byłoby wyjście w 230 min --->240 Wejście w160- 170 jest linia trenowa (po kilku dołkach respektowana) przesunięta równolegle do minimum. - gólnie taki nast klaster popytu tylko wkaźniki już w pełni przejdą na spadki i syg wzrostowy wróci dopiero po wyjściu na powrót nad nie. To moja koncepcja
ps. wyrzucony po 185 powrót do L po wyjściu nad 186 (S do przemyślenia)
e tam kto mial sie pozamykac na skach to juz to zrobil teraz jakies niedobitki ale moim zdaniem musza uwazac jak od srody bez pozycji i pewnie wroce o ile wogole wroce na gielde w styczniu ale zerkam co sie dzieje
Dnia 2024-12-20 o godz. 12:28 ~jak41 napisał(a): > e tam kto mial sie pozamykac na skach to juz to zrobil teraz jakies niedobitki ale moim zdaniem musza uwazac jak od srody bez pozycji i pewnie wroce o ile wogole wroce na gielde w styczniu ale zerkam co sie dzieje
Kiepsko wyszło czy to Ciebie znudziło - pytam bo na ogół miałeś dobrą koncepcję z tego co pisałeś.
Piobor święta idą wyluzuj i przestań się mnie czepiać.... ;-) Ja się nie cieszę ani ze spadku ani wzrostu - nie gram i mam wyrąb...co robią. Całkiem bez emocji sobie w notowania czasem zajrzę. Ucieszy mnie jak Wam się uda coś ugrać i nie ważne dla mnie czy to na S czy L zarobicie.
w twoim wpisie wyczułem radość, że spadło, a wszystkim nam powinno zależeć, aby rosło do 10k na W20. Dlatego od razu zareagowałem-my Cię tu znamy z shorciarskiego podejścia do sprawy ;-)
Rzuciłem okiem i nie wiem czy tu coś może jeszcze pomóc, ale nagłówek z gw mówi sam za siebie :))))
Fenomenalne wieści po meczach Legii i Jagiellonii. Chodzi o ranking UEFA Legia Warszawa i Jagiellonia Białystok zakończyły rywalizację w fazie ligowej Ligi Konferencji. Nie zrobiły tego w zbyt efektowny sposób, ale cała kampania była dla nich bardzo udana. To przełożyło się na ranking krajowy UEFA, gdzie po ostatniej kolejce rundy zasadniczej dopisano też punkty za poszczególne miejsca w tabeli. I dzięki temu Polska zaliczyła awans!
Od rana na serii H25 LOP powiększył się o 370 co stanowi różnicę między ilością otwieranych nowych kontraktów a zamykanych starych. Podmiany z obu stron na wychodzących z rynku nie wpływają na zmiany LOP-u. Można zrozumieć graczy otwierających dzisiaj krótkie pozycje, ponieważ otoczenie temu sprzyja, ale na co liczą ci którzy otwierają długie? Mam na myśli tylko grających spekulacyjnie, a nie zabezpieczających swoje obecne i przyszłe portfele akcyjne.
Dane lepsze ale shutdown straszy. Ale to tylko dzisiaj do północy, więc w poniedziałek posiadacze dzisiejszych S na nowej serii mogą być niemile zaskoczeni.
Piobor czy Ty jesteś nieprzytomny albo nic nie pamiętasz ? Modelowo się zachowują jak na dzień wiedźm. Zazwyczaj jest mała zmienność a ruch zacznie się dopiero koło 15:50.
Nie jest to wcale potrzebne aby pamiętać, ponieważ tego nie widać. Fixing odbywa się tak samo jak podczas każdej sesji, a tylko algorytm odpowiednio to przelicza.
Velon cenna uwaga bo niektórzy nie wiedzą jak jest ustalana cena na rozliczenie i mogą się zaskoczyć. Ja uważam że nie warto zostawiać pozycji nie zamkniętej bo np. mój DM wtedy kasuje większą prowizję. Przynajmniej kiedyś tak było bo ostatnio dawno już nie zostawiłem pozycji do końca.
Faktycznie drętwy dzień i nawet porządnego bujnięcia na koniec nie zrobili.
Dnia 2024-12-20 o godz. 16:33 ravcio napisał(a): > Velon cenna uwaga bo niektórzy nie wiedzą jak jest ustalana cena na rozliczenie i mogą się zaskoczyć.
Niby jak mogą się zaskoczyć skoro tak jak podczas każdej sesji, w fazie przed zamknięciem widzą TKO i nic więcej?
Dnia 2024-12-20 o godz. 16:37 ~emeryt napisał(a): > Dnia 2024-12-20 o godz. 16:33 ravcio napisał(a): > > Velon cenna uwaga bo niektórzy nie wiedzą jak jest ustalana cena na rozliczenie i mogą się zaskoczyć. > > Niby jak mogą się zaskoczyć skoro tak jak podczas każdej sesji, w fazie przed zamknięciem widzą TKO i nic więcej? >
Tak zaskoczyć że np. FW zamknie się na 2195 na FIX a jak zostawisz pozycję niezamkniętą to rozliczą ją później po innej cenie np. 2194 i jeszcze możesz prowizję większą zapłacić.
Cytuję bo lubię takie ciekawe z forum wyciągać rzeczy :-)
Autor: ~emeryt [37.225.70.*]2024-12-20 13:49 . Można zrozumieć graczy otwierających dzisiaj krótkie pozycje, ponieważ otoczenie temu sprzyja, ale na co liczą ci którzy otwierają długie?
Dnia 2024-12-20 o godz. 16:35 ~piobor napisał(a): > Cytuję bo lubię takie ciekawe z forum wyciągać rzeczy :-) > > Autor: ~emeryt [37.225.70.*]2024-12-20 13:49 > . > Można zrozumieć graczy otwierających dzisiaj krótkie pozycje, ponieważ otoczenie temu sprzyja, ale na co liczą ci którzy otwierają długie?
Po prostu nikt nie odda spółek które dają takie dywidendy za bezcen ;-) ravcio i jak nie zrobili bujnięcia? z 2220 na 2240-to nie bujnięcie? a zapomniałem bo ty bujnięcia w dół tylko traktujesz za prawidłowe ;-)
Obecnie widać, że spread między seriami powiększył się powyżej 40 pkt, więc grający na spready kalendarzowe otwierali na serii Z pozycje krótkie, a na H długie.
Piobor 20 pkt co to za bujnięcie i tylko w jedną stronę. Pamiętam czasy gdy wybijała 15:50 i robili ruch 1 % w jedną potem w drugą nim się ustabilizowało. To były emocje.
Zobacz na obrót-kiedyś w wiedźmy przerzucali towaru za 3mld, a dziś tylko 2mld. To jest ta różnica. Jest za tanio by sprzedawać-proste. Może te 2400 faktycznie zrobią co 777 wróżył. Dax na 21.500 idzie to my na 2400 i to byłoby sensowne rozwiązanie :-)
tyle lat na giełdzie. No przecież Z umiera śmiercią końca serii. Tam jest zazwyczaj betonowanie na koniec.H25 to przyszłość. Z poziomu 2219 na 2240 ruszyli. to co źle 21 punktów-mogłeś na L wziąć 15 spokojnie :-) A na eS minus 15 :-) i taka z tobą rozmowa o faktach. Ja Ci pokazuje a ty jak wyborca poprzedniej partii rządzącej, że to nieprawda :-)))) no ręce opadają
Stany skoczyły z -1,5% na +1,6% i jadą dalej do góry ! Bananowiec słabiutki pozostał na -1,13 %. To typowe matactwa grubasów. Ciekawe będzie otwarcie w poniedziałek. Może być bycza luka na indeksie.
Brak zwałki w ostatniej godzinie został chyba spowodowany brakiem akcji u arbitrażystów. To oni są pewnie autorami ostatniego spadku WIG20 z 2300 na 2200. Sprzedawali akcje obniżając ceny i zamykali krótkie pozycje na kontraktach.
A więc mocne ręce trzymają nasze akcyjki. Takie Marshalki sobie mogą zrobić-czyli nic nie mogą-hihihihihi. A więc standardowy poniedziałek +3% na Mikołaja :-)
Dnia 2024-12-20 o godz. 17:42 jacek303 napisał(a): > Brak zwałki w ostatniej godzinie został chyba spowodowany brakiem akcji u arbitrażystów. To oni są pewnie autorami ostatniego spadku WIG20 z 2300 na 2200. Sprzedawali akcje obniżając ceny i zamykali krótkie pozycje na kontraktach.
To nie arbitraż tylko strategia gry na spready kalendarzowe, która na GPW jest zwykle wykorzystywana przed zmianą serii kontraktów terminowych. Polega ona na jednoczesnym kupnie i sprzedaży kontraktu terminowego na ten sam instrument bazowy, lecz o różnych terminach wygasania. Pozycje otwierane na serii wygasającej nazywane są krótszą nogą spreadu, a na serii nowej, nogą dłuższą. Jeżeli gra idzie o zmniejszenie się spreadu to na serii wygasającej należy otwierać L, a na nowej S. Jeżeli gramy na jego powiększenie to trzeba robić odwrotnie.
Prawie przez cały okres rolowania się graczy na serię H25, notowaną wyżej niż Z24, spread między nimi wynosił około 33 punkty, co w obiegowej opinii graczy wskazywało na dobrą okazję do otwierania na H25 pozycji krótkich. Kiedyś na forum w takich sytuacjach brylowała @zosia, pisząc mniej więcej tak - nowa seria notowana jest z wysoką premią dla miśka, więc gruby ładuje S, bo przecież nie były taki głupi, aby w takiej sytuacji otwierać L. W podobnym tonie wypowiadał się niedawno niejaki @piobor: Dnia 2024-12-05 o godz. 14:41 piobor napisał(a): Dodatkowo uważam, że shorty przeszły na nową serię-baza wyższa i zawsze to kilkanaście pkt w kieszeni.
Po dzisiejszej sesji już wiadomo, że gra szła na powiększenie spreadu, a krótsza noga spreadu została już zamknięta, natomiast dłuższa będzie nadal powiększać swój zysk.
Z moich obserwacji wynika, że
1. Gruby brał L na serii H.
2. Ulica nie bardzo chciała brać L po 2300 i wyżej, to zeszli poniżej 2200 indeks.
3. Możliwe, że w obecnej sytuacji będzie zamieniał Lki na Ski.
4. Muszą być podbicia, żeby zachęcić ulicę i omamić. Wtedy będzie ładował Ski do woreczka.
5. Sypanie się zacznie w styczniu i dojedziemy do 1850 i odbijemy w kierunku 2230 bo tu był początek serii i baza będzie w okolicy 0. Ale na serii czerwcowej będzie plus 40. I znów zachęta
dla S.
Niestety styczeń zanosi się czerwono. Zazwyczaj początek serii kusi wysoką bazą i braniem S. Co nie do końca musi byc trafna decyzja na poczatku serii :-)
Co więcej bardzo często fundy.maja 2pozycje przeciwstawne na 2seriach. Czyli na poprzedniej grali S. Teraz grać będą L z przejściem znów na S.
W piątek w nocy amerykański Kongres przegłosował prowizorium budżetowe, więc w poniedziałek można się spodziewać globalnej euforii. Na fw20 poziom 2300 pęknie jak nic.
A Ja bede lepszą wróżką i podam zakres ruchu na poniedziałek. Na FW ok 2285 max. I widzimy się w trakcie dnia na ok 2220 i najprawdopodobniej ruszymy do góry z tego poziomu