W 2010 roku ok.160 sędziów zostało sędziami, ale mianował ich po prezydent od bulu i część z nich Schetyna. Nie mieli takiego prawa. Do tego ten od bulu został potem prezydentem, mógł to odkręcić i przyjąć ślubowanie już jako prezydent, ale ważniejsze były "polowania" itp. Od tego czasu ludzie ci pełnią funkcję sędziego, ale.wg.konstytucji nimi nie są.
Jak rozwiązać problem tego typu? Ilu ludzi otrzymało z ich rąk wyroki?
Art. 66. [Ślubowanie]
§ 1. Przy powołaniu sędzia składa ślubowanie wobec Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej według następującej roty:
"Ślubuję uroczyście jako sędzia sądu powszechnego służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, stać na straży prawa, obowiązki sędziego wypełniać sumiennie, sprawiedliwość wymierzać zgodnie z przepisami prawa, bezstronnie według mego sumienia, dochować tajemnicy prawnie chronionej, a w postępowaniu kierować się zasadami godności i uczciwości."
To się wykazałeś. Powstaje tylko pytanie dlaczego od razu nie na(o)pisałeś tego przypadku. To jest tzw. casus prawny, który wymaga dłuższej analizy, ale nie uzasadnia postawienia tezy o naruszeniu praworządności. Gdyby tak było to zapewne Pan Muszyński postawił by ten temat na wokandzie.
Kiedy w tragedii smoleńskiej (10 kwietnia 2010 r.) zginął prezydent Lech Kaczyński, procedury pierwszego etapu dotyczące kilkudziesięciu sędziów były w toku. Wobec wakatu na urzędzie na podstawie art. 131 ust. 2 Konstytucji RP obowiązki prezydentapowinien tymczasowo wykonywać marszałek Sejmu. W okresie od śmierci Lecha Kaczyńskiego, do zaprzysiężenia 6 sierpnia 2010 r. nowego prezydenta RP, którym został Bronisław Komorowski, marszałkami Sejmu wykonującymi obowiązki prezydenta RP byli: Bronisław Komorowski (10 kwietnia – 8 lipca 2010 r.) i Grzegorz Schetyna (8 lipca – 6 sierpnia 2010 r.).
Art. 131. Konstytucji RP
Jeżeli Prezydent Rzeczypospolitej nie może przejściowo sprawować urzędu, zawiadamia o tym Marszałka Sejmu, który tymczasowo przejmuje obowiązki Prezydenta Rzeczypospolitej. Gdy Prezydent Rzeczypospolitej nie jest w stanie zawiadomić Marszałka Sejmu o niemożności sprawowania urzędu, wówczas o stwierdzeniu przeszkody w sprawowaniu urzędu przez Prezydenta Rzeczypospolitej rozstrzyga Trybunał Konstytucyjny na wniosek Marszałka Sejmu. W razie uznania przejściowej niemożności sprawowania urzędu przez Prezydenta Rzeczypospolitej Trybunał Konstytucyjny powierza Marszałkowi Sejmu tymczasowe wykonywanie obowiązków Prezydenta Rzeczypospolitej.
Marszałek Sejmu tymczasowo, do czasu wyboru nowego Prezydenta Rzeczypospolitej, wykonuje obowiązki Prezydenta Rzeczypospolitej w razie:
1) śmierci Prezydenta Rzeczypospolitej, 3. Jeżeli Marszałek Sejmu nie może wykonywać obowiązków Prezydenta Rzeczypospolitej, obowiązki te przejmuje Marszałek Senatu
Profesor prawa, który znając Art. 131 ust. 2 i 3 nie powinien pisać powinientylkotak jak to określa Konstytucja tymczasowo wykonuje obowiązki Prezydenta. Jest różnica miedzy słowem wykonuje, a słowem powinien.
Dam przykład z autopsji: Jesteś oddelegowany do pełnienia funkcji Prezesa Spółki przez Radę Nadzorczą na okres do wyboru i powołania nowego Prezesa Spółki. Okres oddelegowania trwa ponad 6 miesięcy. Czy w czasie oddelegowania masz obowiązek np. podpisania list płac dla pracowników spółki, czy zastanawiasz się, czy możesz - powinieneś je podpisać. W okresie oddelegowania masz obowiązek wykonywać wszelkie czynności niezbędne do funkcjonowania Spółki. Zgodnie z KSH podlegasz karze za działanie na szkodę Spółki.
errata : "Nie ważne co zrobimy, wszystko da się uzasadnić" takie słowa wypowiedziała V kolumna PiS w rządzie PO/PSL, która była Dyrektorem Departamentu, członkiem RN spółki giełdowej , uzyskała absolutorium , brała udział i odpowiadała za prywatyzacji jeszcze obecnie podmiotu giełdowego, a następnie została zatrzymana w postępowaniu karnym prowadzonym przeciwko niej przez ekipę PiS.
Moją odpowiedzią na ww. słowa było stwierdzenie "Wszystko da się uzasadnić, ale nie wszystko do się zaakceptować".
"Nie mieli takiego prawa. Do tego ten od bulu został potem prezydentem, mógł to odkręcić i przyjąć ślubowanie już jako prezydent, ale ważniejsze były "polowania" itp. Od tego czasu ludzie ci pełnią funkcję sędziego, ale.wg.konstytucji nimi nie są." Pomijając to że 99,99 obywateli nie zna tego przypadku i nie bawi się w pogłębione analizy formalno-prawne oraz nie posiada wystarczającej wiedzy i kwalifikacji byłbym ostrożny formułując ww. zdania - tezę.
Dnia 2023-10-25 o godz. 09:27 ravcio napisał(a): > Poza drobnymi wyskokami od wczoraj ciągle ten sam przedział a 2080-82 chyba klucz. co oni tam widzą ? Technicznie tam coś jest ?
Tam się głównie otwierała seria grudniowa. Otwierała się kilkadziesiąt punktów, nad wrześniową. Może jeszcze nie zdecydowali? Mi wychodziło, że brali sporo S, ale mogę się mylić. Niby październik/listopad to statystycznie wzrosty, ale pod co to niby miałoby rosnąć? Może czekają, na czwartek i na to co Tusk z Brukseli przywiezie? Moim zdaniem nie ma szans na to, aby KE zmiękczyła stanowisko, no ale tutaj tylko i wyłącznie polityka ma znaczenie. Może coś wynegocjuje zaliczkowo? Wtedy wzrosty. Jeżeli przyjedzie z niczym, to powinno polecieć, jak wszystko wokół. No i jeszcze Gaza, może jednak te dyplomatyczne naciski na Izrael, doprowadzą do tego, że nie będzie interwencji lądowej? No ale czy Izrael, może z twarzą odpuścić taki atak na ich terytorium? Jeżeli odpuści, to będzie to zachęta do powtórzenia. Najgorsze w tym wszystkim to śmierć niewinnych! Przecież po dwóch stronach tylko garstka jest ...., a reszta to zwykli ludzie którzy chcą zwyczajnie żyć. Jak u nas, tylko innym poziomie - część oszołomów prawicowych, część oszołomów lewicowych, a zdecydowana większość chce spokojnego szczęśliwego życia.
Emerycie niczym się nie wykazałem. Będąc Polakiem jestem przekonany (jak widać błędnie), że takie sytuacje to jak chleb powszedni i są znane każdemu, komu Polska nie jest obojętna. Można nazwać to kazusem prawnym, ale czy sytuację kiedy Prezydent powołał sędziów tzw NEO można nazywać tak samo? Czy sytuację kiedy sędziowie powinni być apolityczni, chodzą po ulicach i świecą sobie świeczkami po oczach mówiąc ,że są na spacerze i przypadkiem szli tędy z tragarzami, nie należy nazwać pogwałceniem prawa najwyższych organów państwowych i niepraworządnością? Nie mam ,żadnego interesu w tym , kto jest przy władzy, nie obejmują mnie też żadne + i - , które otrzymują Polacy, ale jak piszesz takich kazusów jest za dużo i nie można jednej sytuacji brać za pewnik, a innej w przekroczeniu prawa w 100 % nazywać lub pisać o niepewnej tezie.... Dla mnie jako człowieka uczciwego ,każdy, powtórzę ,każdy sędzia ,który jest pokazywany w telewizji, gazecie, necie z politykami , na politycznej "schadzce" nie jest sędzią, koniec tematu. To sługusy polityczni, którzy niszczą Państwo. Czy Schetyna nie mógł poczekać tych 30 dni skoro data zaprzysiężenia prezydenta była już znana? To nie jest kazus prawny? Może świadome działanie tylko w jakim celu? Takich kazusów było mnóstwo, sam jestem zdziwiony,że nikt w PE, ani w kampanii tego nie wykorzystał, chociaż byłem przekonany, że pis jednak te wybory przegra pomimo wszystkich działań , które próbowali zrobić.Zmiana była potrzebna, ale czy w takiej wersji jak prawdopodobnie będzie , to moim skromnym zdaniem nie zasłużyliśmy na to.
Dlatego obserwacja LOP-spadek oznacza wycofanie się z L-dla mnie. Jeszcze nie nastąpił-poziom FW 2110-2120 tam powinno się dziać-tak więc czekam grzecznie :-)
Grubas leci pod prąd całkowicie... Łapie naiwniaków na L-ki? Czy wie, że pójdą jednak jakieś zaliczki z KPO? Pamiętajcie, że żeby zrzucić kurs, musi nakupować trochę eLek, aby mieć czym zdołować kurs.
wyglada jakby ktos dostał jakis przeciek i wycisna pod ta plotkę a prawda okaże sie brutalna nic z KPO nie kapnie przez 2 lata no chyba ze Unia da nam kase inblanko sam jestem ciekaw co sie wydarzy
Jak na parę minut to dużo. Jakby to była pierwsza taka akcja to bym stwierdził że chcieli coś szybko załatwić i się spieszyli ale coś za często ostatnio tak jest no i banki.
W okolicy 2100 rozegra się walka o wiarygodność ruchu. Widzicie ile tam stoi z dołu ? Jak kierownik tego nie zdejmie nie ma szans 2100 ruszyć. Jak zdejmie to sam zawróci.