Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 166,00 zł , zmiana od tamtej pory: 47,00%

@777777 : model, a dlaczego są inne zasady waloryzacji w ZUSie

Dnia 2019-05-14 o godz. 16:18 7777777777777 napisał(a):
> bo są inne zasady waloryzacji

Prosta odpowiedź, która niczego nie tłumaczy!!!
"Co do rewaloryzacji w ZUS - ie to jest ona bardzo ciekawa
bo wyniosła ponad 9 % a emerytury zrewaloryzowano o ok. 2,5 %"

W roku ubiegłym odszedłem na emeryturę z kapitałem ponad 1 mln zł. W ciągu roku wykorzystałem 60 tys. zł.
Dlaczego w takim razie pozostała kwota 1 mln - 60 tys. zł. nie podlega waloryzacji zgodnie ze wskaźnikami kwartalnej inflacji, a przyjmuje się wskaźnik na poziomie 2,5%. A osoby takie jak ty (jeszcze pracujące) otrzymują waloryzację kapitału na poziomie 9%!!
W czy lepsze są pieniądze osób, które jeszcze pracują, od pieniędzy osób, które są na emeryturze.
Ja ci nie żałuję. Ciesz się do chwili, gdy ktoś po raz enty dokona zmiany zasad w trakcie gry. Wtedy dopiero zapytasz - DLACZEGO!!
A dlatego, że tymi wskaźnikami i waloryzacją można manipulować, zmieniać dostosowując do partykularnych celów tego kto to robi.
Nawiązując do tego co napisała Pani L.Oręziak (patrz link mój i amikip). Jak myślisz jaki % osób dożyje - przeżyje jeszcze 18 lat i wykorzysta swoje 100% kapitału emerytalnego? Można spojrzeć w dane GUS nt. temat - 20%!!! Pozostałe osoby sfinansują tych, którzy przez ostanie 20 lat nie splamili się pracą i zostaną zasileni z tego co wypracowali ci, którzy często gęsto odchodzą po 3 miesiącach korzystania ze swojego kapitału. Uważasz, że to jest prawidłowe - uczciwe!!!
Ja pomijam sprawę ile mógłbym uzyskać samodzielnie inwestując tą pozostałą kwotę.
A tak mam 2 filary emerytalne ZUS i PKE oraz łączny roczny budżet na poziomie ........... (cicho sza niedługo uchwalimy i policzymy).

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.