Ale inflacja jest 2% więc emerytura wzrośnie realnie i tak znacznie jak również stopa zastąpienia jak przez najbliższe 15 lat nie doczekamy hyperinflacji
Realna inflacja jest z góry inna, w 2000 roku płaciłem podatek 7 groni za m2 swojego rancha a teraz w 2019 płacę 45 groni. A metrów sporo. Co ostatnio staniało, lokomotywy, statki? Ten koszyk Gusłu to jest chory
Optymista kontra pesymista + ja realista ;-) Uważam że przedział 2170 - 80 byłby w sam raz na zakończenie. Najciekawsze będzie co Janki wymyślą. 2800 raczej dziś obronią więc nie ma szans na złamanie 2150 a na wyjście ponad 2200 na ten moment nie widzę ochoty.
Zosiu,nie to żebym się czepiał,ale już pare razy przerabialiśmy temat "jutro i pojutrze dużo danych" ktore nic nie wnosiły lub działały inaczej niż było ogólne życzenie.Jestem BP
tylko technika-dokładnie tygodniowe MACD-ratuje byki przed dalszym spadkiem.jeżeli dzisiaj,jutro nie będzie większej podbitki to dramat jest za rogiem. MACD-na SAP500i WIG20.
Ravcio ostatnio dal popis(bez skojarzeń proszę) wiedzy AT i zameldował ,że był dół musi być gora. Nie dosłownie oczywiście.Miejsca na korektę jest sporo i misiek może spać spokojnie do około 220. Potem zjazd na 120 i wtedy będę mógł napisać "a nie mówiłem ":)
Dnia 2019-05-14 o godz. 16:21 7777777777777 napisał(a): > emerytury się waloryzuje o wskaźnik inflacji i 1/5 wzrostu płac w poprzednim roku a waloryzacja na koniec marca
@zosia inaczej się waloryzuje kapitały w zus inaczej konto podstawowe a inaczej subkonto :) subkonto waloryzuje się średnią pkb z ostatnich 5 lat a konto podstawowe o wskaźnik równy wskaźnikowi cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem w roku kalendarzowym poprzedzającym termin waloryzacji w stosunku do poprzedniego roku powiększonemu o wzrost realny sumy przypisu składek na ubezpieczenie emerytalne w roku kalendarzowym poprzedzającym termin waloryzacji w stosunku do roku poprzedniego.
@7777 .... Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie , wynika z niego że bieżące emerytury waloryzuje się najniższym wskaźnikiem warto zapytać władzę ... DLACZEGO ... ??!
bo wypłacane emerytury są realne :) a przyszłe to jak ktoś dożyje :) więc ... a tak na poważnie to zbierany kapitał musi w jakimś stopniu odzwierciedlać bieżące napływy dlatego ta waloryzacja jest tak duża uwzględnia oprócz inflacji wzrost wynagrodzeń aby dodatkowo nie zaniżać ewentualnych świadczeń
Dnia 2019-05-14 o godz. 17:10 7777777777777 napisał(a): > bo wypłacane emerytury są realne :) > a przyszłe to jak ktoś dożyje :) więc ... > a tak na poważnie to zbierany kapitał musi w jakimś stopniu odzwierciedlać bieżące napływy dlatego ta waloryzacja jest tak duża uwzględnia oprócz inflacji wzrost wynagrodzeń aby dodatkowo nie zaniżać ewentualnych świadczeń
Staram się wytłumaczyć , że właśnie o ile przyszłe emerytury są waloryzowane wysoko to w momencie jak stają się realne ( wypłacane ) zaczynają być waloryzowane najniższym wskaźnikiem w przypadku tego roku ponad 3 x niższym . Wiec nie chodzi nawet o to , że w momencie przejścia na emeryturę mamy niska stopę zastąpienia ALE głównie o to , że ta emerytura momentalnie traci z roku na rok realną wartość nabywczą , bo tak naprawdę nie jest waloryzowana a obniżana w stosunku do średniej pensji .
I do tego jeszcze emeryci płacą podatki ... należałoby zrobić z tym porządek .
Dnia 2019-05-14 o godz. 16:18 7777777777777 napisał(a): > bo są inne zasady waloryzacji
Prosta odpowiedź, która niczego nie tłumaczy!!! "Co do rewaloryzacji w ZUS - ie to jest ona bardzo ciekawa bo wyniosła ponad 9 % a emerytury zrewaloryzowano o ok. 2,5 %"
W roku ubiegłym odszedłem na emeryturę z kapitałem ponad 1 mln zł. W ciągu roku wykorzystałem 60 tys. zł. Dlaczego w takim razie pozostała kwota 1 mln - 60 tys. zł. nie podlega waloryzacji zgodnie ze wskaźnikami kwartalnej inflacji, a przyjmuje się wskaźnik na poziomie 2,5%. A osoby takie jak ty (jeszcze pracujące) otrzymują waloryzację kapitału na poziomie 9%!! W czy lepsze są pieniądze osób, które jeszcze pracują, od pieniędzy osób, które są na emeryturze. Ja ci nie żałuję. Ciesz się do chwili, gdy ktoś po raz enty dokona zmiany zasad w trakcie gry. Wtedy dopiero zapytasz - DLACZEGO!! A dlatego, że tymi wskaźnikami i waloryzacją można manipulować, zmieniać dostosowując do partykularnych celów tego kto to robi. Nawiązując do tego co napisała Pani L.Oręziak (patrz link mój i amikip). Jak myślisz jaki % osób dożyje - przeżyje jeszcze 18 lat i wykorzysta swoje 100% kapitału emerytalnego? Można spojrzeć w dane GUS nt. temat - 20%!!! Pozostałe osoby sfinansują tych, którzy przez ostanie 20 lat nie splamili się pracą i zostaną zasileni z tego co wypracowali ci, którzy często gęsto odchodzą po 3 miesiącach korzystania ze swojego kapitału. Uważasz, że to jest prawidłowe - uczciwe!!! Ja pomijam sprawę ile mógłbym uzyskać samodzielnie inwestując tą pozostałą kwotę. A tak mam 2 filary emerytalne ZUS i PKE oraz łączny roczny budżet na poziomie ........... (cicho sza niedługo uchwalimy i policzymy).
a kto kiedyś zrobił prawo lub reformę dla ludzi ? :) "najuczciwsze":) są zasady średniego trwania życia dlaczego pytam się takie same dla mężczyzn i kobiet jak statystycznie kobiety żyją dłużej i krócej pracują ? ... i też im nie zazdroszczę :) tak samo jak z tym pokoleniem 65+ co przewrót zrobiło dla kogo ? zrobili przewrót wpadli w bezrobocie inflację a kto skorzystał ? ... ..ć sprawiedliwość dla pokolenia kolumbów kolejnego w historii
Gim nic odkrywczego nie napisałem . Cały świat jest zbudowany z dołków i górek. Idziesz pod górkę się męczysz a w dołek wesoło zbiegasz. Nawet kobieta jest przykładem na poparcie teorii dołków i górek. Wystarczy położyć się obok i przesunąć rękę od stóp do głowy i teoria się potwierdzi ;-) (testować jak kto woli można też na facecie choć wtedy rozkład górek będzie inny szczególnie u piwosza). Cała sztuka w życiu by umieć znaleźć górkę i dołek i potem przełożyć to na sztukę gry na giełdzie.
BYCZE SZAŃCE na WIG20- oczywiście intraday-2027.02 -i co najmniej ten osiągniemy,dalej 1978.63,dalej 1879.81 i wreszcie ostatni 1641.85.zdobycie 4 - potwierdzi ,że na WIG 20- jesteśmy ciągle w BESSIE. na SAP500 złamanie 2346.58-to potwierdzenie BESSY z zasięgiem do-okolic 1750.i nie zdziwi mnie-jeżeli stanie się to w tym roku.
Momentami mam wrażenie jakby ktoś chciał opchnąć bardzo duże ilości. W poprzednim tygodniu doprowadził tym do zwały a teraz tak jakby robił to bardziej inteligentnie. Nie chce wystraszyć.
ravcio-nie obrażaj słowa porażka.to koljna KLĘSKA.i to za nasze pieniądze w OFE . Kupili wyżej,a teraz trzeba sprzedać bo tak kazali politycy.w przyszłej hossie-ale jeszcze długo nie-będą odkupywali te same akcje -tylko drożej.tak działają CZERWONE SYSTEMY LEWICOWE.a zabawa trwa-tylko K...………………. dlaczego za naszą kasę,
Jaką naszą, Trybunał Konstytucyjny pod przewodnictwem Rzeplińskiego orzekł że środki w OFE to nie jest własność prywatna tylko publiczna. Czyli Oni bawią się za swoje:))
PRZEPRASZAM, że się wytącam. Ale tak sobie siedzę i myślę...Certyfikaty ING tutbo na wig20 najwyższa dzignia na L 30, S-8. Przy poziomie 2400 dźwignia S była 18. Ładnie wyglądali +80% zysku. Teraz co? Jak grać na spadki panie premierze?
Wyobrażam sobie coś takiego, spadnie w okolice 2100 a później info o Brexit i w dwa dni po 100 pkt. UP, zaraz wybory do UE więc musi być jakaś decyzja, po co wydawać kolejne środki publiczne GB na niepotrzebne wybory
Lis za naszą kasę bo wyjścia nie mamy i nie mamy wpływu na OFE. I nich mi ktoś wytłumaczy jak patrząc na sytuacje mam znaleźć choć jeden powód by zapisać się do PPK.
Leszcze patrzą i widzą jak sterczymy nad przepaścią i liczą na to że dokonamy postępu i uczynimy krok do przodu. A patrząc na wolumeny koników to widzę że od kilku dni wieloryb się zaczyna przewracać na drugi bok. Wszakże skalperzy nie robią dziennie obrotów po 16k bo nie każdy z nich ma stadninę jak ta w Janowie. Lump spada jak to mówię a pomiędzy 3 wiedźmami a u nas małpami bym to nazwał, musi być dołek tudzież górka. Mnie się wydaje że schemat jest prosty jak te rysunki co Wam kiedyś wkleiłem.
WPŁYW JA NAJBARDZIEJ MAMY.w tym chorym -czerwonym systemie,gdzie HIENY rządzą OSŁAMI -każdy ma głos i może mądrze go oddać-mądrze tzn.NIE PRZECIWKO SOBIE.ale niestety WYBORCY widzą tylko dwie alternatywy PO lub PIS -OD 1989 CIĄGLE CI sami.i wystarczy prześledzić los naszych pieniędzy w OFE I JUŻ WIEMY JAK RZĄDZĄ.niestety-KARA BĘDZIE-a kielich goryczy wypiją OSŁY czyli MY-demokratyczny elektorat-na pewno nie politycy i nie bankierzy-jak zwykle.