• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Jak41 sugerujesz że to nasze podmioty państwowe skupują siebie nawzajem ? Bardziej bym się spodziewał że PZU korzysta z okazji i pozbywa się akcji Orlenu tych kupionych od SP.
    Wczoraj miejscem od którego odbijali się na dole było 1924 dziś 1966 musieli by go szybko złamać żeby myśleć realniej że coś się zmienia... Jakieś pierwsze jaskółki są
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: jak41 [91.231.60.*]
    uwazam ze ostatni wzrost był robiony w 80% przez rządowe fundy. Jakośt rudno mi zaakceptować, ze zagranica moze wchodzic w spolki praktycznie uzalenione politycznie od decyzji 1 czlowieka. i kupowac rynek pozbawiony jakiejkolwiek konkurencji i przejrzystosci. Takie decyzje menagerowi tych miedzynarodowych instytucji moga byc bardzo ryzkowne i raczej ich nie podejma. w zagranicznycch biurach rachunki maja takze rzadowe fundy i tu takie instytucje prowizja nie pogardza, ale to zysk bez ryzyka inwestowania kasy swoich klientów.
    jest to bardzo smutny obraz bo oznacza ze za obecnym spadkiem nie bedzie stac głownie miedzynarodowa sytuacja a głownie potrzeba funduszy dla rzadu i juz za chwile taka przecena nastapi i dodatkowo oslabienie zlotówki w stosunku do euro. Zagranica zacznie kupowac mocno przecenione akcje tak koło maja pod wybory i zmiane rzadu. Moim zdaniem KPO nie bedzie do tego momentu, to jest niestety globalna polityka .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: zalmic [193.111.166.*]
    nie będzie żadnej zmiany rządu :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: zzz20 [93.105.90.*]
    W sumie powinni nakręcać pod KPO jeszcze - ale jak dziś nawet Łętowska mówi w "niemieckim" onecie, że z ustawą czy nie ustawa kasy i tak nie będzie, bo i tak ona widzi u nas brak praworządności w innych dziedzinach.
    Mogli by też w końcu podać z nazwiska, kto u nas te kamienie milowe wymyślał - a zdaje się, że nie tak łatwo wskazać.
    Abstrahując od wszystkiego - a po co mają pisowi dawać kasę przed wyborami ?

U nas nadal epicko i szkoda gadać.
    Jak nie macie co robić to lepiej szukajcie szortów na DAX - tam to dopiero mają szansę popłynąć, bo oni to się rzeczywiście zwijają, jak tak świętują zimę bez świeczek :))
    U nas z kolei cud gospodarczy już odtrąbiony - Donek też mówił o zielonej wyspie i jakoś mu się na koniec nie złożyło :)))
    No ale ten to przynajmniej żył z Unią w zgodzie i mu dosypywali na tą zieloną wyspę.
    Robi się niezły zestaw 2000, 4000 i 15000 :)))
    Kogo masz na myśli mówiąc rządowe fundy ? Fundusze zależne od PEKAO, PKOBP, PZU ? Czy np. BGK ?
    Ludzie w końcu trochę odetchnęli w nowym roku - jakoś bomba atomowa nigdzie nie spadła.
    KPO "na wyciągniecie ręki".
    Głodu w Afryce nie ma.
    Wszystko się zgadza - czego chcieć więcej :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: piobor [79.185.48.*]
    Kiedyś pisałem o taki pomyśle, żeby spółki SP kupowały akcje nawzajem. Zapobiegło by to takie zwałce co miała miejsce. Wtedy mnie tu wyśmiewali, ale na pewno pomogłoby przed takimi hienami, które zaniżyły rynek, aby kupić tanie akcyjki. Ale w przyszłości Sasi może się za to weźmie ;-))))
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: benitor [178.235.187.*]
    Dnia 2023-01-11 o godz. 11:07 piobor napisał(a):
    > Kiedyś pisałem o taki pomyśle, żeby spółki SP kupowały akcje nawzajem. Zapobiegło by to takie zwałce co miała miejsce. Wtedy mnie tu wyśmiewali, ale na pewno pomogłoby przed takimi hienami, które zaniżyły rynek, aby kupić tanie akcyjki. Ale w przyszłości Sasi może się za to weźmie ;-))))

To by było przestępstwo. Zmowa rynkowa i sterowanie popytem.
    Ale może Sasin się za to weźmie.
    A to co tu robią to nie jest zmowa. Proszę bez takich tekstów. Cały świat to zmowa cenowa. Teraz pytanie kiedy zacznie się wyprzedaż i kto się na nią umówi ;-)
    Czy ja wiem czy się zgadza ... aby pompować giełdy trzeba ciągle nową kasę a ta na drzewie nie rośnie. QE się skończyło a nawet jest odwrotność to skąd ta kasa ?
    Kto wyciągnął tak ostatnio nasze obligacje rządowe ? Robili jakiś ostatnio przetarg ? Może tu rządowe fundy działają i umocnili obligacje przed przetargami by pokazać że coś się zmieniło ?
    Jak byliśmy pod Grunwaldem to pisałem że powinni kupować spółki SP przez np. BGK ale to były troszkę inne ceny ;-)
    W tym roku jeszcze nie miałem S (ostatni raz 27.12). Dzisiaj może się skuszę, JEŻELI połamią dzisiejsze minimum. Raczej nie z nadzieją na dłuższy ruch (ale kto wie?). Może tak z kilkanaście pkt. Dosyć ryzykowne, ale to gra a nie lokata.
    No tak - chcę kupić taniej to się chwalę skami.
    Czy tak nie jest przypadkiem ?
    Nie chwalę się S-kami, bo jeszcze ich nie mam :)
    Ale zlecenie już stoi.
    A czy się zrealizuje?
    W tej chwili się nie zanosi.
    Chyba jednak znów ten sam schemat południe zaczynają podciągać banki i powoli po pkt. w górę... Jeśli nic się nie zmieniło to chyba 2000 sięgną bo znów by doprowadzili do paniki Ski.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: 7777777777777 [83.30.162.*]
    Za późno kupować za wcześnie sprzedawać? choć wykupienie spore to warto poczekać lepiej mniej zarobić niż zostać wyrzuconym przed spadkiem
    Nie czuję się pewnie ze zleceniem na S, ale je zostawię.
    Idę do dentysty. To z pewnością zajmie mi umysł :-)
    Wszystko mi się sprawdza co piszę sprawdza się i to już trochę niebezpieczne :)))
    W tym momencie jest już bliziutko do wstrzelenia 2000 i wtedy w przyszłym tygodniu warto by się podłączyć raczej.
    Z obecnego punktu widzenia strefa 1700-2000 raczej niegrywalna - widać, ze tu można wszystko.
    Jak przemyślę dlaczego gonią tak daxa to pewnie się jeszcze odezwę.
    Sytuacja na FW20 nie wymaga większego komentarza - każdy chce kupić po prostu troszkę taniej.
    Benitor jak ja tydzień temu poszedłem do dentysty to mi rynek 35 pkt. w górę odjechał ;-)
    Dnia 2023-01-11 o godz. 11:54 ravcio napisał(a):
    > Benitor jak ja tydzień temu poszedłem do dentysty to mi rynek 35 pkt. w górę odjechał ;-)

Ja postawię obronę na 1977, więc tylko 18 pkt.
    No to siedzę na tym kwadratowym jajeczku.
    Pierwsze pragnienie to 1947, drugie 1943. Niestety bardziej prawdopodobny poziom, to 1950.
    Ciekawe co będzie bardziej bolało - FW czy ząb.
    Nachapałeś się ostatnio masz z czego oddawać ;-) Po przebiciu strefy 1942 -50 wczoraj Ską puściły nerwy i panika się nakręciła.
    może Ci się poszczęsci:) moim zdaniem jeszcze szarpną po danych o inflacji grubo nad 2000
    kiedy te dane?
    Jutro o 14.30 chyba
    Dax FUT - 15 k, dlaczego u nas tak mozolnie to idzie? ;-)
    Dane o inflacji jutro i w sumie się zastanawiam czy mieć wtedy pozycję bo bujnąć może nieźle w obie strony a kto wie jaka docelowa potem.
    ja tam trzymam S ki raczej na maxa dzisiaj, skoro sa jednokierunkowi to powinno dzisiaj niexle tapnąć a jutro poprawka z rana co dalej nie wiem
    Podobnie myślę ale już ostrożniej gram ;-) Banki cały czas są blisko zera a prawdziwe tąpnięcie by było jak na nich zaczną realizacje zysków. A jak wiadomo do tego może i blisko ale dalej daleko :-)
    https://www.money.pl/gospodarka/nie-tylko-orlen-zawyzal-ceny-firmy-wskazuja-na-pgnig-i-producentow-energii-6854022697597856a.html

oto jak nas rządówka wyciska na wszystki, paliwa, cieplo, energia.

Ale banki przed zrzutem to jeszcze powinni podrzucić cenę. Jak spadać to z jakiegoś zacnego poziomu ;-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: wilk_z_banana [5.173.112.*]
    Jak macie S a zacznie się sypać to trzymać bo powinni trochę poszortować jeszcze możliwy podryg dla zmyły. bo jakby coś wisiało w powietrzu. Ja wolę być BP. A wy jak chcecie po cichu liczę że 2000 przebija bo blisko ale często lubuski się w takich momentach obracać i prowadzić dystrybucję.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: masturbant [83.20.158.*]
    2000 na wyciagniecie reki. nie skorzystaja?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: zalmic [193.111.166.*]
    jak a Ty wolałbyś, żeby w styczniu paliwo było ponad złotówkę droższe? Oglądasz inną telewizję niż TVN?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: masturbant [83.20.158.*]
    canami paliw ma sterowac rynek a nie polityk.

Ten czerwony kolor to nie pasuje Pany Bananowi. Czas na zieleń ;-)
    Jeśli cena ropy na giełdach jest niższa niż przed wojną plus dolar sporo spadł od szczytu to oczekiwała bym że i paliwo spadnie. A przy okazji jak widzę rekordowe zyski Orlenu to wiem że ktoś mnie tu w konia robi a przy okazji fuzją z Lotosem stworzyli molocha a gdzie konkurencja ?
    A jeszcze gorzej mnie wkurza jak czytam że Czechom Orlen sprzedawał taniej niż nam. czyli innym taniej sprzedać Ukrainie dać za darmo wszystko a my będziemy za to płacić i na to zasuwać.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: wilk_z_banana [5.173.112.*]
    Po lopie widać że otwierali krótkie ale zaledwie 5k pozycji czyli około 2,5k krótkich Malawa ilość żeby jednoznacznie stwierdzić że to gruby ale S zaczyna być brane pod uwagę.
    zalnic nie ogladam tylko jezdze i dziwiłem sie i dalej dziwie ze w Szwecji benzyna tansza i ropa prawie na tym samym poziomie była w grudniu, a poza tym czemu wrocili do 23% nikt tego nie wymagal, choc dla biznesu to ok. Orlen kroił nas nie tylko na paliwach ale takze na gazie(PGNIG) i na energii, Enea a ostatnio Energa i Tauron, bo skupili juz prawie 30% akcji, choc to i tak panswtowe dziwne nie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 2 Autor: alek092 [37.225.68.*]
    Dnia 2023-01-11 o godz. 14:02 wilk_z_banana napisał(a):
    > Po lopie widać że otwierali krótkie ale zaledwie 5k pozycji czyli około 2,5k krótkich Malawa ilość żeby jednoznacznie stwierdzić że to gruby ale S zaczyna być brane pod uwagę.

Oj kolego, chyba jesteś wirtualnym graczem skoro nie wiesz, że jeden kontrakt to jedna pozycja krótka i jedna długa.
    Alek masz dobry humor ? Dobry jesteś w teorii i miałbym do Ciebie pytanko bo pewnie znasz odpowiedź. Poważnie piszę i to nie prowokacja ale obiecaj że na poważne pytanie będzie grzeczna odpowiedź. Chodzi o wczorajszy FIX.
    Dnia 2023-01-11 o godz. 14:22 ravcio napisał(a):
    > Alek masz dobry humor ? Dobry jesteś w teorii i miałbym do Ciebie pytanko bo pewnie znasz odpowiedź. Poważnie piszę i to nie prowokacja ale obiecaj że na poważne pytanie będzie grzeczna odpowiedź. Chodzi o wczorajszy FIX.

Wal prosto z mostu, a dobry jestem też z praktyki :))
    Pytanie o wczorajszy FIX i TKO. Sondowanie rynku rozumiem i się zgadzam. Pytanie jak się ustala TKO. Przykład teoretyczny.
    Stoi sobie przykładowo 200 szt na S część PKC część z różnymi limitami a np. najwyższe jest S z limitem powiedzmy 2100 (w tym ukryte). I teraz kierownik chce rynek sondować rozumiem że musi wrzucić na L PKC tyle by przekroczyć ilość wszystkich szt. na S i dojść do końca arkusza plus przeliczy wtedy ukryte i zorientuje się jaka jest ich ilość ?
    Kolejne pytanie do poprzedniego przykładu dla uproszczenia zakładam że jest te 200 szt. na S i ostatnie z limitem S 2100.
    Wchodzi nasz kierownik do akcji wrzuca 201 szt. na L zbiera teoretycznie całość S (200 szt.) i ustawia się TKO 2100 ? A gdy zrobi sprytniejszy myk i postawi 1 szt. na S z limitem 5400. To wtedy ustawi sobie TKO na 5400 bo Lkami na PKC dochodzi do tego zlecenia ?
    a i jeszcze jedna ciekawostka energia w Szwecji jest prawie o 60% tansza niz w Polsce( tak było w 2022) teraz pewnie proporcje beda jeszcze lepsze, i co ciekawe w nocy miedzy 10 a 6 energia w Szwecji jest praktycznie za darmo no nie zawse ale czasami. Zmieniłem rozliczenie na godzinne i jestem w szoku jak jest tanio.
    Dnia 2023-01-11 o godz. 14:22 jak41 napisał(a):
    > a i jeszcze jedna ciekawostka energia w Szwecji jest prawie o 60% tansza niz w Polsce( tak było w 2022) teraz pewnie proporcje beda jeszcze lepsze, i co ciekawe w nocy miedzy 10 a 6 energia w Szwecji jest praktycznie za darmo no nie zawse ale czasami. Zmieniłem rozliczenie na godzinne i jestem w szoku jak jest tanio.

To dlaczego się nie przeniesiesz do Szwecji, tylko zatruwasz polskie powietrze swoim jęczeniem.
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.