• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: zosia3005 [77.253.187.*]
    całkiem mozliwe , że zmiana kodu bedzie już jutro , lub pojutrze
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~gosc [31.61.131.*]
    Na podstawie jakich przesłanek takie przypuszczenia, jeżeli można zapytać?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: zosia3005 [77.253.187.*]
    @gość
    Nie brałam wczesniej udziału w dyskusji , bo z niektórych komputerów na których pracuje nie moge pisać .
    Przeciez wyjasniałam juz wiele razy .
    Poza tym - to nawet dobrze , są inni forumowicze .
    Żeby zamknąc temat RPP - zapewne analitycy juz licza kasę , która wpłynie na GPW z lokat bankowych ..
    .. BŁĄD  !!
    Przed duzym wodospadem na bazowych moim zdaniem nic ( lub prawie nic ) nie wpłynie ..
    .. prędzej trafi do materaca ..
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ostry- [83.4.134.*]
    Jedynym logicznym wytłumaczeniem tego co teraz dzieje się z bankami ( zwłaszcza z PKOBP) jest to że ktoś już wie że nie dostaną one na garba frankowców .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: miro. [79.185.38.*]
    witam. ja worek uzupełniłem do pełna. więc znów w dół. nara powodzenia.
    Tak czy inaczej na najblizszy okres taka obnizka stóp to dla nich zła wiadomosc .
    Podbitka nie ma żadnego uzasadnienia poza tym , że podbija "ktoś" , kto chce wyjść
    Komu sprzedaje - tego nie wiem , ale zazwyczaj pierwsza reakcja jest fałszywa i moim zdaniem właśnie to widzimy dziś na PKO
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~krak [195.189.88.*]
    zobaczymy jak wypadnie zakończenie sesji ale na razie byk wyrysował ładną świeczkę i to co zrobił wczoraj miś odpływa w siną dal a szkoda
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: miro. [79.185.38.*]
    sprostowanie. nie do pełna tylko do poprzedniego stanu z przed zjazdu. pozdrawiam.
    @ostry
    poza innymi problemami , przecież taka obnizka stóp powinna spowodowac duży odpływ kapitału z lokat ..
    .. czy banki są na to przygotowane .. ??!
    od razu mówie - że nie maja produktu zastępczego dla klientów ( przynajmniej ja tak uważam )
    Może klienci kase z lokat wymienią np. na dolary .. ?
    No i tradycyjnie - do materaca .. :-))
    Każdy bank ma szeroką ofertę funduszy inwestycyjnych i przy odpowiedniej reklamie chciwość znowu weźmie górę nad strachem. Zresztą, akceptacja ryzyka jest wprost proporcjonalna do świadomości potencjalnych klientów, a ta sukcesywnie rośnie.
    Ludzie już nie są tak naiwni jak niegdyś ( przed rokiem 2008 )
    .. choć wielu analityków i doradców  ich nadal za takich uważa
    to błąd ..
    Co to znaczy naiwni? Czy wiec uważasz, że ktoś inwestujący, czy grający na giełdzie jest naiwny? A kupowanie jednostek uczestnictwa funduszy inwestycyjnych to przecież głównie zbiorowe inwestowanie na giełdzie. To, że ktoś to robi za nas nie oznacza, że tylko bedziemy tracić. Nie każdy jest człowiekiem renesansu i potrafi sam wszystko robić.
    Myslisz , że ludzie są niepiśmienni , chca inwestowac w fundusze akcyjne ale nie potrafią przeczytac , ze hossa na bazowych trwa 6 lat - najdłuzej w historii i należy oczekiwać jej końca ..
    .. może do Ciebie to nie przemawia , ale do wiekszosci ludzi .. bardzo przemawia
    zresztą - najlepiej sprawdzić jaki jest napływ do funduszy polskich akcji i jak chcesz - sprawdzisz za pewien czas , czy wzrósł w istotny sposób

Pisałem już wyżej, że poziom akceptacji ryzyka jest wprost proporcjonalny do poziomu wiedzy inwestycyjnej. Klienci kupujacy jednostki funduszy, coraz częściej dokonuja tego za pośrednictwem platform internetowych i przy zmianie koniunktury giełdowej, potrafią na przeczekanie dokonywać konwersji w fundusze bezpieczniejsze. Znam ten temat bardzo dobrze od strony zawodowej. Zresztą konwersji można też dokonywać w "okienku bankowym" i wiele osób tak robi.
    Po takiej sesji jak dzisiejsza można spokojnie zgodzić się z twierdzeniem, że "pieniądze zarobione na giełdzie są odszkodowaniem za doznane cierpienia".
    Dzisiejszy wolumen na kontraktach jeszcze wyższy niż wczorajszy, gdzie LOP jest obecnie na poziomie wczorajszego zamknięcia. Chyba już każdy widzi co się święci....
    Wczoraj pisałem, że ktoś zrealizował zyski na krótkich i odwracał pozycje, dzisiaj uważam, że był tego procesu ciąg dalszy.
    a ja twierdze że z tego bedzie jedno wielkie.......i utkniemy 2330-2360 każdy z nas będzie kreślił scenariusze i na tym sie skończy bo logiki w tym nie ma żadnej dzisiej wyciąg papierami które powinny być najsłabsze jutro korekta i ponownie pkn może kghm .
    to co wiemy to....nie będzie dalszych obniżek

wyciąg pkobp zaczyna zbyt dużo kosztować więc tańsza alternatywa pkosa zostaje uruchomiona
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ostry- [83.4.134.*]
    Kupowanie akcji banków z założeniem że niższe stopy czyli oprocentowanie lokat zagonią ludzi masowo do wysokomarżowych funduszy ja osobiście uważam za mocno ryzykowne bo może tak będzie a może nie , za to spadek zysków z kredytów jest pewny.
    A o ile mi wiadomo , choć może się mylę to w Polsce kredytowanie to jest główne zajęcie banków.
    Dnia 2015-03-04 o godz. 16:53 ostry- napisał(a):
    > Kupowanie akcji banków z założeniem że niższe stopy czyli oprocentowanie lokat zagonią ludzi masowo do wysokomarżowych funduszy ja osobiście uważam za mocno ryzykowne bo może tak będzie a może nie , za to spadek zysków z kredytów jest pewny.
    > A o ile mi wiadomo , choć może się mylę to w Polsce kredytowanie to jest główne zajęcie banków.

A co to takiego "fundusze wysokomarżowe"?
    Na początek proponuje tą lekturę ttp://www.analizy.pl/fundusze/wiadomosci 
    Określenie "główne zajęcie banków" niczego nie wyjaśnia. Jeżeli już, to należałoby mówić o misji banku, w której kredytowanie jest tylko jedną z jej części. 
    poprawka - wiemy , że tak dzisiaj powiedzieli  !
    czy bedą dalsze obnizki czy nie .. to sie dopiero okaże w przyszłości

nawet Bank Szwajcarii wycofał sie z wcześniejszych decyzji , kiedy sytuacja w otoczeniu go zmusiła
    30punktów od dołka to ładny wyciąg i misiek dał sobie to wyrwać( a wydawało się że to może być ten moment). Komentarze po sesji jakie się pojawią na jutro jednoznaczne, wyciąg wzrost obrotówi takie tam. We wzrosty nie wierzę bo wygląda na to że u szwagrów zaczyna się wreszcie korekta a spadki echhhhhhh więc jak ma być dalej kiszka to do rozliczenia na logikę najlepiej dać sobie spokój ( pewno nie dam rady :( )

Na minus tej sesji  swiadczy duży obrót i wyciąg na jednym banku : PKO BP
    dla mnie - całkowicie niewiarygodny ( do tego drugi po Orlenie podbijacz PEO )
    Jeśli odjąć PKO - na kasowym obroty bardzo słabe .

Edek leci jak kamień w wodę - już jest na 1,10 ... 
    Pytanie - czy rynki pójdą za umacniajacym sie Dolarem , czy za słabnącym Euro  ?
    W mojej opinii nic sie nie zmieniło - nadal uważam , że rynki pójda za mocnym dolarem ,
    co oznacza spadki na giełdach w USA ( także spadki cen surowców ) a GPW pewnie pojdzie za nimi .

Myśle , że Dax pomarudzi ale też dołączy .. do nas i USA .. :-))
    PLN jest w rozterce , bo umacnia się do euro ale słabnie do dolara

Dnia 2015-03-04 o godz. 17:26 zosia3005 napisał(a):
    > Na minus tej sesji  swiadczy duży obrót i wyciąg na jednym banku : PKO BP
    > dla mnie - całkowicie niewiarygodny ( do tego drugi po Orlenie podbijacz PEO )
    > Jeśli odjąć PKO - na kasowym obroty bardzo słabe .
    >
    >
    > Edek leci jak kamień w wodę - już jest na 1,10 ... 
    > Pytanie - czy rynki pójdą za umacniajacym sie Dolarem , czy za słabnącym Euro  ?
    > W mojej opinii nic sie nie zmieniło - nadal uważam , że rynki pójda za mocnym dolarem ,
    > co oznacza spadki na giełdach w USA ( także spadki cen surowców ) a GPW pewnie pojdzie za nimi .
    >
    >
    > Myśle , że Dax pomarudzi ale też dołączy .. do nas i USA .. :-))
    > PLN jest w rozterce , bo umacnia się do euro ale słabnie do dolara
    >
    >

Groch z kapustą :) i nic z tego nie wynika.

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    kazdy powod jest dobry, przewidywalem dzisiaj podbitkę ale nie do 40 i raczej chwilową. To co sie działo i jak szybko misie traciły pole w koncówce było dla mnie zaskoczeniem, wyglada ze obizka była w cenach bankow dlatego wcześniej nie rosły.
    Ciekawie bedzie i chyba po dzisiejszej sesji byłbym za L Ja dzisiaj zamknąłem pozycje za duzo niewiadowych.
    Dzis zostanie kolejka na S ..
    .. ale dziś , kto się nie załapał i zostanie w kolejce - chyba jutro bedzie miał czego żałować .. :-))
    tak sądzę ..
    Pozdrawiam :-)
    To jednak chyba źle sądzisz, a kolejka zostanie pewnie jeszcze dzisiaj rozładowana poprzez transfery pozycji do róźnych portfeli. Tak sądzę :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~daksio [91.207.184.*]
    Witam, a  tak  z  kosmosu  !!
    Dax  w  nocy  robi  nowe  maxy, ??   chyba  nie  musze  pisać  jak  jutro  może  wygladac  otwarcie,  a  jest  już  na  11 413,  a  wykres  ma gilotynowy  dla  miśków  .
    pzdr
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~alan [217.70.49.*]
    Kierunek jest jeden.
    Wzrost.
    A zwłaszcza na W80.

Jak jakiś nawet nieduży fund zagraniczny zauważy że np taki DAX w 2015 r wzrósł 7 razy bardziej niż W20
    to 200 pkt na W20 tylko śmignie do góry lotem błyskawicy.
    Dzisiejsza sesja jest pierwszą od ponad miesiąca, gdzie na zamknięcie i w dogrywce ubyło łącznie tylko 64 pozycje. Tak więc chyba poczciwy grubasek zakończył już zabawę w grę jednosesyjną i zechce przed rozliczeniem serii zgarnąć grubsza kasę. Pisałem zresztą też o tym wczoraj.
    @zosia3005 oczekuje jutro lub pojutrze zmiany kodu na 22xxx, więc grubcio chyba będzie łoił kasę na krótkich :)

Dnia 2015-03-04 o godz. 15:55 zosia3005 napisał(a):
    > Dodam jeszcze , że korzystając z promocji odswieżyłam sobie S ... i  ..
    > .. zamknę jak będzie zmiana kodu na 22xx ... ( ile te xx - to się jeszcze zastanowię )

Dnia 2015-03-04 o godz. 16:08 zosia3005 napisał(a):
    > całkiem mozliwe , że zmiana kodu bedzie już jutro , lub pojutrze
    Warte przypomnienia, że o godz. 15:55 kurs transakcyjny kontraktu wynosił 2328, więc to promocyjne S zaliczyło już co najmniej 12 punktów straty. Współczuję serdecznie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: zosia3005 [77.255.75.*]
    Zanim rozstrzygną się losy sesji w USA , powiem jeszcze , że
    ...  chociaż dzisiejsza świeczka na kontrakcie była biała ( wczoraj i przedwczoraj czarne )  , to ostatnie 3 sesje ( z dzisiejszą włącznie ) charakteryzowały się tym , że miały maksy i minima intra coraz niżej - to znaczy ...
    ...  że schodzimy coraz nizej  i dla mnie to jest istotne .

Wcale nie bedę jednak zdziwiona jeśli jutro będą podbijać - choc nie mam pojęcia jaka spółką ?! - pod decyzję ECB i konferencję po decyzji  a że to się zbiegnie w czasie z bezrobotnymi z USA i wogóle poczatkiem handlu za oceanem - mogą byc turbulencje , nawet duże.
    Biorę to pod uwagę .
    Całe szczęście, że ta promocyjna S to tylko tak na niby, bo nawet przy jednym kontrakcie strata 240 zł jest mało dosyć bolesna.
    miało być "mało przyjemna", a wyszło jak wyszło :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~karek2 [31.183.36.*]
    zobaczymy co rynek jutro pokaże, na razie 2300-2310 wybronione, ale uważam, że niedługo ponownie zobaczymy te poziomy. Dzisiejszy wzrost należy potraktować jako powrót do wybitego wczoraj klina (ok.2344). U mnie nadal S na PKN, na którym widoczna jest sprzedaż, a przebicie poziomu 54 PLN będzie potwierdzeniem zmiany trendu. Aha, polski złoty na razie nie pokazuje zainteresowania GPW przez kapitał zagraniczny, wydaje się, że czekają na jeszcze niższe poziomy.
    pozdr.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~tom [94.254.144.*]
    Dnia 2015-03-04 o godz. 19:42 ~gosc napisał(a):
    "Całe szczęście, że ta promocyjna S to tylko tak na niby, bo nawet przy jednym kontrakcie strata 240 zł jest mało dosyć bolesna."

Jak tak dalej bedziesz ja punktowal i obnazal jej dyrdymaly w ocenach rynkow to masz jak w banku ze trafisz do tej samej co ja "szufladki" spoldzielni czerwonych lapek naganiajacych na wzrosty :)

Ps. A prawda jest taka ze po dwoch ostatnich sesjach jestesmy i tak w tym samym miejscu.....choc dzisiejsza wzrostowa jest na duzo wiekszm obrocie - co daje myslacym dosc czytelny sygnal czym byl wczorajszy spadek

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ostry- [88.156.140.*]
    Wiesz co tom ?
    Mądrzyć się po fakcie to potrafi każdy głupi , jakoś wczoraj czy chociażby dziś rano nie widziałem tu twoich mądrości.
    I słuchaj wyznawco świata niskich stóp , mimo zaklinania rzeczywistości WIG20 ma wartość 2300 a nie 3300 , 4300 czy 5300 pkt.

Gdybym ja tak chciał się pojawiać od czasu do czasu i wbijać szpileczkę innym to byłbym mistrzem świata, a moje inwestycje dawałyby tysiące % każdego roku.

Do ciebie i reszty forumowych mądrali - skoro tacy jesteście tacy mocni to pokażcie to przed faktem a nie po , wpis rano przed sesją na forum mam pozycję taką , jak wychodzę wpis na forum - zobaczymy wtedy kto jest kozak a kto tylko ujadać na innych potrafi.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~tom [94.254.144.*]

Dnia 2015-03-04 o godz. 21:48 ostry- napisał(a):
    > Wiesz co tom ?
    > Mądrzyć się po fakcie to potrafi każdy głupi....." - mhmm
    moje jak to nazwałeś "mądrzenie" można sprowadzić tylko do tego stwierdzenia które zacytuje poniżej:

"Ps. A prawda jest taka ze po dwóch ostatnich sesjach jestesmy i tak w tym samym miejscu....." - widzisz tu jakieś mądrzenie się ?

opadliśmy o 1,5% na niskim obrocie i dziś odrobiliśmy dużą cześć strat na dużo większym obrocie -  punkt dla miśków czy byków?
    co ja poradzę że szarpiesz się z rynkiem i nie potrafisz podejść do mojego postu z dystansem....
    trudno się gra w dwie strony na takim rynku jak ostatnio  - ale to jest Twój wybór i nic mi do tego 

uprzedziłem tylko "gościa" że jak będzie punktował Zosię to się na niego nafocha jak i się na mnie nafochała...

nie jestem ani mocny przed faktem ani po - założyłem że wybije się górą i wszystko co powyżej 2350 było moim zyskiem - wyrzucił stop i jestem poza rynkiem (o tym kiedy zajmę pozycje pisałem dwa tygodnie wcześniej)
    Jak przejdzie znów te wartości to będę znów po długiej stronie.

" I słuchaj wyznawco świata niskich stóp" - nie jestem wyznawcą niskich stóp, i nigdy się na ten temat nie wypowiadałem...nawet jednym słowem

spokojnej nocy  

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ostry- [83.26.215.*]
    Ciesz się tom że nie mam w zwyczaju cytowania postów sprzed kilku miesięcy czy nawet lat, jak to robią niektórzy.

I oczywiście obaj wiemy jak to wygodnie krytykować z poziomu niezalogowanego , zawsze można wtedy powiedzieć nigdy na ten temat się nie wypowiadałem, ani jednym słowem.
    120 mln obrotu na kasowym o 9.20 , nie pamiętam kiedy tyle było ostatnio , oby ta aktywność się utrzymała , wtedy wiarygodność ruchu będzie większa.
    Moje pozycje na dziś
    FW20 długa i krótka w drugim portfelu
    PKN krótka
    surowce długa
    złoto długa
    Dnia 2015-03-05 o godz. 09:24 ostry- napisał(a):
    > 120 mln obrotu na kasowym o 9.20 , nie pamiętam kiedy tyle było ostatnio , oby ta aktywność się utrzymała , wtedy wiarygodność ruchu będzie większa.
    > Moje pozycje na dziś
    > FW20 długa i krótka w drugim portfelu
    > PKN krótka
    > surowce długa
    > złoto długa

Na własnej skórze przekonałeś się jak "łatwe" jest zarabianie w grze pozycjami przeciwstawnymi.
    Patrząc na czas gdy pisałeś tego posta
    Dnia 2015-03-03 o godz. 14:29 ostry- napisał(a):
    > a na razie otworzę sobie trochę esek w drugim portfelu hehe
    można określić, że otworzyłeś te eski w pobliżu poziomu 2330. Na wczorajszym spadku mogłeś z nich zrealizowac spory zysk i obecnie przy otwartej długiej byłbyś już może nawet na plusie. A jednak nie zrobiłeś tego, z powodów, o których kiedyś juz pisałem.
    Teraz zostałeś z oboma stratnymi pozycjami i moim zdaniem zysku z esek juz nie zrealizujesz przed rozliczeniem serii.
    Mylisz się , 50% esek wczoraj rano zamknąłem średnio po 2314 , zrealizowałem zysk i nawet zdążyłem przelać już te pieniądze na prywatny rachunek.
    Zamknałem również wczoraj rano 50% krótkich pozycji na Orlenie po 54,10
    Jeżeli tak, to dobre i to. Ale te pozostałe 50% przynosi stratę niestety.....
    Może komuś się to przyda
    link 
    W spekulacji kontraktami dużą rolę odgrywa psychika gracza, ja byłem wiele razy w takiej sytuacji że popełniałem grube błędy podejmując decyzje pod wpływem impulsu wynikającego z dynamicznego , krótkotrwałego ruchu rynku.
    Myślę że w takich sytuacjach taka strategia przeciwstawnych pozycji może pomóc , natomiast nie twierdzę że jest to dobry sposób na grę w ogóle.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    no ja znowu na krokko w okolicach 50 dziwny jest ten wzrost ryzyk fizyk
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: sasnal [159.253.246.*]
    Witam wszystkich na poczatku ciekawie zapowiadajácej sie sesji.
    Wczoraj taka niezla zmiennosc, a ja akurat jak na zlosc poza dostepem do kompa ;-(

Nadal podtrzymujé swojá opinié co do zwały na tej serii i do tego, ze zacznie sie ona w ostatnim tygodniu przed rozliczeniem.
    Wczorajsza podbitka troche zamieszala i na najblizsze dni jak miałbym obstawiac, to wybralbym wzrosty.

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ JEDENASTY Autor: ~qwerty [188.146.252.*]
    No nie chce rosnac, strasznie to opornie idzie. W koncu jest opor przy 2351.
[x]
FW20 0,03% 2 903,00 2025-10-10 17:03:42
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.