• Re: działalność gospodarcza Autor: ~pawelbono [83.22.191.*]
    Dostałem dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej z Powiatowego Urzędu Pracy (program EFS), ale muszę ją prowadzic nieprzerwanie przez rok. Jednak wyjechałem do pracy w jednym z krajów UE i znalazłem pracodawcę, który chce mnie zatrudnić na umowę o pracę. Jednak w Polsce muszę opłacać składki ZUS, gdyż w przeciwnym razie będę musiał oddac całą kwote dotacji wraz z odsetkami. Co mam zrobić żeby móc rozpocząć pracę za granicą, tak by mój pracodawca mógł za mnie odprowadzać składki, nie przerywając jednoczęśnie i nie zawieszając działalności w Polsce?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ua [83.29.18.*]
    mam sporo czasu i bardzo dużo chęci na własną działalność.jestem zainteresowany pomysłem stworzenia stolarni.a moje pytanko do was moi drodzy to czy trudno jest znaleść jakiegoś odbiorcę.nie wiem jeszcze co bede w zyciu robił ale będe się rozglądał nad czymś opłacalnym.Na bank stworze kilka miejsc pracy !!!Trzymajcie sie i POWODZENIA
  • Re: działalność gospodarcza - RYZYKO Autor: ~dr Leszek Redlicki-Poch [84.170.27.*]
    Szanowny Panie Krzystofie,

w formach prawnych i pytaniach gospodarczych, ktore sa skomplikowane
    uwazam ze medium internetowe moze byc tylko pierwsza stacja dla
    informacji, zlozonych czesto problemow.

Dla mnie osobiscie wszystkie porady na ten temat, jesli maja byc one
    wiarygodne, musza byc przedstawione fachowca prawa podatkowego, ktory
    zapewni Panu na podstawie analizy Pana sytuacji oraz okreslenia celow
    pewna i zgodna informacje prawna.

Niestety w jednym zdaniu nie mozna Panu udzielic informacji wiarygodnej
    nieznajac Panskiej sytuacji oraz dzialnosci.

Dlatego mysle iz jesli ktos mysli powazenie o dzialnosci i niechce sie zadluzyc i uniknac ryzyka, potrzebuje fachowac z ekonomii oraz prawa podatkowego z wypracowanym planem biznesowym.

Ja osobiscie myslac o tym ani mojej rodziny oraz konsekwencji z dzialnosci na podstawie internetu i porad bym nie budowal

Moim zdaniem usluga taka jest przy wierzytelnym i ucziwych kancelariach
    nie za droga. Dlatego kazdemu radze kto mysli powaznie o biznesie w dzisiejszych czasach poszukac wiarygodnego partnera.

A i on na poczatku bizensu nie ma w tym interesu zarobic na Panu jednarozowo.Jesli jest kompetentny to widzi w Panu klienta i tez powinien stawke odpowiednio do budzetu Pana dopasowac.

My w kancelari proponujemy nawet 1 godzine spotkania darmowa aby
    zobaczyc jakie szanse sa na sukces tego przedsiewziecia.

Czesto jako osoba trzecia postrona mozna klientowi wskazac punkty
    ktore warto rozwazyc aby przedsiewziecie sie udalo.

Jesli Pan osiagnie sukces to i on ma dlugotrwalego klienta na przyszlosc.

Serdecznie pozdrawiam i czekam na dalsza dyskusje
    dr Leszek Redlicki-Poch
    http://www.qmagazyn.pl

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~BEATA 05 [83.22.98.*]
    witam chce zalozyć działalnosć jedno osobową jak takie sprawy sie załatwia w urzedzie miejski np.wzór pisma jezeli mozna potem jak to wygląda w urzedzie skarbowym cos slyszalam ze ryczałt jest najlepszy ale chyba są jakieś rodzaje tego ryczałtu ktury wybrać najkozystniejszy ksiązeczka rozliczeniowa za 1mc tam chyba 3 procent jest ale niewiem dokladnie wiec prosze o pomoc i jak tam zusie duzo salatwiania? za odpowiedzi dziekuje
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~beniola [83.23.161.*]
    Proszę o szczegółowe informacje na temat podejmowania, wykonywania oraz zakończenia działalności gospodarczej.
    Z góry dziękuję.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~pysia [83.18.49.*]
    Prosze o informacje jak założyć działalność gospodarczą tak zeby prace można było tez wykonywac za granica? chodzi mi o sprzatanie. Czy mozna być zarejestrowanym tylko w Polsce??
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Iza [193.111.22.*]
    chcę kupić nowy samochód i wciągnąć go w ewidencję środków trwałych mojej działalności gospodarczej. Czy samochód musi moją własnością czy możemy z mążem być jego współwłaścicielami?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~zbyszekka [195.8.101.*]
    czy jest mozliwe prowadzenie dzialalnosci gospodarczej wsoplnie z japonczykiem, czasowo przebywajacym w polsce, dzialalnosc ma polegac na eksporcie do japonii polskich produktow.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Piotr K [80.53.199.*]
    Jak to dobry pomysł a chodzi tylko o pieniądze , to napisz może będe w stanie pomóc.
    Pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Noni [213.25.50.*]
    chciala bym złożyc własna działalność gospodarczą. obecnie nie dysponuje żadnymi środkami mam pomysł i za bardzo nie wiem co z nim zrobić i od czego zacząć proszę o podpowiedź min.w jak wygląda buissnesplan itp. pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~n [83.28.34.*]
    to se rob
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~AR [83.28.255.*]
    Treść niektórych postów może wywołać u czytającego osłupienie i przerażenie. Osłupienie nie tyle niewiedzą autorów, ile całkowitym brakiem chęci uzyskania tej wiedzy. Przerażenie zaś tym, że nawyk ów musi spowodować gigantyczne kłopoty po rozpoczęciu DG. Kłopoty prowadzącego taką "działalność" mnie nie interesują (nie mój cyrk, nie moje małpy), ale kłopoty dla kontrahentów nieświadomych z kim zaczynają współpracę.

Jak inaczej wytłumaczyć pytanie : "... mam pomysł i za bardzo nie wiem co z nim zrobić i od czego zacząć..." , kiedy na TYM portalu znajduje się cały dział wyjaśniający krok po kroczku wszystkie procedury, a wklepując w google hasło np "zakładanie działalności gospodarczej" otrzymamy tysiące linków prowadzących do wiedzy od encyklopedycznej do podręcznikowej, niekiedy bardzo rozbudowanej.

Jak inaczej wytłumaczyć kolejne pytanie "..jak wygląda buisnessplan..." , kiedy również na TYM forum wiele wątków o tym traktuje, a google podobnie podaje tysiące odpowiedzi - łącznie z wzorami dla przeróżnych typów firm (np portal dla uczniów www.sciaga.pl). Jak inaczej wytłumaczyć propozycję, jaka padła w jednym z wątków, aby zrobić "zrzutkę" na "buisness plan" UNIWERSALNY (sic !) i rozkolportować go wśród wpłacających !
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kobra73 [217.96.80.*]
    Co należy zrobić, aby rozpocząć prywatną działalność gospodarczą: warunki, dokumenty- formalności?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Kliczek [217.153.4.*]
    Jakie muszę wykonać czynności żebym mógł rozpocząć handel obwoźny ..w miejscach dozwolonych(targowiska ,rynki ,inne)...produktami rolnymi (warzywa , owoce ,kwiaty) , na terenie Niemiec. Jestem zarejestrowanym rolnikiem (Krus) i produkty wyżej wymienione byłyby wynikiem mojej pracy
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Karol_mla [80.55.207.*]
    na czym polega ryzyko w działalności gospodarczej?
    Z góry dzięki za odp.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~DEXTER [81.168.247.*]
    Czy mogę,prowadząc samodzielnie działalność gospodarczą wystawiać faktury Vat dla cudzoziemca z kraju Unii/Holandia/na roboty budowlane?Jeśli tak,to jaka stawka ma zastosowanie i w jakiej walucie należy ją wystawiać?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~jacekwozniak [86.216.0.*]
    PROSZE O PODPOWIEDZ ODNOSNIE ZAŁOZENIA JEDNOOSOBOWEJ FIRMY
    CHCIAŁBYM WYKONYWAC ZLECENIA DLA FRANCUSKIEJ FIRMY NA SWOJEJ DZIALALNOSCI GOSPODARCZEJ
    PROSZE O WSKAZOWKI GDZIE SIE UDAC NAJPIERW I CO PO KOLEI TRZEBA ZROBIC ZEBY ZAREJESTROWAC WLASN A DZIALALNOS
    Z GÓRY DZIĘKUJE
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Gosiaq [80.51.119.*]
    Czy mógłby mi ktoś podać przykłady instytucji bądź programów pomagających rozpocząć działalność gospodarczą?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Radarek [85.128.91.*]
    Witam.Mam pytanie.Zakladam dzialalnosc gospodarcza ale do tej pory uzyskuje dochod z dzierzawy terenu i rozliczam sie za to ryczaltem.DZierzawa dotyczy terenu ktory nie bedzie mial nic wspolnego z przyszla dzialalnoscia gospodarcza-beda to dwie odrebne rzeczy.wiem,ze z mojej dzialalnosci bede sie rozliczal na podstawie ksiegi przychodow i rozchodow. Ale jak to połączyć z tym ryczałtem.Czy to bedą nadal dwie rozdzielne rzeczy czy jakos to sie łączy?Wiem,ze ryczałt przysługuje mi jesli z dzierżawy dochod nie przekracza 4tys euro rocznie.Ale czy to 4 tys euro tyczy sie tylko dochodu z dzierzawy czy w sumie calego mojego przychodu, czyli czy po rozpoczeci dzialalnosci gospodarczej,gdy moje roczne przychody przekroczą 4 tys euro będę musiał zrezygnowac z ryczałtu? Dziekuję z góry za odpowiedź
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Krystek [83.23.206.*]
    Witam!
    Rozpoczynam działalność gospodarczą (usługi doradcze w zakresie rolnictwa oraz świadczenie usług muzycznych), po dokonaniu wszystkich wpisów do ewidencji, rejestracji działalności (Urząd Miejski, Statystyczny, Skarbowy itd.) mam możliwość zatrudnienia w innej firmie jako pracownik. Czy jest to możliwe ze nie bede opłacał skladek ZUS i jaką formę rozliczenia sie z Urzędem Skarbowym wybrać (słyszałem o ryczałcie i zasadach ogólnych, jakie są warunki tych rzoliczeń). Czy jest mozliwość we wpisie ewidencji gospodarczej ( w kwalifikacji działalności) połączyć te dwie formy usług (muzyczne i doradcze).
    Pozdrawiam.
    Krystian.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~skorpion [83.25.210.*]
    chcę prowadzić działalnośc na ksiazce przychodów i rozchodów jakie sa sposoby rozliczania się chce wziac kredyt na rozpoczecie działalnosci cjakie warunki musze spełnić
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~tusia [83.23.213.*]
    Witam,
    Mam pytanie, chciałabym założyć działalność gospodarczą w mieście X a jestem zameldowana w mieście Y. Jaki urząd jest właściwy do załatwienia wszlekich formalności, dodam że działalność będę wykonywać i siedziba będzie w mieście X.
    pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~slawomir truszkowski [80.51.47.*]
    mam pytanie czy jest to prawda ze po raz pierwszy otworzenie firmy kosztuje 250zl.i czy lepiej jest byc na ryczalcie czy tez innej formie placenia
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mosi [62.21.53.*]
    witam.chcialbym sie dowiedziec wszystko na temat zqalozenia wlasnej firmy.ile wynosi skladka w zusie.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~NASTI [83.17.34.*]
    CHCIALA BYM ZALOZYC DZILALNOSC GOSPODARCZA CHANDEL OBWOZNY JAKA MIESIECZNA OPLATA BEDZIE MNIE WYNOSILA W ZUSIE JA BENDE TAM ZATRUDNIONA
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~AR [83.28.251.*]
    Nasti ! Możesz po polsku napisać o co Ci chodzi ?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~krzysztof [193.238.72.*]
    jakie dokumenty i licencje są potrzebne do produkcji palet zwykłych czy euro..
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~krzysztof [193.238.72.*]
    jakie dokumenty i licencje są potrzebne do produkcji palet zwykłych czy euro..
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Piwko [213.76.39.*]
    Czy moge prowadzic dzialalnosc gospodarcza w Polsce, mieszkajac za granica?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~retsman [80.48.73.*]
    Proszę o poradę.
    Jestem emerytem i chcę założyć dz. gosp. Jakie opłaty obowiązkowe muszę płacić - ZUS, podatek, VAT itp.?
    Ktoś może mi poradzić?
    Pozdrawiam.
    retsman
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Friq [83.18.170.*]
    Witam!!! Pracuję na pełnym etacie na czas nieokreślony w prywatnej firmie,zarabiam powyżej najniższej krajowej.Chcę założyć własną dodatkową działalność i tu pytanie, czy zus będę opłacał z dodatkowej działalności,czy tak jak do tej pory będzie go płacił zakład pracy? Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~intro [213.17.144.*]
    z tego co wiem to będziesz płacił tylko chorobowe ( jakies 150 zł )a resztę zakład pracy
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Misiek [83.17.125.*]
    Chcę założyć działalność gospodarczą jednoosobową. Będzie to działalność usługowa. Interesują mnie warunki otrzymania dofinansowania i czy wogóle takie by mi się należało?
  • Re: rola i znaczenie dzialoalnosci gospodarczej Autor: ~sylwia :) [62.179.43.*]
    uczyn mi odpowiedz
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~b.w [83.24.200.*]
    CHCIAŁBYM ZAŁOŻYĆ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ ŚWIADCZĄCĄ USŁUGI KULTURALNE/ROZRYWKOWE:

-organizacja imprez muzycznych, teatralnych, filmowych, itp.
    -sprzedaż muzyki na nośnikach CD, itp.
    -menedżeryzm artystów
    -inne działania artystyczne

działałbym na zasadzie produkcji różnych wydarzeń poprzez wynajmowanie odpowiednich do tego ludzi lub na zasadzie menedżera artysty.
    ktoś wie coś na ten temat? jak to się "prawnie" je?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~eugeniuszilawa [81.190.156.*]
    Witam!
    Wiem już wszystko jak moge dostać kaske z UE - te 11 tys. pln. Ale czy ktoś ma dobry pomysł na założenie firmy coś czego jest jeszcze w Polsce mało? Myślałem o usługach transportowych ale tego jest dużo, Jestem z zawdu Stolarzem i pracuje jako majster w renomowanej firmie ale chciałbym spróbowac coś sam w wolnym czasie - czy ma ktoś pomysł?Czekam na propozycje nie koniecznie związane z moim wykształceniem- pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Martiniqa [193.111.22.*]
    Witam serdecznie-chciałabym uzyskac informacje na temat zakładania działalności gospodarczej jakie sa kosztą (otworzenia)Czy mogłabym ubiegać sie o dotacje jeżeli jestem oosobą bezrobotną mam 22, studiująca a chciałąbym zostać agentem ubezpieczeniowym u kogoś w firmie? Jakie składki musiałabym płacić-tzn. ile wynosił by zus?Czy żeby dostac dotacje trzeba przedstawic biznes plan(gdzie można zgłosić sie o udzielenie info).

dziękuje pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~krzysiek [82.160.43.*]
    Chcę pośredniczyć w sprzedaży od producenta do klienta-przedstawiciel handlowy.Jednak myślę o założeniu jednoosobowej firmy i nie wiem jaką formę działalności wybrać.Czy będę mógł później zatrudniać pracowników.Nie wiem jakąformę opodatkowania wybrać mam przecież trzy możliwości.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~dzemik [217.144.192.*]
    prosze mi podpowiedziec jakie kroki powinienem poczynic aby załozyć własną działalnosc gospodarczą jestem zameldowany w gminie dziekuje
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~JadwigaP. [83.9.15.*]
    Czy wykonywanie usług prawniczych może być tylko zarejestrowane poprzez wpis do ewidencji działalności gospodarczej, czy też trzeba posaiadać inne zezwolenia, koncesje lub promesy?
  • sprzedaz auta przez osobę prowadzącą działalność gosp. Autor: ~Rafal5 [195.136.189.*]
    Witam, mam samochód ciezarowy - uniwersalny (z kratką), całkowicie zamortyzowany. chciałbym go sprzedać zonie, bo koncze dzialalnosc...
    mam dwa pytania:
    - czy wartość samochodu na fakturze musi odpowiadac jego wartosci rynkowej, czy tez moze to byc dowolna kwota?
    - czy zona moze mi potem darować taki samochod, zebym korzystal z kontynuacji ulg w ubezpieczeniu ?

Pozdrawiam,
    Rafal
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kaja [80.55.114.*]
    Witam. Mam takie pytanie. Jestem na stałe zatrudniona w firmie mój pracodawca opłaca moje ubezpieczenie, chcę oprócz tego założyć własną działalność gospodarczą. Czy będę musiała odprowadzać jeszcze dodatkowo jakieś składki? Jeśli tak to jakie? Bardzo proszę o pomoc.
  • 1. Podejmując działalność gospodarczą, jaką formę wybierzesz i dlaczego? Autor: ~bodzio [80.55.242.*]
    1. Podejmując działalność gospodarczą, jaką formę wybierzesz i dlaczego?
  • forma prawna spółki Autor: ~bogdan [80.55.242.*]
    forma prawna spółki
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~pawel [83.23.68.*]
    witam chciałbym załozyc działalnosc gospodarcza co musze zrobic
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ewa123 [212.76.33.*]
    mamy z mężem ponad 1,5 ha ziemi rolnej, mąż jest zarejestrowany w Krusie, ale niczego nie uprawiamy.Chcielibyśmy założyć działalność gospodarczą, a dokładnie coś na kształt ośrodka szkoleniowego (dla pedagogów, terapeutów). Jakie warunki musimy spełnić?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ulka [85.198.227.*]
    Chcę załozyć działalność gospodarcza (pierwszą)jakie procedury mam pozałatwiać oraz na co mogę liczyć jako osoba zakładajaca pierszą działalnośc gospodarczą słyszałam o jakimś kredycie.Pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~asia p [80.53.155.*]
    Witam juz raz pisłam na łamach tego forum było to 3 miesiace temu , mój pomysł jest nadal aktualny o fabryce z mebelkami prosze mi napisac czy juz mozna składac wnioski na nowe dotacj na 2006 rok i gdzie ja jestem z rzeszowa mam sie udac po takie formularze?
    prosze o odpowiedz.
    pozdrawiam
    joanna
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~aleksandra krasinska [81.15.216.*]
    jestem z zawodu fryzjerem mam zamiar niebawem otworzyc wlasna dzialalnosc gospodarcza ale potrzebuje pozyczki zeby spelnic swoje marzenia niewiem gdzie sie zwrocic
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~justyna matusik [62.111.152.*]
    jakie warunki musi spełniać przedsiębiorca który zamierza rozpocząć działalność gospodarczą