Witam!
Mam pytanko: obecnie pracuję, a chciałbym założyć własną działalność handlową (sprzedaż odzieży) nie rezygnując z posiadanej pracy.
I tak: czy muszę płacić drugi raz ZUS (moj obecny pracodawca płaci go za mnie). Czy w tym Wypadku korzystniejsze będzie wybranie ryczałtu czy ogólny vat?
Witam, otwieram działalność gospodarczą -sprzedaz nowej odzieży w nieduzym butiku ,Proszę mi podpowiedzieć -co wybrać : ryczałt czy ogólny podatek?
Pozdrawiam .Grażyna.
prowadze działalnośc na ryczalcie ewidecjonowanym ale słyszałam że to dwa podatki ryczał i vat.
Czy z vatu jest zwolniona do 10 tys euro.
a ryczałt 250 tys.
czy to prawda?
Mam pytanko.
Jestem na ryczałcie i płace 3%,jesli wprowadze do mojej działalności (handel obwoźny)kase fiskalna to czy będe dalej płacic 3% czy może 22%
Przymierzam się do założenia własnej działalności (usługi trasportowe, przewóż ludzi) , na początku musze wyłożyć ok. 100000 na zakup busa i niezbednych pozwoleń. (mieszkam w małej miejscowość ok. 1500 mieszkańców. Jaka forama opodatkowania była by dla mnie najkorzystniejsza?
Chciałem założyć działalnośc gospodarczą zajmował bym sie budową scenografi na plan filmowy (generalnie urządzał bym obiekty i nie tylko od podstaw meble scianki także w plenerach budowa jakis murów itp.) oraz po skonczonym nagraniu doprowadzaniem wynajmowanego obiektu do porządku czyli jakieś malowanie tynkowanie i tym podobne prace wykonczeniowe
nie mogę znaleść tego typu działalności w PKD czy jest cos takiego?
I czy podlega taka działalnosć pod ryczałt ewidencjonowany
Witam, złozyłem działalność i nie wiem jaką forme rozliczania wybrać. Zatrudniam pracowników narazie jednego na umowe zlecenie, ale póxniej mam zamiar na stałe. Jest to branża budowlana i nie ukrywam że koszty są dość duże. Bardzo prosze o jakąś podpowiedz na e-maila. Wacham się między zasadami ogólnymi a podatkiem liniowym. jak jest z podatkiem pod koniec roku? Może jeszcze jakaś inna propozycja.
pozdrawiam
czy jest tu na tym forum ktoś kto prowadzi niewielki sklepik spożywczy na wsi? wiadomo na wsi sprzedawać sie bedzie nie tylko spożywka ale troche zeszytów, chemii a z czasem planowałbym starać sie o zezwolenie na piwko:) więc w tym wypadku co należy wybrać - vat czy ryczałt???
nie oczekuje odpowiedzi w stylu - to zależy.....
powiedzmy że utarg dzienny to 300zł. (co było by względnie dobrze). no i co należy wybrać?
i jeszcze jedno pytanie- jeśli coś sprzedaje za 10 zł. a kupiłem to w hurtowni za 4 zł. to podatek mam od kwoty 10 zł. czy od czystego dochodu jakim jest 6 zł.?? sory że o to pytam ale ja nawet tego nie wiem. a zamierzam otworzyć sklep :)
Witam mam pytanie otwieram solarium1Jaka forme opodatkowania bedzie dla mnie najkorzystniejsza?Czy jesli bede na wacie musze miec kase,po przekroczeniu 10000,czy jest to konieczne?
mam zamiar założyć firme usługową tzn.drobne naprawy samochodów oraz sprzątanie obiektów,koszty prowadzenia działalności to koszt z rzędu 500 zł/mc,co będzie lepsze ryczałt/jaki/, czy vat?
irena Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Mam zamiar założyć dział.gosp.na zasadach
> opodatkowania ryczałtem, będzie to komis
> odzieżowy, czy ktoś mógłyby ktoś mi pomóc co mam
> robić?
Przede wszystkim temat "ryczał czy VAT" jest bzdurny bo to dwa rodzaje podatku nie wykluczające się. Zarówno zwolnienie z VAT jak i Ryczałt sa obłożone warunkami maksymalnego rocznego obrotu (na szczęście ryczałt ok 300tys EU, teraz chyba więcej).
Aby byc na ryczałcie deklarujesz to przy zakładaniu firmy potem co roku do 20 stycznia możesz to zmienić.
Ryczał wynosi 3% od sprzedazy lub 8,5% od większości usług, należy to sprawdzić w ustawie. nalezy również sprawdzić usługi wyłączone z ryczałtu, które uniemożliwiają jego stosowanie.
Płacimy go od dochodu więc tylko gdy ten jest ( w przeciwieństwie do karty podatkowej), nie blokuje on nam odliczania VAT od zakupionych usług i towarów, prowwdzimy ewidencję przychodów (faktury zakupu i sprzedazy).
Jak sprzedajesz firmom warto być VAT'owcem -nikt nie będzie chciał z Toba gadać bez faktury VAT, jak kupujesz dużo na fakture również -odliczasz VAT. Zwlonienie z VAT jest do bodajże 20tys zł rocznie więc lepiej od razu wejśc w VAT.
Witam
Mam dylemat otwieram firme na ryczałcie ewidencjonowanym i zastanawiam się czy wchodzić na VAT,czy będę mógł odliczać VAT od zakupionych na firme rzeczy? Czy trzeba prowadzić ewidencję wyposażenia i środków trwałych i zakupione rzeczy tam wpisać żeby je odliczyć ? Czy wogóle można coś odliczyć? Proszę o info od kogoś zorientowanego...Dzięki
Otrzymałam dotację z PUP i chcę zakupić wyposażenie oraz towar do mojego
sklepu.
Działalność otwieram z dniem 01.06.2007 r.
Dostałam wiadomość, że wyposażenie do sklepu mogę zakupić przed rozpoczęciem
działalniści, ale nie wiem czy towar też?.
Czy muszę zacząć wyposażać mój punkt w towar do sprzedaży dopiero po
otworzeniu działalności?.
I czy orientuje się Pan czy Urząd Skarbowy rozlicza rachunki imienne brane
przed rozpoczęciem działalności (a będę rozliczać się w formie podatku
zryczałtowanego)czy tylko brane na firmę po jej rozpoczęciu?.
Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź gdyż zależy mi na czasie.
W tym miesiacu bede po raz pierwszy placil Vat a jestem na ryczlcie,chcialbym wiedziec czy placac vat w wysokosci 3% musze tez zaplacic ryczalt w wyskosci 8,5%.
OTWIERAM DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ. MAM ZAMIAR WYKONYWAĆ BIOMASAŻE GŁÓWNIE W MIEJSCACH PRACY ORAZ SPRZEDAWAĆ SUPLEMENTY ŻYWIENIOWE . jAKA FORMA OPODATKOWANIA BYŁABY DLA MNIE NAJLEPSZA?
Witam! chciałabym sie dowiedzieć gdzie mam sie udać chcąc otworzyc myjnie samochodową? działalnośc juz posiadam. chiałabym sie dowiedzieć czy są z tym jakieś wieksze problemy czy raczej nie?
zamierzam otworzyc DG, ktora na poczatku bedzie miala spory rozstrzal co do zakresu swojej dzialalnosci aby w przyszlosci wybrac ta dziedzine, ktora bedzie przynosic najwiecej dochodow:
a) uslugi poligraficzne (druk, plot, ksero itp.)
powoli gromadze park maszyn (plotery, drukarki, ksera)
b) uslugi projektowe (reklama: projekt-wydruk-sprzedaz)
koncze wydzial architektury, wiec z projektowaniem mam do czynienia na codzien, chcialbym sie sprawdzic w tej dziedzinie
c) handel (urzadzenia mechaniczne wlasnej produkcji)
ta dzialalnosc jest zwiazana glownie z moim zainteresowaniem i hobby, mam pewne pomysly, ktore chcialbym zrealizowac, urzadzenia tego typu dostepne sa jak dotad tylko na rynkach zachodnich
d) handel (uzywany sprzet elektroniczny nieudokumentowanego pochodzenia - gielda itp.)
sprzet, ktory mial byc przeznaczony na wyposazenie
te cztery wyszczegolnione galezie dzialalnosci chcialbym wykonywac jednoczesnie
prosze o podpowiedz, na jaki sposob rozlicznia z US w moim przypadku powinieniem sie zdecydowac i dlaczego ?
ktory z wymienionych projektow na prowadzenie DG z pkt. (a,b,c) ma najwiesze szanse na uzyksanie dotacji z UE ?
Zamierzam otworzyć dział. gospo. usługi marketisngowe (świadczenie usług jako Przedstawiciel handlowy) jadna lub dwie faktury w miesiącu (ewenutalnie rachunki) co przy tego rodzaju działalności jest korzystne być płatnikiem Vat czy wybrać ryczałt
PROWADZE JEDNOOSOBOWA FIRME SOLARIUM OD LAT 5.NIE JESTEM VATOWCEM NIE PRZEKRACZAM 10 TYS.EURO CZY OD 1 PAZDZIERNIKA MAM OBOWIAZEK ZAINSTALOWANIA KASY FISKALNEJ?
jeżeli ktokolwiek będzie zainteresowany kupnem kasy fiskalnej - mogę z całą przyjemnością polecić sieć sprzedaży, z której sama skorzystałam - http://centrumkasiarzy.pl/ - jest to zróżnicowana sieć starannie dobranych i wyselekcjonowanych punktów sprzedaży, umożliwiająca zakup urządzenia fiskalnego wraz z uzyskaniem wiedzy niezbędnej do rozpoczęcia ewidencjonowania sprzedaży.
WItam i mam pytanko.
Jestem na ryczlcie i oczywiscie wiem ze nie mozna odliczac kosztow od podatku dochodowego.
Jak wyglada sprawa przy Vacie na ryczalcie? Czy moge vat odliczac np. z artykulow biurowych itp z tzw kosztow?
za dopowiedzi serdecznie dziekuje
Iwo Napisał(a):
> Od 15 września prowadzę działaność gospodarczą na
> ryczałt ( handel odzieży używanej przez internet)
> - jaki procent ryczału mnie obowiązuje??
>
> Jednocześnie pracuje w innej firmie jako
> pracownik.
>
> Jak w takim przypadku wygląda rozliczenia ryczaltu
> miesiecznego??
witam.mam pytanko chce załozyc firme a dokładniej usługi koparko-ładowarka napewno bede chciał odliczyc paliwo ,czesci do maszyny i narzedzia ,servic--jakie rozliczenie mi to umozliwi (wolałbym ryczałt ale nie wiem czy .bede mogł to wszystko odliczc )prosze o pomoc z gory dziekuje.
Witam. Chce zalozyc dzialalnosc gospodarcza w najblizszym czasie a dokladnie handel na allegro - taniej kupic, drozej sprzedac ( glownie sprzet eelktroniczy i monety kolekcjonerskie )
Zakupilem kilka miesiecy temu juz troche towaru i mam pytanie:
Zakupilem towar jako osoba fizyczna, co mam zrobic aby moc sprzedawac go juz po zalozeniu dzialalnosci gospodarczej? Jak to pozniej obliczac? Wypisac przy zakladaniu wniosku stan towaru z ktorym otwieram firme jako wklad wlasny? Prosze o odpowiedz, moze ktos mial podobna sytuacje, chyba nie jest zadkoscia. Pozdrawiam, Lukasz
Witam 01.09.2007r. otworzylem firme uslugowa (narazie) mam zamiar sprzedawac rowniez czesci (PKD 50.40Z) i mam takie pytanie zwiazane z sprzedaza
Znalazlem hurtownika z bardzo atrakcyjnymi cenami jak dla mnie no i wzielem pare czesci na fakture VAT a jestem na ryczalcie na koniec roku bede mial jakies problemy z tym??
a i jeszcze czy na ryczalcie moge prowadzic sprzedaz
Pozdro.
O JEZU. Jak tak sobie przeczytałem wszystkie wypowiedzi to w głowie mam większy mętlik niż jak oglądam obrady sejmu. :)
Tak się składa że ja też chciałbym założyć własną firmę, Przewóz osób (mały busik 9 osobowy) i chciałem poczytać odnośnie Vatu a ryczałtu i ............ nic nie kumam.
Będę się musiał chyba wybrać do jakiegoś biura aby mi to spokojnie wyjaśnił, chyba że ktoś wysłał by mi na e-maila (potokm@o2.pl) odpowidź odnośnie takiej firmy.
dziękuje Michał z łodzi
Witam widze ,że mamy te same problemy RYCZAŁT CZY PKPIR?przy handlu częściami lepiej jaka forme wybrać?czy od razu wejśc na VAT czy poczekać aż przychód będzie odpowiedni?dzięki wszystkim ,którzy pomogą
prosze o pomoc co wybrac ryczalt czy wat zakladam dzialalnosc a raczej sklep z odzieza uzywana nie wiem jak to zarejestrowac podpowiedzcie mi jaki zrobic wpis w nazwie zeby zajmowac sie np i ciuchami uzywanymi i jednoczesnie chemia domowa no i jak to rozliczac byc watowcem czy moze na ryczalcie
Jeśli chodzi o wybór formy opodatkowania chetnie pomogę.
Proszę pisać na meila iwona.biuro@vp.pl.
Pocztę sprawdzam codziennie a na forum jestem sporadycznie.
Pozdraiwam
iwona1 Napisał(a):
> Jeśli chodzi o wybór formy opodatkowania chetnie
> pomogę.
> Proszę pisać na meila iwona.biuro@vp.pl.
> Pocztę sprawdzam codziennie a na forum jestem
> sporadycznie.
> Pozdraiwam
kiki Napisał(a):
> prosze o pomoc co wybrac ryczalt czy wat zakladam
> dzialalnosc a raczej sklep z odzieza uzywana nie
> wiem jak to zarejestrowac podpowiedzcie mi jaki
> zrobic wpis w nazwie zeby zajmowac sie np i
> ciuchami uzywanymi i jednoczesnie chemia domowa no
> i jak to rozliczac byc watowcem czy moze na
> ryczalcie
Bardzo prosze o poradę jak postępowac z towarem kiedy jest jedna faktura a dwa stragany i jedna ksiązka przychodów i rozchodów.Nie jestem watowcem.Irena
zakladam dzialalnosc jednoosobowa .forme opodatkowania prawdopodobnie wybiore vat-ryczalt.pytanie mam co moge odliczyc jako vat a czego nie.bo prawdopodobnie odlicza sie tylko vat od zakupionych nazedzi,maszyn i paliwa bez podatku dochodowego
czy bedac na ryczalcie a jednoczesnie platnikiem vat mozna odliczyc vat od zakupionego paliwa do auta osobowego prywatnego urzywanego na potrzeby wlasnej firmy?
WITAM . Tak jak większość mam ten sam problem otwieram firmę remontowo budowlana na razie będę sam pracował nie wiem jaki podatek mam wybrać , myślę o ryczałcie czy jest to korzystne ? biorę pod uwagę to że nie w karzdym miesiacu bede miał dochód bo tak się czasami zdarza . dostałem dotację z urzędu pracy i przez rok muszę się utrzymać na rynku.pomocy!