• Re: Do trzech razy sztuka Autor: ~jason [178.219.132.*]
    zadziwiająca jednomyślność
  • Re: Do trzech razy sztuka Autor: ~jason [178.219.132.*]
    pisałem to z godzinę temu ale nie wysłałem. Teraz się przypadkowo kliknęło.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: zosia3005 [77.255.194.*]
    Ostry ,
    Dla poważnych inwestorów głównym problemem pod rzadami PIS są
    niepewność , skłonnosc do nieustannego zmieniania wszystkiego jednoczesnie , obsadzanie swoimi ludźmi wszystkich posad ( a przy tym poziom fachowy tych kadr pozostawia bardzo wiele do zyczenia ) itd. itp. .... co w sumie sprowadza się do ręcznego strerowania gospodarką , polityką i wszystkimi obszarami naszego życia pod dyktando jednej osoby ( daruje sobie charakterystyke ).
    Czy możesz odpowiedzieć , jakie przepisy PIS wymyśli za miesiac czy dwa ?
    Watpię .... a jesli nawet sie domyślamy , 
    to takich , które przedsiębiorców i podatników bardziej skrępują niż dodadzą swobody
    OFE to tylko kolejny pokaz tego do czego PIS jest gotów sie posunąć
    w poszukiwaniu finansowania swoich obietnic wyborczych .

To nie jest klimat na zakupy ..
    .. poza .... kapitałem spekulacyjnym , ale to inna historia
    dla spekuły GPW to teraz .... chyba raj .... płytki rynek
    i co chwile jakies dziwne informacje + dementi informacji
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~Marcin [194.153.119.*]
    Zosia dalej twierdzę, żebyś nie dobierała S na kghm.

Mocny dolar, srebro zaczyna szaleć, notowania miedzi coraz wyżej.

Zastanów się jeszcze raz !!!!

Co do szerokiego rynku S jest ok ale kghm.......zaskoczy jeszcze nie jednego eskowicza:)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~Tom [83.21.66.*]
    chyba już się urwał z łańcucha i leci w dół .. do ilu ?
    wg mnie dzisiaj 1700
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~sowik100 [195.205.160.*]
    Powoli leci w dół jeszcze jakiś sznurek trzyma ale jak się zerwie to test 1700 dziś wg mnie będzie
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~niemazmiluj [83.27.6.*]
    jest ciekawie, pzu test brexitowego dna !

wig20 na wsparciu

albo w jedna albo w druga strone
    Jak strzeli ta gumka co się nazywa FW20U i WIG20 to w tym tygodniu liczę na test 1650

Czego sobie i innym s życzę
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: zosia3005 [77.253.175.*]
    Marcin ,
    Nie sądzę .
    KGHM przy tej cenie to jałowa mrożonka , czyli .. kiepski interes .

Jesli za cenę 1 akcji KGH kupisz prawie 3 akcje PZU ,
    zamiast 1,50 zł dywidendy dostaniesz ponad 6 zł
    i to znacznie szybciej .. 
    ... a do tego szanse odbicia na PZU sa znacznie wieksze
    niż na KGHM ...

Zwyczajnie nie wierzę w takie kiepskie interesy
    Do tego dolar się umacnia .. i raczej wyraźnie sie nie osłabi
    raczej FED bedzie musiał kiedyś te stopki podnieść
    a to dodatkowo źle wpłynie na ceny surowców ..

Jak spekuła chce sie z nami kiwać - bardzo proszę
    .. ale .. fundamenty ich zmusza do odwrotu
    nie spieszy mi sie ...
  • @ostry: zastanów co może się stać w ciągu półtora roku. Autor: emeryt_giełdowy [79.191.15.*]
    Dnia 2016-07-05 o godz. 10:17 ostry- napisał(a):
    > Bierzcie pod uwagę że zaproponowane zmiany wejdą ( ?) w życie za półtora roku .
    > Dla rynków finansowych to bardzo , bardzo długo.
    > Poza tym z punktu widzenia inwestora spoza Polski nie są one jednoznacznie negatywne.
    > Można się np. spodziewać że przyszły właściciel akcji z OFE będzie chciał jak największą dywidendę z każdej spółki . Skończą się być może skupy akcji zamiast dywidendy i inne kręcenie lodów przez właścicieli spółek giełdowych.

Jak można wykorzystać ten "prezent" w postaci hasła o likwidacji OFE i kto na tym może zyskać!!! mając świadomość, że 1,5 roku to bardzo długi okres czasu.
    Już raz napisałem, że paradoksalnie nacjonalizacja OFE może wpłynąć na ograniczenie wszystkich negatywów skutków tzw. inżynierii finansowej stosowanej obecnie, ale ... w czyim interesie jest rzucenie hasła likwidacja OFE, nota bene jak wynika z wywiadu w TVN24 Bis z Panem Borysem rzuconym przez Prezesa Kaczyńskiego w dniu Kongresu bez konsultacji z Morawieckim. 
    Skutkiem tego nieprzemyślanego ruch była konferencja Morawieckiego na GPW, tłumaczenie oraz kiepska prezentacja DOBREJ ZMIANY czyli "NOWEGO SYSTEM EMERYTALNEGO". Osobiście myślałem, że wcześniej dokonają dwóch posunięć:
    1/ Dokonają analizy przepisów prawa wprowadzonych przez poprzedników, a które doprowadziły do demontażu GPW i wyjścia oraz utraty zaufania do niej inwestorów indywidualnych (np. art. 358 i 565 KSH), 
    2/ Dokonają w tym samym czasie analizy skutków przepisów podatkowych pod takim samym kątem i pod koniec 2016 przy uchylaniu ustawy budżetowej zmienią te przepisy (np. modyfikacja podatku Belki - likwidacja 5 letniego okresu pokrywania strat a de fakto uchylaniu się od płacenia podatków). 

Przecież Morawiecki posiada akcje i ma świadomość, że OFE mają suwak, mają większą różnicę między wypłatami i wpłatami, na GPW praktycznie nie ma inwestorów indywidualnych (700 mld zł. na lokatach), a inwestorzy zagraniczni chętnie pozbyli by się akcji na których już dużo zarobili, ale nie mogą znaleźć nabywcy (patrz sugestia sprzedaży PKOSA) pod hasłem repolonizacji, polonizacja, a de fakto nacjonalizacji. 
    Zostawienie stanu obecnego i rzucenie nieodpowiedzialnie hasła będzie miało określone konsekwencje.

Wg mnie to nie jest błąd taktyczny to było świadome strategiczne działanie pozwalające uzyskać planowany efekt. Jaki!!!
    1/ OFE mają 1,5 roku na wyrzucenie w rynek akcji spółek, które mogą przejmować osoby prywatne lub np. TFI (ten proces już jest widoczny - przerzucanie akcji z OFE do TFI wchodzących w skład tej samej grupy kapitałowej) .
    2/ W ciągu tego okresu czasu indeksy będą powoli schodzić w dół zgodnie z cyklem suwaka oraz liczby osób, które zostaną w OFE. (zakład o liczbę osób, które zostaną w OFE po lipcu 2016 r. aktualny),
    3/ Ja myślisz - idę o następny zakład, jaką wartość będą miały akcje posiadane przez OFE. Ile będą kosztować np. akcje spółęk z WIG20 lub innych rentownych - wypłacających dywidend. Morawiecki pisze, że 103 mld zł. A ja mówię, że ........ (do ustalenia w ramach zakładu). Sprawdzimy za 1,5 roku.
    4/ Największe profity z tego tytułu uzyskają, ci którzy posiadają wolny kapitał, który zainwestują w dobre pomioty na dłuższy okres czasu (nie dotyczy to pokolenia 60+).
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    zgadza sie, ale chyba złych informacji wystarczy i ja liczę w najbliższych dniach na odbicie moze nawet i do 2000, a życie pokaże jak będzie
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~spokojnie [83.27.6.*]
    zaraz pociag ruszy na polnoc
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    tak i mi się jakoś wydaje
    coś gumka nie chce pęknąć na naszej GPW. Za granicą pękła a co z naszym WIG20?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~antonio [185.122.107.*]
    Myślę,że budząca się ameryka pokaże kierunek i oceni złodziejskie pomysły rządu.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~Arti [31.0.68.*]
    Ale jestesmy mocni,worek elek.zapakowany i heja na 1800
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~uwaga [83.27.6.*]
    zaraz bedzie uderzenie w dol na kontraktach , uwaga
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~antonio [185.122.107.*]
    Z innej beczki,czy ktoś policzył ile stracimy jako gospodarka na niefrasobliwym zamknięciu wschodniej granicy?Mieszkam blisko granicy i widzę co kraj traci.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ostry- [83.5.217.*]
    No weź nie żartuj. Rząd nie jest od tego żeby się zastanawiał nad skutkami swoich działań.
    Ostry,
    1000 zielonych łapek !!
  • Janki ściemniały pod 4 lipca Autor: zosia3005 [77.253.175.*]
    .. ale dziś już 5 lipca
    fajerwerki , grill i fiesta były wczoraj
    dzisiaj .. rządzi BREXIT
  • Re: Janki ściemniały pod 4 lipca Autor: ~vater [178.42.143.*]
    Nooo, miedź już spuścili i mamy odzew na KGHM
  • Re: Janki ściemniały pod 4 lipca Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Co Wam powiem, to Wam powiem, ale Wam powiem, że Pani Zosia to jest Skarb tego forum.

Nadal mam S na Tauron, brane przy obecnych poziomach, jak na tym zarobię z 20 gr na kontrakt to zrobię sobie jednoosobową imprezkę w piątek, he he.

Dzisiaj chyba 100 pkt na DAX zarobiłem. Co mi się jeszcze podoba w tej platformie to robienie takich raportów ze wszystkimi transakcjami i wykresem.

link

Śmiesznie ten wykres wygląda.
    Ten szczyt był podczas konkursu TMS, tak jak i ten spadek - zagrałem sobie tak dla jaj i widzicie jak się skończyło.
    Myślałem że po konkursie zamkną mi ten rachunek DEMO i koniec, ale zostawili. I widzicie, że prawie 100% zarobiłem, z ponad 5 000 do 10 000 zł - wszystko na wykresach minutowych.

Ta moja najlepsza transakcja w której zarobiłem ponad 7000 to było na S, ponad 300 pkt na DAX.
    A ta strata największa 6 500 zł to 60 pkt straty na S na DAX - tu miałem aż 1 lota otwartego, więc duży depozyt.

Zamierzam tak sobie grać, będę co jakiś czas wstawiał ten wykres, jeśli pozwolicie.

Kiedyś zagram tam prawdziwymi pieniędzmi, ale na koncie w BOSSA.
    Ktoś z Was gra na DAX? Jakie macie wyniki.
    @zaza
    No i wiozą nas na tym KGHM ....
    z górki na pazurki .... :-)))
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~bukaWROCI [83.27.6.*]
    ale was wszystkie eski zapieka w tym tygodniu, moj nos mowi, ze pojawi sie BUKA
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~arbez [89.69.101.*]
    55 700 koni ciągnie na północ....55 700 koni ciągnie na południe ....  ktoś musi się poddać
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~Marcin [194.153.119.*]
    Gdzie będą nasze tuzy ( pge, pzu, pko ) jak przyjdzie bessa do jankesów?

W roku wyborczym jeszcze jakoś pociągną giełde ale po wyborach przeważnie jest nieciekawie.....

Trzeba szanować dukaty i czekać bo może być przecena stulecia na naszej gpw......

A może na to czekamy?

Marcin,
    Od dłuższego czasu liczyłam na taka przecenę stulecia
    i wówczas chętnie bym zrobiła zakupy
    zwłaszcza klasyków .. PKO , PZU , KGHM , PKN i inne

Ale ... od kilku miesięcy zastanawiam sie nad tym powaznie
    a każdy pomysł rządu mnie w tym wahaniu utwierdza
    boję się , czy nie doprowadzą dobrych firm do ruiny ..
    To jest mój wielki dylemat ....
    ... obawiam się, że Polska może wpaśc w ogromne tarapaty

Jak będzie wielka przecena .. prawdopodobnie jednak zaryzykuję i kupię
    ale .. za dużo mniejszą część kapitału niż pierwotnie planowałam
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~niech [83.27.6.*]
    ja na dlugich na pko bp po 22,7 i pzu po 27,7 symbolicznie po 20 kontraktow, niech sie dzieje
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: artimar [83.7.219.*]
    niedobrze, że twój nos mówi zamiast wąchać :)
  • KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: artimar [83.7.219.*]
    niedobrze, że twój nos mówi zamiast wąchać :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~tralalalala [94.254.163.*]
    dzisiaj na fixie mozna bylo zagrac L na krotki termin. kto nie odwrocil to gapa :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~zaza [91.224.224.*]
    @Zosia
    Ja dziś zaglądam tylko w przelocie, ale bardzo cieszy mnie właściwy kierunek KGHMu. Średnią mam bliską 67 więc już ładnie zarabiam, a liczbę otwartych pozycji mam też sporą, bo trzeba było uśredniać (nie mam natomiast FW - nie starczyło kaski) :)
    Planuję KGHm potrzymać kilka sesji...
    Naj+++
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: zosia3005 [178.37.130.*]
    Też muszę ograniczyć czas przy kompie 
    śledzenie notowań  i pisanie na Forum , bo..
    ... lato , więcej aktywności na powietrzu , 
    no i dużo roboty w ogródku .... trzeba się odstresować
    Pozdrawiam wszystkich :-)

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~tami [89.67.104.*]
    Zastanawiam się czymu dzisiaj takie małe spadki - przecież zgodnie z wszelakimi teoriami to już powinnismy testować brexitowe otwarcie na poziomie 1667punktów na wig20.
    Potem jeszcze od tej wartości -5% i -2,5% kolejnego dnia i dopioro można będzie powiedzieć że rynek jest względnie oczyszczony.
    Jak gruby będzie się bujał to go wykolegują - potrzebny jest zdecydowany spadek i to bez nawet najmniejszych korekt.
    Jeszcze dodam że USD/PLN jest dosyć tanio w promocji można USD po 4pln kupić - jak się nie obejrzycie to będzie po 4,5 za jednego $.

To co nasz wspaniały rząd robi odbije się dopiero za jakiś czas  - tylko pytanie jak się odbije bo muszę z perspektywy czasu powiedzieć że PO mnie najzwyczajniej okradło ze środków OFE - czyli z mojej emerytury i teraz już nie planuję odkładać nic a nic na emeryturę. PIS oczywiście zabierze resztę i zostanę ogołocony na stare lata.
    Dlatego teraz proponuję wszystkim ale to wszystkim drobnym ciułaczą wywalić wszystkie akcje jakie tylko mają.
    Niue dość że zaoszczędzą czas to nie będą się stresować - już lepiej ziemię kupować niż te pier..ne akcje.

Powierzchni ziemi nie da się powiększyć a akcje można dodrukować.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~chyba [83.27.6.*]
    lna logike, gryby gruby mial S ki

to bym podbijal i zwalal, trzyma stabilnie rynek , tzw ruch boczny przed wybiciem to chyba jasne jak slonce
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ostry- [95.160.157.*]
    Europie wracają spadkiPWC - Biznes
    5 Lip 2016, 18:20

Europejscy inwestorzy nie zaliczą tego dnia do udanych. Czerwień dominowała na tutejszych parkietach i poza małoistotnymi giełdami w Estonii, Rumunii, Islandii, czy na Litwie, która urosła najmocniej, wszędzie spadki były dość poważne. Dominującym wydarzeniem na rynku, szeroko komentowanym przez większość finansowych i ekonomicznych portali, było wystąpienie Marka Carney’a - prezesa Banku Anglii. Na konferencji prasowej przedstawił on szereg zagrożeń, na które jest przyszykowany Bank Anglii. Zwrócił on uwagę, że zawirowania po decyzji o Brexicie i "podwyższona niepewność" rynków, jest wynikiem już wcześniej podejmowanych przez inwestorów decyzji i krystalizowaniem się innych zagrożeń rynkowych. Przekonywał on jednak, że banki brytyjskie posiadają obecnie ponad 600 mld funtów wysokiej jakości aktywów, czyli czterokrotnie więcej niż w czasie bankructwa Lehman Brothers. Zapewniał też na koniec konferencji, że BA "zrobi wszystko, co konieczne, aby zapewnić stabilność monetarną i wesprzeć realną gospodarkę". Najwyraźniej te zapewnienia nie robią już wrażenia na inwestorach. Rynki konsekwentnie od rana traciły, najmocniej szeroki rynek w Londynie, gdzie FTSE250 spadł o ponad -2%, podobnie jak giełdy w Amsterdamie, Lizbonie, Madrycie i w Atenach. Niemal -2% straciła giełda we Frankfurcie. Nie pomogła również informacja, że jeden z funduszy brytyjskich, inwestujący w nieruchomości w Londynie, zawiesił wypłaty środków klientów z powodu zbyt dużej liczby odkupień i braku możliwości sprzedaży aktywów w szybkim czasie. Takie sygnały wzbudzają w inwestorach niepokój i mogą zapoczątkować efekt domina również na innych rynkach. Nasz Wig20 (WIG20, 1715.95-0.50%, News) również sporo tracił, lecz na naszym parkiecie najwięcej obaw wzbudza u inwestorów zapowiedź ostatecznej nacjonalizacji oszczędności Polaków zgromadzonych w OFE, do której przymierza się obecny rząd.Spore zawirowania miały miejsce również na rynku walutowym. Ponownie do mocnych spadków - zwłaszcza po wypowiedzi Carney’a - wrócił funt, który w relacji do usd (GbpUsd) traci dzisiaj -1,8% i znajduje się na najniższym poziomie od 31 lat. Co ciekawe cały indeks funta (koszyk funta w relacji do wszystkich walut) znalazł się dzisiaj najniżej w historii i wydaje się, że to nie jest koniec słabości tej waluty. Z drugiej strony jest japoński jen i dolar oraz frank szwajcarski, które silnie zyskują, co w połączeniu ze złotem, które właśnie przed chwilą zakończyło krótką korektę i ponownie zaczyna zyskiwać może oznaczać nową falę wyprzedaży na rynkach. Taki scenariusz potwierdzają również sygnały z rynku obligacji, gdzie papiery najmocniejszych gospodarek ponownie drożeją. Obligacje Niemiec, Szwajcarii i Holandii znalazły się na nowych rekordowych poziomach. Inwestorzy za "przywilej" pożyczania Szwajcarii pieniędzy muszą już w skali dziesięciu lat płacić Szwajcarom 6%. To wszystko źle wróży na przyszłość...
    (Private Wealth Consulting)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~eeee [37.26.198.*]
    musialbys byc rolnikiem albo ksiedzem

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~Tami [31.0.43.*]
    Panika w Wielkiej Brytanii. Zawieszono wypłaty z funduszy.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~juz [83.7.89.*]
    juz wczoraj o tym bylo wiadomo
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Jakieś przewidywania co do dzisiejszego dnia?

Ja gram na DAX S, brane pod 9500 - albo dużo zarobię, albo mi urwie członka.
    Ale to demo, to wiecie :D
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~nizej [83.7.89.*]
    podkladaja batony ponizej 1700 niby, ze jest popyt to znaczy , ze bedzie to zasypane
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~tami [80.50.233.*]
    Oki mi wszystko jedno juz co dzisiaj sie stanie..... mam na tyle zdewersyfikowany rynek ze czy spadnie czy tez nie to zarobię
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: maniakforexu [89.79.238.*]
    ostatnio znalazłem ciekawy portal link, który codziennie publikuje analizy do sytuacji na rynkach.
  • naprawdę samodzielnie znalazłeś? Autor: artimar [83.30.238.*]
    a to bardzo ciekawe :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~chyba [83.7.89.*]
    kolejne batony nizej, bedzie dzis taniej, chyba trzeba uciekac nawet z dlugich pzu po 27,7 i pko 22,7

bedziemy testowac chyba dno

mam wrazenie,ze taki relatywny pokaz sily przy spadku z zewnatrz, a brak poprawy przy odreagowaniu sluzy do upychania kwitu

dlatego kazdy mysli,ze jestesmy mocni i bierze dlugie,a oni spokojnie po tych cenach opychaja kwit drobnicy
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Ty wielonickowy, jakbyś umiał czytać, to byś wiedział, że Pani Zosia to ich rozgryzła już jakieś 100 lat temu i Ona wie, że to tak działa.
    Ale skoro Ty wolisz liczyć straty Pani Zosi i innych Forumowiczów, to coś tu jest nie tak.

KGHM liczyłeś po 74?
    Tauron po 3,12?

Człowieku, Ty się lepiej zajmij najpierw swoimi pieniędzmi.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~vater [83.24.160.*]
    A ja właśnie puściłem parę S KGHM,
    a ten co lubi liczyć cudze portfele,
    niech sobie policzy moje "straty"
    Wczoraj na chama trzymali kurs a dziś gumka pękła. Być może będzie ostatnie dno testowane w tym tygodniu. Otoczenie przyjazne dla S
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ TRZECI Autor: ~aga [46.134.185.*]
    Kurde nie przesadzaj, zosia chyba nie jest aż taka stara:)
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.