Skoro tak się chwali że w Bazylea zasiada wśród najważniejszych bankierów to niech prezesowi FED wytłumaczy ten swój cud inflacyjny i złoty przepis na nią. Jankes powinien się od nas uczyć.
Dziwnie zabrzmi, ale mówi dobrze (poza oczywiście kabaretowymi wstawkami, które z ust Prezesa NBP nie powinny mieć miejsca). Moim zdaniem rynek za chwilę zrewiduje chwilową ocenę negatywną tego ruchu i jego wypowiedzi.
W praktyce i tak czekamy na FED (20 września), ale inflacja, to jak pisałem obecnie mniejsze zło. Najwyższa pora pobudzić konsumpcję, bo w końcu to ona napędza gospodarkę.
Konkludując. Nie żałuję powiększenia pozycji L, a jak będzie to zobaczymy za kilka tygodni :)
A efekty na plus będą tego wkrótce. Chociażby nie będzie wakacji kredytowych. Człowiek jest genialny, a jeszcze potrafi przy tym ich wszystkich ol....ć :)))
Jakby złagodził przekaz bo coś mówił że warunki mogą się zmienić. Teraz są takie ale mogą być inne. Zostawia furtkę n a zmianę stanowiska po wyborach ;-)
Starczy na dziś przerwa w grze. Po części to zasługa Jankesa ale raczej się nie pomyliłem że Glapa swoją gadką może nas na 1900 dziś sprowadzić. Raczej aż tyle nie ale rynek pokazuje co o nim myśli i polskim cudzie inflacyjnym.
Rynek nie lubi być zaskakiwany i trzymać kapitał na rynku zależnym od decyzji polityków. I to nieobliczalnych polityków plus jak widać nieobliczalnej RPP.
Piobor gdyby nagle FED obniżył stopy o 75 pkb i zaskoczył tym rynek to reakcja też by mogła być mocnym spadkiem. Takie ruchy się robi w momencie jak coś szybko się sypło w gospodarce i się ratuje sytuację robiąc szokową renimację.
Dnia 2023-09-07 o godz. 16:14 ravcio napisał(a): > Starczy na dziś przerwa w grze. Po części to zasługa Jankesa ale raczej się nie pomyliłem że Glapa swoją gadką może nas na 1900 dziś sprowadzić. Raczej aż tyle nie ale rynek pokazuje co o nim myśli i polskim cudzie inflacyjnym.
wygaduje to tak jak słuchać Kurskiego i jego "Ciemny lud wszystko kupi" oraz Korwina Mikke i jego "programy partyjne są dla ciemniaków". O traktowaniu nas obywateli jak i...... nie wspomnę. TKM już trwa. Wymiana pokoleniowa i koniec hossy pokoleniowej skończy się po wyborach. 30 letni wykres indeksu WiG20 będzie tego dowodem.
Powiem że gdybym się nie znał nic na ekonomii, giełdach i o tym jak inne banki reaguje to tak kręci i bredzi że można by w to uwierzyć ;-) Jeśli to w przyszłości ma mi przynieś kasę na FW to jestem w stanie znieść prze jakiś czas jego gadki. Ogólnie według mnie zostawił sobie furtkę na wycofanie się ze swojej opinii po wyborach. Kręcił i unikał wprost odpowiedzi co dalej i dlatego PLN + banki odbiły od dna. Gdyby słuchać konferencji to widać było jak rynek reagował. Banki i PLN mogły złapać dołek. Raczej obawiały się że powie wprost że za miesiąc znów w dół. Nie słuchałem całego ale chyba tak nie powiedział. Kto chce grać na FW musi zrozumieć że w takich dniach jak dziś i wczoraj to AT poniesie porażkę. Gram na FW to pewne "wystąpienia " trzeba znieść. A przy okazji trochę jak w kabarecie.: "Nie mogę zrobić dobrze wszystkim ... zrobić dobrze obywatelom i bankom".
Dnia 2023-09-07 o godz. 16:42 ravcio napisał(a): > Powiem że gdybym się nie znał nic na ekonomii, giełdach i o tym jak inne banki reaguje to tak kręci i bredzi że można by w to uwierzyć ;-) > Jeśli to w przyszłości ma mi przynieś kasę na FW to jestem w stanie znieść prze jakiś czas jego gadki. > Ogólnie według mnie zostawił sobie furtkę na wycofanie się ze swojej opinii po wyborach. > Kręcił i unikał wprost odpowiedzi co dalej i dlatego PLN + banki odbiły od dna. Gdyby słuchać konferencji to widać było jak rynek reagował. Banki i PLN mogły złapać dołek. Raczej obawiały się że powie wprost że za miesiąc znów w dół. Nie słuchałem całego ale chyba tak nie powiedział. > Kto chce grać na FW musi zrozumieć że w takich dniach jak dziś i wczoraj to AT poniesie porażkę. Gram na FW to pewne "wystąpienia " trzeba znieść. > A przy okazji trochę jak w kabarecie.: "Nie mogę zrobić dobrze wszystkim ... zrobić dobrze obywatelom i bankom".
Zapamiętaj te słowa, które usłyszałem z ust V kolumny PiS w rządzie PO/PSL "NIE WAŻNE CO ZROBIMY WSZYSTKO DA SIĘ UZASADNIĆ". Ponieważ w Korpusie Służby Cywilne miałem być tą osobą, która miała uzasadnić to co decydenci postanowili postanowiłem odejść ze służby ponieważ "Wszystko można uzasadnić, ale nie wszystko można zaakceptować". A jak jeszcze usłyszałem, że "dasz sobie radę, masz zgromadzony duży kapitał na GPW" oraz "jaki masz interes i co Ty z tego będziesz miał że ....." decyzja mogła być jedna. Jak sobie pościelicie tak się wyśpicie. Od WAS zależy, czy będę miał do czego wracać. Powodzenia i do zobaczenia.
Ja Glapy sam nie zmienię choć go nie popieram. Chodziło mi o to że zniosę jego gadki i dlatego konferencji słuchałem jeśli ma mi dać to wskazówki co dalej na FW. Emeryt chyba mnie nie zrozumiałeś.
Każdy wie, że to jest gaszenie na kilka miesięcy - w sensie, my tutaj obecni na forum. Jednak przez te kilka miesięcy gaszenia, są spore szanse na wzrosty na GPW :D Dobrze wiemy, że jeżeli lokaty, konta oszczędnościowe nie będą warte, trzymania na nich pieniędzy, to giełda tylko zyska!
I jak można lubić shorciarzy? pytam grzecznie :-) Widzieliście akcję na koniec. Na siłę zeszli do 1911 na FW-specjalnie na siłę zrzucili 20 pkt. Standardowe działanie Shorciarza na koniec spadków. I jak można Was szanować? Jak robi jeden, drugi, trzeci takie rzeczy? Dziadowanie takie :-) Takie moje zdanie. Oczywiście w górę można robić takie rzeczy bo zielony kolor pozwala ;-) Dolek już zachęca do zakupów.
Oj Piobor tym razem nie było zejście na siłę. Akurat wtedy padło pytanie do Glapy czy to początek cyklu obniżek +Stany zaczęły opadać więc jedno na drugie się nałożyło. Pytanko mam do specjalistów. 1937 i 1922-26 coś tam ciekawego AT widzi czy to przypadkowe poziomy ?
No to mamy piątek po wielkiej wiktorii nad Wyspami Owczymi. Tam zwycięstwo to i na bananie choć powinni spróbować odbicia, Co to za czasy doczekał żeby w meczu z takim zespołem człowiekowi myśli przychodziły że przeciwnik może by sobie jakiegoś samobója strzelił bo inaczej to nie wygramy...... Trochę mych próśb wysłuchali robią rękę w polu karnym ;-)
Cała okolica (100 pkt) to klaster na wykresie tygodniowym (długoterminowym), który wielokrotnie w poprzednich latach był wsparciem/oporem. Obecnie zbliżyliśmy się do niego od góry, a więc raczej stanowi wsparcie i powinno nastąpić odbicie do góry. Jednak klaser ten jest szeroki i możemy wpaść w chwilowego boczniaka (trend horyzontalny). Na godzinowym RSI pozytywna dywergencja - powinny być krótkoterminowe wzrosty. Zobaczymy za kilka dni co dzienny pokaże.