No co Ty Arbez czy ty myślisz że ja Cię podejrzewałem o strach przed zostawieniem pozycji.... Ciebie no co Ty. Czasem pytam Cię o to co robisz bo jakąś mam wizję na siebie a Twojej grze do tego najbliżej i trochę porównuję zachowanie. Jak dla mnie sytuacja wczoraj była nie jasna i zostanie z pozycją było dużym ryzykiem i w strategi grania na dłużej a o takiej myślę i moje zachowanie było takie trochę w stylu 7777 ;-) Więc pytanie do Ciebie to nie było bo myślałem że się boisz zostać z pozycją tylko bardziej z ciekawości czy Arbez czasem łamie zasady w sytuacji gdy podejrzewam masz ostatnio spory zysk i mógłbyś sobie pozwolić na szaleństwo i loterię czy jednak profesjonaliści nie mają takich zachowań ;-)
Dnia 2020-03-04 o godz. 10:58 .jason napisał(a): > wirus w dłuższym terminie nic nie znaczy. Prawdziwe zagrożenie jest tutaj : > https://www.youtube.com/watch?v=AewfdYkKpws
Główne zagrożenie tacy ludzie stanowią sami dla siebie , zwłaszcza że zupełnie nie zdają sobie z tego sprawy !
Dnia 2020-03-04 o godz. 13:04 .jason napisał(a): > oj zosiu nie tylko dla siebie.
Jason , przyznaję , że nie obejrzałam całego materiału ale miałam na myśli młode osoby , które nie wiedza ile to jest 8 x 2 albo , ze galaktyka o nazwie takiej jak batonik to Mars .. itp To są dopiero Marsjanie .. :-)
Dnia 2020-03-04 o godz. 13:42 zosia3005 napisał(a): > Dnia 2020-03-04 o godz. 13:04 .jason napisał(a): > > oj zosiu nie tylko dla siebie. > > Jason , przyznaję , że nie obejrzałam całego materiału > ale miałam na myśli młode osoby , które nie wiedza ile to jest 8 x 2 > albo , ze galaktyka o nazwie takiej jak batonik to Mars .. itp > To są dopiero Marsjanie .. :-) >
Za poważnie podchodzicie do tego typu materiałów. Też nie obejrzałem całego, ale w takich filmach łatwo jest pewnymi rzeczami manipulować. W każdym społeczeństwie są mądrzejsi i głupsi. I nawet bardzo mądry człowiek może się łatwo skompromitować, gdy zada mu się pytanie z dziedziny, której nigdy nie lubił. Gdyby np. ktoś mi na ulicy zadał pytanie z historii, to pewnie chwilę później pół Polski śmiałoby się ze mnie na YT. Idąc tym tropem i wierząc we wszystko, co prezentuje YT, wychodzi na to, że Amerykanie są najgłupszymi ludźmi na świecie.
Wszędzie indeksy rosną a u nas strach przed zwałką z powodu jednego chorego na Covida ! Wyjątkowo słabo wyglądają nafciarze ale balony trzymają się mocno. Tam popytu nigdy nie brakuje. Wywalić Orlen żeby za wszelką cenę utrzymać Dino 5 razy wyżej niż powinno być. To cała filozofia "banana" GPW.
Dziś mają wszystko podane - stopy doprawione Sandersem , nic tylko jechać na północ - UnithedHealt Group rośnie ponad 12% i ciągnie Dow Jones , bardzo się ucieszyli z porażki Sandersa.
Strach to jednak strach. Z wystraszonym rynkiem robić mogą co chcą i sobie nim bujać. Dax podobnie wypłoszony. Janki źle nie wyglądają ale miejsce trudne a cofniecie u nich to na daxie i u nas byłby duży problem.
Widać że KIEROWNIK naszej WĄSKOTORÓWKI znów sobie wziął wolne, bo ciuchcia zdezorientowana nie wie gdzie jechać. Wczoraj był chyba na dopalaczach a dziś deprecha.
Dnia 2020-03-04 o godz. 16:45 siarecki napisał(a): > Widać że KIEROWNIK naszej WĄSKOTORÓWKI znów sobie wziął wolne, bo ciuchcia zdezorientowana nie wie gdzie jechać. > Wczoraj był chyba na dopalaczach a dziś deprecha.
Depresje to będzie miał jutro z rana .. jak mu się trafi looka na 50 punktów .. :-))
W tym tempie Usiaki w piątek wrócą z S&P500 na 3300 ! A od poniedziałku dalej w górę. Obniżka stóp o 50 pkt robi swoje. Obligacje USA tanieją mimo mniejszej stopy. Ropa tania ale miedź wraca na swoje miejsce z dzisiejszego poranka. U nas jutro luka 30 pkt i w górę ponad 1900. A w piątek 2000 ?
Miałem wrażenie że wczoraj jak pisałem o zleceniu na 1851 co nie którzy się ze mnie śmieli. Dziś się doczekało. Zastanawiałem się nad anulowaniem ale... raczej nie cofam zleceń i muszę znikać na trochę więc mi było na rękę skrócenie pozycji. Resztę S będzie SL pilnował i mogę nie patrzeć.
Wróciłem i trochę zaskoczenie.Zamknęło się na TP i już BP. Nie myślałem że zejdą aż tak nisko tak szybko. Szczerze mówiąc to czuję się trochę jak frajer że zbyt szybko zamknąłem. Ale Ci co mają L pewnie gorzej się czują. Ale kto wie kiedy jest za szybko. Rynek zmienny.
Czyżby koniec paniki ? Futuresy na Zachodzie odbiły od dna ale długie są nadal ryzykowne. Z drugiej strony wiele spółek takich jak nafciarze czy KGHM są warte zainteresowania szczególnie dla inwestorów typu "kup i zapomnij". Może teraz być wzrost po ścianie strachu do 15-tej.
Jacek jedna rada i myślę że Ostry Ci to potwierdzi. Jak jest strach i nerwowość to fundamenty nie mają znaczenia. Jak przeżyłeś 2008 to wiesz o co chodzi.
Dnia 2020-03-05 o godz. 13:23 bananowy_jokey napisał(a): > A wiesz , niecałe 2 lata temu dokładnie to samo słyszałem na temat Taurona. > Na konferencji w Karpaczu .
Ten wirus to taka silniejsza grypa a najbliższe dni lub tygodnie rozwiążą problem. Za kilka miesięcy on zniknie a wtedy niektórzy będą "pluć sobie w brodę" ze nie kupili akcji albo kontraktów na nie w marcu. Podobno 7-8.03 to jakiś termin dużej zmiany ale nie pamiętam gdzie to wyczytałem. Chyba na jakimś prywatnym poradniku giełdowym w necie.
Etam.. Na bazowych wirus stał się zapalnikiem i pretekstem do tego co było nieuniknione. Czy skończy się korektą czy bessą zobaczymy. A nasz grajdołek był tak słaby że jak przyszła fala spadków to trudno się było spodziewać objawów siły.
Ludzie maja pieniądze a nikt ich nie zachęca by kupowali akcje stąd ujemny bilans gotówki na GPW. Żenujące jest to, że Niemcy i USA robia korektę z rekordowych poziomów a my lecimy na absolutne dno. Po odliczeniu inflacji jesteśmy na poziomie 1000 punktów na WIG20 z roku 2000. Dzisiaj USA i Niemcy - 1,8% a Lotos - 3%, Orlen -2,20%, KGHM -2% itd.
Jacek zadaj sobie podstawowe pytanie po co się akcje kupuje. Czy po to że masz kasę i kupujesz żeby je mieć ? Czy kupujesz po to że liczysz że sprzedasz komuś drożej i zarobisz ? Jak widzisz że nie będzie komu sprzedać drożej to byś je kupił ? Ja kupuję jak widzę szanse na zarobek. Mam kasę ze sprzedanych akcji 2 lata temu i marnieją na lokacie i nie mam zamiaru obecnie znów je w akcje włożyć. Po mocnej korekcie na bazowych pomyślę albo po bessie.
Dnia 2020-03-05 o godz. 14:30 ravcio napisał(a): > Czy kupujesz po to że liczysz że sprzedasz komuś drożej i zarobisz ? Jak widzisz że nie będzie komu sprzedać drożej to byś je kupił ? > i to jest to o co w tym chodzi! a w Polsce za dużo ludzi boleśnie się na giełdzie nacięło żeby zapomnieć i o jeleni trudno :) co tu mówic o inwestowaniu długoterminowym, zostać z kontraktami na weekend to ból głowy
Z powodu grypy nikt nie zamyka szkół i firm , ba całych miast. Wyobraź sobie kolego że w Chinach jest 300 mln pracowników migrujących tzn. takich dojeżdżających do wielkich miast z prowincji do pracy , taka ichniejsza odmiana słoików. I ci ludzie , w większości zostali na miesiąc , dwa , bez zajęcia i bez wynagrodzenia. Więc pewnie nie palą się do wydawania na konsumpcję , nawet gdy przewodniczący wzywa . A świat cały dziś stoi na konsumpcji , jak Chińczyk nie kupi niemieckiego samochodu to Niemiec wywali Polaka z pracy ( w gliwickim Oplu już zamknęli właśnie jedną zmianę ) a Polak nie kupi chińskich butów w CCC i itd
Dnia 2020-03-05 o godz. 15:02 jacek303 napisał(a): > Liczba wyleczonych rośnie, może w weekend w Chinach ogłoszą koniec blokady Wuhan ? Każda istotna wiadomość to 50 pkt. na WIG20 (w górę albo w dół).
Ja czytam to co piszesz o obecnej sytuacji na różnych spółkach. Przypominasz mi moje podejście do GPW jak zaczynałem tworzyć kapitał emerytalny w latach 90-y. 10 lat traumy i odbudowy kapitału po pierwszej hossie.