zasadniczo jeśli chodzi o WIG20 to jeśli główny trend spadkowy miałby się utrzymać to nie mogą już w cenach zamknięcia wyjechać wyżej niż kilka punktów , bo się załamie cała struktura . gdyby się tak stało to poziom 1850-1860 będzie nowym wsparciem.
Chyba się zgodzicie ,że w tej chwili na giełdzie rządzą fundusze.Ja obstawiłem że będą chcieli zamknąć rok w okolicach zera , bo nie na rękę jest pokazywanie straty. Na spadek na razie nie liczę.
Rok temu sprzedałem rózne fundusze akcyjne i okazuje się,że to był błąd , bo mimo padaki na giełdzie, są dzisiaj wyżej, a niestety nie zainwestowałem w JSW ; )
Prawdę powiedziawszy dzisiejsza sesja jest nawet ważniejsza niż wczorajsza , jesli utrzymają dzisiejsze maxy i razem z tym pójdzie ruch na walutach umacniający złotego to wnioski będą jednoznaczne , jeśli nie to kwestia wybicia i zmiany trendu pozostanie otwarta.
witam po kolejnej dłuższej przerwie, chociaż moje nastawienie bycze się potwierdziło, to takie wyskoki sprawiają, że nieco tracę grunt pod nogami, wolę powoli człapać po schodach, niż wzlatywać niesiony nieznanym mi wiatrem. Ponieważ ten rok przyniósł mi wzrost kapitału powyżej zakładany procent znowu jestem w cholernej kropce - zmniejszyć zaangażowanie i poczekać aż będzie taniej (i wtedy zapewne patrzeć jak odjeżdżają mi zyski), czy pozostać na obecnym poziomie zaangażowania i zapewne pożegnać się z częścią zysku... Zdecydowanie lepiej radzę sobie z wyprowadzeniem na plus stratnej pozycji niż z prowadzeniem tej zarabiającej.
Dzień dobry Państwu Odwróciłem na S=1850. Zobaczymy co wyjdzie. Niemniej sięgnęli prawie 1868, które wczoraj typowałem. Zobaczymy czy sięgną teraz 1820 (raczej nie dzisiaj).
Mam podobny dylemat - mam trochę papierów i widzę że rośnie, zkeszowanie fajne, ale czy nie za wcześnie na zamykanie pozycji. Teoria mówi być dać zyskom zarabiać. Wygrywa chciwość a potem topnieją zyski.
Przy okazji - dla biorących wzrosty za "dobra zmianę" a zwłaszcza trwałą : IDM apeluje o rezygnację z zamiaru transferu środków OFE do ZUS W opinii Izby Domów Maklerskich transfer całości środków finansowych z OFE na subkonta ZUS, a taki pomysł znalazł się w rekomendacji resortu rodziny i pracy, będzie miał negatywny wpływ na rynek kapitałowy i giełdę w Polsce oraz jej zdolności do finansowania rozwoju polskich przedsiębiorstw. ........ "Pojawia się realne ryzyko odpływu inwestorów zagranicznych z giełdy. Takie działanie rodzi także ryzyko utraty zaufania inwestorów oraz przedsiębiorców do polskiego rynku krajowego, skutkujące marginalizacją polskiej giełdy w Europie i ograniczeniem kapitału dla polskich prywatnych firm na kolejne lata" - napisała Izba Domów Maklerskich.
Nieładnie mnie traktują. Duże prawdopodobieństwo, że znowu będę L, ale tym razem słabo bo po 1868. Może jednak nie dojdą na ten poziom, Na razie na 1866 i 67 stoi ponad 200 koni.
Jak dla mnie to Amerykanie pojadą dziś w dół i zanegują wczorajsze wzrosty. Będę spadać do posiedzenia FED aby po podniesieniu stóp znowu zaskakujaco odbić. Prawdziwy wodospad dopiwro początek 2017. Trochę życzeniowo, ale nie jestem doradcą ani analitykiem więc fantazję i finezyjne mogę mieć.
Ciekawe ... bo LOP ciągle rośnie .. już chyba prawie nikt nie stawia stopów
Przed wymianą serii muszą napompować LOP jeszcze przynajmniej do 70 K może trochę więcej , żeby się zrolować a sytuacja nie sprzyja , bo w każdej chwili może być gwałtowny ruch Jak będą chcieli - ustawią się jak zwykle w dowolnym punkcie i będą trzymać kilka godzin rozpiętość 2-4 punkty i rolować się na nowa serię Przypuszczam , ze wysokie S musza zrolować lub nabrać przed FED czyli maja max kilka dni
Akile , Wszyscy wiedzą , że kilka dni przed rozliczeniem nie gram dlatego , że naprawdę wszystko jest możliwe .. a do tego ECB i FED ... więc tym bardziej . Trzymam tylko drobnego Rudzielca i ewentualnie zroluję .
Jaki rynek jest każdy widzi (każdy ma swój rozum i odpowiada własnymi pieniędzmi) jednemu nikt nie zaprzeczy że L-ki płacą, a S-ki tracą. Jak na razie nic nie zapowiada odwrotu z trendu, a do ilu "dociągną" tego nie wiem. Fakty są takie że wig pokonał szczyty z kwietnia tego roku.....wigowi 20 jeszcze trochę brakuje (było 2000)....tyle faktów...a czy od tamtego czasu coś istotnego wydarzyło się w gospodarce.... ?. Dbajmy o swoje pieniądze nie dajmy się "wydmuchać" Moim zdaniem jak na razie albo L przy obsuwkach z nadzorem (bliski stop) lub bez pozycji.
Z reguły to szybko spada powoli rośnie ,lecz ostatnie dwie sesje potwierdzają ,albo zaprzeczają regule . Alem się wysilił :) Wszedłem w S jak najwyżej się dało 1880 ,jakieś pocieszenie to jest ,jeśli jutro nie otworzą z luką do góry. A jak otworzą z luką w dół to moje na wierzchu . Największy problem gdzie zamknąć ,wczoraj elki zamknąłem po 40 :(
Kupuj jak rośnie, sprzedawaj jak spada - to reguła, która bardziej się sprawdza niż sprzedawać drogo, kupować tanio. Dopóki rośnie trzymać L, jak zacznie spadać - brać S.
na moje oko (ale tylko oko) gdzieś w okolicy 1886 -1900 może dojść do przyhamowania i jakiegoś sprawdzenia "ciągu" ....zobaczymy..? Jeśli by rano od razu z tego poziomu zaczęli to kto wie czy nie znaleźliby się chętni do zrealizowania zysków ?
Co się porobiło? Ładnie pojechali... Czy tak silny ruch zwiastuje zmianę kierunku? Niedźwiedź nie ma nic do powiedzenia. Chyba lepiej stać obok :) Na forach euforia, już 2500 na WIG20 wszyscy widzą :P Zosia? Czy dopuszczasz do siebie myśl, że nasza giełda może poszybować w górę mimo korekty na rynkach zachodnich? Ale zakręcili indeksami :/