Help - dziękuję za odpowiedż ,piszę na fotum , ponieważ mam problem z wysłaniem e-meila, pochodzę z małej miejscowości Bartoszyce w woj.warm.-mazurskim.Pracuję ale praca nie daje mi satysfakcji i mam już dość takiej pracy , która nie daje oprócz zarobków nie za wysokich zadnej satysfacji.Rozważałam 2 mozliwości:
1/ wziąć działalność namęża , który jest zarejestrowany be prawa do zasiłku ma 35 lat
2/ wziąć działalność na mamę , która jest emerytką - ma 58 lat
myślałm również o otworzeniu kiosku ruchu
Witam,
Mam pytanie odnośnie założenia własnej działalności.
Rozważam opcje założenia firmy zajmującej się transportem samochodowym.
Myślałem nad współpracą z jedną z licznych firm kurierskich bądz pracę indywidualnie.
Na jakie udogodnie mógłbym liczyć otwierając działalność po raz pierwszy i czy mam szanse na dofinasowanie na otworzenie własnej działalności.
Jakie koszty ponoszę przy zakładaniu firmy.
Witam jestem z zawodu informatykiem chciałbym założyć firmę usługowo-chandlową, mam na myśli sprzedaż podzespołów komputerowych oraz elektronicznych, naprawa , sprzedaż, składanie kompóterów w miejscowości ok 1000 mieszkańców. Z zatrudnieniem( na początek) 2 osób.
Witam. To prawda, że więkdzość informacji jest dostępnych w intenecie ale czasami są one nieakltualne bądź mylące...Jeżeli ktoś ma pytania odnośnie dotacji czy założenia firmy to proszę o mejla. Zawsze chętnie odpisze dopasowując swoją wypowiedź do konkretnego przypadku...tak więc zapraszam...help25@wp.pl
Chciałbym założyć własną firmę a mianowicie chciałbym prowadzić własny sklep RTV,w miescie okolo 20 tys mieszkancow interesuje mnie dokładnie jakie są o ile jakieś
są dotacje unijne na w/w działalność.Zatrudniałbym jedną osobę.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje na ten temat.
Witam chcialbym zalozyc sklep z ciuchami na terenie miasta o liczbie 75tys. ludnosci, w centrum lecz nie mam wystarczajacych srodkow wlasnychm, firma zada odemnie kapitalu w wysokosci 100tys lecz ja posiadam max. 30tys zl czy mam szanse na jakas dotacje lub malo oprocentowany kredyt?? ( jestem zatrudniony na okre 5 lat a moje zarobki netto to 800zl)
Za odpowiedz bardzo dziekuje
CHCIAŁBYM ZAŁOŻYĆ FIRME W ZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIA:
-JAKĄ MAKSYMALNĄ KWOTE MÓGŁBYM OTRZYMAC I OD CZEGO TO ZALEŻY?
-JAKIE WARUNKI MUSZE SPEŁNIAĆ?
-I GDZIE MOGE SIE UBIEGAC O TAKA DOTACJE??
PROSZE O DPOWIEDZ POZDRAWIAM
Witam! chciałabym wraz z mężem otworzyć pawilon handlowo- usługowy zajmujący się głównie sprzedażą i wymianą opon. Właśnie przymierzamy się do budowy obiektu, mamy plan i pozwolenia ale potrzeba nam funduszy. chciałabym się dowiedzieć czy mamy szanse na uzyskanie dofinansowania z unii. pozdrawiam
Odpowiedzi Autor: ~Krzysztof Janczewski [194.165.41.*]
Witam, czy na tym forum w ogóle ktoś odpowiada pytającym? Ponieważ przeglądam same zapytania i nie widać odpowiedzi, może wartowałoby założyć jakieś małe konto ze składką na biegłego w sprawach tutaj poruszanych, który odpowiadałby na bieżąco na wszelkie zapytania uczestników niniejszego forum, z poważaniem Krzysztof Janczewski (ale pewnie i tak nikt nie odpowie na to moje rozważanie)
Tak dotacje ci się należą ale dopiero jak zarejestrujesz firmę. Zainteresuj się programe 3.4 Mikroprzedsiębiorstwa ale tak czy owak z końcem roku przestają funkcjonować. Więc pozostaje ci czekać na rok 2007 wtedy tez pojawią się nowe programy oraz nowe środki przeznaczone na dotacje…Pozdrawiam
P.S. Program 2.5 Promocja przedsiębiorczości cię dyskwalifikuje ze zwzgledu, że wcześniej już prowadziałaś działalność
Do violki
Tak jak najbardziej masz szanse na dotacje. Chętnie coś doradzę tylko, że narazie to mogę wróżyć co w tej chwili możesz zrobić oraz gdzie się udać. Masz do wyboru program 2.5 Promocja przedsiębiorczości lub 3.4 Mikroprzedsiebiorstwa. Jak bym wiedział z jakiego jesteś województwa to bym popatrzył jak stoją z dotacjami. Ale większość województw już zamknęła programy 2.5 i 3.4. Ale mogę sprawdzić czy twoje województwo ma jeszcze środki na ten cel…Pozdrawiam
Do Krzysztof Janczewski
To nie prawda. Ja odpowiadam chętnie na pytania tylko, że robię to poprzez mejle. Lecz od pewnego czasu odpowiadam na mejlem oraz na forum. Pomysł pana mi się podoba ale i tak przepadnie:-). Więc jeżeli ma pan jakieś pytanie związane z tą tematyką to proszę o mejla albo zostawić pytanie na formu. Do trzech dni uzyska pan odpowiedź na swoje pytanie...Pozdrawiam
Kontakt za mną:
gg: 5079402
e-mail: doradca@wp.pl
Tel. 502-627-625
P.S. Ponieważ dużo osób pyta mi się na gg czy moje doradztwo jest płatne? Odpowiadam, że nie. Informacji oraz porad udzielam non-profit.
Jeżeli macie podobne pytania do majkela albo pragniecie się czegoś dowiedzieć na forum to zostawiajcie więcej informacji odnośnie firmy, którą chcecie założyć. Wtedy mogę dokładniej sprecyzować odpowiedź na wasze pytania na forum...Pozdrawiam
Mam pytanie ile moge dostac na zalozenie firmy z ?UE. I czy jeszcze nie pracujac mam z sowich "pieniedzy" wylozyc? Czy po raz pierwszy wszystko dostane z UE ??
Mieszkam w mieście liczącym 240 000 mieszkańców. Chciałbym otworzyć firmę usługową (obróbka skrawaniem, ślusarstwo). Proszę o udzielenie informacji jak zdobyć dofinansowanie z Unii Europejskiej.
hej... mam pytanie tendencyjne czy jako studentka dzienna 2rok mam prawo do dotacji na rozpoczecie działalnosci??? zaznaczam ze mam troche kasy na rozpoczecie bardzooo prosze o odpowiedz na maila
To nieprawda, ja bardzo często odpisuje na pytnia co prawda z poślizgiem czasowym ale staram się jak mogę.
Do karolaa
Tak mozesz sie starać o dotacje. Napisz mi tylko z jakiego jesteś województwa (sprawdzę jak wyglądają nabory w twoim województwie) Ale wstepnie zainteresuj się programme 2.5 Promocja przedsiębiorczości.
Kontakt za mną:
Tel. 502-627-625
Mam 22 lata studiuje zaocznie chcialbym zalozyc wlasna firme czy moge liczyc na dotacje z uni bo w przeciwnym razie bedzie to tylko moje niespelnione marzenie
Od 1 października rozpoczynam usługową działalność gospodarczą (jednoosobowe przedsiębiorstwo działające na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej). Większa część pracy będzie wykonywana u klienta. Czy mogę ubiegać się o sfinansowanie/dofinansowanie podstawowych narzędzi pracy (sprzęt komputerowy, środek transportu)? Jeżeli tak, to gdzie powinienem szukać informacji na ten temat?
Tak jak najbardziej możesz się starać o dofinansowanie w ramach programu 3.4 Mikroprzedsiębiorstwa. O programie poczytaj sobie na stronie http://www.bierzdotacje.pl
Do woda
Na pani miejscu zacząłbym od dotacji z Urzędu pracy, zarejestrował firmę a w nowym roku starałbym się o dotacje dla małych firm.
Kontakt za mną:
Tel. 502-627-625
http://www.bierzdotacje.pl
Dzien dobry
Chciałabym założyc własna działalność zwiazana z prowadzeniem zajęć z języka angielskiego. Czy moge liczyć na pożyczkę/dotacje unijną na ten cel?
Z gory dziękuję za wszelkie informacje
xxx
witam !!! Nazywam sie Piotrek i mam 18lat mam pomysł na nowoczesna firme z kuzynem ..... lecz nie mamy funduszy na rozpoczecie interesu czy moge sie starac o dotacje ????? chodzi o firme bukmacherska dobrze obstawiamy i chcemy załozyc firme polegajaca na obstawianiu zakladow .... prosze o odp piotrek
dzien dobry
chcialbym zlozyc firme transportowa w miejscowosci ok 5 tys mieszkancow na jakie srodki dofinansowanai moglbym liczyc i jak je zdobyc?i jakie dokumenty gdzie skladac?
Witam!
Chcę otworzyć nowy CPN w powiecie Leżajskim. Niestety jestem bezrobotny i nie mam funduszy na realizacje mojego projektu. Czy ktoś wie może czy mogę liczyć na dotacje z unii lub z urzędu pracy?? Jeżeli tak to proszę o informacje.
Z góry dziękuje!
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć czy możemy dostać pożyczkę na założenie własnej działalności(firmy).Ma być to placówka znanego banku kredytowego przy współpracy właśnie z tym bankiem,ale prowadzona przez osoby prywatne.Potrzebne nam są fundusze w wysokości 100tys zł.Mamy 30 tys zł wkładu własnego i po wstępnych rozmowach z przedstawicielami tego banku miejscowość i pomysł jest dobry, brak nam tylko funduszy na rozpoczęcie działania.Bardzo proszę o udzielenie kilku wskazówek.
witam serdecznie ,prowadziłem działalnośc gospodarczą 15 lat ,obecnie zawiesiłem dzialalność,chciałbym się dowiedzieć czy mam możliwość otrzymania pożyczki lub dotacji z unii na dalsze prowadzenie działalności w grę wchodzi kwota ok 150 tys zł
posadam patentbardzo konkurencyjny i jestem na pszed emerytalnym gdzie sie pytam to dla takich niema dotacj toznaczy ze nas sie okrada dlaczego nas traktuje sie jak wariatow czy natym polega demokracja
posadam patentbardzo konkurencyjny i jestem na pszed emerytalnym gdzie sie pytam to dla takich niema dotacj toznaczy ze nas sie okrada dlaczego nas traktuje sie jak wariatow czy natym polega demokracja
Szukam informacji dotyczących założenia nowej firmy transportowej/przewozowej. Interesują mnie następujące zagadnienia: uprawnienia na przewóz rzeczy (towaru) pod plandeka (bez ADR), uprawnienia na przewóz ludzi, jakie są potrzebne uprawnienia i dokumenty do założenia własnej firmy transportowej, jakie są koszty wejścia na rynek, koszty uzyskania uprawnień. W zakładce "Transport drogowy" na stronie Minist. Transportu nie działa żaden link.
Skąd mogę pobrać informacje nt. zakładania firmy przewozowej i uprawnień dot. takiej firmy? Czy są jakieś ulgi dla osób pierwszy raz wchodzących na rynek transportowy?
kierovca Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Szukam informacji dotyczących założenia nowej
> firmy transportowej/przewozowej. Interesują mnie
> następujące zagadnienia: uprawnienia na przewóz
> rzeczy (towaru) pod plandeka (bez ADR),
> uprawnienia na przewóz ludzi, jakie są potrzebne
> uprawnienia i dokumenty do założenia własnej firmy
> transportowej, jakie są koszty wejścia na rynek,
> koszty uzyskania uprawnień. W zakładce "Transport
> drogowy" na stronie Minist. Transportu nie działa
> żaden link.
> Skąd mogę pobrać informacje nt. zakładania firmy
> przewozowej i uprawnień dot. takiej firmy? Czy są
> jakieś ulgi dla osób pierwszy raz wchodzących na
> rynek transportowy?
>
XX5555kierovca Napisał(a):
> Szukam informacji dotyczących założenia nowej
> firmy transportowej/przewozowej. Interesują mnie
> następujące zagadnienia: uprawnienia na przewóz
> rzeczy (towaru) pod plandeka (bez ADR),
> uprawnienia na przewóz ludzi, jakie są potrzebne
> uprawnienia i dokumenty do założenia własnej firmy
> transportowej, jakie są koszty wejścia na rynek,
> koszty uzyskania uprawnień. W zakładce "Transport
> drogowy" na stronie Minist. Transportu nie działa
> żaden link.
> Skąd mogę pobrać informacje nt. zakładania firmy
> przewozowej i uprawnień dot. takiej firmy? Czy są
> jakieś ulgi dla osób pierwszy raz wchodzących na
> rynek transportowy?
>
witam jestem na 1gr. inwalidzkiej , w tym roku kończę szkołę i chcę otworzyć gabinet kosmetyczno-fryzjerski z solarium, proszę o informacje gdzie mogę się udać?, gdzie pytać?, i co zrobić żeby dostać dotacje ?i na jaką kwotę mogę liczyć??? zaznaczam że to byłoby moja pierwsza firma, pozdrawiam sylwia
Chcialbym w jakiejs miejscowosci wykupic troche ziemi. I postawic na niej pare domków z pokojem i łazienka. Aby w sezonie je wynajomowac turystom. Czy na wykup ziemi i stawianie domków moge dostac dofinansowanie z UE? jesli tak to jak moge sie o nie ubiegac?
WITAM...MAM DUZO PYTAN I NIE ZNAM ODPOWIEDZI. PROWADZĘ FERMĘ DROBIU NA WŁASNE POTRZEBY,BARZO CHCIAŁABYM ZMODERNIZOWAC BUDYNEK PONIEWAŻ JEST W NIE NAJLEPSZYM STANIE.NA TEN CEL POTRZEBNA JEST JEDNAK GOTÓWKA.SŁYSZAŁAM ZE MOGĘ STARAC SIĘ O POMOC Z UNI.MYSLĘ TEZ O ZAŁOZENIU FIRMY TRANSPORTOWEJ CO TEZ WIĄZE SIĘ Z NAKŁADEM PIENIĘZNYM.BARDZO PROSZĘ O POMOC I INFORMACJE NA TEMAT DOTACJI DO FERMY I FIRMY TRANSPORTOWEJ.BĘDE WDZIĘCZNA ZA POMOC I INFORMACJE.MAM 31 LAT
mam napisać prace na temat założenie sklepu papierniczego internetowego potrzebne mi są materiały krok po kroku do jakihc urzędów mam sie zgłosić i z jakich fundószy moge skożystać
witam , mam pomysł otworzenia baru jedna nie wiem czy moge liczyc na dotacje u \nijne ? jesli tak to na jaka kwote zaznaczam ze chce otworzyc pierwszy raz taki interes.pozdrawiam
Witam
chciał bym założyć firme ktura będzie sie żajmować głównie kowalstwem artystycznym ale również obróbką metali w pełnym zakresie
obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych , moj warsztat jest w połowie wyposarzony , więc interesuje mnie dotacja unijna na rozruch firmy ,
na jaką kwotę moge liczyć całość planuje wydać na oporządzenie warsztatu
i napewno zatrudnie pracownika ( mówili mi że jak wezne kogoś z kuronia to urząd pracy też coś dołoży }
więc na jakie kwoty moge liczyć i jakie są procedury od czego zacząć
za wszelkie informacje z gury dziękuje pozdrawiam wszystkich
Do śmietana
Poniżej masz linka odnośnie rejestracji firmy:
http://www.twoja-firma.pl/artykuly/145,rejestracja-podmiotu-gospodarczego.html
Do czar27
Obecnie jedyną firmą wsparcia są dotacje z Urzędu Pracy do 12 tys. zł (wymóg bycia osobom bezrobotną) oraz preferencyjne pożyczki dla osób zakładających nową działalność gospodarczą.
Do tchemik5
Zacznij od dotacji z Urzędu Pracy do 12 tys. zł. Taka kwota powinna ci wystrczyć na kupno calego wyposażnie potrzebnego ci do prowadzenia takiej działalności. Jeżeli chodzi o pracownika to Urzędy Pracy udzielaja wsparcia na zasadzie refundacji utworzenia stanowiska pracy. Maksymalna kwota takiego wsparcia wynosi 12 tys. zł ale w tym wypadku cały zakup musisz sam sfinansować, a od Urzędu Pracy dostaniesz później zwrot tych wydatków.
Kontakt za mną:
Tel. 502-627-625
Zapraszam też na serwis o dotacjach http://www.bierzdotacje.pl/
P.S. Jeżeli ktoś ma pytania to prosze przesyłać je na mejla bądź przedzwonić (nie gryzę:-).
P.S.2 Chetnie pomogę przy pisaniu biznes planu, wniosku itp. Zainteresowanych proszę o kontakt
Dotacje na lata 2007-2013
W roku 2007 zostaną ponownie uruchomione programy unijne w naszym kraju. Każdy z nas zastanawia się pewnie co nas czeka za rok, z jakich programów będzie mogła skorzystać nasza firma. Co prawda nie ma jeszcze wytycznych do konkretnych programów wiec na razie dysponujemy tylko obiektywnymi informacjami co do konkretnych nazw oraz ich wstępnych założeń.
W latach 2007-2013 będziemy posługiwać się następującymi Programami Operacyjnymi:
Programy Operacyjne wymienione powyżej będą dofinansowywać projekty na poziomie krajowym, regionalnym i ponadregionalnym, co oznacza, że muszą to być projekty odpowiedniej wielkości pod względem nakładów i oddziaływania.
Dla sektora msp najwięcej środków będzie znajdować się w Regionalnych Programach Operacyjnych. Programy te będą ulokowane w różnych priorytetach ponieważ każdy program operacyjny będzie się składał z kilku podprogramów. Aby dobrze się orientować po programach i funduszach trzeba zdobyć odpowiednie rozeznanie (najlepiej po Internecie) czym konkretny program będzie się zajmował.
Pozostałe Programy Operacyjne będą wdrażane przez wyznaczone instytucje państwowe np. Infrastruktura i Środowisko instytucja wdrożeniową będzie kilka ministerstw m.in. Ministerstwo Środowiska, Ministerstwo Transportu i Budownictwa, Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. Tak wiec, każdy program operacyjny wymieniony powyżej będzie składał się z kilku podprogramów, które będą zarządzane przez inne instytucje. Jak sama nazwa wskazuje dotyczyć będą różnych gałęzi gospodarczych.
Więcej informacji znajdziesz na serwisie http://www.bierzdotacje.pl/
Kontakt za mną:
Uwaga: zmieniłem mejla doradca@wp.pl --> doradca@mikrokonsulting.pl Jeżeli ktoś pisał na tego pierwszego mejla to proszę o jego powtórne przesłanie na doradca@mikrokonsulting.pl. Tamto konto mam kompletnie ze spamowane.
Tel. 502-627-625
P.S. Jeżeli ktoś ma pytania to proszę przesyłać je na mejla bądź przedzwonić (nie gryzę:-).
P.S.2 Chętnie pomogę przy pisaniu biznes planu, wniosku itp. Zainteresowanych proszę o kontakt
serdecznie witam.mam pytanie czy istnieje mozliwosc otrzymania dotacj z unii na otwarcie hotelu w zabytkowym palacu zakupionym od skarbu panstwa badz z drugiej reki.jak wiadomo remont i wystruj wewnetrzny palacu pochlonaby wielkie ilosci pieniedzy,dlatego tez mam pytanie czy srodki z funduszu uni europejskiej moga byc przeznaczone na ratowanie zrujnowanych zabytkow celem ratunku dziedzictwa kulturowego.chcialabym zaznaczyc, ze wraz z mezem(niemcem)mieszkamy w niemczech,oboje pracujemy, a ja dodatkowo studiuje w monachium.naszym celem jest otwarcie hotelu z osrodkiem konferencyjno-bankietowym.udostepnilibysmy w ten sposob od 15 do 17 miejsc pracy.czy na podjecie sie takiej inwestycji potrzebne sa srodki wlasne-jezeli tak to ile % od wartosci inwestycji.w naszych planach istnieje mozliwosc przeniesienia sie do polski, ale tylko w przypadku rozwiniecia wlasnego interesu.maz ma35 lat, a ja 25.
AGATA LÖFFLER Napisał(a):
> serdecznie witam.mam pytanie czy istnieje
> mozliwosc otrzymania dotacj z unii na otwarcie
> hotelu w zabytkowym palacu zakupionym od skarbu
> panstwa badz z drugiej reki.jak wiadomo remont i
> wystruj wewnetrzny palacu pochlonaby wielkie
> ilosci pieniedzy,dlatego tez mam pytanie czy
> srodki z funduszu uni europejskiej moga byc
> przeznaczone na ratowanie zrujnowanych zabytkow
> celem ratunku dziedzictwa kulturowego.chcialabym
> zaznaczyc, ze wraz z mezem(niemcem)mieszkamy w
> niemczech,oboje pracujemy, a ja dodatkowo studiuje
> w monachium.naszym celem jest otwarcie hotelu z
> osrodkiem
> konferencyjno-bankietowym.udostepnilibysmy w ten
> sposob od 15 do 17 miejsc pracy.czy na podjecie
> sie takiej inwestycji potrzebne sa srodki
> wlasne-jezeli tak to ile % od wartosci
> inwestycji.w naszych planach istnieje mozliwosc
> przeniesienia sie do polski, ale tylko w przypadku
> rozwiniecia wlasnego interesu.maz ma35 lat, a ja
> 25.
>
> pozdrawiam z bawarii agata löffler
Chcę założyć swoją firme po raz pierwszy i musze to zrobić jak najszybciej a na dodatek nie mam pojęcia jak to zrobić co jeszcze- pracuje na umowe o dzieło czy jest szansa abynm dosttałą jakąś dotację na swoją firę?
Witam,
Chciałabym otworzyć agencję nieruchomości. Chciałabym się dowiedzieć jak otrzymać dotację z UE i jakie dokumenty należy złożyć i gdzie.
Pozdrawiam
Witam Krzysztof z tej strony mam takie pytanko.Pochodze z woj. warminsko-mazurskie i zastanawiam sie nad otwarciem firmy transportowej w Ostrodzie.jakie som szanse na zalizowanie tego planu.Na co trzeba uwazac i oczywiscie jak o wyglonda z papirkowej strony jak i z finansowej.Bardzo mie to interesuje z pozdrowieniami Krzysiek 26.