Ten młot z przedwczoraj bardzo straszy, stąd taka asekuracja przed wzrostami. Na szczęście spadać też jakoś nie chce więc może wyciągną te parę punktów w górę.
Dnia 2019-07-12 o godz. 09:59 7777777777777 napisał(a): > raczej nie darują tych 15% potrzebują ich do poprawy parametrów budżetowych :) > i tak dobrze że nie chcą całości jak PO już 50% wzięła sobie :) ot tak dla dobra wyższego :)
co tu za znajomość potrzebna jak jeden zabrał 50% to ten drugi jak zabiera 15% z 50 % to i tak ludzki pan :) bo tylko 7.5% z całości sobie przeksięgował :)
w tej przyszłej reformie ofe to najbardziej nie podoba mi się że ta niewielka ilość osób co zechce się z kasa do zus przenieś (mimo że uważam takie działanie za skrajną głupotę ) dodatkowo zostanie pokrzywdzona przez fakt że mimo iż wirtualny zapis to jeszcze w podstawowym koncie a nie subkoncie gdzie w/g mnie jak już to powinny trafić zapisy księgowe bo choć dziedziczenie tamtych wirtualnych pieniędzy jest tylko przez 3 lata od otrzymania pierwszej emerytury to zawsze jakaś niewielka część spadkobierców mogłaby coś otrzymać a z podstawowego filara nic nie otrzyma
spróbuj przez weekend, powolutku, po kawałku, przeczytać informację do której link podała zosia. Może uda ci się zrozumieć, że te 15 % chcą ci nie przeksięgować, tylko zabrać w formie zupełnie nowego podatku. Cieszmy się...
777777 Nie wprowadzaj ludzi w błąd , przeniesienie części obligacyjnej do ZUS to nie żadne zabieranie .
Tak wielu ludzi tak często powtarza , że PO zabrało te 50 % że prości ludzie w to uwierzyli ( a to nieprawda ) ..... i co gorsza gotowi są radośnie i dobrowolnie oddać 15 % , które naprawdę chcą im zabrać .
@zosiu to że zabrali czy przeksięgowali to jeszcze nie wszystko zrobili coś dodatkowo rozwalili gpw suwakiem na 20 lat i trzeba jak najszybciej naprawić :)
Dnia 2019-07-12 o godz. 10:42 7777777777777 napisał(a): > @zosiu to że zabrali czy przeksięgowali to jeszcze nie wszystko > zrobili coś dodatkowo rozwalili gpw suwakiem na 20 lat > i trzeba jak najszybciej naprawić :)
Powiem to najprościej jak potrafię . Gdyby giełdy bazowe opierały się na emerytach i suwakach ( lub ich braku ) to dawno by zniknęły.
Żadna giełda czy inna instytucja inwestycyjna , nie uchowa się w oparciu o przymus inwestowania w nią .
Problem GPW nie leży stworzeniu przymusu inwestowania , tylko w stworzeniu atrakcyjnych warunków dla inwestorów . Mogę wyliczyć litanie przyczyn , dla których inwestorzy , różnej wielkości ale zwłaszcza drobni stąd uciekają . Może kiedyś specjalnie dla Ciebie choć część z nich wyliczę , bo teraz nie mam zbyt wiele czasu a lista grzechów jest długa .
Zadaj sobie pytanie , dlaczego inwestorzy chętnie kupują np. CD Projekt lub CCC mimo kosmicznie wysokich wskaźników C/Z a nie kupują spółek państwowych ?
jakby suwak nie zabierał z giełdy stale od 3 mld na początku do 7mld jak nie więcej za 9 lat to inwestorzy by sie znaleźli chętniej tylko po co inwestować w giełdę gdzie miliardy podaży z roku na rok będą dawkowane ? nie zlikwidują tego suwaka to jeszcze bajzel potrwa chyba że PPK go zneutralizuje
to się okaże za 10 lat jak będę przechodził na emeryturę może nadal będzie opodatkowana emerytura :) ale umię czytać ze zrozumieniem i nawet jakby zabrali 30% z tego co został to i tak bym wolał niż zapisanie całości gdziekolwiek w zus :)
Dnia 2019-07-12 o godz. 10:53 7777777777777 napisał(a): > a swoją drogą to gdzie problem z 15% podatku jak ktoś nie chce zapłacić to może kasę z ofe do zus przenieś i nie zapłaci nikt go nie orżnie :)
Oczywiście , że nie ma problemu, gdyby mnie to dotyczyło , nie zastanawiałabym się nawet minuty.
Natomiast naprawienie GPW poprzez tworzenie przymusu inwestowania niezależnie od tego czy to OFE , PPK czy inny twór ....to strata czasu ... nie tędy droga
Inwestorzy nie są głupi - choć najwyraźniej wielu decydentów ich za takich uważa ... jeśli będą widzieli szanse na zysk - zainwestują bez przymusu.
Drobny przykład zniechęcający do GPW : Zobacz kiedy podają wyniki spółki z USA -kilka dni po zakończeniu kwartału , a kiedy z W20 - prawie kwartał po zakończeniu kwartału rozliczeniowego ..... kogo takie dane wówczas obchodzą .
Zosiu - czy wiesz jak obecnie polskie państwo dostaje w tyłek z powodu przesunięcia tych 150 miliardów? Te pieniądze od momentu "wcielenia" do zusu są waloryzowane tak jak pozostałe środki, w tym roku waloryzacja to 9,2%, czyli od kwoty 150 miliardów to ponad 13 miliardów "długu" na przyszłe pokolenia. Gdyby to zostało w obligacjach, koszt ten wynosił by około 10 miliardów mniej...
na subkoncie nie są waloryzowane kapitały o 9.2 % tylko znacznie mniej około 4.5% chyba za 2018 pamiętam że było 3.99 % a kapitał w pierwszym filarze 8.68%
a to nawet nie wiedziałem, przepraszam, mój błąd. Ale i tak waloryzacja subkonta przez ostatnie 5 lat jest dużo wyższa niż wypłacane w tym czasie odsetki od obligacji, tyle że te odsetki wypłacane są "stale", a na subkoncie sobie wirtualnie rośnie...
o jednych się mówiło a o innych nie później wychodzą różne paradoksy oraz różne punty widzenia tej samej rzeczy w 1998 obiecywało się emerytury pod palmami :) a głównie chodziło o zmianę stopy zastąpienia w przyszłości ale ktoś to powiedział albo napomknął ? reforma z 2012 miała na celu głównie ratowanie finansów publicznych przed narastającymi lawinowo długami(tymi rzeczywistymi) i pewnie procedurą nadmiernego deficytu która ciągła się latami jak zabrało sie z ofe 150 mld i umorzyło obligacje to rzeczywisty dług wyparował o tą wartość a to że ukryty wzrósł to EU nie obchodzi
tak na dobrą sprawę to reforma z 1998 była jakąś katastrofą kompletnie chorą bo trzeba było tworzyć dług aby przekazywać ofe logiczne prawda skoro jak szła kasa do ofe to trzeba było dotować zus na bieżące emerytury do tego ktoś postanowił że tak kasa w ofe była skubana 10% prowizjami na rzecz towarzystw emerytalnych bez względu na wyniki ich zarządzania zwłaszcza tak prostego jak zakup obligacji (za co tu płacić 10%) więc moim zdaniem cel tej reformy był inny jaki ? mam swoje przemyślenia ale nie chcę nakręcać innych
teraz wiadomo od kilkudziesięciu lat że stopy zastąpienia będą maleć dlaczego do tej pory nie zrobiono czegoś takiego jak PPK gdzie ktoś pomaga stworzyć ten fundusz na emeryturę poza zus i zostawiając z tym tylko ludzi którzy w większości nie mają z czego odłożyć ?
Mielonka , Lubię kabaret ale w stylu Starszych Panów , to co prezentują obecne kabarety nie jest dla mnie ani śmieszne ani mądre ... ale mniejsza z tym .
Wczoraj czy przedwczoraj widziałam gdzieś przelotnie ( dlatego nie umiem odnaleźć ) taki skecz gdzie dwóch pijaków popijając z flaszek siedzi na ławce i jeden śpiewa taki tekst , cytat tzw. z" z pamięci" :
" Sąsiad ma firmę w której haruje ale połowę oddaje w podatku a ja mam w drodze piątego bachora i 2 tysiaki co miesiąc ładuję do wora .. hłe,hłe,hłe "
Mogę się domyślać , że ich matka zapewne dostanie matczyną emeryturę a cała rodzinka jeszcze wiele różnych dodatków socjalnych ..
Populizm i prawo równych żołądków o tym , że jak sobie pościelisz tak się wyśpisz ... nikt nie mówi bo to społecznie niepoprawne .... z tych i wielu innych powodów emerytury z ZUS są takie jakie są .. ALE pamiętajmy , że to nie ZUS ale RZĄD stanowi prawo ( w tym emerytalne )
Nie pokażę Ci - bo nie widzę . Zawsze chodzę na wybory i wybieram mniejsze zło , to oczywiście dyskomfort .. ale takie są realia .
Ogólnie nie lubię polityków i nie mam o nich dobrego zdania .
Aby czuć się jednak dobrze po oddaniu głosu - głosuję na osoby znane mi osobiście , które charakteryzują się takimi cechami jakimi powinni się cechować wszyscy członkowie mojej Partii Idealnej. Trudne zadanie ... ale trzeba się starać wybrać z tego co mamy do wyboru ...
@zosiu nie zastanawiałabyś się ani minuty aby przenieść kasę z ofe do zus nie przeszkadza Ci że tam mamy my przyszli emeryci już około 4 bilionów pln odłożonych kapitałów a instytucja dostaje dziesiątki mld dotacji po co tam jeszcze dorzucać 160 mld ? ale może skoro nie masz w ofe kasy to dla Ciebie korzystne aby inni tam dorzucili się :)
Nie wiem czemu tak narzekacie na zwrot z giełdy, przecież jest całkiem przyzwoity. No, chyba że rozpatruje się z pozycji spekulanta i chciałoby się zarabiać codziennie a może nawet w weekend i święta ...:)
Wysokie otwarcie jest zawsze lepsze dla Misia niż Byka.
Janki mają jeszcze cel - zdobyć 3000 w cenach zamknięcia więc powinni zawrócić i zostawić to na wybory. Niestety jak ich znam to wątpię czy się ogarną raczej będą się pchali wyżej i wyżej .
Dla polskiego Misia to tez dobrze , bo jak taki spektakularny poziom i szczyt zdobyty , to nie ma w zasięgu kolejnego , wyraźnego celu do zdobycia .
Dnia 2019-07-12 o godz. 15:31 gim napisał(a): > Zosiu,ubawiłaś mnie :):) > > Jak nie po Twojej myśli tzn,że chłopcy za wodą nie ogarnięci :) > > Jestem pewien,że wiedzą jak zrobić z $ większą ilość $
Też mnie ubawiłeś , bo i owszem ... z tym , że dążą do tego aby ilości XXX mało wartych dolarów zrobić więcej .. nic nie wartych dolarów bo kiedy dolary zyskują na wartości ... to robi się raban
Moim zdaniem problem z OFE leży u źródła - one w ogóle nie powinny powstać w takiej formule że trafia tam część składki zusowskiej bo skoro ten system ma każdego roku deficyt to jakim cudem miało by się to spinać finansowo. Ktoś zarobił na prowizjach za zarządzanie , ktoś zarobił na akcjach ( że przypomnę chociażby zakup akcji Briju przez OFE ING) , został kłopot i straty dla budżetu i przyszłych emerytów .
I płynnie przechodząc do wycen , uważam że to właśnie pieniądze które płyną z funduszy emerytalnych podtrzymują giełdy .