P. M oceniam realnie na podstawie tego co widzę jak się układa a nie tego co by serce chciało ;-) Da radę zrobić szybki zjazd ale nei wygląda aby kierownikowi na tym zależało.
Jakoś nie spadają w USA ale nawet idą od kilku sesji do góry, od dołka już 3%. Dzisiaj po komunikacie FED o braku zmiany oprocentowania nie wiedzieli na początku jaki kierunek obrać ale z powodu spadającej rentowności obligacji wybrali wzrosty. Teraz raczej opłaca się kupować obligacje rządowe w USA niż akcje ale sytuacja zmienia się tam po każdych danych nawet mało istotnych.
Że wysoko zaczną to chyba nie ma wątpliwości. Też się zastanawiam czy nad 2200 czy pod. Tak silny rynek jak we wtorek przy takich bazowych raczej spróbuje tego poziomu. Miałem szybką myśl o sesji odwrotu we wtorek i grze pod zakończenie miesiąca no ale takich wzrostów na bazowych to nasi nie darują by wykorzystać.
Tak zerkam na wczoraj i widzę że rynki grają w rytm Jankeskich obligacji. W południe odbici przyszło wraz z ruchem na obligacjach. Bazowe bardzo czułe są na obligacje. Fed powiedział coś nowego ? Chyba nie. Pomijam nieobliczalnego banana ale ciekawe na bazowych na jak długo paliwa starczy.
Tu się nic nie zmieniło w planach FED. Dzień dwa i Jankeskie obligację chyba korektę skończą a co wtedy bazowe zrobią ?
"Fed podał, że będzie kontynuował redukcję posiadanych skarbowych papierów wartościowych oraz agencyjnych papierów dłużnych i agencyjnych papierów wartościowych zabezpieczonych hipoteką, zgodnie z wcześniej ogłoszonymi planami "
Oj to się źle dla pazernych skończy, bardzo źle. Euforia, a gospodarczo i geopolitycznie brak jakichkolwiek podstaw do hossy. No ale mają masę darmowego pieniądza, to kto im zabroni. Ponoć głupota nie boli, ale moim zdaniem tylko do czasu!
PS 7777777 zdecyduj się, czy chcesz 2000pkt, czy 2500pkt, bo raz tak piszesz, a raz tak.
nie narzekam no mogłoby byc lepiej ale 7pkt jest ok i dodatkowe 80gr na konia na orlenie poki co za szybko poddałem swoje S ki ale liczyłem ze jeszcze 2200 raz dotkną
Wyciągacz ma długi weekend czy kierunek zmienił? Chwilowo sesja wygląda jak odwrotność poprzednich. Ale zawsze jest ryzyko że wyciągacz wejdzie do gry.
LOP urósł od rana o 1500 pozycji. Pewnie spekulanci obstawiają spadki bo we wtorek było typowe strojenie okien. Co prawda USA są nisko ale nadal obligacje rządowe są rentowne na prawie 5%. Spadają stopy w Polsce więc banki powinny tanieć. taki Santander jest na wieloletnim szczycie. Może być dzisiaj jeszcze podbicie w górę ale końcówka nisko.
No właśnie tak jak większość banków, a powtórki z popandemicznej hossy bym się nie spodziewał. Dlatego ciężko mi uwierzyć, że będziemy dalej cisnęli na północ bez porządnej korekty na Bankach, PZU czy nawet Orlenie, po prostu nie będzie paliwa do wzrostów. W innym miejscu byśmy byli gdyby na całym W20 taka euforia nastąpiła po tych wyborach. Czekam cierpliwie i trochę dobieram na moim sell na PZU, Mbank i Pekao, zobaczymy.