• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: ravcio [10.102.52.*]
    Emeryt to do mnie było że sobie poskładać nie umiem ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: jacek303 [10.102.52.*]
    Inflacja w USA rośnie a FED straszy podwyżką o 50 pkt. Oj będzie wodospad !
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: ravcio [10.42.4.*]
    Do naszych sponiewieranych banków dołożyć Jankesa łamiącego wsparcie na 4100 po otwarciu może być ciekawie jeśli Jankes nie zacznie odbijać.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: jacek303 [10.42.4.*]
    Bananowiec jakiś dziwnie spokojny. Ja zamykam wszystko.
  • @Ravio : Ta uwaga dot. wszystkich, a nie Ciebie. Autor: ~EmGi [10.42.3.*]
    Dnia 2023-02-16 o godz. 14:36 ravcio napisał(a):
    > Emeryt to do mnie było że sobie poskładać nie umiem ?

Ta uwaga dot. wszystkich, a nie Ciebie. Jedyne co możesz przyjąć do siebie to wspólne stanowisko dot. PPK.

Już mi wycieli post - komentarz dot.
    "Prezes PFR, Paweł Borys, powiedział, że interpretacja ta grozi poważnym kryzysem makroekonomicznym, a rząd i KNF muszą zastanowić się, jak temu zapobiec."
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Borys-PFR-Interpretacja-TSUE-grozi-powaznym-kryzysem-makroekonomicznym-8490913.html 
    Poskładajcie sobie te klocki.

Pozdrawiam
  • Re: Millenium Autor: ravcio [10.102.52.*]
    Ja już sobie to wcześniej poskładałem we wrześniu jak wywinęli numer posiadaczom obligacji Getinu. A im więcej widzę tym mam większe obawy po takich przymusowych restrukturyzacjach.
    Bank Millennium rośnie o 2 proc; bank uzyska ok. 500 mln zł ze sprzedaży Millennium Financial Services - Stooq
    Po info Akcjonariusza się cieszyli a obligacje ruszyły wtedy w dół.  A nie są to obligacje za małe pieniądze których drobnica nakupiła i się wyzbywa i stąd moje obawy kto sprzedaje ze stratą i czemu.
  • Re: Millenium to pryszcz. Wejdź na wyższy poziom i składaj wszystkie Autor: ~EmGi [10.42.4.*]
    Dnia 2023-02-16 o godz. 15:03 ravcio napisał(a):
    > Ja już sobie to wcześniej poskładałem we wrześniu jak wywinęli numer posiadaczom obligacji Getinu. A im więcej widzę tym mam większe obawy po takich przymusowych restrukturyzacjach.
    >Bank Millennium rośnie o 2 proc; bank uzyska ok. 500 mln zł ze sprzedaży Millennium Financial Services - Stooq
    > Po info Akcjonariusza się cieszyli a obligacje ruszyły wtedy w dół.  A nie są to obligacje za małe pieniądze których drobnica nakupiła i się wyzbywa i stąd moje obawy kto sprzedaje ze stratą i czemu.

elementy, a nie tylko jeden bank, czy wszystkie banki.
    Ostatecznie jak sądzę jesteś z pokolenia roczniki 70-75.
    Polecam 2 części tego podcastu. Do czasu, gdy oglądałem i słuchałem autora bez znajomości tego jakie błędy popełnił podziwiałem. Gdy wysłuchałem tego co powiedział o swoich błędach przypomniałem sobie swoje błędy i zdębiałem.
    https://www.youtube.com/watch?v=aghAt6qjPz0 

• Re: Millenium to pryszcz. Wejdź na wyższy poziom i składaj wszystkie Autor: ravcio [10.42.3.*]
    Jankes ma problem wrócić ponad 4100 a banan liczy chyba na jego szybkie odbicie.
  • Re: Millenium to pryszcz. Wejdź na wyższy poziom i składaj wszystkie Autor: ravcio [10.42.4.*]
    Wiceprezes ZBP: Stanowisko rzecznika generalnego TSUE nie jest przesądzające - wywiad - Stooq 

Pod to banki odbijają ?
    U Jankesa to może być ten dzień.... Znów ludzi na ciągną u nas na głupi ruch.
  • Re: Millenium to pryszcz. Wejdź na wyższy poziom i składaj wszystkie Autor: piobor [10.102.52.*]
    Jakie pozytywne info niby ? - Ravcio pytałeś.

No właśnie chociażby takie info lub lepsze, że Pan Z wychodzi i mówi-Lud dostał wygraną z bankami i tyle. Dalej będziemy bronić systemu bankowego. Dobry news byłby?

Dodatkowo jankes pójdzie w górę z wykresu. A my już to wiemy. U nas na FW coś na podobnego do oRGR wyrysowali i jutro mamy 1890 na FW. Pozdrowionka!
  • Re: Millenium to pryszcz. Wejdź na wyższy poziom i składaj wszystkie Autor: piobor [10.102.52.*]
    Dostałem 7 czerwonych i 2 zielone-zawsze coś :-)
    Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: piobor [10.102.52.*]2023-02-16 13:01 Tak na koniec to koło 0 może skończymy i wyciągną ten bałagan.
  • Re: Banki Autor: ravcio [10.102.52.*]
    Czy myślisz że Banki nie obowiązuje pewne prawo i mogą robić co chcą zgodnie z tym co politycy opowiadają ?
    Za kilka dni ktoś zacznie liczyć ile to będzie banki kosztować i pojawią się informację. Potem zacznie się tworzenie rezerw. Problemy z wymogami kapitałowymi. Problem z płynnością ... A co dalej to niech się ekonomiści wypowiedzą.
  • Re: Banki Autor: ravcio [10.102.52.*]
    Tak dla jasności bardzo bym nie chciał aby się sprawdził jakikolwiek czarny scenariusz na bankach bo wszyscy byśmy to odczuli ale zaczynam się tego obawiać.
  • Re: Banki Autor: piobor [10.42.4.*]
    Ravcio, władza jak poczuje ciepełko przy pupci to ukręcą sprawie głowę. Zobaczysz, a jak będą mieć gorąco to wszystko zrobią. Teraz problem z bankami to gwóźdź wiadomo do czego.
  • Re: Banki Autor: ravcio [10.42.3.*]
    Jak ukręcą ? Kosztem kogo ? Tak jak na Getinie kosztem posiadaczy akcji i obligacji. Wiesz co to by było np. Milenium ? Ile tam jest zapakowane OFE, PPK, TFI. Chcesz aby fraknkowcy pozbyli się kredytów naszym kosztem ? I będą się potem z nas śmiać ?
    Wiesz jakby zagranica potraktował wtedy naszą giełdę ? A inna wersja to co mieli by zrobić dokapitalizować konkretny bank ? Zrobić polonizacje i przejąć syf frankowy jak PKOBP zrobiło ?
  • Re: Banki Autor: ravcio [10.42.3.*]
    Jeszcze jedno. Po 15 na tym wzroście znów zleciał LOP. Uznaję że sesja na + dla byczka ale nie wierzę w odbicie i zakładam ża okolice 1860 znów jutro odwiedzimy ;-)
  • Re: Banki Autor: jacek303 [10.42.3.*]
    Oprócz PKO BP obroty bardzo małe po 20 mln. Zagranicy nie ma a nasz Grubas pewnie w górach. Mogą zrobić wszystko na takim rynku nawet wyciągnąć WIG20 przy pomocy PEKAO i CDR.
  • Re: Banki Autor: wilk_z_banana [94.254.184.*]
    Co wy z jankesami oni powinni na 4500 z taką gospodarka silna być, a odnośnie franków ciekawe o jaką kasę chodzi bo masę ugód podpisanych może strachy na Lachy. I jak się to ma do obecnych dochodów banków i tak będą na plusie.
  • Re: Banki Autor: ~bazyl [10.102.52.*]
    Ostatnio wzrosty były potężne
    miś zbytnio nie napierał
    byczki galopowały mężnie
    on potrzebował triggera

TSUE bełt włożył do kuszy
    ta w balon wycelowana
    w końcu coś rynkiem ruszy
    zaczniemy luką z rana
  • Re: Banki Autor: ravcio [188.146.122.*]
    Mówili o 100 mld a nawet i większe kwoty.
    Sporo ale zobaczcie jak system kieruje wszystkimi giełdami nie zważając na nic info itp ,tylko nie u nas co chwilę kwasy jakieś wyskakują.
    A z bankami wszyscy zawiedzeni że tylko tyle się stoły bo chętnych do zakupu PKO nie brakuje przy -4 już zaczęli szarpać jak Reksio szynkę ps sam się czaiłem że może -10 spadnie to bym targnol a tu taka korekta wzrostów:) więc niedźwiedź ma power ...?
  • Re: Banki Autor: ravcio [188.146.122.*]
    https://www.money.pl/banki/podatek-dla-frankowiczow-dojdzie-do-tego-ze-klienci-beda-bali-sie-podpisywac-z-bankami-umowy-6866880864094816a-komentarze.html
  • Re: Banki Autor: samarytanin1y [80.53.139.*]
    Koszty dzisiejszej decyzji TSUE wyceniane są na ponad 200mld. Tak jak piszecie najbardziej ciepło będą miały Mbank i Millenium. Zyski zjedzą rezerwy ale ich na pewno nie wystarczy. Klienci w obawie przed powtórką z Getinem zaczną wkrótce odpływać z tych banków a tu już wróży im katastrofę bo główne wyniki osiągają na prowizjach. Cóż domino zaczyna ruszać - mam wrażenie jednak, że nadal zaklinana jest rzeczywistość. Ciekawe jak długo. Kwestia czasu kiedy z szafy wyleci wielki trup (małe wysypują się co chwila,co jednak na nikim nie robi wrażenia). Ktoś tu pIsał o kasie z KPO. Na 99% już w tym roku jej nie będzie. Warunkiem by była na jesień było bezproblemowe przejście o czasie przez wszystkie instancje. To już przeszłość. Sam Trybunał wyda wyrok za kilka miesięcy.. Więc? Nadal będziecie bić się z koniem? Ravcio widzisz sens pocić się i stresować by wyrwać 5 punktów? Giełdy, w tym nasza są w 100% ustawione i kompletnie nie odzwierciedlają rzeczywistości. A ta jest czarna. Mega czarna. Giełda wycenia przyszłość? Sorry - którą - tą po covid? Tą po wojnie? Tą po otrzymaniu KPO? Tą po rozpoczęciu obniżek stóp? Kto mi odpowie? Jesli jest ktoś kto zna odpowiedź to jeszcze niech wskaże datę - sorry chociaż rok kiedy, którykolwiek z tych czynników się może ziścić i mieć realne odbicie w notowaniach. Ekscytują się tu niektórzy wynikami spółek. Wy nie rozumiecie, że to wyniki wirtualne? Bedą tylko na papierze i to przez chwilę... Patrzę z boku na giełdy i jedyne co widzę to jak pięknie wciągają w swoją grę kolejne ofiary, które na końcu spuszczą w klozecie. Kto zgasi światło? Życze wszystkim powodzenia i tym na S i tym na L. Mocno 3mam kciuki za Wasze sukcesy. Prośba - nie dajcie się skur...om..
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: wilk_z_banana [94.254.184.*]
    Trwa fala spadkowa i jest to realne tylko gruby jak by chciał to już byśmy byli sporo niżej raczej czeka.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: jacek303 [10.102.52.*]
    Mnie dziwi ten szalony rajd na PEKAO. Wpierw 3% w dół a później 4% do góry. Pewnie Grubas ma długie i chciał podciągnąć WIG20. Nie mam innego wytłumaczenia. Bananowiec w całej okazałości. PKO też podnieśli z dołka ale nie aż tak. Miedź mocno wzrosła, 4% od wczorajszego dołka. Wraca na szczyty notowań tylko dolar jest słabszy jak w styczniu. KGHM pokaże pewnie przyzwoity wynik mimo wzrostu kosztów. Jutro zaczniemy jednak od luki w dół bo Stany coś słabo wyglądają.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: wilk_z_banana [94.254.184.*]
    Pewnie tak gruby wie co chce zrobić a ty się domyślaj ale tak miesza że sam już nie wiem czy chce rosnąć czy spadać.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: ravcio [10.42.3.*]
    No Daxik sygnał do lotu poproszę ;-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: piobor [10.42.3.*]
    Amerykanie już się cieszą na dzisiejszy skup akcji-kursik mega sprzyja zakupom. A u nas wyleszczają ludzi z akcji-ACHHHHHH
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: ~jak41 [10.42.3.*]
    tak patrze na wolumeny i wychodzi ze to gra juz dla kamikadze na tym bananie odpuszczam ale grałbym S
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: piobor [10.42.4.*]
    To zacznijcie grać L-pomożecie Wilkowi i mi :-))))) Ale Wy opluwacie tylko L, zamiast pomóc nam wyjść z twarzą.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: piobor [10.42.4.*]
    To atak na 1890 na FW by się przydał. Dadzą radę?
    Jak41 męczący taki rynek ale przynajmniej przedział ciągle ten sam.
    Uważam że DAX jeszcze raz dziś w dół ruszy a my z nimi.
    I taki to nasz banan jak robi jakiś dziwny ruch oderwany od wszystkiego na małym obrocie to się można spodziewać że kontra pójdzie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: benitor [10.102.52.*]
    Przyznam, że mam mieszane uczucia, chociaż na FW to nie nowina :)
    - Z jednej strony, konsolka (chociaż lekko spadkowa) nadal jest konsolką, która po wzrostach sugeruje kontynuację. Do tego piąty dzień z rzędu, FW jest wyciągane z bagienka za uszy. Niby nad przepaścią, ale broni się z zadziwiającą determinacją. 1850 jak fundament na skale (sądziłem, że 1868-70 będzie sygnałem do zwałki).
    - Z drugiej strony, Jankesi stoją dzisiaj przed wyborem, czy złamać 1,5 miesięczny trędzik wzrostowy (4075). Jeżeli zamkną poniżej, to pierwszy wymiar kary = tuż powyżej 4000. Później okolice 3930-50. Jeżeli tak się zdarzy, to będziemy testować 1800 jak nic.

Osobiście, bardzo męczę się na lekko stratnej L. Pewnie dzisiaj polegnę (około 1862), ale S jeszcze nie wezmę.

• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: piobor [10.102.52.*]
    Kurcze Benitorku-to mamy podobne L. Ja wymęczony na maxa i liczę na jakiś zryw po południu z 20 pkt. Wtedy zamykam w chorobę wszystko.
    Benitor trzeba przyznać że to trudne dni dla systemowców. Choć zakres bujania bardzo wyraźny ale wąski.
    1850... to też poziom dla L i taktyka brania L tuż nad z krótkim SL.
    Idealnie w punkt schodzili a czemu akurat tam ? Niby plus dla byka - można uznać że go broni ale... miś nawet nie próbował go atakować. Dochodzili do okolic 1850 i czekali. Coś kombinują albo na coś czekają. Wydaje mi się że na decyzję bazowych.
    Według mnie jeśli u Jankesa nie będzie trwałego zejścia pod 4100 i nie umocni się ono jako opór a właściwie chyba nawet jak nie stanie się realny ataku na poziom 4000 to może u nas nie być poważnej próby atakowania 1850.
    Ale długo taki stan trwać nie może jeszcze tydzień może trochę dłużej i banan zacznie swoją grę pod rozliczenie i może iść w samodzielność i wcale nie myślę że wtedy to tylko dół realny.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: masturbant [10.102.52.*]
    Czesc.
    Ja biore po 10 pkt i zmykam. Nie czas na wieksze ruchy.
    Ile razy można to samo rozgrywać... ? To się robi nudne.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: ~realista [10.42.4.*]
    1850 to połowa korpusu białej świecy na W1 na FW20 i to ważnej świecy, która rozbiła opory z czerwca 2022 r. Wg mnie to podbijanie z tego poziomu ma właśnie przyzwyczaić rynek, że można się tam ustawiać, więc jak to naruszymy to powinno łatwo pójść w dół. Następny przystanek 1794-795 jak dla mnie. Jak mamy mieć tylko korektę to powinna trwać max do środy, żeby potem zrobić długi dolny cień pod dalszy wzrost.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: jacek303 [10.42.4.*]
    Ciekawostka: gaz ziemny kosztuje tyle samo co 2 lata temu. Cena wynosi 1/4 maksymalnej ceny z sierpnia 2022 r. Jest ciepło a ludzie nauczyli się oszczędzać. Dzisiaj wygasają opcje lutowe serii "B" i "N" więc końcówka będzie trochę inna niż zazwyczaj ale fajerwerków się nie spodziewam bo LOP na tych opcjach jest mały i wynosi średnio ok. 100 pozycji na serię.
    Jak nie stanie się cud, i Jankesi nie zdecydują się obronić trendziku wzrostowego, to jednak kiszka. Już zanotowałem stratę w tabelce wyników.
    Jednak gdyby cud się zdarzył, to czekam z TP na 1887-89.

Masz rację, trudny czas dla systemowca. Trochę mnie wytrzepało w tym miesiącu. Mało, że konsolka (ostatnie kilka dni) dosyć wąska, to od miesiąca flaga (niby o szerokości 100 pkt) spadkowa. Kilka wybić dołem, bez kontynuacji.

Zgadzam się z @relistą.
    Fajnie realista to wytłumaczył. Tak czułem że to nie przypadkowy poziom 1850 i znawcy AT coś tam widzą :-)
    Jeśli go będą łamać to któregoś dnia z zaskoczenia tzn. większość się na stawi by znów L brać bo się odbije a ono jednak przeleci i pewnie nie 1-3 pkt tylko się nakręci. 
    Benitor ja robię rzeźbę na tym kręcącym się w miejscu rynku. Ciułam po trochu czasem nawet to 2-5 pkt. i jak mam wątpliwości to się wycofuję. Czasem wyjdzie 10-15 pkt a rzadziej większy kąsek. Męka straszna dlatego w środę zrobiłem przerwę a od wczoraj znów intensywnie walczę. Część pozycji nastawiam na ochłapy a część na coś więcej liczy. 
    Rynek coraz bardziej zablokowany i przedział się kurczy.
    Obrót znów znikomy i mamy wyczekiwanie.

Mam jedynie obawy, że telepanie we fladze, może potrwać nawet jeszcze dwa tygodnie, co byłoby dla mnie okropne (@realista stawia na środę - oby).
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: 7777777777777 [10.42.4.*]
    coś tu za silnie to wygląda :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: piobor [10.102.52.*]
    Wyciąg w okolice 1900 rozwiałby wszelkie wątpliwości i zadowolił L i S. Wtedy L zakończone i S rozpoczęte.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: 7777777777777 [10.42.3.*]
    gramy w zielone ? niezły bajzel :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: ravcio [10.42.4.*]
    W sumie to może i dobrze rozegrali. Opór zaliczony, chyba sięgnęli TP Benitora a teraz to by mogli zawracać pod 1870 i sprawić że będzie odbicie od oporu.

• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7 Autor: tamtam [10.42.3.*]
    nie ma pod co spadać wszystko w cenach
    caly tydzien bronili 1850 to pojedziemy wyzej
    ceny z górek z maksa tez jakos dalej nie odeszly

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.