Lichy ten wzrost zakładałem 5 procent szkoda bo nie widać zmiany trendu co mnie martwi. I dolar się trzyma u nas w piątek odczyt inflacji ponoć wyższa i zobaczymy jak to będzie. Ale gruby chyba S jeszcze nie odpuścił.
Na rynku pojawiły się też pierwsze szacunki, ile poszczególne spółki miałby zapłacić do budżetu w ramach tego podatku. Z szacunków BM mBanku wynika, że najwięcej, bo aż 6,9 mld zł podatku, mógłby zapłacić PKN Orlen. W przypadku JSW podatek mógłby wynieść ok. 2,2 mld zł, a PGNiG mógłby zapłacić ok. 940 mln zł - donosił PAP. Wśród spółek energetycznych najwięcej mogłyby zapłacić PGE (ok. 1,1 mld zł) i Tauron (ok. 630 mln zł). Ok. 630 mln zł mogłaby zapłacić Grupa Azoty, a ok. 870 mln zł KGHM – przedstawiła szacunki depesza.
A po co ja swoje eSy zerowałem dzisiaj przed zamknięciem? Jutro open z luką w dół pewnie będzie, patrząc na bazę. Ale jednak instynktownie nie chciałem zostać na noc z towarem, chociaż kusi mnie, aby wejść mocno w L i czekać na 1600.
Też miałem S pod korek, zamknąłem wszystko. Patrząc teraz na bazowe, faktycznie szkoda. Ale, USA mają jeszcze 3 h handlu, wszystko tam możliwe. Od pewnego czasu doceniam spokój wieczorów BP... Lepiej jeść regularnie małą łyżeczką, niż od święta chochlą...
Usiaki można uznać ze3600 obroniły szkoda że bardziej nie spadły dziś i od jutra odbitka by była a takie zbliżenie to nie wiem co o tym myśleć jutro zagadka póki co poczekamy do jutra dolc czy od 5 się odbije czy potrzyma go przez chwilę. Pyt czy można grać na spadki na walutach ???
A unas otworzyli gazociąg teraz my będziemy Niemcom sprzedawać a co do banków to bym się nie martwił i ten pseldo podatek kombinują ale jedynie co przejdzie to w niewielkim stopniu może sp skarbu panstwa
Niemiecki Commerzbank ogłosił, że jego zysk operacyjny w trzecim kwartale będzie obniżony przez 490 mln EUR rezerw „frankowych” należącego do niego polskiego mBanku, informuje Reuters
Zarząd mBanku S.A. ("Bank") informuje, że w związku z decyzją podjętą 27 września 2022 roku przez Bank, koszty ryzyka prawnego związanego z hipotecznymi kredytami walutowymi ujęte w III kwartale 2022 roku wyniosły 2 336 mln zł. Wzrost kosztów ryzyka prawnego wynika głównie ze zmian w założeniach dotyczących prognozowanych scenariuszy sądowych oraz wielkości populacji kredytobiorców, która w ocenie banku złoży w przyszłości pozew lub zawrze ugody. W związku z tym całkowita wartość rezerw utworzonych na ryzyko prawne związane z hipotecznymi kredytami walutowymi na dzień 27 września 2022 roku wyniesie 6 803 mln zł.
albo bedzie dramat na bankach albo sprytnie juz mysla jak obnizyc zyck przed podatkiem nadzwyczajnym .......troche za szybko na taki ruch wiec bedzie zle na bankach
W najgorszym dla banków scenariuszu rozwoju wydarzeń banki nie dośc że nic nie dostaną of kredytobiorców ale jeszcze będą musiały im dopłacić ! Będzie tak wtedy kiedy raty spłaty kredytu zostaną oprocentowane wg WIBOR a sam kredyt nie. Wydaje się to nieprawdopodobne ale jest możliwe !
A co nam z tych pseldo zysków które chcą niby zabrać jak kursy spółek na dnie właściwą dyskusja była by gdyby te sp po wynikach analogicznie zyskały po kilkaset procent a z tego co widzę to spadły 20 więc oczym tu gadka
Pisałem ze cudo fix nie pod sss. Drobnica pobrała esek to teraz prawdopodobnie jazda w druga manke. Ja Bp to się przyglądam. Za proste by to wszystko było.
Dnia 2022-09-27 o godz. 21:08 bondov napisał(a): > Pisałem ze cudo fix nie pod sss. Drobnica pobrała esek to teraz prawdopodobnie jazda w druga manke. Ja Bp to się przyglądam. Za proste by to wszystko było.
No to raczej jutro się zdziwisz, bo, w mojej opinii, jutro będzie niżej.
Wczoraj pisałem, że wolumen skumulowany na bananie wskazywał, iż do tej pory to był raczej skup i przygotowanie do wystrzału w kierunku północy, ale trudno mi sobie wyobrazić takiego pikusia, jakim jest banan, w stosunku do sapiny, która spadła tak gwałtownie, że ten będzie rósł, kiedy całe otoczenie spada. Za mały jest nasz słabeuszek raczej.
Rynek przemawia za spadkami ale odbicie nadejdzie niespodziewanie czy z tych poziomów wzrost walut nie reaguje rynek bo były reakcje si fiction bo non stop ten sam kapitał może min ktoś skupuje od 1530 ale ile w dół pokazówki chcą jeszcze zrobić bo jesteśmy b nisko więc granie s bardzo ryzykowne ale gruby może na to liczyć i obniżać rynek żeby jeszcze niżej swoje s elka sprzedawać. Teraz niewiadomo czy fundusze rywalizują ze sobą czy dogadanie jak na przetargu autostrady. Mało konkurencji na rynku bo za dużo sobie pozwala grubcio
Ja jutro S, a potem L na dołku. Pójdą w górę nie ma siły. Już coś takiego było chyba grane przy 1530. Góra, dół i góra na 1630. Czy jakoś tak. Jutro dobra sesja może być na zgarnięcie 50 pkt minimum. Ja na razie taki scenariusz przewiduję.
Stratedzy Citi wskazują, że na kontraktach terminowych pojawiają się niedźwiedzie zakłady - około 11,8 mld USD w nowych krótkich pozycjach na kontraktach terminowych na S&P 500 pojawiło się w zeszłym tygodniu.
Ale miałem sen. Indeks spadł 44% jednego dnia. Najniższy poziom tego dnia na FW to 800. Później poszedł na 1320. Ciekawe czy kiedyś doczekam czegoś takiego.
Kurcze wf moich zalorzen z przed 3miesiecy WIG20 miał się odbić z poziomu 1480 a Janki z 3600 ciekawe czy się sprawdzi w przypadku Janków bo wita pojechali niżej.
Zawsze droga z górki jest szybsza, a pod górkę to mozolna wspinaczka, więc może dlatego kryzys i depresja na rynkach trwa ok 3 lata, a ożywienie i rozkwit 8-9 , tak mnie uczyli w szkole. Zobaczymy czy naukowcom się sprawdzi.
Jankesi dzisiaj postawili szóstą czarną świecę, ale 3600 obronione.
moim zdaniem po zapowieziach 50%podatku wig20 powinien runąć o 50% , bo wlasnie akcjonariuszy taki podatkiem obarczono, zamiast na dywidende rabia podatek a wystarczyło dac stope dywidendy na 50% i na to samo wyjdzie dla budzetu a nawet lepiej
Bez zwrotu na walutach chyba nie ma co myśleć o większym odbicu a co może zmienić sytuację na walutach ? Nie bardzo widzę takie wydażenia no chyba że poprostu przyjdzie zwrot.
Teraz to chyba Jankeski rynek powinniśmy nazywać banaem bo oni bardziej nerwowi i wystraszeni niż u nas. U Jankesa każdą próbę odbicia gaszą. Nasz banan bardziej zwrotny bo mniejszy a Jankeski kolos jak obierze kierunek to trudno potem zawrócić. U nich to labo rakieta leci i wszystko rozwala albo traci napęd i jak kamień w wodę. Na samodzielność to my się nie zdobędziemy ale gdyby na bazowych i na walutach się odwróciło możemy szybko odbijać bardzije niż otoczenie i było to wczoraj widać. Ale co ma odwrócić JAnkeskeigo kolosa ? Musiałby FED przemówić i np. przekręcić to co mówił ostatnio.